tiistai 17. elokuuta 2021

Erilaisia, mutta samanarvoisia

Afganistanista levisi eilen videoita, joissa ihmiset juoksivat amerikkalaisen sotilaskoneen vieressä ja pyrkivät mukaan vaikka koneen ulkopuolella. Tämä kertoi selvää kieltä siitä, kuinka ainakin osa afgaaneista haluaa paeta maasta, jossa yhteiskunnan suunnan määrää kirjaimellinen islamin tulkinta. 

Näin suomalaisena kiinnitin huomiotani talebaneja pakenevien ihmisten sukupuoleen. Joukossa ei näkynyt naisia, vaikka juuri nämä menettivät eniten talebanien vallankaappauksessa. 

Avoimeksi jäi, että osoittaako tämäkin sitä, että kaikki kulttuurit ovat erilaisia, mutta samanarvoisia. Eli siinä missä joissakin kulttuureissa miehillä on tapana vaaran uhatessa huolehtia ensin naisista ja lapsista, näyttää toisissa - yhtä arvokkaissa - kulttuureissa miehille tärkeintä olevan oman hengen pelastaminen jättämällä naiset ja lapset vainolaisten armoille. 

* * *

Mielenkiintoista kyllä, me suomalaiset olemme viimeisten vuosien aikana tulleet tukeneeksi edellä kuvattua samanarvoista kulttuuria lähes miljardilla eurolla. Vai olikohan epäonnistuneena tarkoituksemme sittenkin muuttaa sitä enemmän meidän samanarvoisen kulttuurimme kaltaiseksi? 

Joka tapauksessa tästä manööveristä meidän puolustusvoimamme sai hiukan kokemusta vuoristoisessa maassa käytävästä sodasta. Lisäksi saamme työvoimapulaamme paikkaamaan 170 uutta afgaania edullisella 700 000 euron matkakustannuksella Afganistanissa kuolleiden kahden kantasuomalaisen, 15 haavoittuneen ja mahdollisesti menetetyn kaluston korvaukseksi. 

21 kommenttia:

 1. Afgaanit eivät vain syttyneet länsimaiselle liberalismin viennille. 20-vuoden aikana USA (+ liittolaiset) koulutti 300.000 miehen armeijan Afganistaniin ja myös varusti sen. Armeijasta tuli suurempi kuin USAn monen NATO-liittolaisen.
  Talibaneilla ei ollut sodassa edes ilmavoimia - nyt on aina Black Hawk helikoptereita myöten. Miten muuten talibanit saattoivat valloittaa Kabulin ilman laukaustakaan ellei siellä ole koko ajan ollut hiljainen tuki talebaneille?

  VastaaPoista
 2. Koko eilinen päivä mussuttettiin suurta huolta naisten ja tyttöjen kohtalosta talibanin ikeessä.
  Kovasti ollaan avaamassa rajoja mahdollisesti tuleville "pakolaismassoille".
  Voidaan lyödä vaikka vetoa, että jos sieltä vyöry alkaa niin 95% läpsyistä on taas kerran nuoria jätkiä jotka ovat lähteneet velvollisuuksiaan karkuun.

  VastaaPoista
 3. Voisi feministit onnitella tiedotustilaisuuden pitäjiä all male panelista.

  VastaaPoista
 4. "Naiset ja lapset ensin" on itse asiassa aika uusi juttu ja fraasin syntyminenkin voidaan määrittää päivälleen: https://www.historic-uk.com/CultureUK/Women-Children-First/ Kysymyksessä on melkoisen romanttinen asia, koska tiukassa paikassa jokain kyllä välittää lähinnä itsestään.

  VastaaPoista
 5. Outoa ettei mitään ole opittu viimeisen 150 vuoden aikana.
  Kuinka ihmeessä Kabulin nopea valtaus voi tulla jopa asiantuntijoille yllätyksenä?
  Biljoonia euroja on kulutettu Afrikkaan ja lähi-Itään. Mitään ei ole todellisuudessa saatu aikaan.

  Punainen Risti keräsi suomalaisilta miljoonia euroja Haitin maanjäristyksen uhreille aikoinaan. Mitä saatiin... no kuusi toimivaa vessaa, jotka eivät enää toimi.

  Kuinkas Afrikassa menee?

  VastaaPoista
 6. Hyvä esimerkki on Keski-Euroopan taannoinen tulvakatastrofi. Heti kun vesi laski, esim. saksalaiset aloittivat raivaamisen ja rakentamisen. Kuvia on mm. Hesarissa. Luulen että ei monta kuukautta mene kun kaikki jäljet on siivottu ja uutta rakennettu. Haitissa taas ei tapahdu mitään ellei joku mene sinne erikseen tekemään. Kulttuurinen ero, sanoisin.

  VastaaPoista
 7. Eurooppalainen uusi aika on tehnyt meistä individualisteja, jotka selittävät maailmaa päämäärärationalismin varassa. Meidän pitäisi ensin ymmärtää miten historiallisesti harvinaista ja erityislaatuista tämä oma ajattelumme on -- se on ajattelua, joka muutamassa viime vuosisadassa on saanut ihmisen todellisuudenhallinnassa aikaan muutoksen, joka on miljoonakertainen verrattuna ihmissuvun koko aiemman miljoonan vuoden kehityshistorian kuluessa tapahtuneeseen muutokseen -- ja vasta tajuttuamme oman erityisen järkemme erityislaatuisuuden, voisimme ymmärtää miten kovia kognitiivisia tosiasioita "kulttuurit" ovat.

  Nytkin nämä Afganistanin tapahtumat menevät meiltä ohi. Ne eivät lisää ymmärrystämme. Päin vastoin, ne tulevat lisäämään ymmärtämättömyyttämme. Syyttäjä tulee syyttämään entistä pontevammin niitä, jotka uskaltavat epäillä kaikkien kulttuurien mahdollista eriarvoisuutta.

  VastaaPoista
 8. Samaan kiinnitin kanssa huomiota. Täpötäyteen pakolaisia sullotun rahtikoneen sisuksista otetussa kuvassa näyttäisi olevan 80% nuoria, parhaassa sotimisiässä olevia nuoria miehiä, eli samaa ainesta, mitä tännekin lappasi 2015.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ILn taistolaispiirtäjän näkemys kuvaa valtamedian tasoa:
   https://www.iltalehti.fi/villeranta/a/d1f16929-ebbb-46bb-8015-8ef205a2cac9

   Poista
  2. Ranta on kehnoin pilapiirtäjä, jota muistan. Jokaisesta kuvasta, jonka olen nähnyt, olen tuntenut myötähäpeää. Enkä tällä viittaa hänen piirustustaitoonsa, joka on erinomainen.

   Poista

  3. Tästäkin olisi saanut pilapiirroksen aikaan,

   Venäjän suurlähetystön mukaan Afganistanin presidentti Ashraf Ghani pakeni sunnuntaina maasta vieden mukanaan autolasteittain rahaa. Asiasta uutisoivat RIA Novosti ja uutistoimisto TASS.

   Venäjän suurlähetystön tiedottaja Nikita Ishchenko kertoi RIA Novostille, että Ghani suuntasi lentokentälle mukanaan neljä autolastillista rahaa. Rahoja yritettiin mahduttaa helikopteriin, mutta varoille ei ollut riittävästi tilaa.

   Tiedottajan mukaan ylimääräiset rahat jätettiin lentokentälle.

   Poista
  4. Noin 12 lasta ja 6 naista/naiseksi pukeutunutta, noin 200 partalasta kohden.

   https://yle.fi/uutiset/3-12058469 (01:42)

   https://images.cdn.yle.fi/image/upload/c_crop,h_976,w_1735,x_0,y_393/q_auto:eco,f_auto,w_1920,h_1080,fl_lossy/39-842570611b489082df7

   Emma Kari oli oikeassa: Siellä on naisia ja lapsia... :D

   Poista
  5. Kumpikohan tuossa Ville Rannan pilapiirroksessa onkaan se pahis? Sapelia heiluttava ja maanmiehiään sillä uhkaava partasuu tietenkin, mutta Ranta ei petä.. pitihän siihen piirrokseen saada persuvastaista propagandaa. Ei mitään niin pahaa maailmassa olekaan, johon ei Ranta jotenkin saa kytkettyä perussuomalaisia, ja tietenkin huonossa valossa.

   Poista
 9. Lännen kulttuurivienti kusi pahemman kerran. Yhyy.

  VastaaPoista
 10. Mielenkintoista on se, että ne jotka tulivat 2015 lähtivät karkuun näitä jotka nyt istuvat siellä rahtiruumassa. Kun valtasuhteet taas Afganistanissa keikahtivat, on luonnollinen olettama että edellinen sakki ei enää tarvitse turvapaikkaa ja voi palata / pitää palauttaa kotimaahansa.

  Siitähän meinaan se riemu repeää kun nämä ryhmittymät jatkavat taisteluaan täällä.

  VastaaPoista
 11. Jokainen uskonto luo näköisensä yhteiskunnan. Pidän tätä truismina, jota ei tarvitse erikseen perustella.

  Afganistanin soppa osoitti meille konkreettisesti, että demokratian ja länsimaisen arvomaailman vieminen tuontitavarana sellaiseen yhteiskuntaan, jonka arvomaailman ydinarvot ovat vastakkaisia kristinuskon arvomaailmalle, on tuomittu väkisin epäonnistumaan.

  Liberaali demokratia, hyvinvointivaltio ja markkinatalous ovat kaikki sellaisen yhteiskunnan tuotetta, jonka hegemoninen uskonto on protestanttinen kristinusko. Niiden pusertaminen yhteiskuntaan onnistuu sitä paremmin, mitä lähempänä yhteiskunnan hegemonisen uskonnon arvomaailma on protestanttista kristinuskoa. Tästä syystä USA kykeni demokratisoimaan Saksan ja Italian, ja se on onnistunut myös Japanissa ja Kaakkois-Aasiassa, jossa hegemonisen uskonnon (mahayanabuddhalaisuus) ydin on lähellä kristinuskoa.

  Mutta jokainen yritys tuoda demokratiaa, hyvinvointivaltiota, markkinataloutta ja länsimaisia arvoja islamilaisiin yhteiskuntiin on epäonnistunut poikkeuksetta, juuri tuon eriävän arvomaailman osalta.

  Optimitilanne on siis liberaali demokratia, markkinatalous ja hyvinvointivaltio kristityille ja teokraattinen shariapohjainen diktatuuri muslimeille.

  Ateistit voivat vapaasti valita puolensa.

  VastaaPoista
 12. Äskettäin luin John Laffinin (brittiläinen kriisialueilla kiertänyt toimittaja) kirjaa The Arab Mind. Kirja on jo vanha (1975), mutta hyvin pitää edelleen kutinsa. Laffinin mukaan (ja hän puolestaan nojaa vahvasti yhteen naispuolisen arabitutkijaan) arabikulttuuri (ja musut ylipäätään) on häpeäkulttuuri, jossa miehen (nimenomaan miehen) suurin pelko on häpeä. Ja tällaista häpeää on vaikkapa omien sukulaisnaisten "siveettömyys", jolloin häpeä poistetaan tappamalla kyseinen "siveetön".

  VastaaPoista
 13. Mitenkä minulle tuli tuosta "restriktiivisestä doktriinista" mieleen Korona-Passi?

  https://sarastuslehti.com/2021/08/17/etninen-puhdistus-ja-valtakunnansyyttaja/

  VastaaPoista
 14. Naiset ovat näissä korkeammissa kulttuureissa tietysti aina todella surkeassa osassa. Mutta pakoon lähdön osalta heillä on sellainenkin käytännöllinen ongelma, että naisillahan on usein huolehdittavanaan lapsikatras. Mitenpä ne naiset lähtisivät liikkeelle lasten kanssa. Jätkät ovat vapaita lähtemään, kun avioerokin on islamin uskossa suht. helppo.
  Mitä tulee talebanin nopeaan etenemiseen, niin siellä heimo- ja klaanipäälliköt ns. vaihtavat leiriä ja lippua hyvin joustavasti, kun alkaa näyttää siltä, että vastapuoli on vahvempi. Sotilaan kunnia käsitetään siellä eri tavalla kuin meillä.

  VastaaPoista
 15. Tässä käy niin, että Talibanien johdolla eläminen Afganistanissa tulee ihan kelvolliseksi Islamin käytäntöjen mukaan. Vähän samaa kuin mitä Saudi-Arabiassa tms.

  Jos nyt naisten asemasta eurooppalaiset ovat niin kovasti huolissaan, niin miksi samanlaista huolta ei kanneta muissa arabimaissa tapahtuvan vastaavan puolesta.
  Ei Kiinakaan halua taloudellisia etujaan menettää Talebanien raivoisuuden vuoksi. Tai Venäjä. Rauha koittaa ja sillä siisti.

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!