tiistai 31. elokuuta 2021

Raija Toiviaisen ristiretki ajoi karille - ja eläkeikäkin lähestyy

Ihminen ei mielestäni ole kovin fiksu, mikäli hän tuntee vetoa Saksassa 1930- ja 1940-luvulla valtaa pitäneisiin natseihin. Mutta kuten tiedämme, eivät kaikki ihmiset ole fiksuja, ja myös Suomesta löytyy ihmisiä, jotka haluavat tuoda esille mieltymyksensä natsien ajatuksiin kantamalla heidän aikanaan käyttämiänsä tunnuksia. 

Näin tapahtui myös itsenäisyyspäivänä 2018, minkä seurauksena todellisuudentajunsa menettänyt Suomen valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen päätti nostaa oikeusprosessin lippuja kantaneita vastaan. Syytteen perusteena oli kiihottaminen kansanryhmää vastaan. 

Helsingin käräjäoikeus antoi eilen lipunkannosta vapauttavan tuomion, sillä sen - ja normaalin arkijärjen - mukaan pelkkä lippujen kantaminen ei uhkaa yhtäkään kansanryhmää. Lisäksi on syytä huomata, ettei hakaristilipun käyttämistä ole Suomessa kielletty, toisin kuin joissain muissa maissa, joten sen esitteleminen kuuluu vastenmielisyydestään huolimatta laillisen sanavapauden piiriin. 

Ylen mukaan valtakunnansyyttäjä haluaa tässä vaiheessa tutustua oikeuden argumentteihin ja tekee vasta sen jälkeen päätöksen siitä, haluaako hän rasittaa korkeampia oikeuksia tällä asialla. Iltalehden uutisessa puolestaan kerrotaan hänen vievän asian varmasti hoviin.  

Sananvapauden kannalta selvän asian vieminen hovioikeuteen olisi luonnollisesti kestämätöntä - kuten oli jo nyt nähty farssi. Se saattaisi myös johtaa natsiaatteen kannattajien uhriutumiseen ja sitä kautta heidän kannatuksensa nousuun vähemmän fiksujen joukossa. Mutta tätä valtakunnansyyttäjä ei näytä ymmärtävän.

Tässä yhteydessä on syytä huomata, että valtakunnansyyttäjän toiminta tässä tapauksessa oli typeryydestään huolimatta johdonmukainen suhteessa hänen muuhun poliittisesti motivoituneeseen toimintaansa. Keskenhän on edelleen hänen kansainvälistäkin huomiota saanut ajojahtinsa kristillisten Päivi Räsästä vastaan ja muistamme myös hänen hyökkäyksensä kansanedustaja Juha Mäenpäätä (ps) vastaan.

Toiviainen on syntynyt vuonna 1954. Siten hän täyttää tänä vuonna 67 vuotta. Tämä tarkoittaa, että valtakunnansyyttäjän eläkeikä lähestyy vääjäämättä. Hänen poistumisensa on viranhoidossa nähdyn perusteella sinänsä hyvä uutinen ja saattaa tervehdyttää syyttäjälaitoksen hänen aikanaan pahasti politisoitunutta toimintaa. 

Syyttäjälaitoksen ja koko suomalaisen oikeuskäytännön legitimiteetin kannalta olisikin tärkeää, että seuraava valtakunnansyyttäjä olisi poliittisesti neutraali ja ymmärtäisi perustaa toimintansa lainsäädäntöön maailmankatsomuksellisten seikkojen sijaan. Uskon, että myös nimitysasiassa päättäjänä toimiva tasavallan presidentti ymmärtää tämän.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Amerikkalaisprofessorit vaativat näpäytystä Suomen valtakunnansyyttäjälle
Toiviaisen ristiretken jälkinäytös ja johtopäätökset
Kirjailijan helvettiin-toivotukset päätyivät lehden sivuille

19 kommenttia:

 1. Kun ei Niinistö ole ymmärtänyt erottaa ko Reichsanwaltia (nimittäjä erottaakin), niin luonto hoitaa tämän hänen puolestaan. Eihän sitä kaikkeen ehdi !
  Seuraajasta kannattaa toivoa parempaa - ainakaan nähdyn perusteella tuskin huonompaakaan löydetään. Mutta en menisi lyömään asiasta vetoa.

  VastaaPoista
 2. Vielä vuosi tuon hölmöilyjä ja ajojahteja joudutaan seuraamaan, ellei joku hallituksesta innostu ajamaan 2 v jatkoaikaa.
  Mäenpäätä eduskunta ei antanut Toiviaisen viedä tutkintaan ja syytteeseen, oikein sinänsä. Hämmästyttävää oli Toiviaisen lausunnon sisältä, * jos olisin syytteen nostanut, tuomio olisi tullut varmasti* Siis hän elää pilvilinnassa tai rinnakkaistodellisuudessa jossa hän on tutkija, syyttäjä ja tuomari samassa persoonassa!! Vaarallisia harhoja ihmisoikeuksien kannaltakin tuollaiset,,,,

  VastaaPoista
 3. Saman ajattelutavan kaksi ilmentymää:
  Raija Toiviaisen agendana on rangaista niitä, joiden poliittiset mielipiteet eivät vastaa hänen omiaan.
  Professori taas pitää toisin ajattelevia itseään tyhmempinä: "Ihminen ei mielestäni ole kovin fiksu, mikäli hän tuntee vetoa Saksassa 1930- ja 1940-luvulla valtaa pitäneisiin natseihin".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se saattaisi myös johtaa natsiaatteen kannattajien uhriutumiseen.
   Ensimmäinen uhrituja kerkisikin jo ilmoittautua!
   Huru-ukko

   Poista
  2. Olisiko sopiva ilmaus, että natsiaatteen kannattajat ovat älyllisesti rajoitteisia.

   Poista
  3. Tämä on niin valtava tämä tarve nousta jalustalle kertomaan muille, miten tyhmiä nämä ovatkaan.

   Poista
  4. Voisinpa lyödä vetoa, että keskimääräinen NSDAP:n korkeampi virkailija oli huomattavasti älykkäämpi kuin Ano klo 1103. Jopa paljon parjattu Heinrich H. Tuskinpa yhdenkään nykyisen suomalaisen puolueen johtajistossa on yhtä paljon korkeakoulutettu väkeä kuin NSDAP:ssa oli.

   Proffan "pakolliset" ilmaisut kuulostavat samalta kuin Axis Europa -kustantamon kirjoissa ollut rabbiininen hyväksyntä...

   Poista
  5. Olen kyllä korkeakoulutettu. Voisinpa lyödä vetoa, että Trilisser ei ole, tai sitten on koulutus mennyt hukkaan.

   Poista
  6. Wikipedian mukaan Heinrich H:n älykkyys riitti laboratorioteknikon koulutustasoon, mikä ei nyt niin kummoinen ole. Mutta hän olikin varmaan piiloälykäs, kuten kaikki natsit.

   Poista
 4. Alla olevasta linkistä voi käydä lukemassa vähemmän julkisuudessa ollutta Toiviaisen vainoaman henkilön kokemuksia
  https://sarastuslehti.com/2021/08/17/etninen-puhdistus-ja-valtakunnansyyttaja/

  VastaaPoista
 5. Mitähän essentiaalisti samaa on esimerkiksi roduilla, etnisellä taustalla, kansalaisuudella, uskonnoilla ja vakaumuksilla? Että yksilö ei pysty itse niitä valitsemaan -- paitsi uskontoa ja vakaumusta? Ja kuka pystyy tämän samuuden tunnistettuan luettelemaan vaikka toisen mokoman "vastaavanlaisia asioita"?

  Pelkkää käsitesekaannusta oleva laki ja intohimon sumennuksessa elävä tulkitsija. Loistava yhdistelmä. Performanssitaidetta syntyy.

  VastaaPoista
 6. Jos natsilippu kielletään, niin jos tekee samoilla väreillä uuden lipun jossa on punainen kenttä, valkoinen ympyrä ja keskellä mustat sirppi ja vasara, niin mahdetaanko sellainen kieltää vain sen takia, että se muistuttaa natsilippua?

  Kannattaa myös huomata, että mtv käytti/käyttää logoissaan natsivärejä, punaista, valkoista ja mustaa, samoin big brother ohjelma. Kieletäänkö nuo myös tulevaisuudessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lippu on jo tehty:

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansallisbol%C5%A1evistinen_puolue

   Poista
 7. Mitä kansanryhmää vastaan kiihottaa kolmannen valtakunnan lipun kanniskelu? Niitä kanniskelijoita? Natseja? Kommunisteja? Saksalaisia? ovatko saksalaiset kansanryhmä?

  Utelias keltainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtakunnansyyttäjähän sanoi jotenkin niin, että koki lipun kantamisen "uhkaavana". Eli siis lakitekstin tarjoamista vaihtoehdoista -- "uhkaaminen", "panettelu" ja "solvaaminen" -- häntä puhutteli tuo ensimmäinen.

   Eli ehkä "syyttäjät" ovat se kansanryhmä, jota natsiliput voivat "uhata"?

   Mielenkiintoinen maininta lakitekstissä on myös "vakaumus", joka on yksi perusteista joilla määriteltyjä ryhmiä ei sitten saa "uhata" jne. Onko yhtään oikeudenkäyntiä, jossa syyttäjä olisi uteliaisuuttaa kokeillut, mihin "vakaumus" ryhmäkäsitteenä viittaa. Meinaan, sehän kiinnostaisi minuakin, ihan noin niinkuin tiedonfilosofisista syistä. Ehkä pääsemme vielä vääntämään kättä siitä, voiko esimerkiksi poliittinen vakaumus olla "aito", lain tarkoittama vakaumus.

   Ja silloinhan sitten selviäisivät nämä muutkin varsin sekavat ja ongelmalliset käsitteet. Eli tulos voisi olla juuri tuo, että natsiliputkin uhkaavat lähinna tietyn vakaumuksen omaavaa ryhmään, johon myös syyttäjä samaistuu ja tuntee kuuluvansa?

   Poista
 8. En pidä järin fiksuina ihmisiä jotka kuvittelevat, että kokoomuslainen arvojohtaja toimisi jotenkin oikein..

  Tietenkään Niinistö ei nimitä sellaista syyttäjää joka saattaisi syyttää(tekisi työnsä) megalomaanisista valtiopetoksista, talousrikoksista ja kuppauksista ihan samasta syystä valtiontarkastusvirastoon ei tule sellaista päällikköä joka työnsä tekisi.. Kokoomus halusi nimenomaan nykyisen syyttäjän juuri edellä mainituista syistä, eiköhän toinenkin löydy..

  VastaaPoista
 9. Voi sitä ironiaa, kun Suomen oikeuslaitos tuomitsee Räsäsen Raamatun siteeraamisesta ja päästää natsilipun kantajat pälkähästä.

  Jos noin käy, mitään hyvää siitä ei seuraa vaan pelkästään lisää sananvapauden tukahduttamistoimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiviainen on kyllä uskomattoman tyhmä olento.

   Poista
  2. Mitäs jos se ei ole sen tyhmempi kuin ohisalo, eihän ohisalokaan huutanut suoraa huutoa, palkannut tuhatta uutta talousrikospoliisia ja vaatinut valtion menojen ja kauppojen tarkistusta viimeiseltä kymmeneltä vuodelta kun tuli ilmi mitä valtiontarkastusvirastossa toimitaan... Mikähän voisi olla syynä?

   Poista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!