torstai 6. huhtikuuta 2023

Sosiaalinen oppiminen ja kulttuuri

Eilisen päivän uutinen oli Sanna Marinin (sd) päätös siirtyä syrjään SDP:n johdosta. Hyvä näin, sillä poliittinen toiminta on vapaaehtoista ja siten jokaisella ihmisellä on oikeus olla politikoimatta silloin kun haluaa. 

Koska tämän aamun mediat ovat täynnä Marin-uutisointia en käytä siihen tämän enempää blogitilaa. Sen sijaan otan esille oppivaiseen eläimeen liittyvän tutkimuksen

Sosiaalisten hyönteisten käyttäytymisen on nimittäin ajateltu olevan pääosin synnynnäistä, vaikka ne ovat jo aiemmin osoittaneet huomattavaa oppimiskykyä. Siksi tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin kimalaisen kykyä oppia uusia asioita toistensa esimerkistä vähän samaan tapaan kuin ihmislapset oppivat aikuisten ja toistensa tekemisiä katselemalla. 

Sitä varten tutkijat rakensivat lukittavan laatikon, joka pystyttiin avaamaan kahdella eri tavalla ja jonka sisälle asetettiin ruokaa. Sen jälkeen he kouluttivat laatikon avaamiseen yksilöitä, jotka osasivat avata sen jommallakummalla tavalla. 

Kun nämä koulutetut opettajat sitten siirrettiin kimalaisyhteisöön, ottivat sen muut jäsenet opikseen ja ryhtyivät avaamaan laatikkoa samalla tavalla kuin olivat nähneet opettajansa tekevän. Tämä tapa säilyi myös silloin, kun joku kimalaisista huomasi itsenäisesti, että oli toinenkin tapa avata ruokalaatikko. 

Verrokkikokeissa ei ollut lainkaan opettajaa, mutta siitä huolimatta kimalaiset huomasivat jossain vaiheessa, että laatikon sai auki. Ne eivät kuitenkaan olleet yhtä taitavia kuin koulutetuilta kimalaisilta esimerkin saaneet yksilöt.  

Tutkijat huomasivat myös, että sellaisissa kokeissa, joissa kimalaisille annettiin opettajat molemmille laatikon avaamistavoille, yleistyi jompikumpi tavoista hallitsevaksi. Tämä oli sikäli satunnaista, että avaamistapa valikoitui eri kimalaisryhmille satunnaisesti. 

Kaiken kaikkiaan tutkijat tekivät kokeidensa tuloksista sen johtopäätöksen, että kimalaisilla - kädellisten ja lintujen lisäksi - on kyky muodostaa kulttuureita eli yhteisöllisiä toiminta- ja käyttäytymistapoja, jotka syntyvät opittujen ja opetettavien taitojen tai kykyjen summana. 

21 kommenttia:

  1. Marin teki pari pahaa virhettä.
    Ensin luvattiin Hornetteja Ukrainaan. Ukraina tarvitsee tukea nyt, ei kolmen vuoden päästä kun Suomi aikaisintaan voisi niitä luovuttaa.
    Ja silloinkin ne ovat teknisesti lopussa. Asia, jonka Marinkin varmaan ymmärtää muttei välittänyt julkisuuskiimassaan.

    Toinen virhe oli yrittää blokkiuttaa suomalainen politiikka kahteen vaihtoehtoon, jossa toisessa hän olisi ollut kruunaamaton valtias.
    Tätä ei varmaankaan pidetty järkevänä edes SDP:ssä.

    Kolmantena voidaan todeta etteivät perussuomalaiset ja heidän kannattajansa ole rasisteja vaikka hölmöt idiootit Li Andersson ja Maria Ohisalo lähtivätkin Marinia tukemaan.
    Tämäkin Marinin yritys meni päin honkia ja perussuomalaiset saivat enemmistön suurimmassa osassa vaalipiirejä.

    Marinin koti/perhe-elämän vaikeuksista voi lukea Seiskasta.

    Toivotaan, että Marinkin jatkossa harrastaa oppimista sillä sitähän se elämä on, oppimista kaiken ikää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unohdin mainita valtion holtittoman velkaantumisen ilman mitään korjausliikkeitä.

      Poista
    2. Mun mielestä virhe oli sen valitseminen ja kaikki mitä tuppurainenkin ei ole tehnyt on myös pääministerin vastuulla marin ja sen palvoja parvi kertoo vain ja tasan siitä kuinka tyhmiä ihmisiä on, ämmä ei vastannnut koskkaan mihinkään ja ainot mitä teki oli paskan jauhanta ja vielä huono sellainen...

      Poista
    3. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ff130f28-9a1c-4870-914e-5a64438bb119 Ja näin rehellisiä ne on ja huomatkaa kuka teollisuusliiton sosiopaatti tuolla lukee ja mitä se teki näiden vaalien alla, noita täytyisi lehtien otsikot olla täynnä miten tuollaiset luultavasti kokoajan valehtelevat ja petoksia tehtailevat voi olla johdossa? Jos niiden ajamat asiat on hyviä miksi niiistä pitäisi valhedella? Miten suomi oikeasti eroaa venäjästä? Kun _kaikki_ on tuota paskaa.

      Poista
    4. Marin ei luvannut hornetteja Ukrainaan.

      Outoa, että persut eivät ryhtyneet puolustamaan Marinia, vaikka he useinkin ovat itse kovasti ärsyyntyneitä siitä, että heidän omia sanomisiaan vääristellään ja tulkitaan todella omituisiksi. Vaalit varmaan vaikuttivat asiaan.

      Poista
    5. No se ihan itse väläytti siellä ukrainassa puhuessaan omasta hihasta, että voitaisiin niitä antaa. Nyt netti on hukutettu täyteen paskaa asiasta joten sen alkuperäinen "älynväläys" on hukkunut. Täystampio miksi se olisi joksikin muuksi muuttunut neljässä vuodessa.

      Poista
    6. Tämmöinen löytyi googletuksella:
      https://www.suomenmaa.fi/uutiset/mita-marin-sanoi-horneteista/
      Minun mielestäni Marin sanoi, että asiasta voidaan keskustella.

      Olisiko tuo pitänyt jättää sanomatta vain siksi, että tiedotusvälineet saattavat jollain ajatuksellisella kuperkeikalla tulkita hänen sanoneen, että Suomi lupaa antaa hornetteja Ukrainalle? Minun mielestäni ei. Kaikesta pitää voida keskustella, se on sitä sananvapautta.

      Poista
    7. Marinin olisi pitänyt jättää koko asia ottamatta esille koska siitä ei oltu todellisuudessa keskusteltu yhtääm missään mitään. Jos olivat koneessa matkalla Kiovaan Hutisalon kanssa aiheesta kikatelleet, niin sitä ei lasketa. Ei noin vakavia asioita voi ihan kirkkaalta taivaalta repiä. Kun ollaan valtiovierailulla sotaa käyvän maan pääkaupungissa, pitää olla kieli keskellä suuta ettei vain mene lupailemaan hädässä oleville mitään mitä ei voi toteuttaa, sillä sellainen on moraalitonta. Ja se ilmiselvä tällaisten puheiden moraalittomuus tässä kaikkia arvostelijoita tökkii.

      Poista
    8. _Se otti sen hihasta, lonkalta ja alkoi puhumaan siitä ilman mitään tietoa, perusteita tai mandaattia_ Haloo! Mikä tossa on vaikeaa? Voishan se varmaan sanoa siellä ihan hyvin, että voitaisiin keskustella suomalaisten naisten lähetyksestä viihdykkeeksi sotilaille, tai siviilien autojen lahjoituksesta tms.

      Poista
  2. Olisi pikemminkin yllättävää jollei laumaeläimille ja sosiaalisille eläimille olisi evoluutiossa kehittynyt kykyä oppia toisiltaan. Marinilla saattaa mennä jonkin verran aikaa yhteishuoltajuudesta ja sen yksityiskohdista sopimiseen.

    VastaaPoista
  3. Muistaakseni E.O. Wilsonin pöyristystä herättänyt "Sociobiology" keskittyi muurahaisyhteisöjen kuvaamiseen.

    VastaaPoista
  4. Huonosti verkotetun savupiipun naakat selvittivät niin, että toinen nosti verkkoa ylös ja toinen meni raosta piippuun. Tarina ei kerro pääsikö naakka piipusta pois samalla tekniikalla.

    VastaaPoista
  5. Marin kyttää aivan selvästi sitä Naton pääsihteerin paikkaa. Vapautuu sopivasti, kun hän eroaa SDP:n puheenjohtajuudesta. Toivottavasti Natossa ollaan sen verran viisaita, että miljoona Instagram-seuraajaa ei ole riittävä pätevyys hommaan. Vielä parannelluilla kuvilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ursula on hakeutumassa Naton pääsihteerin tehtävään.

      https://www.politico.eu/article/war-nato-struggle-replace-jensstoltenberg-ursula-von-der-leyen/

      Kun Ursula lähtee Natoa johtamaan, niin jonkun muun on ryhdyttävä EU-komission puheenjohtajaksi. Sanna Marin voi olla seuraava EU-komission puheenjohtaja.


      kukavaan

      Poista
    2. Miten minä muistelen että tämä Ursula oli pitkäaikainen Saksan puolustusministeri jonka jäljiltä armeija oli raunioina ja sopimuksia koijattu hänen kavereilleen. Hänet pelasti raastuvalta vain nimitys Brysseliin ja niin saatu koskemattomuus? oikein sopiva henkilö NATO:n johtoon....

      Poista
    3. Anonyymi kirjoitti:
      "Ursula oli pitkäaikainen Saksan puolustusministeri jonka jäljiltä armeija oli raunioina ja sopimuksia koijattu hänen kavereilleen. Hänet pelasti raastuvalta vain nimitys Brysseliin..."

      Juuri nämä ansiot pätevöittävät hänet Naton johtoon. Hänellä on ominaisuuksia, joista on etua hänen tukijoille tai sanoisinko "omistajille".

      Poista
  6. Naurattaa vieläkin nuo jotka väittää että ei marin mitään luvannut, johan siitä on Ukrainakin sanonut että lupasi kuten lähes joka maa ulkomailla. Marin uskonto on kuin joku islamin uskonto. Asiaan kuulumaton minkä haluan tuoda esille, mitä voitte käyttää ihmisiin jotka sanoo että suomi menetti koko itsenäisyytensä liittyessään natoon. Niitatkaa nuo putinistit tällä: Unkari pitää islamisteilta rajansa kiinni ja ajaa kansansa hyvinvointia, maa on kuulunut natoon vuosikausia. Jos uskoisi putinisteja, Unkari olisi, ei itsenäinen maa ja islamisteilla täytetty.

    VastaaPoista
  7. Minullekin johtaja lupaili töiden lisääntyessä, että: "hän voi tarkastella minun palkkausta tammikuusta lukien".

    Tulkitsin asiaa (nyt entisen) herrasmiehen puheista, että tarkastelu tarkoittaaa tietenkin palkkaluokan nostoa vähintään yhdellä pykälällä. Tuli tammikuu.

    Kysyin palkanmaksupäivänä, että mietenkä sen palkkaluokan noston kanssa oli, kun ei näy tilillä?

    Vastaus oli, että: "ei hän mitään ollut luvannut."

    Että näin. Kerran pystyy kusettamaan. Nyt on työpäivät lyhentyneet kompensaationa.

    VastaaPoista
  8. Richard Dawkins kuvaa tuollaista kulttuurillista toimintatapaa "meemiksi", jota voi verrata geenien ohjaamiin perinnöllisiin toimintatapoihin.

    VastaaPoista
  9. Marin ja muut ovat vain siirrettäviä pelinappuloita.
    Vihje1: https://en.wikipedia.org/wiki/Wallenberg_family
    Vihje2: https://fi.wikipedia.org/wiki/Operaatio_Stella_Polaris

    VastaaPoista
  10. Tämä ei ihan aihetta sivua, mutta kun arvon professori on viksu ja komia. (Tai ainakin viksu, komius on arvausta.) ;)

    Niin onko tuo "wind gas" sama kuin pieru-kaasu?

    https://twitter.com/kivinen_ville/status/1643957405267443713

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!