lauantai 15. huhtikuuta 2023

Kommentteja Petteri Orpon listaan

Hallitustunnustelija Petteri Orpo (kok) esitti muille puolueille 24 kysymysteemaa kaikenlaisista aiheista. Sen jälkeen oli eilen hauska seurata eri poliitikkojen reaktioita Twitterissä. Seuraavassa kokoelma silmiini sattuneita kommentteja näin lauantai-aamun ratoksi. 

Aloitetaan tohtori Maria Ohisalosta (vihr), joka halusi ilmeisesti enemmän kysymyksiä, koska viestitti, että  "ilmastokriisin torjunta ei onnistu, jos hiilinieluja ei kasvateta. Näistä ei kysymyksissä mitään. Myöskään sosiaaliturvan uudistamisesta tai köyhyyden torjunnasta ei kirjauksia. Meiltä tulee näihinkin vastauksia!"

Häntä säesti ilmastoasiantuntijaksi itseään tituleeraava yhteiskuntatieteiden (tiedotusoppi) maisteri Oras Tynkkynen (vihr), joka kiinnostui vuosiluvuista huomauttamalla, että "hallitustunnustelija ei kysy, ovatko puolueet valmiita sitoutumaan hiilineutraaliuden saavuttamiseen 2035". Ja jatkoi toisella yhtä terävällä huomiolla, jonka mukaan edellisen hallitusneuvottelija "Rinteen kysymyksistä 3 ensimmäistä käsitteli ilmastoa ja luontoa. Orpolla ilmasto ja luonto tulevat sijoilla 16 ja 17." 

Valtiotieteiden tohtori Veronica Honkasalo (vas) oli niin ikään oleellisen äärellä. Hänen mukaansa "ilmastoa ei ole mainittu kertaakaan, luontokato ja luonnon monimuotoisuus kerran 22 kysymyksen joukossa". 

Demareiden todennäköisesti seuraava puheenjohtaja Antti Lindtman (sd) taas ihmetteli, että "aikaa tunnusteluvaiheeseen varattu reippaasti, varsinaiset HO-neuvottelut vasta vapun korvilla". Lopuksi hän kuitenkin lupasi SDP:n vastaavan "kysymyksiin vakavalla mielellä ja annetussa määräajassa".

Tässä vaiheessa todennäköisimmältä valtiovarainministeriltä vaikuttava tohtoriopiskelija Riikka Purra (ps) puolestaan lainasi EVA:n kommenttia, jonka mukaan "Kokoomus joutuu valitsemaan julkisen talouden ja maahanmuuton välillä... Kokonaisuudessaan kok ja ps näkemyserot ovat pienempiä kuin kok ja sdp välillä". 

Lopetettakoon tämä kirjoitus Liike Nytin Mikael Jungnerin arvioon puheena olevasta listasta. Hänen mukaansa Petteri Orpo oli laatinut "Hyvät kysymykset, kyllä". 

22 kommenttia:

 1. Vihervasemmisto on kyllä huolissaan ilmastosta mutta ei siitä, pärjääkö suomalainen palkallaan tai eläkkellään.
  Suomen muka täytyy joka asiassa olla etukenossa ensimmäisenä oli kyse sitten ilmastosta tai mistä tahansa viherhumpasta.
  Onneksi PS ymmärtää myös tavallisen ihmisen huolen. Ei ihme, että vaalislogan oli Pelasta Suomi.

  Jos ilmastosta oltaisiin oikeasti huolissaan, ei tätä Saksan hiilenpolttoa hyväksyttäisi. Mutta kun ei tarvitse oikeasti olla huolissaan.
  Miksi Suomen vihreät tai hallitus ei protestoi tätä Saksan ilmastoa tuhoavaa toimintaa vastaan?

  Yle tänään

  Saksa sulkee tänään kolme viimeistä ydinvoimalaansa

  https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-148431

  Ydinvoimasta irti rimpuilevan Saksan kolme viimeistä toimivaa laitosta kytketään irti tänään. Energiakriisin ollessa pahimmillaan Saksassa käytiin keskustelua ydinvoiman käytön jatkosta,
  mutta Fukushiman ydinonnettomuuden jälkimainingeissa tehtyä sulkemispäätöstä ei enää peruttu.

  Saksassa nousi huoli energiakriisistä sen jälkeen, kun kaasutoimitukset Venäjältä katkesivat.
  Saksan talousministerin Robert Habeckin mukaan tilanne on kuitenkin saatu hallintaan, eikä pelättyä energiakriisiä syntynyt.

  Saksa on kuitenkin joutunut lisäämään väliaikaisesti hiilen käyttöä, mikä on ollut hankalaa erityisesti hallituksessa istuville vihreille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksassa maanjäristykset eivät ole ollenkaan niin yleisiä ja vaarallisia, kuin mannerlaattojen sauma-alueen Japanissa. Ydinvoimasta luopuminen on siellä viherhulluutta.

   Poista
  2. Lisäämään väliaikaisesti hiilen käyttöä... millähän he oikein aikovan todellisessa elämässä sen hiilen korvata? Tuulimyllyjä ei voi niin paljoa rakentaa että se onnistuisi, ja jo nyt ne ovat kovassa vastatuulessa kun ihmiset eivät niitä lähistölleen enää halua. Ydinvoima on siis kiellettyä, kaasua ei saa riittävästi eikä se oikeasti mitään hiilineutraalia ole, ihan samaa tavaraa kuin öljykin. Ja tietenkään öljyä ei saa käyttää. Millä ne sitä sähköä sitten kuvittelevat tekevänsä jos hiilikin ajetaan alas? kyllä ne tietävät ettei se mikään väliaikaisratkaisu ole se hiilen käyttö, ei sille ole korvaajaa olemassakaan. Ja nämä meidän höperöt tunteella käyvät uskovaiset naiset ja naisenkaltaiset "miehet" uskovat moista höpöhöpöä ja ajavat meidän taloutemme esimerkkinä alas. Aika harva vaan tulee sitä esimerkkiä seuraamaan, ei varmasti kukaan.

   Poista
  3. Aivan älytöntä, että pieni Suomi säälittävällä 5,5 miljoonan asukasmäärällään kuvittelee pelastavansa tämän pallon tuholta, jonka kuvitellaan olevan ensimmäinen iso muutos tämän pallon historiassa. Katse pitäisikin luoda luontaisiin vaihteluihin ja väestöräjähdykseen sekä lopettaa vöyhöttäminen.

   Poista
  4. Ei varmaankaan ole yllätys, että Saksassa on nyt vihreiden ja SDP:n johtama hallitus apupuolueineen.

   Poista
  5. Tässäkin on sellainen vihervasemmiston viljelemä harha, että jos hiilivoimalat rakennetaan yhtä kovien säännösten mukaan kuin ydinvoimalat, niin ei sieltä piipusta ja muualtakaan tule yhtään ilmastoa lämmittävää ja saastuttavaa ulos. Kaikki pystytään ottamaan talteen ja jopa suurilta osin kierrättämään. Yhtään uutta hiilitonnia ei mene ilmaan, jos näin halutaan. Kaikki on ihanan vihreää, mutta piru kun se on taikasana: Fossiilista!

   Poista
  6. Tänään Ylen iltauutisissa kerrottiin, että Saksassa mielipidetiedustelujen mukaan yli puolet kannattaa ydinvoimaloiden käyttöä ja kolmannes vastustaa.
   Ideologinen vähemmistö siis määrää sielläkin viherhumpasta ja hiilivoimalaitokset pössyttävät sekä kaasuvoimalat jylläävät - ilmastosta välittämättä.

   Poista
 2. Latasin kännykkääni Flightradar24-sovelluksen. Sillä näkee maailman lentoliikenteen. Kun katsoo koneiden määrää vaikkapa Keski-Euroopassa, Aasiassa, Välimeren aluueella ja Pohjois-Amerikassa ja vertaa sitä Suomen ilmatilaan, Ohisalon ja muiden hiilihysteerikkojen vouhkaaminen maamme hiilinielujen merkityksestä asettuu oikeaan mittasuhteeseen. Kaikki toimemme hiilen vähentämiseksi ilmakehästä on täysin turhaa. Täysin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juoksuhenkilön apulaisen paikan saamiseen Brysselistä vaaditaan vahva sitoutuminen tähänkin ajatteluun.

   Kyseessä on uskonnon piirteitä sisältävä titeelliseksi naamioitu ideologia.

   Karuna Pettila

   Poista
 3. Nasan satelliittimittausten mukaan Suomi on hiilinegatiivinen, luonnonvarakeskuksen mukaan ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän nyt suomen LuKe:ssa on pakko olla viisaammat & älykkäämmät henkilöt töissä kuin NASA:ssa.

   Ja yksi LuKe:lainen (1.337/v.2021) vastaa vähintään 13,4:ää NASA:n työntekijää (17.960/v.2022).

   Poista
 4. Yle tänään

  UPM sai luvan sellutehtaansa käynnistämiseen Uruguayssa

  https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-148426

  Metsäyhtiö UPM on saanut Uruguayn ympäristöviranomaisilta käynnistysluvan uudelle sellutehtaalleen, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

  UPM Paso de Los Toroksen sellutehtaan käynnistäminen alkaa yhtiön mukaan välittömästi. Sellutoimitukset asiakkaille alkanevat toukokuussa.

  Uruguayn ympäristöviranomaiset ovat yhtiön mukaan valvoneet tehtaan rakentamista koko projektin ajan.
  Yhtiön mukaan UPM ja sen alihankkijat luovat maahan noin 4 000 uutta työpaikkaa ja lisäksi noin 6 000 työpaikkaa välillisesti.

  Investoinnin arvioidaan kasvattavan Uruguayn bruttokansantuotetta noin kahden prosentin verran.
  ----------------------

  Tämä on nyt toinen UPM:n sellutehdas siellä.

  Toivoisin, että Suomen tuleva hallitus ottaa tavoitteekseen saada investointeja myös Suomeen.
  Olisi mukavaa jos suomalaisilla olisi työpaikkoja ja saisivat elätettyä itsensä työtä tekemällä.
  Se työnteko kun tietää tuloja itselle, myös verotuloja valtiolle ja hyvä valtiontalous se taas edesauttaa "hyvinvointivaltion" ylläpitoa.

  Vasemmiston Outi Ojalan opein - vahva valtiontalous on köyhän paras turva.
  Kuinkas paljon sitä julkista velkaa Suomella muuten olikaan?

  VastaaPoista
 5. Itselläni on mielikuva, että väistyneen hallituksen aikana ihmisten elinkustannukset ovat nousseet. Joten sikäli Ohisalon puheet köyhyyden poistamisesta tuntuvat kaksinaismoralistisilta. Ylipäätänsä jäin miettimään onko kunniahimoinen ilmastopolitiikka ja hyvinvointivaltion ylläpitäminen edes mahdollista.

  VastaaPoista
 6. Sixten Korkman oli Ylen haastattelussa aamulla. Olipahan taas täydellinen fanaattinen Perussuomalaisten mustauskampanja päällä, tietysti toimittajan avustuksella.
  Korkmannin mielestä sinipuna olisi paras hallituspohja, koska siinä syntyisi hyvä kompromissi Kokoomuksen leikkauslinjan ja Sdp:n (löperön) linjan välille. Mainituksi ei tullut, että silloinhan kai oltaisiin jatkuvassa hallituskriisissä, kun Sdp olisi neliraajajarrutuksessa jokaisen leikkausasian kohdalla. Sen sijaan Korkman katsoi, että Kokoomuksen ja Perussuomalaisten erilainen suhtautuminen EU-tukiin aiheuttaisi hallituskriisin.
  Muutenkin Perussuomalaisten aiheuttamista uhkakuvista puuttuivat vain heinäsirkat ja vedenpaisumus, kun Korkman lateli objektiivista analyysiään. Joskus muinoin Korkman tuntui vakavasti otettavalta asiantuntijalta, mutta olisiko avioliitto Tarja Halosen viestintäpäällikön kanssa pilannut lupaavan talousmiehen (ns. pöksylähetysmetodi). Tämä esitys kyllä vei viimeisenkin uskon Korkkimieheen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja Annika Saarikon aviomies kuuluu Helsingin Töölön ruotsinkieliseen SDP järjestöön, heh. Valtiovarain ministeriön virkamies.

   Poista
 7. Sitten sopisi vassuihin prof. Markus Jäntin aisapariksi.

  VastaaPoista
 8. Miksi hallitusneuvotteluissa ylipäänsä pitää puhua ilmastosta,kun hallitus ei siihen asiaan voi vaikuttaa..siihen toki voi,että kuvittelulla voivansa kyllä tulee Ohisalolle lisää köyhiä tutkittavaksi..nuo kysymykset ja niiden asettelu oli hyvinkin järkeviä..kuin valonpilkahdus monen vuoden synkän Mordorin yön jälkeen

  VastaaPoista
 9. Virheät ovat ihmisen ja maapallon vihollisia! Juuri Virheät ovat tuhoamassa kaupunkialueden metsiä ja luontoa jollain mielikuvituksellisella "tiivistämiseellä", hulluu touhuu, nimenomaan kaupunkien lähimetsäthän ovat henkireikä ja joissa on monipuolinen luonto ja eläimistö!!

  Siinäpähän "tiivistävät" sitten täyttävät rakennetut kerrostalot jollain keharimaiden pikipäillä vaikka miljoonittain!

  ikään kuin siertain parien lisiminen ei lisäisi kaikenlaista kulutusta ja päästöjä.. Tässä nyt muusta haittamaahanmuuton haitosta sen kummemmin puhumattakaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäähän sitä neekerilähiöitä tehdä meillekin vaikka väkisin

   Poista
 10. Myös kaupunkialueiden omakotitalojen tontit ovat usein lähes luontoparatiiseja, on paljon kukkia, pörriäisiä, lintuja puissa ja pöntöissä ja keikenlaisii nisäkkäitä..oravia, kettuja, jäniksiä, siilejä, peuroja jne.. mutta OK taloja Virheät vihaavat, koska ne edustavat jotain kulakkeja ja ovat sosialimin teorioiden vastaisia

  KOKO SUOMI VAAN TÄYTEEN NEUKKUKUUTIOITA JA TÄYTETÄÄN NE PIKIPÄILLÄ!!!.. kammottava ajatuskin

  VastaaPoista
 11. Monomania eli pakkomielle on itsepintaista yhden asian ajattelemista tai tavoittelua. Monomaniaa poteva ajattelee vain yhdenlaisia ajatuksia päiväkausia. Suhteellisuudentaju puolestaan on kyky asettaa useampia asioita järkevään suhteeseen keskenään, kyky arvioida asioiden tärkeyttä ja suuruusluokkia sekä arvioida kuinka järkevää on reagoida liian suuresti johonkin tai toisaalta välttää ylireagoimista suhteessa asian suuruuteen ja vaikutusmahdollisuuksiin.

  Suomen päästöt ovat vajaa promille maailman päästöistä. Suomen uusiutuvien luonnonvarojen käyttö on suunnilleen puolet niiden tuotosta. Suomen päästöjen määrä on pudonnut suunnilleen 40 % sinä aikana kuin maapallon päästöt ovat kasvaneet lähes 70 %, Intian päästöt lähes kaksinkertaistuneet ja Kiinan päästöt yli kaksinkertaistuneet.

  Ei liene tarpeen selittää, miten monomanian ja suhteellisuudentajun käsitteet liittyvät näihin ohisaloihin, tynkkysiin ja honkasaloihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin rautalangasta väännettynä nämä ovat sekä tyhmiä että fanaattisia. Ja viime hallituksen enemmistö on ollut näitä.
   Ja media on ollut kritiikittä näiden vihervasemmistolaisten unelmoidioiden puolella.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!