keskiviikko 11. elokuuta 2021

Suomea auttaneet afgaanit turvaan

Afganistanissa länsimaita auttaneet henkilöt ovat vaarassa nyt, kun ääri-islamistineen Taleban on ottamassa vallan tahdottomalta ja kyvyttömältä hallitukselta, jolla ei taistelumenestyksestä päätellen ole myöskään kansan enemmistön tukea. Päinvastoin, Talebanien nopea marssi maakunnasta toiseen viittaa pikemminkin afgaanien suopeuteen heitä kohtaan.

Tässä tilanteessa pelkona on, että länsimaita - myös Suomea - sinänsä kelvottoman afgaanihallituksen pystyssä pitämiseksi tukeneet henkilöt ovat näiden toimiensa seurauksena vaarassa joutua kostotoimenpiteiden kohteiksi. Siksi kaikkialla on esitetty kysymys siitä, että pitäisikö nämä ihmiset ottaa turvaan niihin maihin, joiden toimia Afganistanissa he ovat tukeneet. 

Pelko länsimaita auttaneiden ihmisten turvallisuudesta ei liene perusteeton ottaen huomioon talebanien aiemman hallinnon edesottamukset. Suomen osalta myöskään heidän määränsä ei ole kovin suuri: Helsingin sanomien mukaan uhattuna olisi "ainakin useita kymmeniä" ihmisiä.

Jos mietitään tilannetta, on sen taustalla länsimaiden interventio, jolla aiemmin Afganistanissa valtaa pitänyt hallitus kaadettiin ideologisista syistä ja väkivalloin. Syynä oli tämän hallituksen toiminta terroristien tukena - tai ainakin näin on moneen kertaan kerrottu.

Nyt uhattuna olevien ihmisten kohdalla kyse on sinänsä kehitysmaissa suhteellisen tavanomaisesta tilanteesta, jossa kansa on jakaantunut erilaisiin ryhmiin, jotka eivät kykene toimimaan rauhanomaisesti, vaan niiden väliset valtasuhteet ratkotaan voimakeinoin. 

Siten länsimaita auttaneet afgaanit eivät ole toimineet varsinaisesti länsimaiden puolesta vaan talebaneja vastaan. Eikä heidän tilanteensa siinä mielessä kuulu meille läntisille kansakunnille sen enempää kuin minkä tahansa sisällissodan tappiolle jääneiden ihmisten kurja asema. 

Lienee kuitenkin kiistatonta, että länsimaiden rekrytoimat afgaanit ovat oikeasti hengenvaarassa vallan vaihtuessa ja siksi on asiallista pohtia, täyttyisikö heidän kohdallaan oikeus humanitaariseen turvapaikkaan. Tässä tilanteessa olisin taipuvainen myöntämään sellaisen, mutta muutamin ehdoin. 

Ensinnäkin heidän turvapaikkaoikeutesa tulisi sitoa talebanihallinnon vallassa pysymisen aikaan - eli mikäli se kaatuu, on edessä kotimatka. Toiseksi, turvapaikkaoikeus tulisi menettää, mikäli henkilö syyllistyy vakaviin rikoksiin tai ääri-islamistiseen ajatteluun, koska juuri niiden uhka on turvapaikan perusteena. 

Kolmanneksi ehdoksi on syytä lisätä vielä se, että tässä puheena olevien muutaman kymmenen henkilön turvapaikat tulisi vähentää Suomen pakolaiskiintiöstä, eli heidän maahan ottamisensa ei saisi lisätä Suomeen kohdistuvaa humanitaarisen maahanmuuton kokonaistaakkaa. Ja luonnollisesti nämä ihmiset tulisi tunnistuttaa Afganistanissa heidän kanssaan toimineilla ihmisillä, jotta vältyttäisiin väärinkäytöksiltä.
  

21 kommenttia:

 1. Persian Shaahi kukistetaan yhä uudelleen. Eurooppalainen uusi aika, kielellis-kulttuuriset kansallisvaltiot, edustuksellinen demokratia ja tiedollinen edistys ovat aivan erityinen ilmiö ihmisen historiassa. Niitä ei voi viedä täältä sinne, missä vallitsee aivan erilaine ihmisyys.

  Ja kaikessa erityisyydessään eurooppalainen ajattelu on tavattoman haavoittuvaa. Olemme individualismin sokaisemia ja kuvittelemme että ihmisyyden ongelmat ratkeavat yksilötasolla. Ne eivät ratkea. Sen sijaan omat yhteiskuntamme romahtavat sosiaalisesti, taloudellisesti, terveydellisesti, ja -- seikka jota emme toistaiseksi ymmärrä -- myös tiedollis-kognitiivisesti, jos haalimme joukkoomme toiskulttuuristen joukkoja.

  Ihanteellista maailmaa ei ole, ja hyvästä tahdosta on vain pahoja seurauksia.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seppo Oikkonen: "Ihanteellista maailmaa ei ole, ja hyvästä tahdosta on vain pahoja seurauksia." <-Upea kiteytys!

   Poista
 2. Edelliset afgaanipakolaiset olivat nyt kaatuvan hallinnon vastustajia. Mitenkä käy kun "kannattajat ja vastustajat" sijoittuvat samaan kaupunginosaan. Oppivatko länsimaista sopuisaa yhdessä oloa vai muuttuuko meno samansaiseksi kuin Kabulin toreilla kaduilla tai maaseudun kylien kujilla? Valistunut arvaukseni on että "sotiminen" jatkuu Puhoksen suunnalla ja viulut maksaa suomalainen veronmaksaja.

  VastaaPoista
 3. Auttakoon USA, koska on ongelmien aiheuttaja. Maan kwskuspankiksi kutsuttu rikollisjärjestö FED halusi turvata kokaiinista saamansa tulot, jotka talebanit olivat siltä ottaneet pois. Tämä tapahtui lavastamalla kaksoistornien terrori-iskut. Operastiossaan tämä globaali mafia käytti CIA:ta, kuten aiemmin auttaessaan latinalaisen Amerikan maiden roistohallituksia valtaan, mistä kiitoksena sai kokaiinukaupan haltuunsa. Afganistaniin nämä roistot lähtivät, kun menettivät tuottavan huumebisneksen Kaakkois-Aasiassa Vietnaminsodan tappion myötä.

  Joku varmasti pitää tarinaa foliohattujen salaliittoteoriana, mutta jostakinhan FED:n pitää saada vähän kassan pohjaa, etteivät kaikki öljysheikit menetä uskoaan dollarin arvoon ja ala käydä kauppaa muilla valuutoilla. Hussein ja Gaddafi menettivät valtansa ja henkensä lipsuessaan dollarista. Niin kuin menetti Aatukin kuvitellessaan, että nämä vapaamuurarivaltiot, Englanti ja USA, jättäisivät rankaisematta Saksan siirtymisen omaan valuuttaan, valtakunnanmarkkaan.

  Voiko joku taho olla niin julma, että romahduttaa kaksoistornit surmaten kasan viattomia? Jos ajatellaan paria Japaniin pudotettua atomipommia ja Saksan kaupunkien palopommituksia, niin vastaus on: "Kyllä ja silmää räpäyttämättä".

  Raha on valtaa, josta globaali eliitti ei päästä irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jäitä hattuun niiden salaliittoteorioiden kanssa ..

   Poista
  2. Anonyymi11. elokuuta 2021 klo 19.38:

   Kuulut mahdollisesti siihen joukkoon, jolle sitä ei ole olemassa, josta ei ole kertonut joko Yle (https://taikaluukku.com/_files/system_preview_detail_200002137-09fe609fe8/ylepila.jpg)
   tai
   Brysselin Pravda, globaalin rikollisen "eliitin" pääpropaganda-kanava Suomessa, takapirunaan Bilderberg-globalisti Antti Herlin
   tai
   kuulut em. globalisti-rikollisjoukkion palkkaamiin disinformaatikkoihin internetissä.

   Suosittelen sinulle ja monelle muullekin seuraavia Juha Ahvion artikkeleita:

   "Se on salaliittoteoria!", https://beta.oikeamedia.com/o1-138512
   "Uusi maailmanjärjestys: Mitä käsite oikeasti tarkoittaa?", https://www.oikeamedia.com/o1-157803

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  3. Anonyymi11. elokuuta 2021 klo 8.59:

   Juuri noin, juuri noin!

   On oikein hyvä, että joku kertoo täälläkin TOTUUTTA, josta globaalin rikollisen "eliitin" kontrolloima valtavalemedia tarkoituksellisesti vaikenee tai esittää harhaanjohtavaa tietoa.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  4. Juu eikös kalergi tiedä, että ei se ole salaliitto jos siitä tiedetään, oikeasta salaliiotsta ei tiepdä kukaan :P

   Poista
  5. Moni suomalainen ei varmaan edes tiedä, että kaksoistornien tuhoamisten yhteydessä romahti myös runsaan 100 metrin päässä WTC7, jossa sijaitsi mm. CIA:n tiloja. Jostain muistan lukeneeni, että siellä hävisi arkistopapereita. Jotkut silminnäkijät kertoivat kuulleensa rakennuksesta perättäisiä räjähdyksiä. Ei yhtään epäilyttävää, kun yleensä tulipslot eivät romauta taloja, nyt meni kerralla kolme alas kuin purkuräjähdyksissä.

   Poista
 4. Jep, kyllä tässä maailmassa pitää lojaaliutta ja kiitosta osata osoittaa - kunhan vain tehdään pelisäännöt selviksi, eli se miten lännessä eletään, ja sen että vaihtoehtona on kotiinpaluu.
  Taliban taas tulee pysymään vallassa, ja jos Taliban kaatuu, niin jokin vastaava brutaali uskonnollinen taho ottaa vallan varmasti - pataanialueilla taas ikiaikainen kivikausi jatkuu; sinne ei uskalla lähteä sotimaan kukaan.

  VastaaPoista
 5. ei kannata ottaa, siel on aina kähinät noil seuduil menossa...ein niil afgaaneil ole mittään laadullista eroa. joku kerta joku voittaaa, sit toinen..jos aina häviäjät otetaan suomeen, niin tääl on pian miljoonia ählyjä, jotka toimivat rotupiirteisesti juuri niin kuin rikos uutiset antavat ymmärtää.. ei ole hyvää eikä pahaa ählyä, vaan samaa lajii ne on kaikki

  VastaaPoista
 6. Eikähän meille riitä tämä helssingin apulaispakoloispormestari, tämä natsima...

  VastaaPoista
 7. Miten kyseiset afgaanit ovat auttaneet Suomea? Olisiko parempi sanoa, että on kyse afgaaneista, jotka auttoivat suomalaisia, jotka puolestaan auttoivat amerikkalaisia hallinnoimaan ja hyödyntämään Afganistania?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaiset ovat olleet Afganistanissa hyväuskoisina hölmöinä Nato-kytköksien kautta. Maasta ja muista samankaltaisista paikoista voi sanoa, että ei kannettu vesi kaivossa pysy.

   Suurvallat ovat Afganistanissa luonnonvarojen ja tuottavan huumekaupan takia. Suomalaisten osana on hyödyllisinä idiootteina antaa kansainvälistä hyväksyttävyyttä kolonialismille. Se rooli on jo tähän mennessä tullut varsin kalliiksi Suomelle kansainvaelluksen kautta.

   Poista
 8. Ei missään nimessä pidä ottaa Suomeen. Kontrolli ei ole helppoa, sehän nähtiin kuinka suuri joukko venäläisiä tuli Suomeen inkeriläisinä huijaamalla.
  Eivätkä tänne tulleet lähde minnekään, mm. koska kansalaisuuden saa 4 vuodessa
  Afganistanissa on vuorotellen vallassa joku etujoukko. On kommunistivalta (mm. Razmyar), Taleban-valta, klaanivalta jne. Aina joku häviää valtataistelussa ja häviäjät lähtevät eurooppalaisten riesaksi. Pian Euroopassa on nuo samat valtaryhmittymät ja alkavat tappelemaan keskenään. Ja väkivaltaiset ihmiset käyttävät väkivaltaa myös kantaväestöön, mikä on nähty Suomessa raiskauksina kaiken muun pahan ohessa.
  Kun joutuvat jäämään kotimaahansa, tulee jossain vaiheessa mieleen, että sotiminen keskenään voitaisiin lopettaa. Aivan kuin Suomessa kansalaissodan jälkeen. Jos pääsevät Eurooppaan, ei sotiminen lopu koskaan.

  VastaaPoista
 9. Ymmärrän kyllä kommentoijien nihkeyden afgaanien suhteen. Suomi oli kuitenkin Afganistanissa ennen kaikkea siksi, että puolustusvoimilla säilyisi kosketus toimintaan sotatilanteessa. Suomalaisia auttaneet afgaanit puolestaan otettaisiin korvaamaan muita pakolaisia, mutta käsittääkseni heidän valmiutensa sopeutua maahamme olisi näitä parempi. Olivathan he ilmeisesti ainakin (englannin?) suhteen kielitaitoisia jos kerran toimivat tulkkeina tai ainakin kykenivät kommunikoimaan suomalaisten kanssa. Lisäksi olisi huolehdittava (oikeasti) niistä reunaehdoista, jotka itse tekstissä mainitsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule sie proffa, nyt sie elät pää pilvessä, sitä saa sieltä afganistanista. Jos ja kun niitä tänne tuodaan ei sellaisia reunaehtoja olekaan joita he noudattaisivat, ja joita mysö meidän viranomaiskoneistomme noudattaisi.
   Sääennustu: Utsjoki Kevo, ohutta yläpilveä. Ei liity mihinkään.
   Huru-ukko

   Poista
 10. Muutaman kymmenen yhteistoimintahenkilön lisäksi joudumme ottamaan lähisukulaiset, sillä hengenvaarassahan hekin ovat. Ja myöhemmin ovat vuorossa perheenyhdistämisten kautta tulevat.

  VastaaPoista
 11. Afgaaneista. Olikohan 2000-luvun alkupuolella (2006?), kun Suomi hyvää hölmöyttään toi Afganistanista korkeita sotilashenkilöitä ja hallintovirkailijoita Crisis Management Centreen Kuopioon(Kriisinhallintakeskus CMC Finland) koulutettavaksi jollekin kurssille.

  Taustalla taisi olla yhdessä Puolustusvoimien Kansainvälisen Keskuksen (FINCENT) kanssa joku (siviili)hallinnon koulutusprojekti osana ISAF operaatiota. Matkat,päivärahat, ylläpidon ja koulutuksen luonnollisesti maksoi avokätisesti Suomen valtio eli me näille parille kymmenelle koulutettavalle.

  Afgaanit kävivät kurssin hienosti läpi ja nyökyttelivät asiantuntevasti, niissä gender-asioissakin. Kurssin lopuksi jokainen osallistuja haki turvapaikkaa, joka tietenkin myönnettiin. Koska ikuinen elätysautomaatti.

  Siihen yhteen kurssiin loppui afgojen tänne rahtaaminen koulutettavaksi. Mutta tulipahan kurssille hintaa.

  heppa

  VastaaPoista
 12. Seuraava koskee edellä olevissa kommenteissa mainittua CIA:ta:

  Ainakin saksalaisella kielialueella mm. monista paljastuskirjoistaan, ks. esim. www.kopp-verlag.de, erittäin hyvin tunnetun toimittajan Udo Ulfkotten CIA todennäköisesti murhasi, kun tämä oli mm. paljastanut, että CIA on yrittänyt lahjoa häntä ja suurta joukkoa muita ainakin läntisen valtamedian toimittajia kirjoittamaan haluamallaan tavalla määrätyistä asioista.
  Ainakin yksi Ulfkotten englanniksi käännetty kirja sensuroitiin - kuten tietokirjailija Daniel Estulinin Bilderberg-kirjan suomeksi käänntetty versio, todennäköisesti joidenkin suomalaisten Bilderberg-maanpetturien, globaalin rikollisen "eliitin" käsikassaroiden toimesta.

  Suomessa Brysselin Pravdaa CIA:n varmastikaan ei ole tarvinnut edes lahjoa kirjoittamaan haluamaansa valepropagandaa ja muuta muunnettua totuuttaan!

  Muille valtavalemedia-lehdille/-toimittajille Suomessa CIA on todennäköisesti joutunut maksamaan lahjuksia haluamansa propagandan ja valeuutisten julkaisemisesta - ainakin näihin asti lähinnä Afganistanista peräisin olevien huumeiden tukkumyynnistä saamillaan rahoilla.

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 13. Pekka Haavisto (vihr.) hävisi Afganistanin sodan. Kabulissa on nyt jumissa suomalaisiakin.

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!