keskiviikko 8. marraskuuta 2023

Demokratian vastainen korporaatio

Suomea on totuttu pitämään vakiintuneena demokratiana. Siis sellaisena, jossa jokaisella kansalaisella on oikeus ilmaista poliittinen tahtonsa säännöllisesti järjestettävissä vaaleissa, joiden seurauksena syntyneet instituutiot - europarlamentti, eduskunta sekä alue- ja kunnanvaltuusto - käyttävät valtaa päätettäessä yhteisistä asioista. 

Näin kansalaisten tahto siirtyy - ainakin periaatteessa - sitä heijastaviin päätöksiin. Toki järjestelmässä tiedetään olevan valuvikoja, joista parhaiten tunnettu lienee niin sanottu pakkoruotsi, joka on säilynyt siitä huolimatta, että kansalaisten ylivoimainen enemmistö haluaisi luopua siitä. 

Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole tänään kirjoittaa pakkoruotsista, vaan ammattiliittojen käymästä demokratian vastaisesta sodasta, joka on juuri nyt akuutissa vaiheessa, koska ay-liike organisoi lakkoja, joiden tarkoituksena on estää demokraattisen prosessin toteutuminen. Eli kansan vaaleissa ilmaiseman tahdon tyhjäksi tekeminen järjestämällä hallitusohjelman vastaisia lakkoja. 

Tässä asiassa on erotettava ay-liikkeen legitiimi tehtävä puolustaa työntekijöitä työnantajien yksipuolista vallankäyttöä vastaan. Äärimmäisenä toimena tämä tarkoittaa lakkoilua tilanteessa, jossa työnantaja- ja työntekijäosapuoli eivät työehtoneuvotteluissa pääse yksimielisyyteen työnteon ehdoista. Tämä oikeus on sekä tarpeellinen että yleisesti hyväksytty (ainakin lähes) koko kansan parissa.

Nyt käynnissä oleva lakkoilu ei kuitenkaan koske työnantajan ja työntekijän välistä neuvottelua vaan demokraattiseen prosessiin vaikuttamista. Tämä ilmenee selvästi esimerkiksi siitä, että SAK:n puheenjohtaja Jarmo Eloranta on kertonut järjestönsä puolustavan "työntekijöiden asiaa ennen kuin hallitus riistää meiltä ja heiltä oikeuden työtaisteluihin". 

Eloranta on asiassa puoliksi oikeassa. Hallitushan on tosiaan rajaamassa lakko-oikeutta siten, ettei jatkossa enää voisi järjestää poliittisia lakkoja, joiden tarkoituksena on estää demokraattisen päätöksentekoprosessin toiminta. Tosin näitäkään ei kiellettäisi kokonaan, vaan ainoastaan rajattaisiin niiden kestoa siten, etteivät ne häiritsisi oleellisesti talouden toimintaa. 

Nyt käynnissä olevassa työmarkkinaselkkauksessa ei siis ole kyseessä minkään yrityksen sisäinen työtaistelu, vaan rajanveto sen välillä mistä asioista päätetään demokraattisella prosessilla ja mistä asioista korporaatioiden välisillä neuvotteluilla. Ja tämä asia on akuutti nimenomaan siksi, ettei Suomen talous mm. väestörakenteen seurauksen pysty enää ylläpitämään menneiden vuosien kaltaista hyvinvointivaltiota - jonka kulut ovat suuremmat kuin kansantalouden kautta syntyvät tulot.   

Tästä syystä hallitus on halunnut rajata työnantajien ja -tekijöiden oikeutta neuvotella palkoista siten, että  pelivara määräytyisi vientiteollisuuden tekemien ratkaisujen mukaisesti. Tässä yhteydessä on syytä huomata, että vaikka asia koskeekin palkkoja, kyse ei silti ole työntekijöiden ja -antajien välisestä kiistasta - eikä siten työmarkkinoille kuuluvasta asiasta - vaan demokraattisesta päätöksenteosta, jolle on syntynyt valtuutus viime kesän eduskuntavaaleissa, joissa jokaisella täysi-ikäisellä suomalaisella on ollut täsmälleen samanlainen valta vaikuttaa. 

Tähän asiaan otti kantaa myös elinkeinoministeri Wille Rydman (ps). Hänen mukaansa "hallitus kuulee mielellään työmarkkinajärjestöjen näkemyksiä" ja on valmis muuttamaan hallituksen suunnitelmia, mikäli niiltä tulee ehdotuksia, joilla hallitusohjelmaan kirjattu tavoite Suomen talouden tasapinottamiseksi täyttyy muilla keinoilla. Toisin sanoen hallitus on edelleen valmis kuuntelemaan työmarkkinajärjestöjä, kunhan niiden ehdotukset täyttävät demokraattisen prosessin kautta määritellyn tavoitteen, joka on tarpeen suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan taloudellisen perustan säilyttämiseksi.

Olisi tietenkin hienoa, mikäli ay-liike kykenisi esittämään tällaisen vaihtoehdon. Mutta jos ja kun se ei siihen kykene, on hallituksen joka tapauksessa toimittava ja pelastettava se, mikä pelastettavissa on. 

31 kommenttia:

  1. Suomihan on demokratia vain muodollisesti. Eduskuntavaalien jälkeen hallituskokoonpanonhan päättää puolueet ja siitä touhusta on demokratia kaukana kuten olemme useasti saaneet nähdä viime vuosikymmenien aikana.

    Sotien jälkeen Suomi on käytännössä saanut toimia suurimpien puolueiden (tarkoitan tietenkin VAIKUTUSVALLALTAAN suurimpien, en eduskunnan paikkamäärältään!), eli SDP:n, Kepun, Kokoomuksen ja tietenkin RKP:n pelilautana, jossa kaikki on vain pelkkää valtapeliä.

    Mutta kaikki pelit päättyy aikanaan siitä yksinkertaisesta syystä että pelin edetessä nappulat aina vähenevät ja lopulta loppuvat kokonaan.

    Suomessa oli vain 40 vuotta sitten maa täynnä suomalaisomistuksessa olevia suuryrityksiä ja pankkeja. Oli oma raha ja vaikka mitä. Jäljellä on enää rippeet.

    Vielä muutama siirto tällä pelilaudalla ja sitten on shakki ja matti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eri alojen proffesorien pitäisi yhdessä lingvistiikanlaitoksen kanssa pohtia uusia sivistys sanoja kommunikaation nopeuttamiseksi, onhan niitä kaiken näköisiä koplauksia ja kaappauksia, petoksia kaikkien suosikkina "rakenteellinen" korruptio jne..

      Mutta just jotain korrektimpaa muotoa esim. sipilöinille joka tarkoittaa keskeisille paikoillle omien finanssineuvostojen ja johtajien nimittämisiä ja muita toimiva jotka tähtäävät vain valtion yrtitysten siirtoon omaan ja eturyhmän sekä ulkomaisen apusektorin omistukseen.. Nykyiset sanat eivät ole tuollaisiin oikein hyviä.

      Joissain maissa tietysti oikeuslaitoksilla joissa noita oikeasti valvotaan ja tuommoisiin puututaan ajoissa on aina jotain tyyliin cheesed-törninger-hampurger toiminta tms. joka tarkoittaa juuri tietynlaista tekoa.

      Poista
    2. Korruptio sanakaan ei toimi suomessa koska suomessa ei ole korruptiota vaan "täysin rehellistä ja laillista toimintaa"

      Tämä vissiin varmaan pienin juttu:

      https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/seuran-selvitys-juha-sipilasta-tuli-miljonaari-valtion-tuella-ja-harskeilla-tutunkaupoilla/

      Mutta saattoi aiheuttaa sen, ettei kaikkia nesteen ja fortumin osakkeita saatu kupattua panemalla taseita töihin mikä isolla todennäköisyydelllä oli päämärä, kn bensahan on vain sivutuote noilla jalostamoilla...
      Eikös nykyinen omistusohjausministerihän yhdessä
      sipilän kanssa ajanut kovasti omistusten salaamisen ja piilottelun mahdollistavia lakeja...

      Poista
    3. Pitäisi säätää joku riippumaton virka joka valvoisi omistajaohjausta ja valtiontarkastusvirastokin pitäisi palauttaa siihen alkuperäiseen systeemiinsä jossa se löysi vähän joka asiasta huomautettavaa ja väärinkäytöksiä. Sittenhän korkeampi taho halusi tuota vähentää ja kikkaili sen olemattomaksi.

      Poista
    4. Yle tänään

      Kari Enqvistin kolumni: Monen mielenmaisemaa hallitsee kaksi ajatusta: minä olen universumin keskipiste, ja asiani ovat huonosti

      Monelle ”minä” tuntuu olevan suomen kielen kaunein sana, pohtii Enqvist.

      https://yle.fi/a/74-20058913

      Poista
    5. Eräs varsin lukemisen arvoinen kirja:
      Seppo Konttinen: "Kansallisomaisuuden ryöstö"

      Poista
    6. Enkvist:"Tuntuu siltä, että monen henkilökohtaista mielenmaisemaa hallitsee kaksi ajatusta: minä olen universumin keskipiste, ja asiani ovat huonosti.

      Yhteiskunnan tasolla tämä asenne ilmenee nationalismina ja käpertymisenä sisäänpäin."

      Ai?

      Lehdistöhän juuri tekee kaikkensa, että meillä todellakin olisi toisella kieroksella vastakkain kaksi itseääntäynnä olevaa hyvää minä minä onko tukkani hyvin minä ihmistä jotka kylpevät omassa erinomaisuudessaan.

      Sanna Ukkolan määritelmät minä minä minä ihmisistä kertovat kyllä aivan toista esim:

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/dfd4489f-ff26-4db3-bd34-5635f77faee8

      Ja vaikka karilla pitäisi olla loogista ajattelua taustalla pidän kyllä ukkolan logiikkaa näissä asiossa huomattavan paljon parempana.



      Sivuhuomioita kolumnista:

      Täysissä järjissä kokonaisperspektiivipyörteestä ulos tuleminen on vaativaa.

      ihmisen itse ilman apulaitteita havaitsemassa maailmassa on luonnollista, että ihminen itse on keskipiste. Oikonen on ehkä tästä luultavasti samaa ja eri mieltä.

      Klassisessa fysiikassa ja ihmisethän ovat fyysisiä olentoja itsensä määritteleminen kaiken keskipisteeksi äärellisessä maailmankaikkeudesta jonka muodostakaan ei olla varmoja on vielä helpompaa vaikka todennäköisyys sille lähestyy nollaa.

      En muista koska petyin enqwistiin ja sen muutamiin ulostuoihin ekankerran mutta onhan tämä osuva: "nuoruuden idolini oli ääliö ja nyt loukkaannuin." en mä niin nuori onneksi ole, että loukkaantuisin :)

      Poista
    7. Konttisen kirjan voisivat antaa luettavaksi jossain lukiossa jollain yhteiskuntaopin tunnilla tms. että tämän takia maksatte.

      Poista
  2. Tämä pelleily ei voi päättyä kuin konkurssiin. Saadaanko työeläkerahastotkin tuhottua jää nähtäväksi. Paras lopputulos on, että Suomesta tulee Norjan siirtomaa koska emme osaa itse asioitamme hoitaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työeläkerahastot tulevat myös tuhotuiksi, koska vihreäsiirtymä ohjaa myös ko rahastojen sijoituksia vihreisiin kankkulan kaivoihin, kuten tämä nykyinen ESG-kapitalismi (korporaatiofasismi) määrittelee...
      -Lukija

      Poista
  3. Tässäpä proffessorille pohdittavaa:

    https://journalisti.fi/nakokulmat/2021/05/lhi-itn-erikoistunut-mediatutkija-toimittaja-muista-nm-uutisoidessasi-israelista-ja-palestiinalaisalueista/

    Itse luen journalistiliiton suurimpiin saavutuksiin sen 2000 luvun alun motin jossa kerrottiin neuvostoliiton miehistä toimittajakunnissa ja julkaistiin listatkin tehokkaasta piilottamisesta salailusta ja oikeusvaatimuksilla sen täydellisestä piilottamisesta jolloin toimituksiin(myös yle) jäi johtoon edelleen neuvostoliiton sortumisen jälkeen venäjän vaikuktajat ja ei vissiin hirveän epäselvää minkä joukoissa tuo seisoo..

    Mutta kysymys onkin kuinka helvetissä tämä on mahdollista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siis journalistoliitolla ei ollut mitään tekemistä tuon MOT ohjelman kanssa mutta vääristelivät, valehtelvat, peittelivät ja vainensivat keskustelun likaisin keinoin ja se on niiden suurin saavutus.

      Poista
    2. Siis siinä motissa kerrottiin näistä neuvosto toimittajista ja niiden hallitsemasta suomalaisesta mediasta.

      Poista
    3. "3. Hyödynnä lähteinä järjestöjä, jotka tekevät työtä alueella

      Moniäänisyyttä voit tukea esimerkiksi haastattelemalla paikan päällä työtä tekevien järjestöjen edustajia. Usein ne ovat Lähi-idän tilanteessa paljon luotettavampia lähteitä kuin viranomaiset Israelissa ja Palestiinalaisalueilla."

      Mikäs propagandisti tämä ohjeiden antaja oikein on? tuo ohje on nimittäin jo vanhastaan täyttä puppua. Nuo järjestöt niiden henkilöt ovat aivan yhtä epäluotettavia informaation lähteitä kuin Hamas. Ne toimivat siellä Hamasin luvalla eli joutuvat lähtemään jos joutuvat hankauksiin Hamasin kanssa. Ja vielä suuremmassa määrin yksittäiset ko. järjestöjen ihmiset siellä ovat paikalla vain Hamasin armosta. Jos joku heistä menisi poikkeamaan siitä mitä Hamas haluaa heidän kertovan, hän saisi olla onnellinen päästessään hengissä ja vain vähän piestynä Gazan rajalle. Paikallinen henkilökunta vain yksinkertaisesti katoaa, ei ilmesty enää töihin, jos menevät kertomaan toimittajalle jotain mitä Hamas ei halua. Ja se toimittaja joka siellä haastattelee ja joku menee kertomaan hänelle Hamasille ikäviä asioita ja sitten toimittaja julkaisee sen, ei mene enää koskaan Gazaan uudelleen. Eikä mene hänen kollegansakaan samasta mediasta. Siksi tuo tiedotusympäristö on täysin Hamasin hallussa, eikä mitään mitä sieltä kerrotaan voi uskoa edes sinnepäin olevaksi tai tapahtumia tapahtuneeksi jne.

      Poista
  4. On ne nuo VM sivut kylmäävää luettavaa.
    Tänä vuonna 10,419 miljardia euroa velkaa.

    Vuoden 2024 talousarvioesitys on 11,5 mrd. euroa alijäämäinen, mikä katetaan ottamalla lisää velkaa.
    Kaikki järki-ihmiset tajuavat, että suunta on muutettava. Ei voi elää velaksi ikuisesti. Velat maksetaan vain työtä tekemällä.
    Tämä Orpon hallituksen säästäminen on vasta alkua.

    Tällä sivulla on myös hyvä gfaafi:
    Kuvio 1. Valtionvelan kehitys, mrd. euroa ja suhteessa BKT:hen.

    https://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2024&lang=fi&maindoc=/2024/tae/hallituksenEsitys/hallituksenEsitys.xml&opennode=0:1:3:5:

    Siinä esim. näkyy selvästi Rinteen-Marinin hallituksen "Rahaa on" hyppäys miten valkaa otettiin surutta lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HS 23.3.2023

      VM: Suomi ottaa pian velkaa jopa 15 miljardia euroa vuodessa

      Ministeriön mukaan viime vuonna nähtiin voimakkaan inflaation suotuisa vaikutus julkiseen talouteen, mutta jo tänä vuonna nähdään sen kääntöpuoli.

      https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009472250.html

      Artikkelista poimittua

      Suomen julkisen talouden alijäämä supistui viime vuonna koronapandemiaa edeltäviin lukemiin.
      Julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen kasvoi hieman ja oli 73 prosenttia.

      Poista
    2. Siinä näkyy myös toi valtionvelan hyppy silloin kun yksityishenkillöiden omaisuutta siiirrettiin pankeille enemmän kuin koskaan ikinä ja valmisteltiin suomi "eurokuntoon" joka vaati pankeilta mitä? ;I

      Sitä kutsuttiin sitten kansankielellä lamaksi jota se ei suinkaan ollut vaan omaisuuksien siirtoa.

      Poista
    3. Kysyin noihin aikoihin vaalien aikan joiltakin eliittipuolueen edustajilta, että mitä mieltä he ovat siitä ja tästä, rivien väliin sanottuna epäilyni vastasivat kumpikin kuin yhdestä suusta, että se ja tämä on erittäin tärkeää ja elintärkeää suomelle ja sellainen täytyy ehdottomasti pitää suomalaisten hallussa... En viitsi edes jatkaa mitä kyseinen hallitus sitten teki, tuleekohan siksi joistain ihmisistä kaiken maailman denoja jotka ihan sekavasti kertovat kaiken näköistä siitä ja tätä ilman ketunhäntää ja basic-logiikkaa, koska näissä on pakko käyttää sumeaa ehkäpä voisi puhua välillä jopa sameasta logiikkasta.

      Poista
    4. Osa velanotosta on mennyt hyvään tarpeeseen, puolustusvoimat ovat saaneet korotusta n. 3000 milj.€ / vuodessa jo parin vuoden ajan. Ja harva voi kiistää etteikö tarpeeseen tule. No joku Putleristi varmaan on eri mieltä asiasta.

      Poista
    5. Ja suurin osa, Pauli Vahteran vuoden 2021 lopussa tekemien laskelmien mukaan 78 % valtion velasta oli käytetty muiden kuin suomalaisten elättämiseen.

      https://www.vahtera.blog/post/kehitysapu-ja-maahanmuuton-menot-78-valtionvelasta

      Jamppa vaan

      Poista
  5. Elokuva Oppeheimerista kertoo karulla tavalla sen, että tiedemiehet, sotilaat ja poliitikot on mahdoton yhtälö.

    Ihan vastaavalla tavalla demokratia, rahatalousvalta ja ammattiyhdistysliike ovat mahdoton yhtälö.

    Demokratiassa "valta" on "edustuksellista", mikä yhteisöominaisuutena tarkoittaa sitä, että instituutiot ovat eräänlaisia rooleja -- ja eurooppalaisessa tajunnassamme tällaiset roolit palautuvat valistusajalle, jolloin ihan tiettyjen tajunnallisten vaikutusten ansiosta me opimme samaistumaan erilaisiin yhteiskunnallisiin valtapositioihin. Milan Kundera -- kirjailija jonka muistamme teoksesta "Olemisen sietämätön keveys" on muissa yhteyksissä kirjoittanut varsin ansiokkaasti nimenomaan eurooppalaisuudellemme ominaisen kirjallisen perinteen -- ja jopa siis fiktion, romaanitaiteen -- merkityksestä uuden ajan "demokratian" syntyprosessissa.

    Isänpäivälahjaksi kannattaisikin omaa älyään ja ajatteluaan kunnioittavalle miehelle antaa lipun tuohon mainioon elokuvaan "Oppenheimer". Jälkikuvien varassa tapahtuvat pohdiskelut koskevat sitten sitä, että kannattaako meidän eurooppalaisten nyt tässä tilanteessa, jolloin koko legitiimiksi kokemaamme valtajärjestelmää, demokratiaa, uhkaa kokonaan eriperusteinen valta, kansainvaelluksen muodossa tänne tunkeutuva uskonnolliseen magiaan pohjaava teokratia -- kannattaako meidän nyt ihan itse oma-aloitteisesti repiä oma demokratiamme palasiksi niin että se on sitten helppo vallata ja korvata teokratialla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen kuin teokratia ehtii tänne, on syytä toimia.
      Tässä mallia miten hommat hoidetaan kun ollaan tosissaan:

      Yle tänään

      Pakistan: On Afganistanin syy, että karkoitamme pakolaiset maastamme

      https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-190295

      Pakistanin päätös karkottaa pakolaisia maasta väkipakoin johtui siitä, että Afganistan epäonnistui pakistanilaismilitanttien toiminnan estämisessä alueellaan, Pakistanin pääministeri Anwaar-ul-Haq Kakar sanoo.
      Lisäksi Pakistaniin päätyneet Afganistanin kansalaiset olivat mukana Pakistanissa tapahtuneissa itsemurhaiskuissa ja kahakoissa pakistanilaisviranomaisten kanssa, Kakar väittää.

      Pakistanissa on noin 1,7 miljoonaa Taleban-hallintoa Agfanistanista paennutta pakolaista.
      Pakistan alkoi karkottaa näitä viime viikolla väkipakon uhalla, ja tähän mennessä 250 000 afganistanin kansalaista on palannut Pakistanista Taleban-hallinnon alle Afganistaniin.
      Pakistanin mukaan suurin osa lähti vapaaehtoisesti, mutta Afganistan väittää Pakistanin karkottaneen ihmiset väkisin.

      ///////////////////////

      PS. Jos teokratia on sanana jollekin vieras,

      1. Katsomus jonka mukaan jumalalla on ylin hallintovalta ja hallitsija käyttää valtaa hänen edustajanaan

      2. siihen perustuva valtiollinen järjestys.

      Poista
  6. Eilen uutisissa oli mielenkiintoista palkkadataa miehet vs. naiset. Näin pienyrittäjää riepoo valtion osastopäälikön palkka 10t€ och lite till. Kaupan/tukkukaupan johtajilla "vain 8000€/kk. Ei ihme että rahaa tarvitaan jostain kun tuottamattomassa työssä saa päälliköityä kymppitonnin kuussa. Itselleni en yrittäjänä pysty maksamaan moista palkkaa.

    VastaaPoista
  7. Selkosuomeksi sama: Ammattiliittojen mielestä suomalaiset äänestivät väärin.

    VastaaPoista
  8. Kiitos hienosta avauksesta. Jatkan itselleni tutulla aiheella, minkä puittessa olen esittänyt omia ajatuksia internetin foorumeilla (USENET, HYNET, sfnet jne) ammattiyhdistysliikkeestä jo 1990 luvun alusta asti. Niiden mukaan ammattiyhditysliike syntyi joko sata vuotta liian myöhään tai sata vuotta liian aikaisin. Oletetaan, että marxsilaiset olisivat marssineet vasta 70 vuotta sitten.
    Ilman ammattiyhdistysliikettä pelkkä insinööritaito olisi Euroopassa tehnyt selvää jälkeä lapsityövoimasta 1900-luvulle tultaessa ja vapauttanut muutkin työläiset työn orjuudesta. Nykyinen kehitys todistaa varmuudella, että tiede ja teknologia olisi tehnyt lihasvoimasta täysin tarpeettoman jo sata vuotta sitten, mutta johtuen ay-liikkeestä, niin sen puolen älyllisyys oli kääntäen verrannollinen haiuksen kokoon nähden. Ay-liike on tehnyt kaikkensa, että ihmiset saisivat säilyttää edes muutamia lihastyövoimaa tarvitsemia työtehtäviä ikään kuin elävinä museoina siitä, mitä ennen valistuksen aikaa ihmiset joutuivat raatamaan, että meillä nykyisin olisi mielettömän kauniita rakennuksia ajalta, jolloin kukaan ei edes haaveillut mekanismeista. Mekaniikka vapautti ihmiset tekemään sutta ja savea, koska ilman mitään mekaanisia apuvälineitä ihmiset tekivät uskomattomia rakennelmia. Ay-liike on tuhonnut maailmasta kauneuden, koska se ei salli ihmisten tekevän työtä ihan pelkästä tekemisen ilosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja minä noudatan Yucan lakeja käytöksessäni vaikka joku saattaa ymmärtää väärin tai ei vaan osaa.

      Poista
    2. Kannatin myös sfnetin tasapaino teoriaa jonka mukaan puolet on aina väärässä ja siksi ainakin puolille pitää väittää vastaan muttei kuitenkaan niin paljoa , että trollailemaan rupeaa itsestään selvyyksillä, silti lankean kun nykyään ei voi enää olla niin varma onko joku ihan tosissaan (tämä laki oli salainen eikä se vieläkään ole kaikin osin julkinenkaan atk.sodat olivat tietenkin mitä totisimpia mutta rauhanmiehenä jätin väliin moiset)

      Poista
  9. Totuuden torvi

    Teemu Keskisarja teki sen taas

    Teemu Keskisarja (ps) eduskunnassa tiistaina: ”Melkein missään muussa maassa rahvaan lapset eivät hyppäile osakuntahaalareissa ilman lukukausimaksuja.”

    https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e49d4b12-f295-4248-a946-4796eae60c8c

    Artikkelista poimittua

    Keskisarja toi puheessaan esille tavaramerkikseen muodostuneen näkemyksensä, jonka mukaan hyväosaisten opiskelijoiden on turha valittaa, koska he saavat runsaasti ilmaisia etuja, jotka hallituksen mukaan ovat tutkitusti edelleen hyvää pohjoismaista tasoa.

    – Leikkausten luulotellut uhrit uikuttavat suotta. Suomi kylvää miljardeja koulutukseen ja tutkimukseen, totisesti opiskelijoiden sosioekonomisista etuuksista siirtäen säästää. Melkein missään muussa maassa rahvaan lapset eivät hyppäile osakuntahaalareissa ilman lukukausimaksuja — muistakaa tuo pukeutumiskysymys, Keskisarja täräytti heti tiistain puheensa alkuun.
    ...
    ...
    Keskisarja muistutti siitä, että opiskelu mahdollistaa yleensä paremmin palkatun työn.

    – Nälkärajaa paljon parempi toimeentulo plakkarissa, opiskelijayksiö ensimmäisenä omana kotina ennen mitään työpaikkaa — kuka kehtaa valittaa? Pisimmän opintien kulkija painaa päähänsä tohtorinhatun.

    – Opintojen tukijoita ovat ne veronmaksajat, jotka nuoremmalla iällä sonnustautuvat työhaalareihin ja kypärään — nekin ovat kunniakkaita asusteita. Korkeakoulututkinto on suorittajilleen erittäin tuottoisa sijoitus, joka poikii palkkaa ja statusta.
    ...
    ...
    Tiistaina keskisarja syytti opiskelijoita kiittämättömyydestä.

    – Minä kiihkosti kannatan tutkintojen maksuttomuutta suomalaisille, kannatan tietojen ja taitojen kirjoa, oppineisuuden sfäärejä, mutta toivoisin vastineeksi kiitollisuutta. Kiittämättömyys vain on maailman palkka. Myönnän, että itsekin aikoinani unohdin opiskelijaelämän sumussa ja humussa, että etuudet eivät ole itsestäänselviä perusoikeuksia. Opintotuki, lainan valtiontakaus, ateriat ja asunnot ovat pikemminkin ällistyttäviä onnenpotkuja. Monen vuosisadan köyhäilyn jälkeen niistä nauttii nyt ensimmäinen pullamössö, vegenössö sukupolvi.

    Puheensa lopussa hän muistutti sodan jälkeisistä vuosista.

    – Kaunein kiitos yhteiskunnalle kuuluu mielenterveyspalveluista, vaikka niistäkin on tapana uikuttaa. Eihän sellaisia ollut lainkaan 40-luvun akateemisilla nuorilla sotaveteraaneilla. Omin sielunvoimin he selättivät tai itkivät ja selättivät traumoja, joihin verrattuna pandemiasta toipuilu on pikkuharmia ja itikan pisto.

    – Tiivistäen selkokielellä: En kaihoa paluuta viheliäisyyteen. En toivo opiskelijoiden sortamista nälkään, kylmään ja mielisairauteen. Ainoastaan totean, että tämä hallitus kaikessa karmeassa persaukisuudessaankin säilyttää opintojen rahoituksen historiallisen hienolla tolalla, Keskisarja päätti.

    Petteri Orpon (kok) hallituksen esityksen mukaan opintorahan indeksikorotuksista luovuttaisiin hallituskauden aikana, opintorahan huoltajakorotusta ja opintolainan valtiontakauksen määrää suurennettaisiin ja lainan nostokertojen lukumääriä tuplattaisiin.
    Muutosten on tarkoitus tulla voimaan porrastetusti vuoden 2024 aikana.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!