sunnuntai 29. elokuuta 2021

Uutta tietoa faktantarkastajille

Viime vuosina on puhuttu paljon valeuutisista ja niiden merkitsemisestä. Äskettäisessä tutkimuksessa testattiin riippuuko faktatiedon pidemmän aikavälin vaikutus siitä, milloin ihmiset saavat ilmoituksen valeuutisesta. 

Tutkimuksesta tehdyssä kahdessa kokeessa yhteensä 2 683 osallistujaa luki sosiaalisesta mediasta otettuja oikeita ja valheellisia otsikoita. Niihin liitetyt fakta/valeuutinen-merkinnät tulivat näkyviin joko ennen kuin koehenkilö luki otsikon, lukemisen aikana tai sen jälkeen. Kontrolliryhmän osallistujat eivät saaneet tietoonsa lainkaan faktantarkistusvaroituksia. 

Kaikki kokeisiin osallistuneet arvioivat viikkoa myöhemmin samojen otsikoiden totuudenmukaisuutta. Silloin ilmeni, että fakta/valeuutinen-merkinnän ilmaantuminen jälkikäteen paransi tosiasioiden tunnistamista enemmän kuin samojen merkintöjen ilmaantuminen heidän näkyviinsä lukemisen aikana tai sen jälkeen. 

Nähtäväksi jää, millä tavalla tutkimuksen tulokset vaikuttavat erilaisten sosiaalisen median alustojen toimintaan tulevaisuudessa. Sananvapauden kannalta tutkimuksessa on positiivista joka tapauksessa se, että se osoittaa ennakkosensuurin olevan tehoton tapa vaikuttaa lukijoiden mieliin. 

Vähän puhuttu, mutta ilmeisen todellinen, ongelma koko asetelmassa on kuitenkin se, että leimojen lyöminen langettaa suuren vastuun faktantarkastajille. Tässä todellisessa maailmassahan asiat eivät useinkaan ole mustia eivätkä valkoisia, vaan pikemminkin erilaisia harmaan sävyjä elleivät suorastaan värikarttoja. 

Eivätkä faktantarkastajatkaan ole koskaan erehtymättömän neutraaleja henkilöitä, vaan omien ennakkoasenteidensa ja näkemystensä varaan harmaan sävyjä tai värikarttoja tulkitsevia inhimillisiä olentoja. Siten yksinkertaisen fakta/valeuutinen-leiman lyöminen saattaa ajan mittaan tuottaa sosiaalisen median käyttäjille suurempaa haittaa kuin heiltä itseltään tunnistamatta jääneiden valeuutisten oikaisematta jääminen. 

11 kommenttia:

  1. faktoista puheenollen, nythän veli kangasharju etlasta oli huomannut, että varsinaisia elintasosurffareita ei ole oikeastaan ollenkaan pakolaisissa, mutta sensijaan niitä on kantasuomalaisissa. Oli kuulemma tutkinut tilastoja. Mitenkähän, voisiko kykenevä professorimme tutustua aiheeseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikuisia totuuksia: sodissa tärkeimmät rintamalinjat muodostuvat sotaa käyvien valtioiden sisällä, eivät maiden välillä. Sodat voitetaan yhteistunnoilla tai hävitään jos sisäiset kahtiajaot romauttavat moraalin.

      Tällainen rintamajakojen muodostuminen on perusilmiö, ja se tapahtuu itse asiassa jo rauhan aikana. Kun itsensä sivistysrintamaan identifioiva osapuoli esimerkiksi "kannattaa maahanmuuttoa", siinä on kyse perustavanlaatuisesta moraalisen ylemmyyden tunnosta, jolla otetaan etäisyyttä siihen enemmän tai vähemmän kuvitteelliseen ryhmään joka ei koe "monikulttuurisuutta" hienona asiana.

      Kansainvaeltajien todellisten ryhmäominaisuuksien pohtiminen varmuuden vuoksi kielletään lailla, ja "sivistyneistöstä" markkinoita hakevat lehdet muotoilevat sanomansa leimattua oman maan kansaisten ryhmää vastaan -- eikä "uutisilla" tarvitse olla mitään "faktaominaisuuksia".

      Poista
    2. Onkohan tämäkin sitä "tunnemme kaikkien taustat"-tyyppistä sinisilmäistä harhaa, jota Nerg aikanaan puhui totena televisiossa. Kangasharju on tuntunut tähän saakka luotettavalta kommentaattorilta, mutta nyt meni kyllä luottamus, ainakin mitä tulee maahanmuuttoon. Kyllä jo tässä vaiheessa pitäisi olla selvää, minkä tyyppisestä kansainvaelluksesta nyt on kysymys. Luulisi, että esim Turkki-Kreikka- ja Valko-Venäjä-Liettua hybridisodat avaisivat jo silmiä, vaikka norsunluutornista maailmaa katseleekin. Vähän realismia peliin !

      Poista
    3. Vuoden 2015 invaasion aikanahan ainakin Risikko hehkutteli "nyt on Balkanilta tulossa laumoittain akateemikkoja, lääkäreitä ja muita huippuosaajia".
      Tänne pohjolan perukoille tuli kuintenkin lähinnä sotilaskarkureita ja muita lakia paossa olevia karvakäsiä.
      Samaa jargonia on syötetty myös männä viikolla a-maasta kelkotuista. Kuulemma valtaosin naisia ja lapsia.
      Ei muuten ole. Satun tietämään, että noin 90% on nuoria luikkimaan lähteneitä karvaturpia ja siitä porukasta noin 80 on sellaisia joista ei ole mitään käryä mitä sällejä ne ovat.
      Haavisto puhuu siis taas kerran täyttä paskaa ja kuvittelee, että kaikki sen nielevät.
      Nykyisin kannattaa aina olla skeptinen kun hallituksen edustaja avaa suunsa.

      Poista
    4. Näistä evakuoiduista sain pienellä laskutoimituksella median tiedoista seuraavaa:
      413 liene nyt evakoitujen kokonaismäärä
      150 oli suomalaisia tai "suomalaisia"
      83 viime lentoerästä oli ns. paikallisen eduston "turvamiehiä"
      -> jää 180 evakuoitua jotka olivat jotain muuta "statusta", joista:
      80 haki Suomen rajalla heti turvapaikka (lapsia/naisia?)
      joten 100 oli sellaisia henkilöitä, jotka olivat ilmeisesti lomalla tuolla turvattomassa maassa?

      Laskinko väärin?

      Poista
    5. Aikalailla oikeansuuntaisesti laskettu. Sinnehän jäi vielä muutama kymmen lomalla porskuttava.
      Lukumäärä tullee nousemaan noin kymmenkertaisesti kun varsinkin Iranista aletaan kelkkomaan nyt maahan holattujen perheenjäseniä, jalkavaimoja sun muita elättejä.
      Iranissa loikoileville kaikille on yhteistä se, että ne eivät koskaan ole edes käynyt a-maassa vaan ovat syntyneet Iraniin.
      Lihapadat ja ilmainen elämä on vaan niin houkuttelevaa,
      Sama jos meikälle tarjottaisiin nykyisiin tuloihin verrattuna 5 kertainen kuukausikorvaus, asunto, auto ja kaikki kulut loppuiäksi ja ei tarvitsisi muuta kuin paskoa, lisääntymistä unohtamatta.
      Ei sellaisia hölmöläisvaltoita ole muualla kuin Euroopassa ja sattuu olemaan orvaskeden väri väärä.

      Poista
  2. Kantasuomaisessa verrokkiryhmässä on varmasti pitkäaikaistyöttömiä, erilaisista sairauksista kärsiviä ja vähän koulutettuja. Minusta riittää, että huolehdimme heistä. Matalapalkka-aloilla työskentelevät maahanmuuttajat ovat silti tukiriippuvuusrasite eli tarvitsevat tulonsiirtoja. Tärkeintä tuossa Kangasarjun jutussa oli tietysti sanoa, että suomalaiset ovat aina huonoimpia ja että juuri nämä huonoimmat äänekkäimmin vastustavat maahanmuuttoa. Huom! Näitä artikkeleita tulee nyt kun tuodaan taas Lähi-idästä uusia suomalaisia elätettäväksi. Logiikka on ihan selvä ja on näkynyt muissakin jutuissa, kuten sankaritarinassa Turun terroristia jahdanneesta torimyyjästä. Graaveissa rikosuutisissa kantisten nimet isolla esillä, kunnian miesten jutuista nimet ja tunnisteet häivytetty mahdollisimman tehokkaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainonnassa on alettu käyttää "pääosissa" ei-valkoisia henkilöitä. Ilmiö alkaa olla jo koomisella tasolla: siis suomalaiset firmat myyvät tuotteita ja palveluksia suomalaisille mustilla mannekiineilla! Koska mielestäni myös "white lives (and money) matters", pyrin olemaan ostamatta mitään kyseisiltä firmoilta. Jokin roti sen pitää olla hölmöydessäkin.

      Poista
    2. Ano, ei ole rotia hölmöydessä. Nykyään kuukautissuojiakin markkinoidaan "menstruoijille", ei naisille, ja henkistä väkivaltaa olevat Venus-merkit pakkausten kyljistä on poistettu. Koska eihän menstruointi suinkaan tarkoita, että olisi nainen.

      Poista
  3. Suomalaista elämänmenoa. Vuodenajat vaihtuvat, kalastaja kokee verkkoja, silakka tarkastaa faktoja. -jussi n

    VastaaPoista
  4. Ikuisia totuuksia: kaikki uudet totuudet muodostuvat aina vastakohtina edeltäjilleen, ja tätä dialektiikkaa emme pysty hahmottamaan edes historiasta -- kuinka sitten pystyisimme hahmottamaan "faktat" keskellä hektistä nykypäivää, jolloin asioiden tosiasialliset syyt ja seuraukset ovat vasta muotoutumassa.

    Kyseenalaistamattomat faktat tuppaavat olemaan triviaa jota ei tarvitse todistella sen enempää tosiksi kuin hyvin yleisiksi harhakäsityksiksikään. Vain sillä on mielipiteiden muodostumisen kannalta merkitystä, millaisia lähtökohtaisia käsitteitä uutisoinnin kohteena olevista ilmiöistä käytetään -- puhutaanko esimerkiksi kaikkein falskeimmalla yleiskäsitteellä "maahanmuutosta" vai käytetäänkö esimerkiksi termiä "kansainvaellus".

    Ja toisekseen merkitystä on sillä, mihin raamitukseen yksittäiset "faktat" asetetaan. Jos sanotaan että "Afganistanissa on neljäkymmentä miljoonaa ihmistä", tosiasia saa eri merkitykset jos puhutaan siitä että talebaneja on ehkä 75 000, tai jos puhutaan vaikkapa siitä, että maan väkiluku on kolmessa vuosikymmenessä nelinkertaistunut.

    Voisin väittää, että kaikki kehitysmaista koskevat uutiset pitäisi nykyään laatia raamituksessa, jossa meneillään oleva ja pysäyttämätön väestöräjähdys muodostaa massiivisen kansainvaelluksen käynnistyessä uhkan koko sille eurooppalaisperäiselle sivistykselle, jonka järjellä maailmaa on tähän saakka pystytty ruokkimaan.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!