tiistai 14. helmikuuta 2023

Pesäpallomailalla hampaisiin

Helsingin sanomat teki jutun kouluissa työskentelevien ihmisten kokemasta väkivallasta. Siinä haastateltua Lotta-nimistä opettajaa oli mm. lyöty pesäpallomailalla hampaisiin. Lisäksi hän oli saanut töissään murtuman jalkapöytäänsä, murtuneita luita käsivarteensa, joutunut korjaamaan hampaitaan useaan kertaan sekä saanut silmäänsä ruhje- ja niskaansa retkahdusvamman.

Aikamoinen kertomus. Sen luettuani ajattelin, että onneksi tutkijana ei tarvitse kärsiä moisesta ja kiitin itseäni siitä, etten aikanaan kokenut vetoa opettajan ammattiin. 

Jutun alkupuolella sanottiin, että "väkivaltaa ei voi typistää vain tietyn koulun, alueen tai ryhmän ongelmaksi". Ja että "koulujen työntekijöiden mukaan vaaratilanteita aiheuttaa usein yksittäinen oppilas. Tietyissä kouluissa ja luokissa yksittäistapaukset kasaantuvat."

Minulle, joka on yli vuosikymmenen ajan seuraillut vaihtelevasti maahanmuuttokeskustelua tämä kuulosti vähän turhankin tutulta. Onhan siellä huomattu, että ongelmat - joissa yhteinen nimittäjä on maahanmuutto - aivan liian usein mainitaan yksittäistapauksina unohtaen tuo yhteinen nimittäjä ikään kuin sitä ei olisi edes olemassa. 

Ja niin oli siis myös tänä aamuna lukemassani HS:n jutussa. Siinäkin nimittäin mainittiin myöhemmin, että "Lotan oman ryhmän oppilaista kukaan ei puhu suomea äidinkielenään. Myös oppilaiden keskinäisen kielen puuttuminen aiheuttaa turhautumista ja ärsyyntymistä, jota ratkotaan nyrkein."

Niinpä niin. Näyttää siis siltä, että myös Lotan omassa ryhmässä ovat yksittäistapaukset kasaantuneet. Ja HS:n toimittajalta on jälleen kerran unohtunut yhteinen nimittäjä.

22 kommenttia:

  1. HS artikkelia ei voi kommentoida...on kuulemma ruuhkaaa....mutta kuitenkaan ei yhtään kommenttia siellä ole...että semmonen ruuhka..

    Ihanaa monikulttuurista, HS-lehdenkin promotoimaa vasemmistolaista unelmaa

    VastaaPoista
  2. Ei kait joku vaan ole yrittäny kommentoida poikkipuolisen sanan, HS:n jumalallista "monikulttuurista" sanomaa vastaan?

    ja siin on kulduurit vähissä..tämä "monikulttuuri"..se on ählämi/ neek. kulduuria, jos näiden toimintaaa nyt kehtaa miksikäään "kulttuuriksi" kehua lol

    VastaaPoista
  3. jo kvanttifysiikankin mukaan kaikki tapahtumat maailmankaikkeudessa ovat "yksittäistapauksia". Mutta sitten tilastollisesti nämä yksittäistapaukset muodostavat sen laajemman kuvan ja ilmiön.

    esim jos vesi kiehuu, jokaisella atomilla on oma nopeutensa eli siis lämpönsä..Mutta kun atomeita vaikkapa kiehuvassa vesikattilassa on joku muutama billjardi kappaletta, ja pistää lämpömittarin sihen veteen, niin saaa kyllä taatusti helpoisti mitattua sen veden..lämpötilan, se mittari ei mittaa yksittäisiä atomeja, vaan semmosen niingö yleiskuvan ja mittauslukeman siittä vedestä kattilassa..ja kas..voi päätellä etttä vesi tai koululaitos KIEHUU, kun tarpeeksi kuumentaa

    VastaaPoista
  4. Kun Turun Varissuon koulut täyttyivät tulijoista, opettajat kehuivat julkisuudessa kuinka hienoa on, että lapset saavat koulussa kokea monikulttuurisuutta ja oppivat maailmankansalaisiksi. Pidin puhetta silkkana valheena, joka ilmeisesti jouduttiin kertomaan virkamiesjohdon pakottamana. Varissuosta kirjoitti someen Maria Lohela, josta tuli kirjoitustensa ansiosta kansanedustaja 2011 ja myöhemmin eduskunnan puhemies. Valtaan päästyään hänestä tuli samanlainen maahanmuuton ihailija kuin suomalaisen eliitin enemmistö on.

    Hesari jatkaa valehteluaan. Se kirjoittaa yksittäistapauksista, vaikka Sokea Reettakin näkee, että kyse on maahanmuuttajien yhä kasvavasta määrästä, eikä mistään yhdestä häiriköstä.

    Jutun mukaan

    Pornovideoiden katselu opetuksen aikana loppuu siihen kun matkapuhelimet ja muut laitteet kerätään kouluun tultaessa pois.

    Oppilaiden hyvinvoinnin päällikkö (mikä virka) mitään piikkiä väkivallan määrässä ei ole nähtävissä. Jos väkivalta on koko ajan tapissa, mitään piikkiä ei tietenkään tule. Päällikkö haluaa ”tuoda kouluihin uuden tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen tähtäävän opetuksen”. Mitä ihmettä tuokin on.

    Kuudesluokkalainen ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Kyse ei varmaankaan ole väkivallasta koulussa vaan Tatu Vanhasen tutkimasta ilmiöstä.

    Kirjoitus on julkaistu klo 2 yöllä. HS on julkaissut yhden yöllä lähetetyn kommentin aamuyhdeksään mennessä. Kouluväkivalta ei näköjään kiinnosta suomalaisia. (sarkasmia)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Tunne- ja vuorovaikutustaitoja opettavaa koulutusta" (Social-Emotional Learning) on muutamaa eri koulukuntaa, mutta Yhdysvalloissa on viime vuosina vallannut vahvasti alaa "transformatiivinen" koulukunta mm. marxilaisen pedagogi Paolo Freiren ajattelun pohjalta. En tiedä, mitä tuossa koulussa harkitaan, mutta sen kaappaus woketukseen ainakin jollain aikavälillä on vuorenvarmaa ellei vahvoja suojakaiteita rakenneta tätä torjumaan jo strategian tasolla. Ja missäpä niin tapahtuisi. Tässä perusteellisempaa tietoa englanniksi: https://newdiscourses.com/tftw-sel/

      Poista
  5. Meno on järkyttävää, ja opettajat ovat ongelmiensa kanssa yksin. Tässäkin ylemmän tason virkamies ei nähnyt ongelmaa ollenkaan pahana. Osittain johtunee siitä, että opettajat eivät jaksa raportoida kaikkea, koska sillä ei ole ollut mitään vaikutusta heidän mielestään.
    Näissä aina syntyy vaikutelma, että ongelmien käsittely ja sitä myötä ratkaisu tyssää ylempään virkamiesjohtoon, joka lähinnä pyrkii maalaamaan mustaa valkoiseksi julkisuudessa, varmaankin omien virheidensä peittelemiseksi. Puhumattakaan poliitikoista kuten Li Anderssonista, joka puuhastelee aivan väärässä päässä opiskeluputkea, eli opintovelvollisuuden pidentämisessä, kun paukut pitäisi panna alkupäähän niin, että kaikki oppisivat edes lukemaan ja laskemaan kohtuullisen rauhallisissa olosuhteissa. Pakkomielteisesti ajetaan omaa linjaa, vaikka opettajat ja rehtorit ovat täsmälleen toista mieltä.
    Muuten täytyy Hesarille antaa tässä tunnustusta, että se jo kirjoittaa suoraan näistä maahanmuuton ongelmista. Olisiko Niemen lähtö nostanut moraalia edes hivenen.

    VastaaPoista
  6. Vähän asian vierestä mutta olette varmaan huomanneet kuinka HS:n kommentoinnissa on siirrytty pelkästään omalla nimellä kommentointiin. Sensurointi elää edelleen, jonka seurauksena tiettyihin artikkeleihin näyttää tulevan vain ylistäviä mielipiteitä. Viimeisimpänä tämä "ruuhka", joka näyttää osuvan juttuihin, joihin on vaikeaa, jos ei mahdotonta, saada halutunlaisia kirjoituksia. Yleensä menee tovi sopivan linjan löytämiseen.

    Myönnän HS:n linjan löystyneen tiettyjen aiheiden kohdalla, esim. oppimistulosten laskua ei voi selittää olemattomaksi tai haudata - syyt voi toki kaivaa rasistilaarista ja puuttuvista pelikonsoleista - ja peruskoulun tilasta on saatu lukea ihan ajatuksella kirjoitettuja kommentteja.

    Älkää luottako yhteenkään HS:n uutiseen taikka niiden kommentoinnissa esitettyihin väitteisiin tarkistamatta ja miettimättä asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omalla nimellä kirjoittelun piti avata keskustelua entisestä. Näin luvattiin. Tosiasiassa Hesarin sensuurilinja palasi lyhyen suojasään jälkeen aivan entiselleen tai vielä tiukemmaksi.

      Kommenttipalstan päätarkoitus onkin Potemkinin kulissien ylläpitäminen, ikään kuin lukijakunta ei todellisuudessa jauhottaisi jokaista Hesarin aktivistitoimittajaa. Muutamia kyllin hampaattomia "oppositiokommentteja" toki päästetään läpi, aivan niin kuin missä tahansa Politbyroossa. Twitterissä sen sijaan näkee, mikä on verkkokommentoinnissa aktiivisen kansanosan todellinen mielipidejakauma.

      Suomalainen valtamediakeskustelu on näin ollen jo vuosia perustunut massiiviseen valheeseen ja argumenttien pimittämiseen. On kyllä mielenkiintoista nähdä, koska ja miten pato lopulta murtuu.

      Poista
    2. Ja selitys sille, miksi sensuuri tiukentui myös omalla nimellä kirjoittavia kohtaan, on tietysti ilmiselvä. Nimimerkkikiellon julkilausumattomana tarkoituksena oli alun perinkin käyttää hyväksi muihin kuin virallista liturgiaa toistaviin kommentteihin liittyvää sosiaalista stigmaa. Nyt kun yhä useammat kansalaiset tajuavat tilanteen vakavuuden, stigma on lieventynyt tai jopa poistunut. Oman nimen käyttövaatimus ei enää riittänyt julkisen mielipidekontrollin välineeksi, joten moderointia oli taas kovennettava. Niljakkaita narsistejahan siellä toimituksessa riittää, ja monissa sensuroiduissa kommenteissa on taatusti sellaista roastausta että oksat pois

      Poista
    3. Väärän mielipiteen stigma ei ole poistunut akateemiseen uraan tai väljemmin eliittiin pyrkiviltä. Tekisi mieli aina kirjoittaa "eliittiin" kun tällä sanalla on suomessa niin vahva laadukkuuteen liittyvä vivahde. Ja heikkotasoinen eliittihän Suomessa nyt on. -jussi n

      Poista
  7. Joko Kiva koulu -aate ja liihen laaditut pumaskat on haudattu ja työnnetty jonnekin arkiston perukoille toiveena, ettei niitä kukaan löydä? Todellisuus ainakin isoimmissa kaupungeissa on lyönyt niin pahasti vastapalloon, että pitäisi jo hitaammankin idealistin ymmärtää, että nykyinen maahanmuuttopolitiikka on tullut tiensä päähän ja Ruotsin tiellä ollaan. Mistään maailmalta ei tulla enää ihailemaan suomalaista peruskoulua, koska sen voi kahlata läpi oppimatta edes kunnolla lukemaan tai kirjoittamaan. Onneksi Seta käy opettamassa trans- ja muita sukupuoliasioita, Helsinkikin panostaa tätä 1000 000:lla eurolla. Miten tämä tällaiseksi pelleilyksi on mennyt? Sääliksi käy opettajia.



    VastaaPoista
  8. JOOH, omalla nimellä..lol..mä pystyn kommentoimaaan mun valenimellä, joka on jo 20 vuot mul ollu käytös eri yhteyksissä.....toki mul on käsitys, että 99 pros mun kommenteista Hyysäri-sanomiin sensuroidaan, ellei ole jo joku automaatttipoisto.. jaa että yksi oli saanu kommentin läpi yöllä tohon juttuun? noh mä en nähnyt ainuttakaan, kait se ainoakin kommentti on siivottu pois..ei tukenut agendaa vai? japanilaiset ja tiibetiläiset ja uusisellantilaisetko näissä kouluissä säpinöi?

    VastaaPoista
  9. Hannu Taanila luki aikoinaan radiossa meille suomalaisille Neuvostoliiton tilastoja tuotantoluvuista, jotka osoittivat huimaa nousua joka alalla. Neuvostoliiton hajottua kaatuivat mokomat tilastotkin. Kävi ilmi, että esimerkiksi kenkiä valmistamaan komennettu kolhoosi katsoi, että tuli halvemmaksi lahjoa tuotannosta vastaava virkamies, kuin rakentaa tuotantolinja. Virkamies sitten väärensi tuotantoluvut, jotka lähetettiin Moskovaan.

    Marxilainen tilastointi kertoo, että tuhannet ja tuhannet maahanmuuttajataustaisten tekemät ilkityöt ovat yksittäistapauksia. Sen sijaan yksi natsin narkkarin räkivään päähän kohdistuva potku oli yleistettävä oire äärioikeiston huolestuttavasta kasvusta. Sellaista.

    Mistä muuten tietää, että kommari valehtelee? No, sen huulet heiluvat.

    VastaaPoista
  10. Haittamaahanmuutto!

    Tämä on sana, jota vaalikeskusteluissa ei tule esiin. Se on kuitenkin se mikä nähdäkseni Suomen koululaitosta kalvaa.
    Toki se aiheuttaa muutakin haittaa kuten huumeongelmaa, jengiytymistä ja niiden mukanaan tuomaa väkivaltaa ryöstöineen.
    Milloin katukuvaan sitten tulevat Ruotsin mallin mukaiset raiskaukset, autopalot, jatkuvat reviiritaistelut ampumisineen ja talojen räjäytyksineen?

    Sitten kun nyt kouluissa olevat kasvavat aikuisuuden kynnykselle tai ovat jo nuoria aikuisia. Eikä siihen mene montaa vuotta.
    Onhan se selvää, että jos ei osaa koulussa edes perusasioita eikä pääse jatko-opintoihin, ei ole tulevaisuutta kehittyneessä maassa.
    On vain kykyjä huumekauppaan tai muuhun rikollisuuteen.
    Onnekseni en asu pääkaupunkiseudulla joten en ole ihan etulinjassa ym. kokemaan mutta vinkki on, että asioille pitää tehdä jotain nyt eikä odottaa ajan kulua.

    Suomessa on vain Perussuomalaiset, joka on ainoa vakavasti otettava ja vaikuttamaan pystyvä puolue mikä on reilusti tunnustavat olevansa haittamaahanmuuton vastustaja.
    Tästä syystä muutos Suomessa lähtee siitä, että Perussuomalaiset saavat niin suuren äänimäärän eduskuntavaaleissa ettei heidän näkemyksiään pystytä ohittamaan.
    Parasta tietysti olisi jos PS olisi Suomen suurin puolue ja sitä kautta saisi pääministerin paikan. Kyllä nykyisestä puolueesta löytyy ministeriainesta siinä kuin muistakin puolueista.
    Nämä vaalit ovat monessa mielessä Suomelle niin tärkeät, että jopa koomuksen äänestäjien on syytä miettiä syntyykö muutos äänestämällä Petteriä ja kumppaneita vai äänestämällä PS:ää?
    Kyllä minua kauhisttuttaa myös se ajatus, että kokoomus ja SDP muodostaisivat hallituksen apupuolueiden kanssa.
    Jokainen tajuaa sen, että siinä kokoonpanossa Petteriä vietäisiin kuin kuoriämpäriä ja sama meno jatkuisi kuin nytkin.

    VastaaPoista
  11. Kohta kuulemme Li Anderssonin kiljuvan ja Maria Ohisalon säestävän kuinka meidän täytyy estää oppilaiden syrjäytyminen ja huono-osaisuus etteivät he joudu turvautumaan väkivaltaan (pesäpallomailoihin) koulussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös Ohisalo kertonut, että meidän pitää toimia siten, että islamilaiset eivät joudu turvautumaan kaulankatkomiseen.

      Poista
    2. Vihreät on yhteiskunnan syöpä. Koostuu enimmäkseen nuorista kokemattomista tyttölapsista, joilla on paljon unelmia, mutta ei mitään todellista kompetenssia eikä tietoa mistään luonnontieteistä, eikä kykyä eikä halua selvittää laskennallisesti, mikä oikeasti on mahdollista tässä maailmassa. Hyvin pian selviäisi, että tuuli- ja aurinkovoimalla ei koskaan ratkaista maapallon energiantarvetta, vetytuotanto kuvitellulla konseptilla ei tule koskaan onnistumaan, ja sähköautoihin ei riitä materiaaleja tällä pallolla.

      Poista
    3. Minkä lisäksi he ovat pilaamassa kommunistien kanssa Suomen koululaitoksen.

      Poista
  12. Sisäministeriö tänään

    Kansallinen riskiarvio kartoittaa mahdollisia riskejä ja tukee varautumista

    https://valtioneuvosto.fi/-//1410869/kansallinen-riskiarvio-kartoittaa-mahdollisia-riskeja-ja-tukee-varautumista

    https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164627/SM_2023_4.pdf

    Artikkelista poimittua

    Sisäministeriö on julkaissut päivitetyn kansallisen riskiarvion. Edellinen riskiarvio on julkaistu vuonna 2018, jonka jälkeen Suomen toimintaympäristössä on tapahtunut useita muutoksia.
    Kansallisessa riskiarviossa ennakoidaan Suomeen kohdistuvia äkillisiä tapahtumia, joilla olisi vaikutuksia yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja jotka vaativat viranomaisilta normaalista poikkeavia toimia tai jopa avun pyytämistä muilta mailta.
    ...
    ...
    Kansallinen riskiarvio kattaa yhteensä 21 kansallisesti merkittävää uhkamallia ja häiriötilannetta, joilla on arvioitu olevan vaikutuksia yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin.
    ...
    ...
    Aluetasolla laaditaan omana prosessinaan alueelliset riskiarviot, joiden on tavoitteena valmistua maaliskuun 2023 aikana.
    Alueelliset riskiarviot täydentävät kansallista riskiarviota ja tuovat tarkempaa näkymää eri alueiden mahdollisista riskeistä ja varautumistarpeista.
    ----------------------

    Muodon vuoksi on kirjattu ja selitetty Ohisalomaisesti

    3.4 Laajamittainen maahantulo ja painostaminen maahantulijoita ohjaamalla

    Toivottavasti jossain uutisoidaan esim. Helsingin ja Uudenmaan alueelliset riskiarviot kun ne valmistuvat.

    VastaaPoista
  13. Yle tänään

    Poliisipäällikkö varoitti Ruotsia jengeistä jo vuosikymmen sitten – nyt hän antaa Suomelle vinkkinsä saman kehityksen estämiseksi

    Poliisipäällikkö Carin Götblad varoitti kymmenen vuotta sitten, että jengiväkivallasta kehkeytyy paha ongelma Ruotsissa. Götbladin mukaan hänen muutosehdotuksensa pätevät edelleen.

    https://yle.fi/a/74-20017553

    Artikkelista poimittua

    Ruotsin jengirikollisuus äityy nyt kuukausi kuukaudelta pahemmaksi. Joulun jälkeen Tukholman seudulla on ollut varsinainen ampumisten ja räjäytysten aalto.
    Poliisin arvion mukaan nyt kyse on ainakin kahden rikollisjengin välienselvittelystä, jossa taistellaan Sundsvallin huumekaupan hallinnasta.

    Uutta joulun jälkeisissä iskuissa on ollut se, että jengien johtajien arvellaan olevan ulkomailla ja nyt iskut ovat kohdistuneet heidän läheistensä tai tuttaviensa asuintaloihin.
    Uutta on myös se, että nyt tekijät ja uhrit ovat yhä nuorempia, esimerkiksi 15-vuotiaita.

    Poliisi on nostanut valmiustasoaan Tukholmassa ja muualta Ruotsista on siirretty kahteen eri otteeseen yhteensä lähemmäs 300 poliisia töihin Tukholmaan.
    ...
    ...
    1. Miten pystyit näkemään kehityksen jo 10 vuotta sitten?

    – Rupesimme näkemään, että nuoret pojat kaikkein sosioekonomisesti kuormittuneimmilla alueilla eivät pärjänneet koulussa, eivätkä saaneet töitä.

    2. Mitä ehdotit tehtäväksi?

    – Laadin listan toimista, joista voin sanoa, että ne ovat yhä ajankohtaisia. Toimet pitää suunnata juuri tähän riskiryhmään eli pojille pitää tarjota
    harjoittelupaikkoja, nuoristotiloja, joissa irtisanoudutaan macho-meiningistä, perinteisistä sukupuolirooleista ja väkivallasta.

    – Ehdotin myös, että sosiaalitoimen, koulun ja poliisin salassapitokäytäntöjä muutettaisiin, jotta tietoja voitaisiin vaihtaa.
    Mutta ehdotin myös Poika-projektia, jossa valtio suuntaisi tuntuvasti rahaa juuri tähän ryhmään, jotta heidät saataisiin lassottua.

    3. Onko kyse vain pojista?

    – Kyllä, tämä koskee vain poikia. Se on aika pieni ryhmä kaikista pojista, mutta koska väkivalta on niin rajua, vahingot ovat suuret.
    Samojen perheiden tytöt saattavat pärjätä erittäin hyvin ja siksi vanhempien pitäisikin kasvattaa poikansa kuten tyttärensä.
    ((EI ONNISTU MUSLIMIPERHEISSÄ->PALAUTUS LÄHTÖMAAHAN))

    4. Miten vakava Ruotsin tilanne on?

    – Tilanne on hyvin vakava. Lyhyellä tähtäimellä meidän täytyy saada kuolettavat ampumiset loppumaan. Nyt ampumavälikohtauksia on ollut liki päivittäin.

    5. Ovatko nuorisovankilat ratkaisu?

    Ruotsissa nuorisovankilat lakkautettiin vuonna 1979. Alaikäiset rikolliset tuomitaan nyt nuorisokoteihin, joissa ankarimmin tuomitut ovat suljetuilla osastoilla.

    – Nämä vaaralliset murhaajat on saatava lukkojen taakse, se on selvää, koska he ovat vaaraksi kaikille.
    Nyt selvitetään kahta eri vaihtoehtoa, joko nuorisovankiloiden perustamista tai pidempiä jaksoja nuorten suljetuissa hoitokodeissa.

    Götblad ei kannata alaikäisten sijoittamista tavallisiin vankiloihin, kuten esimerkiksi Suomessa tehdään.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. 6. Mistä jengit saavat aseensa?

      – Rajat ovat avoimet ja aseita tulee paljon entisen itäblokin maista. Tullin on saatava laajemmat oikeudet, sillä he eivät saa noin vain avata paketteja,
      joissa tulee esimerkiksi räjähteitä, kuten esimerkiksi käsikranaatteja.
      Tämä on avointen rajojen kääntöpuoli ja tästä poliisi on kyllä varoittanut.

      7. Kuinka paljon valeuutiset vaikeuttavat perheiden auttamista?

      Tällä hetkellä Ruotsissa perheet voivat kieltäytyä, vaikka sosiaalitoimi tarjoaisi tukea ja apua.
      Yhtensä syynä pidetään valeuutisia, jotka leviävät erityisesti islaminuskoisten keskuudessa.
      Valeuutisten mukaan Ruotsin sosiaaliviranomaiset kidnappaavat lapsia.

      Götbladin mukaan valeuutiset ovat suuri ongelma.

      8. Mikä on vanhempien rooli?

      Götblad toistaa moneen kertaan, että avainasemassa ovat vanhemmat.

      – Ei ole mikään salaisuus, että meillä on paljon perheitä, jotka elävät yhteiskunnan reunamilla.

      9. Voiko järjestäytyneen rikollisuuden hävittää?

      – En tiedä yhtään maata, jossa järjestäytynyt rikollisuus olisi saatu loppumaan kokonaan, kun se on päässyt pesimään.
      Mutta on tärkeää, että on tiukat työkalut sekä rangaistuksiin että ennaltaehkäisyyn.

      – Tästä hyvä esimerkki on Tanska, joka ei ole saanut rikollisuutta kokonaan pois, mutta on saanut sen vähenemään selvästi. Joten seuraamme Tanskan esimerkkiä.

      10. Millaisia neuvoja annat Suomelle?

      – Minun neuvoni on: puuttukaa varhain ja vahvasti. Tämä ongelma ei poistu itsestään, niin kuin olemme Ruotsissa kuvitelleet. Se ei pysy erillään muusta yhteiskunnasta.

      – Suunnatkaa toimia heti ja hajottakaa ongelmaryhmät. Puuttukaa varhain perheisiin, joista jengiläiset tulevat ja tehkää heti selväksi,
      että tällaisia rinnakkaisyhteiskuntia tai jengejä ei hyväksytä. Tämä on tärkeää!

      Poista
  14. Yle tänään

    Rikollisjengit käyttävät teinejä lapsisotilaina – kartta paljastaa Tukholman alkuvuoden väkivallantekojen määrän

    Jopa 13–14-vuotiaat kantavat ampuma-aseita, ja teini-ikäiset syyllistyvät murhiin. Rikollisjengiin kuuluminen on trendikästä, sanoo aihetta tutkinut toimittaja.

    https://yle.fi/a/74-20017910

    Artikkelista poimittua

    Viime vuonna jengien välisissä ammuskeluissa kuoli 62 ihmistä. Kaikkiaan Ruotsissa ammuskeltiin lähes 400 kertaa.

    Ampumavälikohtausten takana on keskenään kilpailevia rikollisjengejä.

    – Pelkästään Tukholman alueella toimii viitisenkymmentä rikollisverkostoa. Ne ovat riidoissa keskenään.
    ...
    ...
    Jengit kilpailevat rahakkaista huumemarkkinoista. Välienselvittelyistä tulee koston kierre, jossa ammuskeluja kostetaan ammuskeluilla ja pommi-iskuilla.
    Nuoria käytetään lapsisotilaina

    Tämän vuoden puolella Tukholman seudulla on sattunut 17 ampumavälikohtausta ja 12 räjähdystä.

    Erityisen paljon huomiota on saanut Tukholman eteläpuolella Huddingen Skogåsissa tammikuun lopulla sattunut välienselvittely.
    Ammuskelussa kuoli 15-vuotias poika. Myös epäilty tekijä on vasta 15-vuotias.
    ...
    Lievät tuomiot ovat yksi syy siihen, että jopa 13–14-vuotiaat kantavat ampuma-aseita, ja jo teini-ikäiset syyllistyvät murhiin.
    ...
    Rikollisuudesta on tullut ”uravaihtoehto”

    – Syyt ovat moninaisia, kuten erittäin pitkälle mennyt asuinalueiden ja koulujen eriytyminen.
    On alueita, joissa suuri osa lapsista ei saavuta kelpoisuutta jatko-opintoihin, jolloin heidän koulutiensä katkeaa.

    He voivat ajautua vaihtoehtoiselle ”uralle” hakeutumalla rikolliselle polulle.

    Mallia naapurimaasta

    Nyt Ruotsi on ottamassa mallia Tanskasta, jossa jengeihin liittyvistä rikoksista saa kaksinkertaisen rangaistuksen, Diamant Salihu kertoo.
    ...
    Tanskan mallin mukaan selvitetään myös niin sanottujen ruumiintarkastusalueiden perustamista.
    Tällaisilla alueilla poliisilla olisi laajennetut valtuudet tehdä ruumiintarkastus, vaikka henkilöä ei epäiltäisikään rikoksesta.

    Salassapitolainsäädäntöä hallitus aikoo löysätä siten, että koulu ja sosiaalitoimi saavat nykyistä helpommin jakaa nuoria koskevaa tietoa poliisille.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!