maanantai 23. elokuuta 2021

Selkärangattomia ja selkärangattomia

Varmaan jokainen suomalainen on joskus nähnyt juoksujalkaisen eli sellaisen pitkävartaloisen nopeasti juoksevan selkärangattoman, jolla on lukuisia jalkoja molemmin puolin vartaloa ja pään sivulla pitkät leukaraajat. Suomessa sellainen on esimerkiksi ruskojuoksiainen. Nämä eläimet saattavat aiheuttaa ihmisissä inhon tunteita, mutta harva tulee ajatelleeksi, että niillä on muualla maailmassa paljon korskeampiakin sukulaisia.

Sellaisiakin kuitenkin on, sillä American Naturalistissa julkaistussa tutkimuksessa oli selvitetty eräällä eteläisen Tyynen valtameren saarella elävän 25 cm pitkän juoksujalkaisen ruokavaliota. Sen ravinnosta 48 prosenttia koostui selkärankaisista. Niistä suurin osa oli pieniä matelijoita, mutta lintujakin oli kaikkiaan noin kahdeksan prosenttia. Lisäksi se söi linnuilta kähveltämiään kaloja.

Juoksujalkaiset eivät tosin syöneet aikuisia lintuja vaan niiden poikasia. Mutta niitä sitten menikin vuodessa selkärangattomien suuhun tuhansia. 

Arvoisa lukijani saattaa nyt arvella, että onkohan professori tullut vanhuudenhöperöksi kirjoitettuaan tällaisen eläinjutun. Siinä hän saattaa hyvinkin olla oikeassa, mutta oli tässä muutakin.

Tyynen meren jättimäinen juoksujalkainen nimittäin osoitti, että sopivissa olosuhteissa myös selkärangattomat voivat saavuttaa sellaisen aseman, joka on yleensä varattu selkärankaisille. Tämä tuli edellä kuvaamaani tutkimusraporttia lukiessa mieleeni, kun samalla pohdiskelin Suomen nykyisen hallituksen talouspolitiikkaa, jossa se aikoo ylläpitää pohjoisen maamme velkaantumista vielä senkin jälkeen, kun koronapandemiasta aika jättää. 

Laskun siitä nimittäin maksavat tulevat sukupolvet, joiden elämäntehtäväksi jää oman tulevaisuutensa rakentamisen sijaan nykyhallituksen ottamien velkojen hoitamiseksi samaan tapaan kuin Tyynen valtameren linnut munivat poikasia selkärangattomien ruuaksi. Näin siinäkin tapauksessa, ettei valtion tarvitsisi koskaan maksaa velkojaan pois, sillä velkarahan myöntäjä joka tapauksessa perii koron lainassa olevista rahoistaan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Paavo Arhinmäki ja Italian talouden opetukset
Vihreää hallituspolitiikkaa
Kissauutinen






3 kommenttia:

  1. Niin että Ohisalo on tällänen isoksi kasvanut juoksujalkanen ?:P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, juoksujalkaiset eivät saa niin paljon tuhoa aikaan.

      Poista
  2. Ohisalo on haitallinen mutaatio, eräänlainen selkärangaton negatiivinen mutanttininjakilpikonna, jota lällerö länsimainen yhteiskunta joutuu sietämään, koska vallalla on idioottimainen sinisilmäisyys ja poliittinen korrektius. Se suo mahdollisuuden tällaiselle alamittaiselle ihmiselle ja populistille nousta vaikka sisäministeriksi. Tästä todellisesta kansanvihollisesta ei ole mitään hyvää sanottavaa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!