perjantai 2. helmikuuta 2024

Ay-liike, Hamas ja Che Guevera senaatintorilla

Suomessa ay-liike on lähtenyt taistoon johtajiensa vallan puolesta määräämällä jäseniänsä lakkoilemaan ja sitä kautta vaurioittamaan suomalaista talouselämää. Samaan aikaan suomalaiset yritykset ovat alkaneet julkaista viime vuoden tilinpäätöksiään. 

Lakkojen lisäksi ay-liikkeellä oli voimannäytös senaatintorilla. Siellä buuattiin, vihellettiin ja huudettiin ministeri Arto Satoselle (kok) ja kansanedustaja Miko Bergbomille (ps) sekä heiluteltiin lippuja, joissa oli Hamasin värejä ja ihmisoikeusrikoksia tehtailleen kommunisti Che Gueveran kuva. Lapuanliikettäkin vastustettiin, vaikka se on ollut lakkautettuna lähes sadan vuoden ajan.

Toisin sanoen meno oli kaikkea muuta kuin sivistynyttä, mutta sikäli valaisevaa, ettei kenellekään jäänyt epäselväksi minkälaisten aatteiden puolesta mieltään osoittava joukko oli koottu torille - sosialismin, kommunismin, terrorismin ja epädemokraattisen yhteiskuntajärjestyksen. Epäselväksi jäi ainoastaan se, että mahtoivatko kaikki osallistujat ymmärtää, missä joukossa seisoivat.

* * *

Eilisen päivän uutisiin kuului myös kahden suuren metsäteollisuusyrityksen viime vuoden tuloksen julkaiseminen. UPM:n tulos oli pudonnut puoleen vuoden takaisesta ja Stora-Enso suorastaan sukelsi tuloksen jäädessä satoja miljoonia euroja negatiiviseksi. Niinpä jälkimmäinen oli päättänyt ryhtyä välittömästi korjaustoimiin ja ilmoitti irtisanovansa tehostustoimena mahdollisesti jopa tuhat ihmistä.

Tähän kun lisätään vielä jo aiemmin julkaistu Nokian 84 prosentilla romahtanut liikevoitto, on teollisuutemme tulevaisuudennäkymä varsin sumea. Eikä sitä auta ainakaan se, että työntekijät lakkoilevat työrauhan aikana äärivasemmiston ja terroristien puolesta menneisyyden haamuja ja demokratiaa vastaan.

Tämän kaiken lisäksi julkinen talous on velkavetoista ja tuottaa päivä päivältä enemmän maksettavaa tuleville vuosille, mikä vähentää entistä enemmän maamme taloudellista liikkumavaraa. Ja korkojen jonain päivänä noustessa aiheuttaa katastrofaalisen kustannuspiikin, jonka vaikutukset ovat varmuudella ikävämpiä jokaiselle suomalaiselle kuin nyt hallituksen tavoitteena olevat muutokset.

Siksi olisi molemmin puolin järkevää ottaa järki käteen ja rauhoittua hiukan. Ja työntekijäpuolella tehdä ehdotuksia - ministeri Satosen pyytämistä - vaihtoehtoisista keinoista, joilla Suomen talous saataisiin tasapainoon. Tai vaieta, ellei sellaisia ole.

Hallituksessa taas olisi ymmärrettävä mahdolliset ehdotukset vakavasti ja korvata niillä omia suunnitelmia, mikäli ne mahdollistavat samanlaisen lopputuloksen. Lopulta vain lopputulos on tärkeä - eikä se, mitä kautta sinne päästään.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
USA:ssa ennätys, Suomessa alakulo
Ay-liike alleviivaa työelämäuudistusten tarpeellisuutta
Jarkko Eloranta eroaisi, jos ymmärtäisi olevansa pelkästään haitaksi

32 kommenttia:

 1. Joukossa tyhmyys tiivistyy.

  VastaaPoista
 2. Suomessa lähes kaikissa joukkokokouksissa kannatetaan jotain terroristeja ja muistellaan Che Guevaraa; tuota iloista massamurhaajaa ja homojen vihaajaa. Amerikassa taas vastaavissa tilaisuuksissa mustiaiset ryhtyvät kantamaan elektroniikkaa ulos lähikaupoista.

  VastaaPoista
 3. Ei ollut järkeä tuossa joukossa mutta ei kyllä järkeä ole hallituksessa eikä siellä istuvissa persuissa. 3 miljardia veronmaksajien rahoja ukrainaa ja koko ajan virtaa lisää, alvin nosto minkä persut tekevät, nousee puolella 28% ja ennen vuotta 2030 alv nousee lähelle 40% Joten kiittääkkö pitäisi noita suoraan sanottuja rikollisia sillä millä muilla termeillä noita voi kutsua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä ihmeen alvin nostostosta sinä höpötät? mitään tuollaista ole tehty tai suunniteltu. Ja Ukrainan auttaminen on täysin omien etujemme mukaista. Jos Ukraina häviää, seuraavaksi vuotaa suomalainenkin veri. Taidat olla ryssän trolli?

   Poista
  2. Levität virheellistä tietoa, Vasili. Ukrainan tukeminen on meille suomalaisillekin maanpuolustusta. ALVin nosto lähelle 40 % ei tule koskaan toteutumaan kun sitä ei edes suunnitella.

   Poista
  3. Ay-liike suoltaa puppua jäsenilleen ja eilen oli myös Saramo selittämässä tv:ssä kuinka hallitus on poistamassa lakko-oikeuden. Ay-satraapit panikoivat, kun yhä useampi eroaa liitoista ja siirtyy eri kassojen jäseniksi saaden sieltä saman ansiosidonnaisen päivärahan työttömyyden varalle. Siitähän liittoihin kuulumisesta suurimmaksi osaksi on kysymys. Kun liitot maksavat vain 5,5 prosenttia maksettavista päivärahoista, on ay-liikkeen voima siihenkin nähden suhteeton. Koko systeemi pitäisi uusia perusteellisesti, koska järjestäytymättömät työttömiksi jääneet saaavat vain peruspäivärahaa, vaikka ovat maksaneet työttömyysvakuutusmaksua työssä ollessaan ja valtio joka tapauksessa on se suurin maksaja.


   Poista
  4. Siis valtio maksaa työttömyyskorvauksesta sen peruspäivärahan osuuden, eikä muuta.
   Ansiosidonnaisesta osasta maksaa liitot sen 5,5 % ja työllisyysrahasto loput jota valtio ei rahoita vaan työnantajat ja työntekijät.
   Lisäksi työllisyysrahasto maksaa osan järjestäytymättömien työttömien peruspäivärahasta korvatakseen heidän maksamansa työttömyysvakuutusmaksut valtiolle. Vuoden 2022 tilinpäätöksessä tuo summa oli n 220 milj €
   Ja toiseksi kyllä alv nostoa suunnitellaan, mutta paljonko 1-2 % ehkä.

   Poista
  5. Muuten hyvä väite mutta EUssa korkein mahdollinen ALV on 25 %. Ikävää pilata hyvä juttu tosiseikoilla.

   Poista
 4. Suomen hallitus on hyvin ymmärtänyt sen, että kun rahat ei riitä, on menoja karsittava. Valtio ottaa tänä vuonna uutta velkaa n. 14,4 mrd €.
  Toinen mahdollisuus on lisätä työntekoa ja sitä kautta tuloja. Voisiko nämä perusasiat ymmärtää torillakin?

  On selvää, että ensin leikataan menoista, jotka eivät ole oleellisia suomalaisten kannalta kuten:

  Hallitus leikkaa yli miljardin kehitysyhteistyöstä – Kehitysministeri Tavio: Tuki Ukrainalle jatkuu

  https://yle.fi/a/74-20070078

  Ja varsinkin kun on epäilys väärinkäytösten mahdollisuudesta, on tehtävä päätöksiä kuten:

  Ministeri Tavio: Suomi keskeyttää palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n rahoittamisen

  https://yle.fi/a/74-20071666

  Ja viimeisimpänä tänään:

  Brittilehti: YK:n rahaston työntekijät ovat ottaneet lahjuksia Irakissa – Suomi on yksi rahaston maksajista

  https://yle.fi/a/74-20072127

  VastaaPoista
 5. Talouden huonoihin uutisiin vois lisätä SSAB:n Luulajan tehtaan päästöttömän teräksen tuotannon, joka imaisee Ruotsista tuodun sähkön, ja saattaa suomalaisten sähkön saannin tuulten armoille.
  Pahimmassa tapauksessa SSAB päättää sulkea koko Raahen tehtaan.

  VastaaPoista
 6. arvolisäveron tulevasta nousmisesta tai siitä miten persut on mättäneet veronmaksajien rahaa korupiosta kylpevään ukrainaan, maata pitää auttaa materiaaliavulla mutta ei puhtaalla rahalla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Persutko siellä hallituksessa yksin istuvat? On tainnut jäädä jotakin huomaamatta. Ja sitä paitsi, valtiovarainministeriö on se, joka antaa luvut ja niiden ehdoilla mennään, ettei IMF:n salkkuherrat ole kohta täällä. Toisaalta voisi olla parempikin, kun ei tämä kansa muuten usko.


   Poista
  2. Ryssän trolli jatkaa uudessa kohtaa keskustelua. Nämä kannattaa vain merkitä täällä tunnistetuksi trolliksi ja jättää sitten huomiotta.

   Poista
  3. Saattaisi olla hyvä jos IMF:n salkkuherrat tulisikin. Antaa IMF.n hoitaa suomen talous kuntoon, suomalaispolitikot voi käpistellä vihreän siirtymän, kehitysavun, ja ihmisoikeuksien parissa.

   Poista
 7. Puhtaalla rahalla on tuettu Kreikkaa ja Etelä-Euroopan maiden energiaratkaisuja, takuita annettu, rikottu EU:n omia sääntöjä ja otettu lisää velkaa velan päälle. Vasemmisto viime hallituksessa levitti ilosanomaa, ettei velkoja tarvitse maksaa takaisin, mutta todellisuus on kylmäävää kuultavaa; pelkkien korkojen maksamiseen tarvittavat rahat ovat kiven takana, mutta silti sama laulu jatkuu; lisää velkaa, eikä mistään etuuksista saa euroakaan ottaa pois.

  VastaaPoista
 8. Edellinen hallitus mätti rahaa ennätysmäärän siihen, tähän ja tuohon. Kun kunnat pyysivät korona-aikaan kahta miljardia, no, annetaan saman tien kolme! Rahaa kun on!

  VastaaPoista
 9. Joskus nuorena miehenä, kävellessäni vapunpäivänä Hakaniementorilla, mieleeni jäi tukevasti humaloitunut mies, lipun heiluttelija, joka huuteli kahta asiaa: "Lyyrillisen" laulun hokemaa "Kenen joukossa seisot, kenen lippua kannat" sekä "kommunismi necesse est, vivere non est necesse".
  Enpä olisi tuohon bändiin mennyt mukaan.
  Sananmukaisesti vitutti se mölinä. Kyseessähän oli vain performanssi; sisällöstä tuskin kukaan noista osallistuneista ymmärsi mitään.
  Se oli aikaa, jolloin Tarja Halonenkin tunnustautui: "Olisihan se siunauksellista liittyä Neuvostoliittoon".

  VastaaPoista
 10. Jokin tässä mättää. Ns. säästötoimet ja Purra ovat hirveitä, ns. vihreä siirtymä ja von der Leyen OK? Vai ovatko jälkimmäisetkin hirveitä mutta sitä ei uskalleta sanoa? (Ei sovi "vasemmistolaiseen narratiiviin".) Joka tapauksessa typeryyttä ja pelkuruutta on Suomessa liikkeellä.
  -jussi n

  VastaaPoista
 11. Pitäisi suojata Suomen ja koko Euroopan teollisuutta suojatulleilla kiinalaisia vastaan. Saataisiin maahan palautettua teollisuutta ja työpaikkoja.

  Suomen pitäisi ottaa käyttöön oma raha, jonka arvolla voisi säännellä ulkomaankauppaa ja sitä kautta hillitä suhdannevaihteluja. Rahan pitäisi olla valtion painamaa, eikä bangstereiden koronkiskontalainaa.

  VastaaPoista
 12. Vaalien toisella kierroksella ovat ehdolla ruton ja koleran sijaan Jännestubbitulehdus ja Aidsheimer.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aidsheimer!! Hyvin lohkaistu.

   Poista
  2. Mitähän lääkettä lääkärit suosittelisivat Aidsheimer-tautiin?!

   Poista
 13. Suhonen, mainitse lähde, mistä muka oli peräisin Tavja Halosen lause, että olisi siunauksellista, jos liityttäisiin Neuvostoliittoon. Sanoiko hän sen vappupuheessaan, jota ei pitänyt? En ole ollut Tavjan poliittinen enkä miehinen ihailija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa muistaisin. Dokumentin nimi on hukassa.....

   Poista
  2. Luin jutun lehdestä, armeija-aikana 79/80 RannJp Rauk. En muista lehden nimeä, joten luotettavuudesta ei ole tietoa.
   Mutta. Tarja H oli 70-luvulla enemmänkin kommunisti kuin demari.

   Poista
  3. Yle Areenassa on ohjelma Vapun vietosta '70-luvun alusta, jossa seurataan mm. SAK:n juhlaa Mäntymäen kentältä Helsingistä Stadionin vierestä. Hyvin kaukaa näytetään kuvaa puhujapöntössä olevasta ihmisestä, josta ei voi varmaksi sanoa, onko mies vai nainen, mutta se on kummallista, että ohjelmasta puuttuu kokonaan ääni...

   Poista
 14. Jos hoidettais työasiat vakavammin, Suomella menisi varmasti paremmin

  Yle tänään

  Hyvinvointialueiden kärkeen kuuluneen Soiten talous romahti äkisti, koska johtaminen petti – nyt edessä on kovia toimia

  Budjettiylityksistä ei tuotu hallitukselle tietoa ajoissa. Tilanne valkeni vasta, kun alustava tilinpäätösennuste näytti alijäämän yli kaksinkertaistuneen ennakoidusta.

  https://yle.fi/a/74-20072738

  Artikkelista poimittua

  Viime vuoden tilinpäätöksen ennakkoluvut tulivat rajuna shokkina Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen virka- ja luottamusmiehille.
  ...
  Innasen mukaan Soiten johtamista pitää tarkastella nyt kriittisesti kaikilla tasoilla eli tarkasteluun tulevat palvelualuejohtajien, vastuualuejohtajien, toimialajohtajien ja myös ihan ylimmän johdon tekemiset.

  – Jos johtamisjärjestelmä olisi kunnossa, näin ei olisi käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yle 26.1.2024

   Suomen toiseksi suurin hyvinvointialue karsii johtoaan – vähennystarve noin 180

   Varsinais-Suomen hyvinvointialue käy tulevaisuudessa yt-neuvottelut kaikilla kuudella tulosalueellaan. Ensimmäisenä yt-vuorossa olivat konserni- ja järjestämisen palvelut.

   https://yle.fi/a/74-20071532

   Poista
 15. Ilmastomallit kaivannee hienosäätöä...

  Yle tänään

  Tutkijat ihmeissään: syyskuun 2023 globaali lämpötilaennätys ei selity pelkästään luonnollisella ilmaston vaihtelulla

  Syyskuu rikkoi maapallon keskilämpötilaennätyksen 0,5 asteen erolla edelliseen ennätykseen.

  https://yle.fi/a/74-20072662

  VastaaPoista
 16. Mainittiinko mittaushistorian pituus? Oli se 30 tai 100 vuotta, ilmastosta puhuttaessa se on maapallon historiassa silmänräpäys. Tutkimukset osoittavat, että keskiajalla oli lämpimämpää kuin nyt, mutta se ei taida sopia agendaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeise jäätiköitymisen jälkeen on ollut useita jaksoja jolloin on ollut lämpimämpää kuin nyt. Jäiden lähdön aikaan oli lämpimämpää, historialliselta ajalta tunnetaan roomalainen ja keskiajan lämpökausi jne. Egyptin keski-valtakunta sortui kylmän kauden tuomiin kuiviin jaksoihin jotka toivat nälänhätää, samaan aikaan nälänhädän tuomiin kansainvaelluksiin (ns. hyksot, merikansa) sortuivat myös ensimmäiset Välimeren seudun korkeakulttuurit.

   Poista
 17. Kun nyt satun olemaan vienti yrityksen palveluksessa, eikä palkka tule vero varoista, niin kannatan lämpimästi että hallitus, EK ja ay istuvat kiltisti saman pöydän ääreen ja muokkaavat EKn laatiman hallitusohjelman sellaiseksi, että ottaa huomioon myös työntekijät.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!