lauantai 4. marraskuuta 2023

Itsestäänselvyyksiä

Pari viikkoa sitten kansanedustaja Sara Seppänen (ps) vaati opetusministeriötä huolehtimaan siitä, että opettajat toteuttavat Suomessa annetun perustuslain ja perusopetussuunnitelman mukaista sisältöä uskonnon opetuksessa. Vaatimuksen taustalla oli se, että muslimilapsille on opetettu uskonnon tunnilla jopa ääri-islamilaista ideologiaa, johon on sisältynyt tappouhkauksia uskontoaan vaihtaville.

Siksi tartuin mielenkiinnolla Ylen uutiseen, jonka mukaan peruskoulun uskonnon opetuksessa esiintyy monien mukaan edelleen tunnustuksellisia piirteitä. Juttu oli sinänsä asiallinen, mutta ohitti lähes kokonaan Seppäsen esille nostamaan koulujemme uskonnonopetuksen suurimman ongelman keskittyessään lähes pelkästään luterilaisen kristinuskon opetuksessa esiintyvään tunnustuksellisuuteen. 

Tämä oli sinänsä outoa, vaikka en toki epäilekään, etteikö myös kristinuskon opetuksessa esiintyisi tunnustuksellisuutta ja muiden uskontojen vähättelyä. On silti outoa, etteivät koulujen - lähinnä ala-asteen - korkeakoulutetut opettajat kykene noudattamaan edes opetussuunnitelmaa, vaan tyrkyttävät pienille koululaisille omia näkemyksiään. 

Jos ja kun näin on, olisi asiaan suhtauduttava sen vaatimalla vakavuudella. Eli tunnustuksellista uskonnonopetusta - on se sitten kristinuskoa tai islamia mukailevaa - antavan opettajan toimintaan olisi puututtava yhtä jämäkällä otteella kuin muissakin työpaikoissa suhtaudutaan henkilöihin, jotka tekevät työssään tahallisia virheitä. Onhan itsestään selvää, ettei puuseppäkään saisi pitää työpaikkaansa, mikäli hän tuolitilauksen saatuaan nikkaroisi sohvan, koska tykkäisi mieluummin tehdä sellaisia?

* * *

Kuten arvoisa lukijani epäilemättä muistaa, ajettiin Sanna Marinin (sd) hallituksen aikaan maahamme sosiaaliturvan uudistus, jota voidaan kuvata jättimäisenä byrokratian kasvattamisena. Tämä näkyi sosiaali- ja terveydenhuollon hallintoon kuuluvien ihmisten lisäyksenä, minkä lisäksi kuluja kasvatti päätös palkkojen harmonisoinnista kunkin tehtävän suurituloisimpien tasolle. 

Tähän ongelmaan liittyen haastateltiin Ylen uutisissa ulosanniltaan valitettavan heikkoa asiantuntijaa, joka puhui järkeä. Tämä henkilö - Riku Lehtinen - nimittäin kohdistaisi hyvinvointialueiden säästöt keskijohtoon ja hallintoon. Silloin säästämisen tarve pienenisi selvästi, koska matala organisaatio toisi muita hyötyjä.

Tosiasiallisesti on kuitenkin niin, ettei pelkästään keskijohdon irtisanominen pelastaisi tilannetta, vaan samalla pitäisi karsia niitä tehtäviä, joita varten hyvinvointialueille alkujaan palkattiin keskijohtoa. Tämänkin luulisi olevan itsestäänselvyys, mutta jostain syystä minua hiukan epäilyttää, että kykenevätkö hyvinvointialueiden suuripalkkaiset johtajat vähentämään itselleen rakasta byrokratiaa ja irtisanomaan juuri niitä henkilöitä, joiden kanssa he viettävät työssään eniten aikaa.

Tarvittaessa he  kuitenkin näyttäisivät saavan tukea asiakkailtaan. Tuoreen mielipidekyselyn mukaan suomalaiset eivät nimittäin usko nykymuotoisten hyvinvointialueiden pystyvän huolehtimaan niille kuuluvista asioista. Edesmennyttä presidentti Mauno Koivistoa lainaten: "tarttis tehrä jotain". 

* * *

Lopuksi pari sanaa Hamasin terrori-iskun jälkeisestä Israelin toiminnasta. Sen armeijaahan on vaadittu humanitaariseen tulitaukoon mitä erilaisempien tahojen suulla Välimeren ihmiskaupan toimijana tunnetusta Lääkärit ilman rajoja -järjestöstä maailman poliittisiin johtajiin

Olen sinänsä samaa mieltä siitä, etteivät syyttömät saisi kärsiä sotatoimista Gazassa eikä missään muuallakaan. Tässäkin asiassa pallo on kuitenkin Hamasilla, koska Israelin pääministeri ja muut edustajat ovat moneen kertaan todenneet, etteivät he suostu tulitaukoon, ennen kuin Hamas vapauttaa panttivankinsa. Siksi on peräti kummallista, että Pyhän maan konfliktissa painetta luodaan nimenomaisesti Israelille, vaikka ratkaisun avaimet ovat Hamasilla ja palestiinalaisilla. 

Kirjoitin edellä tarkoituksella "Hamasilla ja palestiinalaisilla", koska en ole havainnut uutisia siitä, että jälkimmäiset olisivat toteuttaneet samanlaisia näyttäviä mielenosoituksia panttivankien vapauttamisen puolesta, kuin heidän maanmiehensä ystävineen ovat toteuttaneet Israelia vastaan. Sellaisia ei ole nähty sen enempää länsimaissa kuin Gazassa tai Länsirannan palestiinalaisen hallitsemilla alueilla.     

Tästä syystä minusta näyttää, ettei palestiinalaisilla tai heidän tukijoillaan ole todellisuudessa suurempaa huolta Gazan alueen ihmisten humanitaarisesta hyvinvoinnista. Tai tarkemmin sanottuna, minusta tämä vaikuttaa tosiasioiden valossa itsestäänselvältä.

22 kommenttia:

  1. No mutta eikös ähly kakaroille opeteta ala-asteella, että Allah eli Lucifer loi Suomen metsät, järvet ja kait suotkin?

    Ja somalit rakensivat esim. Helsingin keskustan aikanaan?

    VastaaPoista
  2. Viimeksi eilen taidettiin taas uutisissa mainita siihen tyyliin palestiinalaisista, jotka ovat täysin syyttömiä sotaan. Jotenkin outoa, että ovat täysin syyttömiä, koska ovat aikoinaan äänestäneet Hamasin valtaan ja vieläkin Hamasin kannatus on jopa siellä Länsi-Rannallakin yli 60%. Voidaan tietysti verrata Venäjään, jossa kansa vieläkin kannattaa ylivoimaisesti Putinin toimia Ukrainassa. Onko Venäjänkin kansa täysin syytöntä siihen, mitä Ukrainassa tapahtuu, eli nykyään isoilta osin siviiliväestöä vastaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millainen kansa, sellaiset johtajat.

      Poista
    2. Olen ihmetellyt jo pitkään tätä joidenkin ajatusten tonavien käsitystä että kansa olisi jotenkin erillinen johtajistaan. Saksalaisten ja pahojen pahojen natsien kohdalla on olemassa jonkinlaista valoa eli ymmärretään etteivät "kansa" ja natsit nyt niin erillisiä olleet, mutta kaikkialla muualla se "kansa" tuntuu olevan täysin syytön mitä "maa ja sen johtajat" tekevät. Tämä koskee niin Venäjää, Afganistania, Unkaria, Turkkia, Irania, Hamasia, Hizbollahia jne. Olisin vahvsti sitä mieltä että kansa on täysin syyllinen maansa ja johtonsa tekoihin. Ovat päästäneet ne valtaan eivätkä ole päästäneet niitä päiviltä kun alkavat peseilemään. Täytyy tunnustaa että olisin itsekin mukana ulkoparlamentaarisessa toiminnassa jos meidän johtomme syyllistyisi tuon tason perseilyyn kuin Hamas tai Putin. En tosin voi kuvitella että meillä sellaista hallintoa olisi, joten asian miettiminen on hieman tarpeetonta, mutta moraalin kannalta meidän tulisi hoitaa moiset ongelmatapaukset itse pois järjestyksestä eikä antaa heidän aiheuttaa ongelmia muille.

      Poista
  3. Kaikki ajattelu on pohjimmiltaan "tunnustuksellista", ja erityisenä totuudellisuuden muotona tunnustuksellisuus elää vielä eurooppalaisella uudella ajalla syntyneen ja kehittyneen, empirismiä ajatustyökaluna käyttävän "korrespondenttisen" totuudellisuuden rinnalla.

    Siis siitä huolimatta, että tämä nimenomainen eurooppalainen kulttuuripiiri on uudella ajalla tuottanut -- vahvistuvaan individualismiin ja objektivoituvaan todellisuuteen -- kuuluvia tositiedon hankinnan ajatustyökaluja, myös kaiken "tieteellisen" selittämisen sisällä elää yhä teologisen selittämisen perinne. Sitä sanotaan nyt "koherenttiseksi" totuudellisuuden laaduksi.

    Se käsitys "uskonnoista" joka meillä nyt mielikuvissamme on -- että "uskonnot" olisivat jonkinlaisia opillisia totuusjärjestelmiä -- on sekin vain eurooppalaisen uuden ajan ajattelun tuote -- eikä se ole mahdollinen maailman minkään muun suuren kulttuuripirrin sisällä.

    Joten kaikki tässäkin esitetyt pähläilyt tunnustuksellisen ajattelun roolista oman kulttuurimme kouluopetuksessa, yms, ovat kyllä lähinnä oman ajattelumme käsitteenmuodostuksellisia harharetkiä, joilla ei sen enempää kuvata kuin selitetä, saati sitten hallita todellisuutta.

    Todellisuudessa nykyistä asiaintilaa, joka tulee tällä vuosisadalla johtamaan kaiken eurooppalaisella uudella ajalla kehittyneen, ihmisen historiassa toistaiseksi aivan ainutlaatuisen tiedollisen ajattelun totaaliseen romahdukseen, voidaan vastustaa vain yhdellä tavalla.

    Psykoanalyytikko Zizek muotoili tämän periaatteen näin: "Pitäkää tiettyä etäisyyttä."

    VastaaPoista
  4. Jälleen täyttä asiaa proffalta!! Jokaisessa kohdassa.
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  5. Järki-ihmisille itsestäänselvyys on jo pitkään ollut se ettei alikehittyneiden maiden kehittymättömistä ihmisistä seuraa mitään hyvää kehittyneille yhteiskunnille.
    Ei ainakaan, kun he ovat sairaalla "uskonnolla" aivopestyjä kuten suurin osa ellei kaikki.
    Niin sanotuille suvaitsevaisille tämä ei ole tainnut vieläkään mennä jakeluun tai vihreiden osalta edes peräaukkoon?
    Siksi tässä Yleltä esitys tämänpäivän Ruotsista jos tämä jotain auttaisi? Tähän jamaan pölhöt ruotsalaiset ovt itsensä ajaneet. Toivottavasti Suomessa mieli muuttuu ennen kuin on myöhäistä?

    Kyseessä on pitkä artikkeli niin en sitä tähän kopioi mutta kannattaa lukea ja katsoa kuvia missä näkyy alueen ympärillä
    mm. nelimetrisen verkkoaidan päälle asetettu piikkilanka ja piikkilankaa on jouduttu laittamaan myös talon katolle, vesikourujen päälle.
    Näin siis säilytetään niin sanottuja "turvapaikanhakijoita" tai heidän jälkeläisiään.
    Epäilen ettei tämäkään "koti" todellisuudessa ratkaise mitää mutta onneksi Euroopan maat jo tekevät päätöksiä "turvapaikanhakijoiden" siirtämisestä kolmansiin maihin kuten eilen uutisoitiin.

    Pahojen poikien koti

    Klarälvsgårdenin nuorisokodissa elävät Ruotsin raaimmat nuoret. Täällä heitä autetaan irti rikollisjengeistä.

    https://yle.fi/a/74-20058066

    Artikkelista poimittua

    Pakkohoidon enimmäispituus on neljä vuotta. Keskimäärin nuorisokodeissa vietetään yksitoista ja puoli kuukautta.
    ...
    Ruotsissa on 21 nuorten pakkohoitoa varten tarkoitettua nuorisokotia.
    ...
    Panssaroidut ikkunat

    Nuorisokodin pysäköintialueen päähän on asetettu puomi. Asiattomia ei alueelle haluta.
    ...
    Juuri nyt koteja tarvitaan enemmän kuin kertaakaan.

    – Rikoksista tuomitaan enemmän nuoria kuin koskaan, ja he saavat aiempaa pidempiä tuomioita. Siksi nuorisokodeissa on ennätyksellisen paljon nuoria, eikä kaikkia kyetä auttamaan.
    ...
    Ulkoseinissä ja sisällä huoneissa on valvontakamerat, eikä yksikään ovi aukea ilman kulkulupaa.
    ...
    Jengirikollisuus on räjähtänyt Ruotsissa käsiin. Ruotsalaisen nuorisojärjestön arvion mukaan rikollisjengeihin liittyvistä ammuskeluista jo 70 prosenttia on alaikäisten tekemiä.
    Joka viidennessä tapauksessa tekijä on alle 15-vuotias.
    ...
    Jengikiistat näkyvät nuorisokodin arjessa, toteaa Eliasson. Eri jengejä edustavat nuoret sijoitetaan eri osastoille, ja heidät pidetään erossa toisistaan.
    Muuten he olisivat välittömästi toistensa kimpussa, Eliasson kertoo.
    ...
    Ruotsissa on viime aikoina arvosteltu sitä, että rangaistukset alaikäisten tekemissä vakavissa rikoksissa eivät ole riittäviä ja että nuorisokotien olosuhteet ovat liian mukavat.

    – Esimerkiksi kouluun nuoret kulkevat eri aikaan ja eri reittejä.
    jne.
    jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. IL tänään

      Syyte: Törkeä joukkoraiskaus Viking Linen laivalla
      Kahden miehen syytetään tehneen seksuaalista väkivaltaa muun muassa oluttölkillä.

      https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/76901285-35b4-47b1-a821-a1f76f9ca392

      Asiasta kertoo Expressen. Syytteiden mukaan kaksi miestä kävi naisen kimppuun laivalla syyskuussa ja raiskasi uhrin yksituumaisesti.
      Syyttäjän mukaan vastaajat osoittivat piittaamattomuutta ja julmuutta uhria kohtaan.

      Syyttäjän mukaan miehet raiskasivat naisen useilla eri tavoilla ja käyttivät erinäisiä välineitä, kuten oluttölkkiä.
      ...
      36- ja 32-vuotiaita miehiä syytetään myös huumausaineen käyttörikoksesta. Syytteiden mukaan he käyttivät kokaiinia laivamatkalla.

      Syyttäjä vaatii rangaistuksen lisäksi toisen miehen karkottamista Ruotsista ja maahantulokieltoa.
      ...
      Lisätty laivayhtiöltä saatu tieto, että alus oli Viking Cinderella.

      Poista
  6. Palkkaisin tuon puusepän oikopäätä jos se tekee sen sohvan samassa ajassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja pettyisit kun yrittäisit saada häntä tekemään sen sohvan tuolin tekemisen ajassa, koska nyt hän haluaa tehdä keittiönpöydän. Voisit saada sen sohvasi vuoden tai parin päästä kun taas tekee mieli tehdä sohva, ehkä, tai sitten et koskaan.

      Ei se nopeus ja halpuus, vaan toimituksen luotettavuus.

      Poista
    2. Niin ja jos tosiaan alkaa miettimään niin puusepän näkyväosuus tuolissa jos siis puhutaan _tuolista_ eikä vain tuolista voi olla huomattavasti näkyvämpi...

      Poista
  7. Islam on saatanasta.

    VastaaPoista
  8. Hejsan prof. & kumpp.

    Mitä tähän uskonnonopetukseen tulee, on kysymys sisällöllisesti hieman kulmikkaampi. Esimerkiksi professorin mainitsemissa OPS'eissa tavoitteeksi asetetaan perustavat tiedot niin omista kuin vierahista taustoista ja perinteistä, riippumatta kunkin oppilaan tunnustuksesta.

    Arvaattekin, että näin valtauskonnon, nk. luterilaisuuden, opetus on kärjistetysti sillisalaattia globalismin ja intersektionalismin kauhuakselilla eikä Kristusta saa mainitakaan. Toisaalta en vähemmistökristittyjen - ortodoksien (oma kirkkoni) ja katolisten - ylevää kantaa siitä, että oman uskon opetus jotenkin suitsisi radikalisaatiota myöskään hyväksy - miten 1 viikkotunti omaa tunnustusta yhtäältä antaa syvällistä ymmärrystä ja toisaalta ehkäisee vieraantumista?

    VastaaPoista
  9. Ruotsinmaalainen Fria Tider kirjoitti seuraavaa:

    ”Israelin salainen suunnitelma: Tyhjennetään koko Gaza - ja lähetetään väestö Eurooppaan.
    Julkaistu 31. lokakuuta 2023 kello 06.39
    Israelin hallituksen nyt paljastuneen salaisen ehdotuksen tavoitteena on karkottaa koko Gazan väestö, joka on yli kaksi miljoonaa ihmistä. Suunnitelman mukaan karkotetut arabit lähetettäisiin sen jälkeen EUROOPPAAN ja muihin länsimaihin.

    Israelin armottomien pommitusten uhriluku Gazassa on jo ylittänyt 8 000 - joista yli 3 000 on lapsia - ja tuho on valtava.

    On esitetty niin sanottuja salaliittoteorioita, joiden mukaan kampanjan takana on yksinkertaisesti suunnitelma pakottaa Gazan väestö täydelliseen etniseen puhdistukseen.

    Tämä teoria näyttää vahvistuvan Israelin tiedusteluministeriön salaisessa asiakirjassa, jonka israelilaiset tiedotusvälineet Sicha Mekomit ja 972 Magazine [https://www.972mag.com/intelligence-ministry-gaza-population-transfer/ ] ovat nyt julkaisseet.

    Asiakirjassa, joka on päivätty 13. lokakuuta 2023, suositellaan Gazan alueen 2,2 miljoonan palestiinalaisen asukkaan täydellistä karkottamista Egyptin Siinain niemimaalle.

    Times of Israel -lehden [https://www.timesofisrael.com/intelligence-ministry-concept-paper-proposes-transferring-gazans-to-egypts-sinai/ ]mukaan karkotettu väestö majoitettaisiin ensin telttaleireihin niemimaalla, ja Egyptin vastaiselle rajalle perustettaisiin "usean kilometrin mittainen" turvavyöhyke, joka estäisi väestöä palaamasta Israelin lähellä sijaitsevalle alueelle.

    Asiakirjassa kehotetaan myös Israelin hallitusta käynnistämään julkinen kampanja länsimaissa sen varmistamiseksi, että karkotus ei vaikuta huonosti Israeliin. Sen sijaan etninen puhdistus olisi esitettävä "humanitaarisena" välttämättömyytenä, joka johtaa "pienempiin siviiliuhreihin kuin jos väestö jäisi jäljelle".

    Euroopan maita ehdotetaan ottamaan vastaan osa Gazan siirtymään joutuneista. Erityisesti mainitaan Välimeren maat Kreikka ja Espanja - mikä EU:n niin sanotun siirtolaisuussopimuksen mukaan tarkoittaisi, että ARABIT JAETTAISIIN VÄKISIN EU:N JÄSENVALTIOIDEN KESKEN.

    Raportissa mainitaan myös Kanada Gazan siirtymään joutuneiden siirtolaisten maahanmuuttokohteena.

    Tiedusteluministeriön lähde vahvisti Local Call/972 Magazine -lehdelle, että asiakirja on aito ja että sitä "ei ollut tarkoitus toimittaa tiedotusvälineille".

    Times of Israel -lehden mukaan pääministeri Benjamin Netanjahun toimisto yrittää vähätellä asiakirjan merkitystä, jonka se kuitenkin myöntää olevan aito. Sen mukaan kyseessä on "konseptiasiakirja".

    Egyptin ulkoministeriö ei ole Times of Israelin mukaan vielä kommentoinut raporttia.”

    https://www.friatider.se/israels-hemliga-plan-tom-hela-gaza-och-skicka-befolkningen-till-europa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komissaari Jutta Urpilainenhan voi muodostaa osallistavia kumppanuuksia arabi-maiden kanssa ja toimittaa Gazalaiset näihin maihin.

      Poista
    2. Tuollaisen käytännön pilan tekeminen olisi jotenkin ihan ymmärrettävää iipoilta sen jälkeen millaista "tukea" Euroopan vallassaolevilta sosialisteilta ja muilta vasemmistolaisilta he ovat saaneet. Ja ihan loogista heiltä tuumia että "jos nuo ovat teistä niin ihania naapureita, ottakaapa ne omiksi naapureiksenne sitten, me annamme heidät teille ihan mielellämme ja ilmaiseksi".

      Poista
    3. Tuossa täytyy olla jotain perää. Pohjois-Gazaan ei ehkä ole paenneilla paluuta ja eiköhän kurjuutta kärsiviä alakin sitten ilmaantua vauraaseen, rauhalliseen ja laupiaaeen Eurooppaan

      Poista
  10. Israel on luvannut tuhota Hamasin ja sen se tekee myös. Jos kaikki Gazan ihmiset eivät ole Hamasilaisia tai kiihkeitä kannattajia, niin siviilien kärsimykset loppuisivat jos he luovuttaisivat kaikki Hamasilaiset Israelille. Siviilien, naisten ja lapsien turhat kuolemat jäisivät ainakin juutalaisilta tekemättä. Toki Hamas haluaa mahdollisimman paljon siviili uhreja juutalaisten kontolle, itsehän he eivät välitä kenenkään kuolemasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis siviilit luovuttaisivat maansa armeijan(tms.) viholliselle?
      Riisuisivatko aseista ja mitä vielä tekisivät?

      Poista
  11. HS tänään

    Yli 500 siirtolaista pelastettiin merestä Kanarian­saarilla

    https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009969582.html

    Artikkelista poimittua

    Espanjan sisäministeriön mukaan Kanariansaarille on tullut tänä vuonna lähes 30 000 siirtolaista.
    Määrä on 111 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samana ajanjaksona, kertoo uutistoimisto Reuters.
    Ennätysvuonna 2006 saarille saapui lähes 32 000 siirtolaista.

    /////////////////////

    (Hetken päästä) ei tarvitse tuonne enää mennä lomailemaan.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!