sunnuntai 5. marraskuuta 2023

Ryhdistäytyykö EU vai taistellaanko vain viimeiseen ukrainalaiseen?

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiyn mukaan Israelin ja Hamasin välinen verinen kahakka on vienyt huomiota hänen maansa kohtaamalta hyökkäykseltä. Tämä on tietenkin itsestäänselvyys, mutta ei ainakaan akuutisti tarkoita sitä, etteivätkö länsimaat edelleen jatkaisi Ukrainan tukemista. 

Venäjä on puolestaan ilmaissut jatkavansa Ukrainan vastaista sotaansa niin kauan, kuin länsi väsyy. Eikä tätä liene syytä epäillä, etenkään kun hyökkäyksen kohteeksi joutuneet ukrainalaiset eivät onnistuneet kesähyökkäyksessään toivotulla tavalla.

Tästä asiasta voidaan vetää muutamia johtopäätöksiä. 

Ensinnäkin on selvää, ettei Ukrainalle toimitetun länsimaisen aseistuksen laadullinen ylivoima suhteessa venäläiseen kalustoon ole niin suuri, kuin olen itsekin olettanut. Jos se olisi, eivät venäläiset olisi pystyneet rajaamaan hyökkäystä niin tehokkaasti kuin on tapahtunut. 

Toiseksi, länsimaiden on tässä tilanteessa pohdittava vakaasti omia päämääriään Ukrainassa. Karusti sanottuna vaihtoehtoja on kolme: joko jatkaa edelleen Ukrainan tukemista tavalla, jonka lopputuloksena on taistelu, jossa läntisiä arvoja puolustetaan viimeiseen ukrainalaiseen asti tai tehdä jokin oleellinen muutos, jotta sota saataisiin toivottuun päätökseen ensi kesän aikana. 

Entä se kolmas vaihtoehto. Se on antaa Venäjän voittaa ja tunnustaa se ikävä tosiasia, ettei meistä länsimaalaisista ole huolehtimaan niistä, jotka haluavat osaksi meidän yhteisöämme. Tällä asialla on yhä enemmän merkitystä, koska USA:ssa kiinnostus Ukrainan sotaan on nopeasti laimenemassa.

Tämän kolmannen vaihtoehdon toteutuminen tarkoittaisi myös Suomelle vakavaa paikkaa. Tokihan me NATO:n jäsenenä eroamme Ukrainasta kuin yö päivästä, mutta kuka takaa, ettei Venäjä päättäisi Ukraina-menestyksen innoittamana - tai sokaisemana - kokeilla myös Suomen tai Baltian saattamista takaisin "suuren isänmaan" yhteyteen?

No nyt tuli kaksi päällekkäistä listausta, joista ensimmäisen - länsimaiden johtopäätöksiä koskeva - kolmas kohta tulee tässä. Se on oppitunti toisesta maailmansodasta. 

Historiaa tuntevat muistavat, että Stalinin Neuvostoliitto kärsi musertavia tappioita Saksan hyökättyä itään vuonna 1941, mutta toteutti samalla valtavan urakan siirtämällä teollisuutensa Siperiaan. Ja ryhtymällä sen turvin asetuotantonsa kasvattamiseen siten, että se tuotti tankkeja, aseita ja lentokoneita Saksaa enemmän jo samana vuonna 1941. Ja tämä ero vain kasvoi sodan loppua kohden. 

Tämä onnistuminen epäilemättä muistetaan erinomaisesti myös Putinin Venäjällä, eikä siksi ole epäilystäkään, etteikö Venäjällä riittäisi aseita myös Ukrainan rintamille. Ja siksi Zelenskiyn armeijan vastahyökkäyksen onnistuminen viime kesää paremmin tulevana vuonna on vähintäänkin epävarmaa. Ja tästä syystä länsimaiden aseellisen tuen kehittäminen on entistäkin tärkeämpää. 

Kaiken edelle kirjoittamani perusteella on selvää, että erityisesti EU-maiden rooli on ratkaiseva. Se tarkoittaa sitä, että jos Ukrainan halutaan voittavan Putinin aloittaman sodan - ja länsimaihin tulevaisuudessa kohdistuvan uhan jäävän merkityksettömäksi - on juuri näiden maiden nostettava aivan oleellisesti sekä apunsa määrää että toimitettavien sotatarvikkeiden laatua. Jälkimmäiseen liittyen on lisäksi huolehdittava ukrainalaisten koulutuksesta uusien aseiden käyttöön.

Todellisuudessa ei ole realistista olettaa, että EU-kansalaiset suostuivat siirtymään puhtaaseen sotatalouteen Ukrainan takia. Siksi edelle kirjoittamieni muutosten on tapahduttava mieluummin nyt kuin pian. Ja ne on ajoitettava siten, että laadullisesti parhaat aseet käyttäjineen ovat Ukrainan armeijan käytössä viimeistään kesäkauden alkaessa.  

Suomalaisena ihmisenä toivon sydämestäni, että edelle kirjoittamani ymmärtäisivät kaikki EU-maiden johtajat ja ryhtyisivät yksituumaisesti toimeen auttaakseen Ukrainan voittoon. Mutta jos olisin vedonlyöjä, en valitettavasti uskaltaisi panna senttiäkään likoon ukrainalaisten voiton puolesta. 

38 kommenttia:

 1. Länsimaiden tulisi tukea Ukrainaa aivan kuin NATOn jäsenmaata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin maat ovat valmiit lähettämään joukkoja etulinjaan mutta asetarviketuotannon lisäämiseen on löydyttävä tahtoa.
   Samoin ilmavoimien käyttöä on syytä harkita koska ne voivat kauempaakin vaikuttaa.
   Olellista olisi osoittaa, että länsi on tosissaan siinä ettei Venäjän anneta voittaa. Tähän astinen Euroopan johtajien touhu on ollut pelkurimaista hameväen räksätystä, pahimpina Macron ja Scholz.

   Poista
  2. "pelkurimaista hameväen räksätystä, pahimpina Macron ja Scholz."
   Kaksi varsinaista p*skahousua!

   Poista
 2. Putin on toistuvasti tuonut esiin Stalin ihailunsa. Kukaan normalisti, syy seuraussuhteita ymmärtävä, ei voi ajatella niin.
  Putin on diktaattori ja murhaaja, kuten Stalin. Kirvesmurhattu Trotski oli Stalinin kaukaisin operaatio, niiden miljoonien muiden neukkujen ohella.
  Putin on moderni: ihmiset putoilevat parvekkeelta, lentokone räjähtää, poloniumdrinksut ja parfymoidut kalsarit yms. Yhtä kaikki, vastustajat, jopa oletetut sellaiset kuolevat.
  Kirjoitin naapuriblogiin seuraavaa asiaan liittyvää:
  Mitä on Venäjä?
  Otetaan yksi vertailuelementti: suuri isänmaallinen sota.

  Suuri neuvostokeksijä Kalasnikov kehitti maailman ensimmäisen kaasumäntätekniikkaan perustuvan rynnäkkökiväärin - hurraa.
  No se oli kuitenkin saksalainen STG-44:n huonosti valmistettu kopio.

  Suuri neuvostokeksijä Klimov kehitti ensimmäisen aksiaaliahtimella varustetun suihkuturbiinin
  No se oli huono kopio Jumo 004 ja BMW 003 moottoreista.

  Suuret neuvostokeksijät Mikojan-Gurevitš kehittivät lyömättämän suihkuhävittäjän Mig 15, joka tunnettiin USA:n Le Sabren tappajana.
  No se oli suoraan riistetty Focke-Wulf:in suunnittelupöydältä.

  Neuvostoliittolainen autoteollisuuden suuri harppaus sodan jälkeen toteutettiin siirtämällä Opelin autotehdas sellaisenaan Venäjälle.
  Mosse 1948 oli vain Opel 1938, mutta huonompi laatuinen. Suomen kommunistit tosin unohtivat sen ja ylistivät neuvostotekniikan
  kaikkivoipaisuutta.

  yms,,,yms...

  Entä sitten sota itsessään?

  Lend Lease tuotti Venäjälle mm. 500000 kuorma-autoa, pääosin USA:sta. Ilman niitä, marsssi Berliiniin ei olisi ollut mahdollista.
  2 300 000 tonnia terästä. Ilman sitä T34 panssarivaunuja olisi valmistunut vain mitätön murto-osa....
  229 000 tonnia alumiinia. Mitä olisi ollut mm. neukkulan lentoteollisuus ilman sitä?

  Ja tärkein kaikista: RUOKA! 4.5 miljoonaa tonnia ruokaa, American Roast Beef:iä yms. (tästä havainnosta suomalais sotilaatkin kyrpiintyivät).
  Ilman sitä, neukkulan sotilaat olisivat kuolleet nälkään. Olivat kuolemaisillaan siitä hiuolimatta mm. Stalingradin historian, mm. A Beevorin
  mukaan....
  etc, etc...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wikipediasta lainattuna: Lend-Lease's precise significance to Allied victory in World War II is debated. https://en.wikipedia.org/wiki/Lend-Lease

   Poista
  2. Juuri noin!
   Se suuri ja mahtava, savijaloilla seisonut Neuvostoliitto, jonne Wall Streetin vapaamuurari-banksterien toimesta tehtiin jo maailmasotien välisenä aikana massiivinen läntisen teknologian siirto. Sen on prof. Ant(h)ony Sutton osoittanut useissa tiukasti dokumentteihin perustuvissa kirjoissaan.

   Poista
  3. Televisio tuuttaa jatkuvalla syötöllä olohuoneisiin dokumentteja Hitleristä sekä natsien hirviömäisistä aikaansaannoksista. Yritetäänkö näillä ohjemilla painaa villaisella Stalin, vankileirit ja kaikki tavalla tai toisella kommunistien tappamat miljoonat uhrit? Kyllä niitä hirviöitä on mahtunut tähän maailmaan lähihistoriaan paljon enemmän kuin yksi. Maokin on saanut olla kummallisen rauhassa. En keksi kuin asiaan kuin yhden vastauksen, joka pätee myös siihen, että palestiinalaiset saavat rauhassa juhlia Hamasin raakalaismaisia tekoja ja liehutella lippujaan ympäri Eurooppaa. Ja tämä se on: kultttuuriväki on aina ollut enimmäkseen vasemmistolaisia ja omassa suvaitsemattomassa kuplassaan eläviä haihattelijoita.

   Poista
  4. Kaikesta huolimatta Opelin kopio-mossea kehuttiin parhaaksi Neuvostoliitosta tulleeksi autoksi, koska siinä vietiin kokonainen tehdas Saksasta henkilökuntineen sitä valmistamaan. Myös Ural-merkkiset moottoripyörät taisivat olla 1939 BMW:n kopioita. Jos Suomi olisi saanut vastaavan avustuksen, minkä ryssät sai Amerikoista, niin todennäköisesti vanhat rajat (1939) olisivat vieläkin Suomen kartalla.

   Poista
 3. Kun Trump valitaan USA:n seuraavaksi presidentiksi, loppuu Ukrainan tukeminen 24 tunnissa. Lisäksi Trump irrottaa USA:n Natosta ja irtisanoo kaikki kahdenväliset puolustussopimukset. Siinäpä sitten Suomikin keikkuu, käytännössä vain Baltian maiden auttamana. Ruotsihan ei sodi Suomen puolesta, oli Nato-jäsen tai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän Ruotsi sotii - viimeiseen suomalaiseen, näihin alempirotuisiin, kuten on kautta aikojen tehnyt!

   Poista
  2. "Kyllähän Ruotsi sotii - viimeiseen suomalaiseen" Tuo oli kyllä parhaita kirjoituksia pariin vuoteen mitä täällä olen lukenut. Näin sitä mennään ruotsin mukakana 3 maailman helvettiin vaikka ruotsi on aina kohdellu ja tulee kohtelemaan suomalaisia kuin rottia.

   Poista
  3. Matti Virenin erinomainen artikkeli Suomesta Ruotsin ryöväämänä alusmaana:
   Paluu menneeseen, https://oikeamedia.com/o1-143933

   Poista
  4. Elähän korsku, Kolja. Trumpillekin löytyy suitset, vaikka vanha sotakoni luulee toisin.

   Poista
  5. Saatiinhan se Trump tähänkin keskusteluun. Muistaakseni hän toivoi vaan, että eurooppalaiset Nato-maat alkaisivat myös maksaa kunnolla järjestöön kuulumisestaan ja varoitti Suomea Ruotsin tiestä kun täällä ilakoitiin vielä monikulttuurin ihanuudesta. Niin että ei hän loppujen lopuksi tainnut olla pöllömpi preseidentti, vaikka HS vertasikin kuukausiliittensä etusivulla sikaan. Ei ainakaan aloittanut uutta sotaa. Meillä media leipoo täyttä häkää Haavistosta presidenttiä, mutta jos kansa ymmärtää yhtään mistään mitään, ei tule onnistumaan!

   Poista
  6. Asuin Yhdysvalloissa osan Obaman kaudesta, koko Trumpin kauden ja suurimman osan Bidenin kaudesta. Trumpin kaudella asiat olivat useimmilla objektiivisilla mittareilla paremmin kuin pitkään aikaan ennen sitä tai sen jälkeen. Mm. naisten ja vähemmistöjen asema ja työllisyys olivat parempia kuin koskaan historiassa. Myös Lähi-idän rauhanprosessissa (Israelin ja arabivaltioiden suhteissa) tapahtui todella merkittäviä edistysaskeleita. Demokraattipropagandaa levittävä suomalainen media jätti kaiken huomiotta.

   Poista
  7. Tuosta kannattaisi uutisoida enemmän. Jenkkilän ja etenkin laajan sisämaan olot ja mielipiteet ovat melkoisen tuntemattomia täällä asti. Koillis- ja länsirannikon asiat ovat paljon paremmin tiedossa. Sieltähän se kaikki viihdekin tulee ynnä tieto mielipiteistä..

   Poista
 4. Katselin perjantaina uusimman Jerusalem studion, josta saa aina pätevää ja ajantasaista tietoa alueen tilanteesta.

  Ohjelmassa ollut espanjalainen vanhempi asiantuntija sanoi, ettei Ukrainan tai Israelin kannata missään tapuksessa odottaa EU: n apua. Sen sijaan yksittäiset Euroopan maat ja varsinkin Britannia voivat auttaa paljonkin.

  Lisäksi USA: ssa on valmisteilla yhteinen n. 20 miljardin dollarin apupaketti Ukrainalle ja Israelille, josta Israelin osuus olisi vain n. 3 miljardia ja Ukrainan siis 17 miljardia. Valtava summa, vaikka ilmeiseti pidemmälle ajalle.

  VastaaPoista
 5. Jos läntiset johtajat kiireellisesti eivät ala riittävästi tukea Ukrainaa ennenkaikkea moderneimmalla sotilasteknologialla, niin tuo isovenäläisten agressiivisten imperialistien johtava itäinen monsteri jatkaa valloituksiaan ja seurauksena tulee olemaan uusi ankara varustelukierre. Se tulee varmasti moninverroin rahallisestikin kalliimmaksi kuin Ukrainan riittävä tukeminen tästä alkaen.

  VastaaPoista
 6. Jotkut asiat ne ei ikinä muutu. Aseteknologia kehittyy, mutta ne sodan perusasiat ovat ja pysyvät. Länsimaiden sotavouhottajilta on jäänyt taas jälleen kerran lukematta Carl von Clausewitzin Sodankäynnistä-kirja. Puhumattakaan siitä että olisi sisäistetty mitä siinä kirjassa sanotaan.

  Aikoinaan ensimmäiseen maailmansotaan Eurooppa lähti lähinnä intoa puhkuen, mutta neljän vuoden sotimisen jälkeen siitä innosta ei ollut enää rippeitäkään jäljellä.

  Historia toistaa taas itseään. Tällä kertaa Eurooppa lähti TUKEMAAN sotaa käyvää Ukrainaa lähinnä intoa puhkuen ja siitä innosta on tässä vaiheessa lähinnä rippeet jäljellä, vaikka sotaa ei ole käyty kahtakaan vuotta.

  Tässä vaiheessa pitäisi jo kaikille olla selvää, että kun tätä sotaa on neljä vuotta takana, niin Euroopalla ei ole enää sitä intoa jäljellä. Jäljellä on vain helvetinmoinen sotku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli tervetuloa isovenäläiset imperialistit mm. Baltiaan ja Suomeenkin valloitusretkelle. Ylistetty olkoon se jälleensyntyvä, entistäkin mahtavavampi Uus-Neuvostoliitto!

   Poista
 7. Ryhdistäytyykö Ruotsi ja yksi toinen juttu:

  MTV uutiset tänään

  Suomalaistähti todistanut rajua muutosta Ruotsissa – nuoret lapsetkin tarttuvat aseisiin: "Tämä ei voi enää jatkua näin"

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomalaistahti-todistanut-rajua-muutosta-ruotsissa-nuoret-lapsetkin-tarttuvat-aseisiin-tama-ei-voi-enaa-jatkua-nain/8811812

  Artikkelista poimittua

  ...Pitkän ulkomaankierroksen tehnyt, mutta hiljattain myös paluuta kotimaahan harkinnut Moisander on perheineen huolissaan Ruotsissa voimistuneesta nuoriso- ja jengirikollisuudesta.
  ...
  Räjähdyksiä ja ampumisia

  Perhe asuu noin puolen tunnin ajomatkan päässä Malmön keskustasta, mutta suunnittelee muuttavansa tulevaisuudessa Tukholmaan.

  Kummatkin kaupungit ovat kuitenkin olleet viime kuukausina uutisissa huolestuttavista syistä. Nuorisorikollisuus ja jengiytyminen ovat voimistuneita ilmiöitä, mikä aiheuttaa luonnollisesti huolta myös Moisanderin perheessä.
  – Totta kai se on huolenaihe, etenkin vanhempana. Täällä Malmössäkin tapahtuu, jos ei viikoittain niin ainakin melkein. On räjähdyksiä, ampumisia… Se ei ole mikään salaisuus, että se on ongelma täällä Ruotsissa.

  – Kun tulin tänne kaksi vuotta sitten, näitä asioita tapahtui ajoittain. Sittemmin tilanne on kuitenkin pahentunut niin, että se on koko ajan pinnalla.
  Se on yksi isoimmista puheenaiheista tällä hetkellä Ruotsissa.

  – Isoin ongelma on se, miten ne ovat ihan nuoria lapsia, joita käytetään ampumiseen. 14–15-vuotiaita. Ihmiset ovat viimein saavuttaneet sen pisteen, ettei tämä voi enää jatkua näin.
  Ruotsin hallitus pyrkii myös tekemään muutoksia ilmiön kitkemiseksi. Tilanne on vahvasti esillä vaaleissa.

  ------------------------------

  IL eilen

  Mies raiskasi teinitytön – Hovioikeus alensi tuomiota
  Viikko täysi-ikäistymisensä jälkeen oululaismies tarjoutui hakemaan alkoholia teinille. Illan päätteeksi mies raiskasi tytön.

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f9d253a9-188d-4205-948b-65b25d1429e3

  Artikkelista poimittua

  18-vuotias mies raiskasi 15-vuotiaan tytön oululaisen kerrostalon häkkikellarissa joulukuussa 2019. Rovaniemen hovioikeus alensi miehen tuomiota syksyllä 2023.
  Kaksikko oli tavannut alkuillasta Oulun keskustassa. Mies oli tarjonnut alaikäiselle tytölle alkoholijuomia sekä tarjoutunut ostamaan niitä lisää kaupasta.
  ...
  Tyttö oli kertomansa mukaan tuolloin jo lähellä sammumispistettä. Hän oli väsynyt ja huonovointinen, ja meni häkkikellarin lattialle makaamaan.
  Mies tuli hänen päällensä, piti häntä käsillään paikoillaan ja riisui hänen housunsa. Sen jälkeen mies raiskasi tytön ilman kondomia.
  ...
  Ei epäilyä syyllisyydestä

  Asiaa käsiteltiin Oulun käräjäoikeudessa syksyllä 2021. Syyttäjän mukaan mies käytti hyväkseen tytön humalatilaa sekä kohdisti tyttöön väkivaltaa.
  ...
  Miehen syyllisyydestä ei jäänyt oikeudelle varteenotettavaa epäilyä, joten tämä tuomittiin vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.
  ...
  Hovioikeus katsoi, että miehen käyttämä väkivalta on ollut ”lajissaan lievää”. Lisäksi mies on ollut ”ikäistään alempitasoinen”, eikä häntä ole aiemmin tuomittu rikokseen.

  Rovaniemen hovioikeus muutti ehdottoman tuomion ehdolliseksi sekä alensi vankeusrangaistusta kahdella kuukaudella.

  ////////////////////////

  Miten voi enää luottaa suomalaiseen oikeuteen kun tuomiot näin vaihtelevat?
  Ja miten voi selvitä raiskauksesta ehdollisella?

  VastaaPoista
 8. Kun Suomi taisteli viime sodissa itsenäisyytensä puolesta, täällä alettiin tuottaa tykin ammuksia pienissä pajoissa. Jatkosodan aikana niitä oli jo niin paljon, ettei kaikkia ehditty ampua puna-armeijan niskaan, vaan niitä käytettiin tykistön ampumaleireillä vuosikymmeniä sodan jälkeen. Mahdetaanko Ukrainassa menetellä samalla tavalla? Olisi suuri helpotus, jos länsimaat voisivat keskittyä korkean teknologian apuun sen sijaan, että suuri osa avustuksesta sisältää tällaista materiaalia, jota ukrainalaiset voisivat itsekin valmistaa helposti.

  VastaaPoista
 9. Vastaus professorin otsikon kysymykseen on kyllä valitettavasti että ei, EU ei ryhdistäydy. Mitään merkkiä mistään ryhdistäytymisestä ei ole olemassa. Saksa ei ole tänä aikana laittanut edes omaa puolustustaan mihinkään kuntoon, se on kahden vuoden jälkeenkin ihan samassa olemattomassa kunnossa kuin sitä ennenkin. Itävalta ei edes yritä vaan itkee samaa voimattomuuden itkua mitä he itkivät jo kylmän sodan aikaan. Itävallan puolustus ja sen moraali on vitsi. Ranskalla sama juttu, keskittyy vain omiin asioihinsa ja mouhuaa muuten teatraalisesti muttei tee mitään konkreettista. Pienet Eu maat ovat osa tehneet sen minkä resursseillaan voivat, suurin osa ei ole tehnyt yhtään mitään muuta kuin julkilausumia ja diskuteerausta. Briteillä on perinteisesti käsitystä suurvalta asioista ja insentiiveistä ja he ovatkin jenkkien lisäksi tehneet jotain, mutta hekin taistelevat viimeiseen ukrainalaiseen antamatta heidän voittaa kuten jenkitkin. EU-maat eivät ole tehneet aseteollisuudelta mitään sellaisia tilauksia jotka mahdollistaisivat kapasiteettien kasvattamisen merkittävästi, niitä on tehty vain nykyisen kapasiteetin rajoissa, joka on 1990 ja 2000 lukujen armeijoiden alasajon jäljiltä suoraan sanottuna surkea. Koska sotiminen on logistiikkaa, sillä EU:n kapasiteetilla ei voiteta edes afrikkalaismaan sisällissotaa saati sitten Venäjää. Tai arabeja. Korostan sitä ettei EU:n kapasiteetti tuottaa sodassa tarvittavaa materiaalia ole noussut juuri ollenkaan näiden kahden vuoden aikana, eikä ole nousussa tulevaisuudessakaan, koska teollisuus ei investoi ilman tilauksia ja niitä ei ole olemassakaan. Ukrainalaisten oikeasti kannattaisi tehdä jonkin sortin aselepo tai jäätynyt sota, silloin heidän ihmistappionsa ovat pienimmät mahdolliset. Eivät he tule saamaan länneltä tukea siten että sodan voittaminen olisi mahdollista, eihän länsi kykene puolustamaan näillä resursseilla edes itseään. Vaikka lännellä olisikin piirustukset hyviin aseisiin, niin ei niillä piirrustuksilla tee mitään jos niitä aseita ei tuoteta tehtaassa kuin mallikappaleet, kuten nyt on tilanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vain ihmetellä, kuinka vähäisellä järjellä läntistä maailmaa johdetaan!

   Poista
  2. Huipputeknistä aseistusta käyttämään tarvitaan huippukoulutettu sotilas,mistä on ollut Ukrainassa puute.
   Eikä niitä tällä näkymin ole saatavissa vähään aikaan.

   Poista
  3. Politiikanteossa ilmeisesti paljon aikaa suttaantuu edustajanpaikan seuraavaksi kaudeksi varmistavaan hössötykseen ja suhmurointiin, niin ettei kaikkea tärkeämpää ajatella ehdi. Ja tokuhan asioista ollaan eri mieltä joko periaatteesta tai ihan syystäkin.
   Joku nykyistä selvempi tärkeysjärjestys asioille pitäisi ehkä säätää jolloin punnittaisiin pitkän tähtäimen vaikutuksia päätöksistä.

   Poista
 10. Sotatalaulous kannustaisi meikäläistä kyllä enemmän koska silloin tietäisi mihin ne rahat menee näin kyynisesti ajateltuna..

  VastaaPoista
 11. Vieläkö on suurten eläkeyhtiöiden eettisistä ohjeissa sijoitustoiminnalle, että aseteollisuuteen

  VastaaPoista
 12. Vastaus tuohon otsikossa esitettyyn kysymykseen on että ei. Sillä EEUU ei ole alun alkaenkaan suhtautunut tuohon Ukrainan sotaan vakavasti, ja sota on jo jatkunut niin pitkään että en usko EEUU:n enää jatkossakaan suhtautuvan tuohon sotaan vakavasti.

  Mitä ihmeen vakavaa sotaa tuo on EEUU:lle , kun saksalaisten ökyautojen kauppa käy Venäjälle kuten ennenkin?. Vientireitit vain ovat hieman muuttuneet.

  Ja sen lisäksi miten ihmeessä EEUU voisi tuohon sotaan suhtautua vakavasti, koska se ei ole koskaan osannut suhtautua itse Venäjään vakavasti.

  Olen verrannut EEUU:ta joskus 28 lampaan lammaslaumaan. Otetaan siis 28 lammasta, niin muodostaako ne yhdessä leijonan?. No ei tietenkään muodosta vaan ne muodostavat yhteen koottuna pelkän avuttoman 28 lampaan MÄÄKIVÄN LAMMASLAUMAN.

  No niin, otetaan sitten 28 pientä, heikkoa ja eripuraista valtiota Euroopasta ja kootaan ne yhteen Euroopan unioniksi, niin muodostaako ne yhdessä supervallan. No ei tietenkään muodosta mitään joka edes etäisesti muistuttaisi supervaltaa vaan ne muodostaa pelkän avuttoman ja eripuraisen valtioliiton joka ei pysty lopettamaan edes syksyisin ja keväisin tapahtuvaa täysin turhaa kellojen viisareiden siirtelyä.

  VastaaPoista
 13. Mikä tätä maailmaa nykyään vaivaa? Sotimisesta on tullut ihan ok juttu! Vihervassaritkin kalistelee sapeleita, eikä yhtään haittaa jumalaton kemikaalien ja polttoaineen räjäyttely taivaan tuuliin? Entäs ku joskus aletaan perkaamaan niitä raunioita? Kyllä siinä hädässä ei ole aikaa eikä rahaa painottaa sitä vihreätä siirtymää! Kunhan saataisiin edes jotain infraa paskaksi pommitetun tilalle? Neulalaakeri on ihan oikeassa koko EU on lässynlässyn kerho mielettömän byrokratian rasittamana!
  Natohullut ja Ukraina! Lopultakin on alkanut tihkua tietoa, että ovat jo suuria kuvitelleet päättäjät Euroopassa tajunneet, että turpaan tulee Ukrainassa, jossei sitte kaikki pistetä "all in"? Eikä se voitto olisi sittenkään 100varma!
  Mistä helvetistä kumpuaa se uskomus, että Venäjä rymistää Lissaboniin asti jollei nyt äkkiä saada sitä polvilleen? Häh? Iso maa luonnonvaroineen on ja elää ihan tätä päivää, eikä CCCP Stalin aikaa! Ehdotteli vuosia sitte NATO jäsenyyttä ja kai EU oli myös esityslistalla?
  No jenkkien pahin painajainen olisi toteutunut!!
  Vuosia on hiljalleen Suomen kansaa haudutettu taas siihen pelkoon ja russävihaan ja nyt sitte perseillään itään ku on muka "isoveli" turvana?! Ei sitä Putinia kiinnosta perseenala metsää 5 miljoonan asuttaman pöhelön kera! Sössivät taloutensa kuralle, vaikka vuosikymmenet avustettiin ,niin no itsellekin kannattavansa kaupassa. Rimpuilkoot nyt , mutta jos alkavat ydinaseita haalimaan, niin sitte kai pitää vähä ojentaa! Tämä on minun olettamani Kremlin opeista.
  Nyt sitte asiasta tikapuihin, murehdin seuraavia pressa vaaleja! Joo1 natohullu armeijaa käymätön länkyttäjä ,2 Suomea alehintaan tuhoon tuomittuun liittovaltioon työntävä maailmankansalainen, 3harmaa setämies, josta kukaan ei oikein tiedä mitään, 4pönöttävä isännän otteita esittävä "politiikan oppilas" 5sitten vielä niin epäluotettava venkula, etten lainasi 100€, vaikka asuisi naapurissa Eipä taida Rane köpötellä koululle äänestämään tammikuussa, ku sitä tyhjää lappua tuskin kukaan tarvitsee?

  VastaaPoista
 14. Vähän jäi kesken äskeinen! Joo ne muut, tästä bisnismiähestä ei tiedä onko se lintu,kala vai kalakukko? EU edustajan sisko ei ylitä julkisuus kynnystä. No tämä urheilijalegenda on hengellisen aatteensa vähän vierastettu. Mutta juu, ainoa, jonka en usko pelaavan muiden pussiin! Taidan sittenkin KÄVELLÄ sinne äänestyspaikalle. T.Rane

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan uteliaisuuttani kysyn, mikä siinä Sarin hengellisyydessä vierastuttaa? Siis mitä haittaa siitä olisi?

   Poista
  2. Vastasin jo kerran, mutta mihin lie meni? Ei haittaa yhtään! Pitää arki/ järkiasiat erillään hengellisistä pyrkimyksistä. Tämä nyky yhteiskunta on vaan niin ympäripyörryksiin huumattu kaikilla hullutuksilla, että perinteisiin arvoihin nojautua kyvykäskin ehdokas saattaa tuntua oudolta/ vieraalta? Jätin muuten " pientä oravaa" siteeravan naikkosren tykkänään pois, koska onneksi hän vailla mahdollisuuksia mellastusagendallaan!

   Poista
 15. Toisin kuin Stalinilla, Putinilla ei ole käytössään ehtymätöntä reserviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka se reservi ei ole täysin ehtymätön, niin se taitaa olla kuitenkin riittävän laaja että se riittää nykyeuroopan nitistämiseen. Siellä kun riittää halukkaita musikoita äitivenäjän rusennettavaksi.

   Poista
 16. Hämmästyttävän moni kommentti vaikuttaa tukevan Putinia/Kremliä - vaikkakin melko ovelasti suoran tukensa peittäen. Ovatko Pietarin pojat kenties nyt keskittämässä tarmoansa tähän blogiin.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!