maanantai 26. helmikuuta 2024

Oppositio ja hallitus kiistelevät tarkastettavissa olevista faktoista

Suomalainen demokratia toimii siten, että ensin hallitus esittää ja sen jälkeen eduskunta päättää. Ja tämän jälkeen yhteiskunnan virkakoneisto panee hallituksen johdolla toimeksi. 

Tämä periaate toimii myös tulopuolella. Eli hallitus esittää ja eduskunta päättää ihmisten ja yritysten veroista ja verokarhu ottaa sen jälkeen kerätäkseen oman osansa kaikista tuloista. Ja tähän pitäisi kaikkien tyytyä, jotta yhteiskunnan palvelut puolustusvoimista ja yritystuista terveydenhuoltoon ja tulonsiirtoihin saataisiin kustannetuksi.

Suomessa suurin osa ihmisistä ja yrityksistä mukautuu edellä kuvattuun järjestelmään ja maksaa veronsa kuten on määrätty. Näin ehkä osittain siksi, että ovat iloisia veronmaksajia, jotka kokevat saavansa rahoille vastinetta - tai ainakin sosiaalisessa mediassa ja kyselytutkimuksissa monet väittävät näin. Mutta joukossa on toki niitäkin, jotka pyrkivät pimittämään tulojaan verottajalta.

Jos ja kun viimeksi mainitut onnistuvat, se tarkoittaa sitä, että kaikkien muiden veronmaksajien yhteinen verotaakka kasvaa vastaavalla summalla. Ja siksi valtionhallinnolla ja meillä tavallisilla ihmisillä on vahva intressi estää veronkiertoa - ainakin, mikäli hyväksymme alussa kuvaamani demokraattisen prosessin päättämän prosessin lopputuloksen.

Siksi oli merkittävää, että Iltalehti uutisoi sosiaalisen median keskustelusta, jossa SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri syytti hallitusta harmaan talouden suosimisesta ja kaipasi Euroopan unionia puuttumaan asiaan. Eikä hän jäänyt yksin, vaan sai tukea keskustan Tuomas Kettuselta, joka kertoi, ettei "hyväksy sitä, että harmaata taloutta katsotaan sormien välistä siihen puuttumatta" sekä tietenkin yhdeltä ay-liikkeen demariedustajalta. 

Väitteet ovat siis kovia ja hallituksen kannalta vakavia. Eli jos ne pitävät paikkansa - ja hallitus tarkoituksella katsoo sormiensa välistä harmaata taloutta - on kysyttävä, että onko Petteri Orpon (kok) kabinetti tehtäviensä tasalla. 

Samaisen jutun mukaan valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) vastasi kuitenkin opposition syytöksiin, että sen edustajien väitteet ovat virheellisiä. Hänen mukaansa hallitus on lisännyt syksyn budjetissa 100 miljoonaa euroa harmaan talouden torjumiseen eli suhtautuu asiaan hyvinkin vakavasti ja siihen resursseja kasvattaen. 

Edellä linkittämäni lehtijutun sisältö on surullista luettavaa. Kyseessähän on viime kädessä asiasta, jonka jokainen voi tarkastaa. Siten nyt käydään tarkastettavissa olevista faktoista sellaista väittelyä, jossa joko oppositio tai hallitus valehtelee. Eikä sellainen ole kunniaksi suomalaiselle demokratialle - eikä ainakaan edistä suomalaisten yhteisten asioiden hoitamista.

15 kommenttia:

 1. 100000 euroa, ei miljoonaa. Nostivat edellisen hallituksen 1,9 miljoonan määrärahan 2 miljoonaan.

  VastaaPoista
 2. Onhan se vähän viheliäistä tunnolliselle veronmaksajalle kun kaikenväriset muunmaalaiset tekee hommia tummana. Maksan erilaisina veroina melkein 2 miltsiä vuodessa. Ei tulisi mieleenkään tehdä filunkia. Kirjanpitäjä on niskavilloissa kiinni jos puuttuu vaikkapa yksi työpaikan kahvikoneen puhdistustarvikekuitti. Mutta hyvä näin. Voin nukkua yöni rauhassa.

  VastaaPoista
 3. Poliitikot -- ja poliittisten ideologioiden sumentamat kansalaiset -- keskustelevat kiihkeästi siitä mikä talousoppi olisi sekä totuudellisin että toimivin.

  Se tosiasia, että eurooppalaisella uudella ajalla kehittynyt ja maailmanmittaiseksi laajentunut "liberalismi" on pohjimmiltaan uskontoa, ei valaise kenenkään kasvoja. Taloususkontoon suhtaudutaan ihan kuin uskonnolla voitaisiin järjestää ihmisten elämä.

  "Raha" on pohjimmiltaan uskonnollislaatuisen kaikkivoipaisuuskuvitelman nykyinen muoto, ja koska numerot -- lukusanat, numeraalit -- ovat iättömiä ja ajattomia ja näennäisen päteviä, harha siitä, että raha-ajattelulla hallittaisiin todellisuutta on sementoitu tajuntaamme lähtemättömästi.

  Rahaohjasteisen "talouden" ja reaalimaailman reunaehtojen täydellinen yhteismitattomuus ja yhteensovittamattomuus -- kuten myös taloususkonnon syntisyys ja taikausko -- tulevat esille esimerkiksi tosiasiassa, että systeemi vaatii jatkuvaa kasvua. Kukaan ihminen ei elämässään voi tavoitella kohtuutta. Jos kaikki nostaisivat kohtuuden ylimmäksi hyveeksi, "taloutemme" sakkaisi kuin siivetön lentokone.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä hyvä sarja, joka kannattaa katsoa.
   Se selventää paljon tätä nykyistä hourimointia ja järjenvastaisi toimia, joita tehdään verorahoilla kansalaisia vastaan. Kannattaa katsoa koko sarja kokonaan, niin alkaa silmät avautumaan. Kymmenen osaa.

   https://odysee.com/@suurinollaus:f/eurooppa-viimeinen-taistelu-osa-1:a

   Poista
 4. Taas yks toimittelija saanut höynäytettyä pari kansanedustajaa mustamaalaamaan persuja.
  Mikä ihmeen motivaatio hallituksella olisi tässä tilanteessa jättää verotulojen haalimiseksi tuollainen keino käyttämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaalit on tulossa niin kaikki keinot on sallittuja :(

   Poista
 5. Mia-Petra Natrium-Pimpulan puheisiin tulee suhtautua lähtökohtaisesti niin, että ne ovat muunneltua totuutta. Muistamme varmaan hänen legendaarisen lausuntonsa suuren kansainvaelluksen ajalta 2015, jolloin hän valehteli, että puolet Balkanin teillä vaeltavasta porukasta voisi kuulua Akavaan. Hänellähän oli silloin oma lehmä ojassa, koska hänen miehensä oli töissä Luona- nimisessä verorahojen kuppausorganisaatiossa, jonka bisneksen kova ydin on tienaaminen maahanmuuttajien hyysäyksellä.

  VastaaPoista
 6. Muistan kuinka ns vihapuheen torjuntaan muutamia vuosia sitten annettiin 34,5 miljoonaa euroa polliisille. Harmaan talouden torjuntaan käytettävä raha nyt 2 miljoonaa? Häh täh?

  VastaaPoista
 7. Natrium-Pimpula! Onpa hauska nimiväännös.

  VastaaPoista
 8. Yle tänään

  Analyysi: Ukraina herätti Euroopan sotavarusteluun – komissio vaihtaa vihreän kehityksen puolustukseen

  Toiselle kaudelle pyrkivä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen haluaa puolustuksen komission painopisteeksi, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Hannele Muilu.

  https://yle.fi/a/74-20076339

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös tuo ursula ollut tuhoamassa saksan sotakamppeita ihan tosissaan aikaisemmassa virassaan?
   Kukas tuon ursulan oikein on äänestänyt tuohon tehtäväänsä?

   Poista
  2. Joo, se oli Saksan puolustusministeri jonka aikana viimeisteltiin se ettei Bundeswehr pysty yhtään mihinkään ja sen hankinta- ja huoltosopimukset ovat ursulan kavereilla. Oli tietojen mukaan jo tutkinnassa asiasta, mutta komissaarin asema tui immuniteetin, eivät saaneet oikeuteen.

   Poista
 9. En tiedä onko Orvon nykyinen hallitus tukenut harmaatataloutta.
  Mutta aiemmin Sipilän hallituksessa, Orpo ja Stubb olivat tekemässä harmaantalouden tukipakettia osinkoverotuksen kiertoon.
  Todisteita: tv:ssä oli veronmaksajien pj. joka
  kertoi 2500 milj.€ veronkierrosta (2021) eikä verottajan edustaja tätä kiistänyt, olisikohan vielä areenassa katsottavissa.
  Viime syksynä Aamulehdessä kerrottiin VM: n tietona 1350 milj.€ veronkierrosta.
  Ja A. Stubb pyysi kyseistä lakia anteeksi
  presidentinvaalitentissä.
  Aikoinaan poliisi ja verottaja vastustivat kyseistä lakia voimakkaasti.

  VastaaPoista
 10. IRR-TV:n lähetyksessä Sebastian Tynkkynen ilakoi sillä, kuinka Alexander Stubb kykenee monella kielellä puhumaan paskaa. Sanna Mariniltahan tuo onnistuu vain suomeksi ja englanniksi. Samassa lähetyksessä Tynkkynen myös harhaanjohtaen vihjasi, että Kiina olisi uhka, koska se tavoittelee "uutta maailmanjärjestystä". Sen sijaan EU:sta ja WEF:stä populisti-Tynkkynen ei tässä mielessä maininnut halaistua sanaa, vaikka Suomen kannalta ne tässä asiassa ovat paljon välittömämpi ja isompi uhka. Tekeväthän EU:n ylimmät johtajat tiivistä yhteistyötä WEF-mafian kanssa, ja se, mitä WEF:ssä hahmotellaan, on ennen pitkää laki EU:ssa ja sen myötä Suomessa.

  Sanna Marin on viime aikoina ollut julkisuudessa esillä oman lahjakkuusprofiilinsa huippualueen puitteissa, eli perseenvetkutuksessa. Taannoisessa verkkopäiväkirjamerkinnässään tätä sivustoa ylläpitävä professori iloitsi siitä, että Sanna Marin olisi viimein poistunut suomalaisesta politiikasta. Vahvasti kuitenkin epäilen, että tämä ilo oli ennenaikaista. Nimittäin samaan tapaan kuin Sauli Niinistö ulkomaiden kautta kierrätettiin Suomen tasavallan presidentiksi, ja niin kuin sama tehtiin Alexander Stubbille, luultavasti myös Marin tuodaan takaisin suomalaisten vitsaukseksi sitten, kun pylly ei enää pyöri niin vinhasti kuin vielä nykyään.

  VastaaPoista
 11. Hallintarekisteri sitä ajettiin montakautta ... Eiköhän se harmaan talouden torjunta ollut siinä.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!