maanantai 13. kesäkuuta 2022

Kuinka Putin joutuu lopettamaan sotansa?

Venäjän Ukrainaan suuntautuneen brutaalin hyökkäyksen painopiste on viime päivinä ollut Severodonetskissa. Tai ainakin sodasta kertonut uutisointi. 

Helsingin sanomien mukaan kaupungin taistelut ovat aaltoilleet, mutta Ukraina hallitsee edelleen kolmannesta kaupungista. Samalla venäläiset tekevät summittaisia iskuja tuhoten kaupunkia pala palalta. Nähtäväksi jää, kuinka käy jatkossa.

Yksittäiset taistelut kuitenkaan harvoin ratkaisevat koko sotaa. Näin tuskin tekee myöskään Severodonetskin yhteenotto. Siksi yksittäisen taistelun raportteja mielenkiintoisempi oli MTV3:n uutinen amerikkalaisen sotahistorioitsijan näkemyksestä. 

Hänen mukaansa "Venäjän menestys ja voimannäyttö Severodonetskissa on harhaa. Venäjän hyökkäys Luhanskissa on diktaattorin epätoivoinen riski, jossa laitetaan peliin viimeinen hyökkäysvoima pyrkimyksenä rikkoa vihollisen taistelutahto... Tämä kuva on harhaa. Venäjän armeija on yhä enemmän loppuun kulutettu joukko, joka ei pysty saavuttamaan selvää voittoa, jos ukrainalaiset jatkavat puolustamista."

Vielä edellistäkin kiinnostavampi kyseisen sotahistorioitsijan havainto oli se, että - paitsi Venäjän - niin myös ukrainalaisten puolella on paikoin näkynyt taistelumoraalin pettämistä. Samoinhan kävi Suomessa vuoden 1944 torjuntataisteluissa, jonka seurauksena säädettiin pikamenettelyllä laki sotaväen kovennetusta rikoslaista, joka johti jopa kuolemantuomioihin. Mutta sen ja samaan aikaan maahan saapuneen saksalaisten sotilaallisen avun kautta saatiin myös joukkojen taistelumoraali palautettua ja vihollinen torjuttua.

Samoin kuin Karjalan kannaksella vuonna 1944, on myös ukrainalaisten kohtalo kiinni taistelumoraalin säilymisestä. Ja länsimaiden roolin osalta myös toimintatapa on edelleen sama kuin saksalaisilla tuolloin, eli riittävän sotilaallisen avun toimittaminen maansa ja samalla koko Euroopan vapauden puolesta taisteleville ukrainalaisille. 

Jos ja kun näin käy, toteutunee amerikkalaisen sotahistorioitsijan ennuste, jonka mukaan Venäjän hyökkäys tulee pysähtymään joukkojen väsymyksen ja kulumisen vuoksi. Siten se ei kykene valtaamaan enempää merkittäviä kaupunkeja vaan joutuu alistumaan tosiasioiden edessä. Sen seurauksena myös yhä harhaisempi Vladimir Putin joutuu lopettamaan sotansa ja/tai tulee syrjäytetyksi maansa johdosta.

12 kommenttia:

 1. Tämä on nyt taas tätä "Venäjä romahtaa huomenna" toiveajattelua, jota kuunnellaan nyt neljättä kuukautta. Lännen impotenssin paljastuminen on niin kovin katkera pala.

  VastaaPoista
 2. Voi myös olla, että Putinilla on epäinhimmillinen suunnitelma: nälänhätä?

  "Tutkija: Putin yrittää toistaa Stalinin suunnitelmaa – sen kolmas vaihe on kamalin"

  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008881091.html

  Libanonissa on paljon kotikutoista ongelmaa mutta se voi olla myös esimerkki joidenkin maiden tulevaisuudesta ja sitten alkaa isot kansainvaellukset?

  "Libanonilainen nälkäpeli"

  https://yle.fi/uutiset/3-12483871

  VastaaPoista
 3. Siinäpä sitä tulevaisuudennäkymää, jossa yhteiskunta on pantu uusiksi uuden uljaan ihmistieteen pohjalta.

  Wanhoina aikoina positivistisen tieteenihanteen maailmassa kysymys oli siitä, että ilmiöitä piti kuvata sellaisilla lähtökohtaisilla käsitteillä jotka sitä parhaiten kuvasivat ja mahdollistuvat sen, että käytettävissä oli ja tulokseksi tuli "mittauskelpoista faktaa".

  No nyt tilanne on sellainen, että lähtökohtana ovat "intersektionaalisen feminismin" käsiteraameihin sijoitetut uhrihierarkiat, ja tutkimuksessa tavoitellaan "wokelluskelpoista faktaa".

  Tässä käsitesekaannuksen maailmassa juristeristit voivat vakavalla naamalla tosiaankin palkita joukostaan sen, joka rohkeasti tulkitsee lakeja "luovasti".


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, olen näköjään herännyt ihan väärässä kaupungissa. Anteeksi.   Poista
 4. Koska Nato on osoittautumassa epävarmaksi, muslimidiktaattorin vietäväksi kerhoksi, Suomen pitää ajatella turvallisuuspolitiikkansa uusiksi. Valmistetaan ydinase. Puolustusopiksi: maahan kohdistettuun hyökkäykseen vastataan ydinasein. Psykopaatit tottelevat voimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä.Samalla julkinen ilmoitus ryssän omaan tyyliin kuten he toimivat esim. Kiinan suhteen että Suomi varaa itselleeen oikeuden käyttää ydinaseita ennakoivasti kun kokee asemansa uhatuksi.

   Poista
  2. Jep. Niinistö voi ilmoittaa rauhanaktivisteille ja muille hörjöille, ettei Suomen turvallisuus ole keneltäkään pois. Lisäksi huomautus, että ydinasevaltioihin ei ole koskaan hyökätty, mutta ydinasevaltiot ovat hyökänneet ydinaseettomiin valtioihin.

   Alkusatsaus tietysti maksaa, mutta ydinohjusten ollessa siiloissa, niitä tarvitsee vain huoltaa. Muuta armeijan kalustoa voidaan vähentää. Hävittäjiä kannattaa hommata Ruotsista sen verran kuin valvontaan tarvitaan. Ajan oloon ydinohjukset maksavat itsensä takaisin pienentyneinä puolustusmenoina.

   Poista
  3. Pietarin poistamiseen Suomenlahtea paskaamasta ei tarvita edes ohjuksia.Torpedot riittänevät.

   Poista
 5. On niitä muitakin vaihtoehtoja kuin että Putin lopettaa sotansa.Esim. joku voi lopettaa Putinin ennen sotaa.

  VastaaPoista
 6. Kunnon järeät aseet ukrainalaisille, niin iivanoita viedään tukka putkella. Ihmetyttää nämä länsimaiset politiikot, jotka eivät saa asiaa järjestykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mätetään kaikki Suomen aseet Ukrainaan kuten on jo alettu toimimaan, ja istutaan perseellä huutaen "pam, pam" kun ryssä Suomeen hyökkää.

   Poista
  2. Eihän Suomesta ole paljonkaan aseita menny Ukrainaan. Mitä ihmettä höliset?

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!