tiistai 25. huhtikuuta 2023

Rasismia USA:ssa?

Suomessa tiedettäneen jokaisessa majassa, että USA:ssa alkuperäisasukkaat, mustat ja latinot ovat huonompituloisia kuin valkoihoiset. Ja siksi maata pidetään ainakin suomalaismedioissa varsinaisena rasismin pesänä.

Siksi oli mielenkiintoista huomata sosiaalisessa mediassa taulukko, johon oli luokiteltu Yhdysvalloissa työtä tekevien ihmisten vuosittaiset keskipalkat etnisiin ryhmiin luokiteltuna. Ja pohtia, minkälaisesta rasismista se mahtaa kertoa. 

Intialaiset: 100 500 dollaria
Filippiiniläiset: 83 300 dollaria
Taiwanilaiset: 82 500 dollaria
Sri Lankalaiset: 74 600 dollaria
Japanilaiset: 72 300 dollaria
Malesialaiset: 70 300 dollaria
Kiinalaiset: 69 100 dollaria
Pakistanilaiset: 66 200 dollaria
Valkoihoiset: 59 900 dollaria
Korealaiset: 59 200 dollaria
Indonesialaiset: 57 500 dollaria
Thaimaalaiset: 55 000 dollaria
Bangladeshilaiset: 50 0000 dollaria
Nepalilaiset: 43 500 dollaria
Latinot: 43 000 dollaria
Afrikkalaiset: 35 000 dollaria

Taulukossa mainittiin myös, että USA:n keskipalkka on 56 200 dollaria, mikä kertoo siitä, että listan alkupään etnisten ryhmien edustajia on maassa vähemmän kuin loppupäässä olevien. Mutta myös siitä, että näihin etnisiin ryhmiin kuuluvat ihmiset näyttävät työperäisinä maahanmuuttajina menestyvän muita ihmisiä paremmin - ainakin sellaisessa yhteiskunnassa, jossa työntekoa estämään ei ole rakennettu kovin korkeita kannustinloukkuja.  

Samaan kuvaan oli sijoitettu myös joihinkin etnisiin ryhmiin kuuluvien ihmisten koulutusasteesta tieto siitä, kuinka moni oli suorittanut vähintään alemman korkeakoulututkinnon. Sillä näyttäisi olevan jonkinlainen yhteys edellä olevaan taulukkoon.

Intialaiset: 70 prosenttia
Korealaiset: 53 prosenttia
Kiinalaiset: 51 prosenttia
Filippiiniläiset: 47 prosenttia
Japanilaiset: 46 prosenttia
Amerikkalaiset keskimäärin: 28 prosenttia

Nämä taulukot eivät taida kaivata tämän enempää minun kommentointiani, joten akateemisen viisastelun sijaan toivotan arvoisalle lukijalleni hyvää alkanutta päivää sekä menestystä oman leipänsä tienaamisessa. 

28 kommenttia:

  1. Eikös meillä Suomessakin ole samantyyppistä rasismia, jossa vietnamilaiset, intialaiset ja kiinalaiset ovat valtarakenteiden vuoksi pakotettuja työskentelemään, monet korkeata älykkyyttä vaativilla aloilla, kun taas afrikkalaiset ja lähi-itälaiset saavat toteuttaa itseään paljon vapaammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, ja suuri osa ko. kansallisuuksien korkeasti koulutetuista edustajista on vapautettu kokonaan kahlitsevasta työnteosta, koska jo heidän läsnäolonsa katsotaan tuottavan kansakunnalle mittaamattoman suurta lisäarvoa.

      Poista
    2. Heidän tehtävänään on lisääntyä, kun meillä ei synny tarpeeksi kantasuomalaisia, sekä rikastuttaa ja elävöittää impivaaralaista kulttuuriamme, kuten vihervasemmisto on todennut.
      Mutta kyllä tuo niin karu listaus on, että aikuisten oikeasti afrikkalaisia koneinsinöörejä ja muita moniosaajia siltä suunnalta tulisi välttää kuin ruttoa. Ruotsissakin juuri tuo jengi on todella tuhoisaa.

      Poista
  2. Otavan vanha tietosanakirja vuodelta 1912 sanoo osuvasti että mustille on ominaista lauluun ja leikkiin taipuvaisuus ja kyky äkillisiin ruumiinponnistuksiin mutta pitkäjänteisyys loistaa poissaolollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elämä on ollut helppoa, kun ei ole tarvinnut talveen varautua.

      Poista
  3. Tavallaan mielenkiintoinen tieto tuo, että amerikkalaisista vajaat kolmannes on suorittanut jonkintasoisen korkeakoulututkinnon. Tämä ei oikein istu yksiin sen kanssa, että jenkit ovat teknologisesti melko lailla ylivoimaisia verrattuna mihin tahansa kansakuntaan. No, ainahan siellä on ollut pellepelottomia, jotka ovat pelkällä luovuudellaan, eivätkä siis koulutuksensa nojalla värkänneet vaikka mitä innovaatioita - mutta riittääkö se selittämään tuota ylivoimaisuutta? Teknologisest edistyneet kiinalaiset? Yleinen käsitys lienee, että he ovat taitavia ennen kaikkea hyödyntämään muiden tekemiä keksintöjä. Esimerkiksi luonnon- tai lääketieteen nobelisteista Kiinan-kiinalaisia on vain 1, YT Lee, vuodelta 1986 (hänkin taiwanilaisia). Joitakin palkittuja syntyperäisiä kiinalaisia, jotka ovat tehneet uransa jenkeissä, kyllä löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amerikkalainen unelma ja markkinat ovat luoneet näitä autotallikeksijoitä tyyppiä Bill Gates, joita riittää. Vapaa markkinatalous innostaa tekemään keksintöjä, ja autotallin ulkopuolella on 300 miljoonan ihmisen markkinat, jotka vetää. Suomessa on autotallin edessä metri lunta ja demari tunkemassa kättään keksijän taskuun.

      Poista
    2. Kylmän sodan avaruuskilpailun päätyttyä USAn päästyä ensin Kuuhun he saattoivat todeta Imperialistiselle Roistovaltio Ryssälle:
      "Meidän saksalaiset on parempia kuin teidän saksalaiset!"

      Poista
    3. Jenkit imuroi ensimmäisen luokan tutkijat kaikkialta maailmasta, joten ei oman porukan tarvitsekaan olla niin pitkälle koulutettua. Jos olet keskustellut keskiluokkaisen jenkin kanssa, niin tajuat tilanteen helposti. He ovat Eurooppalaiseen keskiluokkaan verrattuna huonosti koulutettuja ja sivistymättömiä erittäin suurelta osin.

      Poista
    4. Lisänä tuohon edelliseen vielä että jenkkien "yliopistot" ovat jotain meidän lukion ja AMK:n väliltä, eivät sitä mitä meillä yliopistolla käsitetään. Eli heidän yliopistokoulutetutkin ovat suppeammat opinnot käyneitä kuin meidän AMK:laiset, saati sitten varsinaisessa yliopistossa opiskelleet.

      Poista
  4. Eikös siellä "korjata" tätä rasismia kiintiöillä. Taitaa tulla uudendelaista rasismia.

    VastaaPoista
  5. Tuosta olen monasti keskustellut ns. suvakkien kanssa. Faktat saavat suvakin raivoihin, jos niitä "rasistisesti" tuodaan esiin.
    Voidaan kysyä: mitä etua yhteiskunnalle on massamuutosta, Afrikasta Eurooppaan?
    Afrikka on maanosa, jossa liki puolet kansasta asuu peltihökkeleissä, vaikka kehitystukiprojekteja on toteutettu jo vuosikymmeniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä on kuule annettu kohta 80 vuotta. Kehitysapu aloitettiin heti toisen maailmansodan jälkeen 1945 ja parin vuoden päästä se täyttää 80. Suomikin on antanut sitä jo 1950-luvulta alkaen. Kun vertaa sitä Suomen historiaan eli itsenäistymiseen vuonna 1918 ja siitä sitten 78 vuotta eteenpäin eli vuoteen 1996, niin rutiköyhästä kehitysmaan tasolla olevasta kansakunnasta oli sinä aikana tullut yksi maailman rikkaimmista maista. Sen sijaan Tansania, joka oli ensimmäinen virallinen Suomen kehitysapukohde vuonna 1962, saa edelleen kehitysapua. Mikään ei ole siellä muuttunut tässä suhteessa 61:ssä vuodessa.

      Poista
    2. Itse asiassa Tansania on kehittynyt valtavasti. Kun maa itsenäistyi 1960-luvun alussa, väkeä oli n.10 miljoonaa, nyt asukkaita on n. 60 miljoonaa.

      Poista
    3. Mihin vielä ehtivätkään kun on vuosi 2100? 200 miljoonaa?

      Poista
  6. Taulukosta puuttui juutalaiset, jotka itse luokittelevat itsensä valkoisiksi yleensä vain sikäli mikäli se sattuu milloinkin sopimaan asiayhteyteen jollain lailla heille edullisesti. He ovat verrattomasti kaikkein koulutetuin ja rikkain - "etuoikeutetuin" - väestöryhmä kaikista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole laskenut, mutta noin perstuntumalta tuntuu, että juutalaiset ovat saaneet eniten Nobel-palkintoja. Myös ensimmäisen atomipommin kehityksessä juutalaisilla oli ylivertainen edustus. Minkä voimavaran Hitler menettikään, maailma olisi ihan toisen näköinen, jos ja jos jne...

      Poista
    2. Lista löytyy täältä.
      List of Jewish Nobel laureates
      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_Nobel_laureates

      Onhan tuo aika vakuuttava.

      Poista
    3. Kumma kun yhden uskonnon tunnustajat ovat noin älykkäitä. Pitänee kääntyä juutalaiseksi, jospa äo nousisi.

      Poista
    4. Ainakin heillä on kulttuurinsa puolesta pohjat käyttää kaikki heissä oleva potentiaali. Juutalaisisän velvollisuus on opettaa poikalasta puolituntia päivässä kun lapsi on täyttänyt 3 vuotta. Ja näin on ollut sen pari tuhatta vuotta. Ei voi olla vaikuttamatta.

      Poista
    5. Tuossa uskontoon liittyvässä kulttuurissa sen vaikutuksen täytyy olla.
      Onhan olemassa sellainenkin uskonto, jonka edustajilla ei taida olla yhtään nobelia, mutta paljon väkivaltaa historiassaan.

      Poista
    6. Olen itse epäillyt, että askhenazi-juutalaisten korkea älykkyys johtuu siitä, että heitä on Euroopassa vainottu tuhansia vuosia. Siitä ovat selvinneet vain älykkäimmät, joten älykkyys on lisääntynyt sukupolvi sukupolelta. Tätä käsitustä tukee se, etteivät sefardijuutalaiset ole erityisen älykkäitä, eivätkä myöskään joutuneet vainotuksi.

      Poista
    7. Ilman Hitleriä Euroopassa olisi ehkä 40 miljoonaa juutalaista.

      Poista
    8. Ja luultavasti aika paljon vähemmän muslimeja kuin nykyisin?

      Poista
  7. Juutalaiset ovat kokeneet kaikenlaista "vainoa" juuh, tuhansia vuosia...tuskin aivan syyttöminä sihen mistä heitä on syytetty, kuten ahneus jne.

    Mutta, näiden kovien kokemusten takia vain älykkäimmät heistä keskimäärin ovat selvinneet ja täten jatkaneet sukua...näin se evoluutio menee.. ählyillä taas päinvastoin, eli vain kusipäisimmät ovat haaremeissaan lisineet tuhottomasta, ja sekin näkyy nykyään

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse uskon epigenetiikkaan ashkenazien älykkyyden osalta, aivojen perinnölliseen muokkaantumiseen vuosisataisen harjaantumisen vuoksi. Ja tietysti tiukan linjan protektionismin, joka pitää kulttuurin ja yhteisön kasassa. Meillä olisi paljon opittavaa näissä asioissa ashkenazeilta.

      Poista
  8. Anonyymi 17.49 ainakin yksi fysiikan nopeli on mennyt Pakistaniin. Paskastan ei missään tuo esiin tätä, ei kouluissa, ei patsaissa, ei muistokirjoituksissa asia vaietaan tyystin.

    VastaaPoista
  9. Juutalaisten hyvää pärjäämistä selittää myös se, että ihan niiden uskonto kannustaa siihen. Toisin kuin kristinusko (poislukien joku Livet's Ord ja pari muuta lahkoa).

    Juutalaiset näkevät maallisen menestyksen merkkinä siitä, että ollaan JHV:n suosiossa. Tottakai se kannustaa ihmisiä yrittämään, että voisi näyttää naapureille että sen lisäksi, että minulla on pidempi parta ja koreammat kiharat, JHV:kin tykkää minusta enemmän!

    Tämän lisäksi juutalaisuus ei ole koskaan kieltänyt koronottoa. Muslimeille se on synti, ja kristinuskollekin oli alkuun. Siksi juutalaisia halveksittiin keskiajalla koronkiskureina: niillä kun oli lainata rahaa ja auliisti lainasivatkin -kovalla korolla. Tietysti, eihän se muuten olisi niille kannattanut, kun takaisinmaksu oli aina vähän epävarmaa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!