perjantai 24. marraskuuta 2023

Ikuinen stigma ja Tshekin tiedeakatemia

Länsimaisen - tai ainakin suomalaisen - oikeuskäytännön taustalla vaikuttaa vahvasti niin sanottu terapeuttinen rangaistusteoria eli ajatus siitä, että kiinni jääneiden saaman tuomion aikana heidät opastetaan elämään ihmisiksi. Eli rikoksen tehneelle pitää antaa mahdollisuus oppia tekosistaan. 

Tämän seurauksena meillä jopa muilta ihmisiltä hengen riistäneet murhaajat pääsevät lähes aina vapaalle jalalle ennemmin tai myöhemmin. Puhumattakaan vähäisempiä rikoksia tehneistä.   

Tästä asiasta näyttäisi olevan yksi poikkeus. Se on rikokset, joissa mies on syyllistynyt naisten epäasialliseen kohteluun. Ei toki juridisesti, mutta käytännössä nämä ihmiset saavat stigman, joka ei poistu heistä edes silloin, kun syytös on todettu perusteettomaksi (esimerkki ja toinen). 

Tässä mielessä on ollut erityisen mielenkiintoista seurata amerikkalaisen biologin ja syöpätutkijan David Sabatinin kohtaloa sen jälkeen, kun hänen on väitetty kohdelleen naisia moitittavasti. Kirjoitin aiheesta vajaa vuosi sitten, ja tänään tulin lukeneeksi tapauksen uudemmista vaiheista. 

On nimittäin käynyt niin, että Sabatini on aloittanut uuden työn arvostetussa ja varakkaassa Institute of Organic Chemistry and Biochemistry Prague (IOCB) -laitoksessa, joka on osa Tshekin tiedeakatemiaa (CAS). Hänen palkkauksensa on jakanut tshekkiläiset tutkijoiden mielipiteitä ja herättänyt keskustelua siitä, pitäisikö seksuaalisesta häirinnästä kiinni jääneille antaa uutta mahdollisuutta.

Laitoksen miespuolisen johtajan mukaan "Sabatinia on rangaistu tarpeeksi aiemmista teoistaan... tutkimusyhteisö hyötyy siitä, jos tämä lahjakas tiedemies palaa tutkimuksen pariin." Myös hänen Tsekin tiedeakatemiassa työskentelevä entinen naispuolinen oppilaansa totesi, "ettei usko Sabatinin poistamisen niiden henkilöiden listalta, jotka eivät voi koskaan enää saada työpaikkaa, auttaisi ratkaisemaan naisiin liittyviä rakenteellisia ongelmia". Ja toivotti hänet tervetulleeksi joukkoon.

Sen sijaan kaksi muuta jutussa haastateltua naispuolista tutkijaa vastusti Sabatinin rekrytointia. Yhden mielestä "se lähetti viestin, jonka mukaan laitos ei haluaisi luoda turvallista tilaa työntekijöille ja opiskelijoille" ja toinen arveli ettei Sabatini menneisyytensä takia sopisi tutkijankoulutettavien ohjaajaksi. 

Jutun lopuksi Sabatini sanoi hakevansa laitoksen lupaaman starttirahan lisäksi rahoitusta Tshekin hallitukselta ja Euroopan tutkimusneuvostolta. Sekä mainitsi, ettei hänen saamansa - jo aiemmassa kirjoituksessani mainitsemani - lupaus 25 miljoonan dollarin rahoituksesta New Yorkin sijoitusrahastonhoitaja Bill Ackmanilta ja nimettömältä lahjoittajalta sisälly tähän rahoitukseen. Kaiken kaikkiaan hän arveli pystyvänsä rahoittamaan 12–15 henkilön tutkimusryhmän Tshekin tasavallassa.

Nähtäväksi jää, kuinka tämä saaga lopulta päätyy. Selvää kuitenkin on, että Tshekin tiedeakatemia on saanut palkkalistoilleen todellisen huippututkijan, jonka tutkimustoimintaa kuitenkin varjostaa menneisyydessä lyöty ja vaikeasti pois pestävä stigma. 

21 kommenttia:

 1. Vihervasemmiston, oikeaoppisten, ideologistien, "loukattujen" jne. jne. oikeudessa ei tunneta armoa eikä anteeksi antoa tai edes sitä, että rikoksesta saatu rangaistus on jossain vaiheessa kärsitty ja sovitettu.

  Ja mikä kauheinta, joskus poliisi toteaa ettei rikosta edes ole tapahtunut...

  VastaaPoista
 2. Taitaa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa mieh

  VastaaPoista
 3. Taitaa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa miehen vähäinenkin yritys päästä naisen suosioon olla ”seksuaalista häirintää”.

  VastaaPoista
 4. "Tästä asiasta näyttäisi olevan yksi poikkeus. Se on rikokset, joissa mies on syyllistynyt naisten epäasialliseen kohteluun. Ei toki juridisesti, mutta käytännössä nämä ihmiset saavat stigman, joka ei poistu heistä edes silloin, kun syytös on todettu perusteettomaksi."

  Erotuksena alunperäisestä kristinuskon paradigmasta tässä on (muitakin olennaisia eroja tietysti löytyy), että on siis olemassa syntejä, jotka eivät ole anteeksiannettavissa tai -saatavissa, eivät tässä ajassa eivätkä tulevaisessa. Niihin syyllistynyt on ja pysyy näin muodoin iänkaikkisena paariana, joka on sysätty pelastuksen ja armon ulkopuolelle, mitäpä niillä nyt tarkoitettaneenkin näin profaanissa so varsinaisen (perinteisen) uskonnollisuuden ulkopuolelle menevissä viitekehyksissä. Vaikka eipä tässäkään mitään varsinaisesti uutta, onhan monellakin aikakaudella ollut omat, suurella volyymilla julkituodut kuoleman- ja perisyntinsä, joihin syyllistyneiden tai syyllisiksi julistettujen kiirastulen ei sallita koskaan päättyä. Syntipukkien tarve kun taitaa olla yhtä vanhaa perua kuin jonkinlaiset ihmisyhteisöt ylipäänsäkin...

  -J.Edgar-

  VastaaPoista
 5. Siltsulle löytyy ymmärrystä, mutta hänhän ei olekaan hetero.

  VastaaPoista
 6. Valtavan hyvä, että ahdisteluista puhutaan nykyään. Ahdistelija ei varmaankaan usein tajua, millaista haittaa aiheuttaa ja miten vastenmielistä käytöstä ja vallankäyttöä ahdistelu on. Naisten suosioon pääsee paremmin, kun jättää tunkemiset. On myös ihan hyvä oppia, että rasvainen stigma tahtoo olla pitkällinen siinä kuin muutkin stigmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vaan mikä sitä ahdistelua oikein on, on hieman mielenkiintoinen asia. Koska kyse on tunne puolen asiasta, on näiden tunteiden kanssa lähdetty enemmän kuin vähän laukalle. Ahdistelua kun tunnutaan nykyään koettavan jos naista kohtaan osoittaa mielenkiintoa ihan miten kohteliaasti tahansa sellainen mies josta ao nainen ei ole kiinnostunut. Tämä höpötys tekee ihan normaalin sukupuolten välisen kanssakäymisen aivan mahdottomaksi. Eivät naiset ennen tuollaisia leikkiprinsessoja olleet, jotka syyttävät ahdistelusta aivan normaaleissa tilanteissa. On olemassa oikeaa ahdistelua, ja sitten tätä että ei haluta huomiota"vääränlaisilta" miehiltä. Se mies kun ei välttämättä tiedä olevansa "vääränlainen" ennen kuin yrittää tehdä tuttavuutta. Osa naisista on aina osannut tehdä mielenkiinnon puutteensa selväksi kohteliaalla ja loukkaamattomalla tavalla, mutta sitten toisaalta on aina ollut näitä niskojensa nakkelijoita jotka nolaavat siinä vain itsensä.

   Olen nähnyt näitä oikeita ahdistelijoitakin, mutta niitä on aivan murto-osa niihin nähden jotka ovat vain "vääriä". Ja niiden oikeiden limainenkin lähestyminenhän on vain voimauttavaa, sekin on tullut nähtyä.

   Eli tämä "ahdistelu" ei ole niin yksinkertainen asia kuin sen voisi luulla olevan, ja ei ainakaan tulkittavissa vain naisten tunteiden pohjalta.

   Poista
  2. Juurikin tuo objektiivisen tunnusmerkistön puute on tässä se ongelma. "Musta tuntuu" voi kelvata mielipiteeksi, mutta argumentti se ei vielä sellaisenaan ole tässä(kään) asiayhteydessä. Ja, ainakin perinteisesti, rikosoikeudessa on suhtauduttu hyvin nihkeästi ns laventaviin tulkintoihin. Vaikka kaikesta päätellen tätäkin traditiota halutaan nyt mitä ilmeisimmin avartaa tiedostavampaan ja edistyksellisempään suuntaan, onpa jopa käänteistä todistustaakkaakin ehdoteltu...

   -J.Edgar-

   Poista
  3. Tottahan (hetero)naiset, tai ainakin enemmistö heistä, toki miesten huomiota sinänsä haluavatkin. Mutta nytpä tullaankin siihen, että sen huomion on tultava juurikin niiden Oikeiden Miesten taholta... (Ja kääntäen, mikäli toivottua huomiota ei sitten syystä tai toisesta herukaan, tai se jää odotettua laimeammaksi, asia koetaan herkästi loukkauksena.) Eli ihon alle menee ja herkästi, kävipä kumminka vain... Damned if you do, damned if you don't.

   Mitäpä siis pitäisi oppia tästä? No ainakin sen, että kannattaa mieluummin kuulua niihin Oikeisiin Miehiin, kuin siihen väärään sortimenttiin. Ja jotta asia ei suotta kävisi tarpeettoman yksinkertaiseksi, sitäkään on miehen etukäteen hieman hankalaa ainakaan kovin luotettavasti päätellä, kumpaanko kategoriaan sitä rankkautuu... Eikäpä ole mitenkään harvinaista, että näissä(kin) asioissa ne Oikeat Ihmiset™ saavat tehdä myös vääriä asioita, mutta ne väärät ihmiset eivät edes niitä oikeitakaan...

   -J.Edgar-

   Poista
 7. Tähän asioitten tilaan on syyllisiä moni eli suoraan sanottuna suuri joukko ihmisiä ja heidän moralisoiva asennoituminen seksiin. Ihan esimerkkinä hypoteettinen tapaus vaikkapa Amerikan ihmemaasta ja New Yorkista. Herra X 23 vuotta, opettaja ammatiltaan, tutustuu kahvilassa neiti Y:hyn 16 vuotta. He päätyvät muhinoimaan. Molemmat ovat tyytyväisiä ja aikovat ottaa uusiksi. Neiti Y:n vanhemmat saavat vihiä asiasta ja vasikoivat poliisille. Feministinen syyttäjä päättää tehdä esimerkin ja Herra X saa syytteen alaikäisen raiskauksesta. Oikeudessa tuomio 10 vuotta vankeutta ja lisääminen seksirikollisrekisteriin, jolloin hän ei ikinä saa töitä ammatissaan.

  Jos taas Herra X olisi olisi kadulla lyönyt neiti Y:n leuan poikki ryöstäessään tämän lompakon, tuomio olisi todennäköisesti ehdollista ja mihinkään erillisrekisteriin ei joutuisi.

  Toisin sanoen, jostain käsittämättömästä syystä seksiä kohdellaan kuin ruttoa.

  VastaaPoista
 8. EI AIKAKAUTTA ILMAN NOITIA!
  Minkähänlaiset noidat ovat meillä muodissa 50 vuoden päästä?

  VastaaPoista
 9. Iljettävät ahdistelijat.

  VastaaPoista
 10. Jostain syystä jälleen tässäkin anteeksianto riippuu siitä, kuka on ahdistellut tai "ahdistellut"; Tutkija saa stigman ja potkut, mutta kehitysmaalainen, jonka uskonto kannustaa pahantekoon vääräuskoisia naisia vastaan, on tekojensa jälkeen ihan yhtä pullahalattava kuin aiemminkin ja naiset rientävät puolustamaan tätä. Sen lisäksi myös ulkonäkö; Komeat ja kauniit ihmiset saavat kaikki sikailunsa anteeksi.

  Oma lukunsa on myös ilmiö, että naiset juoksevat sarja- tai muuten häiriintyneiden murhaajien perässä. Breivik ja tanskan sukellusvene-murhaaja Madsen hukkuvat naisten lähettämiin rakkauskirjeisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuokin mainitsemasi seikat kertovat selvää kieltään siitä, ettei tätä yhteiskuntaa ja sen oikeudenkäyttöä ja ylipäätään mitään voi alistaa pelkästään naisten tunteiden perusteella ohjattavaksi. Se miten olemme tähän joutuneet, on varmaan mielenkiintoista tutkimusaineistoa jos tulevaisuudessa on tiedettä. Tämänkin asian pohjalla on oikeakin ongelma, mutta asia itse ei ole sellainen mitä se näillä "miten koet asian, mitä tunnet" "tutkimuksilla" halutaan maalata. Nämä kyselyt ovat tarkoitushakuisia ja osin poliittisia, tiedettä ne eivät ole.

   Poista
 11. Kun "journalisti" kopioi toisten tekstejä ja pyrkii näin saamaan itselleen taloudellista hyötyä kirjamyynnin tuloilla, hän ei voi toimia Journalisti-lehden päätoimittajana.

  Maria Petterssonin tulee erota tehtävästään. Minustä häntä ei myöskään voi kutsua "tietokirjailijaksi" vaan kopioijaksi.

  IL tänään

  Maria Petterssonille vaaditaan jo potkuja – Kritiikki yltyy: ”Hävettää olla töissä näin typerällä alalla”

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/8d4c3de2-6569-406a-9fdf-bc1e13eaafed

  Artikkelista poimittua

  Pettersson pyysi keskiviikkona Journalistiliiton tiedotteessa anteeksi tietokirjansa Suomen historian jännät naiset (Atena, 2022) puutteellisia lähdeviittauksia, joista on keskusteltu kuluvana vuonna.

  Tekijänoikeusneuvoston mukaan muilta lainattu teksti ei ollut erotettavissa Petterssonin itsensä kirjoittamasta tekstistä, jolloin neuvosto arvioi, että lainattujen tekijöiden moraalisia oikeuksia on loukattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin luotettava hahmo tämä Petterson. Hänhän "vieraili" joku vuosi sitten ruotsalaisessa maahanmuuttaja lähiössä ja kun häntä ei keskellä päivää keskellä katua heti raiskattu ja ryöstetty, julisti ne turvallisiksi paikoiksi ja ettei mitään väitettyjä ongelmia ole. Että sellainen puolueeton ja moraaliltaan puhtoinen hahmo meillä vahtii puheenjohtajana muidenkin journojen moraalia.

   Poista
 12. IL tänään

  Paavo Arhinmäki sai syytteen
  Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas) sai graffitisyytteen.

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/772b0f52-6a49-4554-a6fc-69806a19cb27

  Artikkelista poimittua

  Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäkeä (vas) vastaan on nostettu rikossyyte Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.
  Arhinmäkeä ja hänen kaveriaan syytetään Vantaalla tapahtuneesta vahingonteosta.

  Kaksikko jäi juhannusaattona kiinni tehtyään laittoman graffitin Vuosaaren satamaan johtavan alikulkusillan seinään Länsimäessä.
  Kaksikon tekemän graffitin puhdistus maksoi Väyläviraston mukaan 3 500 euroa.

  ////////////////////

  Mikäli apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas) tuomitaan, hän ei voi jatkaa julkisessa tehtävässään vaan hänen tulee erota tehtävästään tai hänet tulee erottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näetkö unta että joku vihervasemmiston kellokas eroaisi vaikka hänet tuomittaisiin elinkautiseen? ei ole tapahtunut, eikä tapahdu. Heitä koskee aivan eri säännöt kuin meitä muita.

   Poista
 13. Tieteestä puheenollen, Turussa, joka on monella mittapuulla melkoisen hörhö tiedekaupunki, muistammehan naistutkimuksen tekijöiden yritykset parantaa tiedekunnan sisäistä ilmapiiriä taikakristallien avulla, on nyt yhdistämässä teatteria ja tiedettä.

  Ei kannata säikähtää, osallistujaluettelosta päätellen tällä kertaa kyse on kohtuullisen oikeasta tieteestä. Voisin vaikka mennä katsomaan jos olisi lähempänä. Ehkä meilläkin joskus.

  https://www.ts.fi/uutiset/6170705

  VastaaPoista
 14. HS tänään

  Näillä periaatteilla päätämme, kenestä ja miten presidentinvaaleissa uutisoidaan

  Millaisilla periaatteilla HS uutisoi presidentinvaaleista?
  Talouden ja politiikan toimituksen esihenkilö Veera Luoma-aho ja toimituspäällikkö Jussi Pullinen avaavat työtä ohjaavia periaatteita.

  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009995795.html

  VastaaPoista
 15. Turvalliset tilat ja opiskelijoiden mielenterveyden ongelmat.
  Uutisointi aiheesta on lapsellisella tasolla. Onko ongelma ikäryhmässä, sukupuolessa, laitoksessa vai missä? Nyt maallikko saa käsityksen että ongelma koskee kaikkia opiskelijoita.
  Hypoteesi: MT-ongelmat keskittyy humanistis/taiteellisiin aloihin, ja niiden sukupuolijakautumaan.
  Valitettavasti sama valuu kovien tiedeiden puolelle.
  VVF

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!