sunnuntai 16. huhtikuuta 2023

Erittäin valaiseva maahanmuuttaja

Moni tähän blogiin satunnaisesti tutustuva henkilö saattaa pitää minua maahanmuuttajavastaisena. Sitä en kuitenkaan ole, kuten tämäkin kirjoitus tulee osoittamaan. Tästä asiasta kertovat minulle itselleni ne monet ulkomailta tulleet eri vaiheiden opiskelijat ja harjoittelijat - ammattiopistolaisista tutkijatohtoreihin - joita olen urani aikana ohjannut. 

Eivätkä nämä ohjattavat suinkaan rajoitu länsimaisiin tai itäaasialaisiin, vaan joukossa on niin eteläaasialaisia ja afrikkalaisia kuin muslimejakin. Enkä usko yhdenkään heistä ajattelevan minua jonain rasistipiruna. Päinvastoin - minua on esimerkiksi oikein erikseen kiittänyt eräs Afrikan sarvesta peräisin ollut opinnäytetekijä, joka pääsi opiskelujensa jälkeen koulutustaan vastaaviin töihin yksityiselle sektorille. 

* * *

Tämän itsearvioinnin jälkeen menen itse sunnuntai-aamun asiaan. 

Yle nimittäin julkaisi varsin valaisevan kirjoituksen ranskalaisesta maahanmuuttajaperheestä, joka saapui Suomeen rakentamaan ydinvoimalaa. Perheellä on tytär, jota monet muut ranskalaiset pitävät nykyään jopa "liian suomalaisena". Siksi tämän Ylen artikkelin pitäisi kuulua jokaisen tulevan hallituksemme ministerin lukemistoon, ennen kuin he ryhtyvät työhönsä, jonka agendaan kuuluvat myös talous- ja maahanmuuttoasiat. 

Ylen jutun keskiössä olleen perheen lapset menivät Arevan ylläpitämän ranskalaisen opinahjon sijaan tavalliseen suomalaiseen päiväkotiin ja kouluun. Se ei käynyt ongelmitta, mutta joka tapauksessa lapset oppivat sitä kautta suomenkielen ja suomalaisen kulttuurin - ja sopeutuivat maahamme loppujen lopuksi varsin nopeasti. Niinpä perhe tykästyi Suomeen ja päätti jäädä tänne asumaan.

Toisin kävin niille ranskalaislapsille, jotka kävivät Arevan koulua. He ovat kokeneet elämänsä maassamme epämieluisaksi, ja kaipaavat kotimaataan - sikäli kun eivät ole sinne jo palanneet.

Se oppi, joka maamme tulevan hallituksen ministereiden tulisi tästä omaksua on, ettei erityispalveluiden tarjoaminen maahanmuuttajille ole tehokas keino tuottaa perheistä ja heidän jälkeläisistään maatamme rakastavia ja sille lisäarvoa tuovia kansalaisia, vaan siihen johtaa ainoastaan heidän kohtelemisensa samalla tavalla kuin suomalaisia. 

Ja siksi kuuden miljardin taloudellisen sopeuttamisen voi aloittaa karsimalla pois suurimman osan niistä erityispalveluista, joita suomalaiset tarjoavat tänne saapuville maahanmuuttajille. Ja järjestämällä pysyvän kotiinpaluun niille, joita Suomeen sopeutuminen ei kiinnosta.

 * * *

Ylen artikkelissa haastateltu lasten isä kertoi myös tietävänsä, miksi Olkiluodon ydinvoimala viivästyi niin paljon. Se johtui osin siitä, että kyseessä oli uudenlainen laitos erityisesti sitä myyvälle yhtiölle eli Arevalle, eikä uuden tekeminen ole koskaan helppoa - ei ainakaan kun kyseessä on jättimäinen ydinvoimala. 

Tämä ei kuitenkaan ollut pääsyy, vaan rankalaisinsinöörin mukaan viivästyminen johtui ennen muuta siitä, ettei yrityksen kansainvälisesti rekrytoitu työntekijäjoukko ollut työhönsä sitoutunutta väkeä. Hän kuvasi tätä ihmisjoukkoa sanomalla, että "ne tyypit eivät olleet motivoituneita. He tekivät töitä vain hyvien ulkomaanlisien takia, eivätkä kantaneet vastuuta. Se on suurin syy, miksi projekti oli niin hidas."

Rankalaisinsinööri hakeutuikin Arevan jälkeen suomalaisen Teollisuuden voiman palvelukseen ja oli tyytyväinen. Näin siksi, että "TVO:lla kaikki on yhtä tarkkaa ja kurinalaista" kuin ydinsukellusveneessä, jossa kenelläkään ei ole varaa tehdä ainuttakaan virhettä. 

Se oppi, joka tulevien ministereidemme tulisi tästä omaksua on, ettei hyvää työvoimaa saa rekrytoimalla ympäri maailmaan rahalla saatavissa olevia suhareita, vaan etsimällä käsiinsä itseään ja työtänsä kunnioittavia työntekijöitä. Tämä oppihan tarjottiin aikanaan myös eräälle Nokia-nimiselle kännykkäfirmalle - valitettavasti vain niin sanotulla yritys- ja erehdysmenetelmällä, joka maksoi sille alallaan maailman johtavan toimijan aseman. 

* * *

Lopuksi tahdon sanoa, että tulevan hallituksen tulisi itse toimia yhtä vastuullisesti toimissaan kuin tässä puheena ollut Arevan ja TVO:n ranskalaisinsinööri. Ja perustaa oma hallitusohjelmansa ja sen toteuttaminen käytössä olevaan tieteelliseen ja kokemusperäiseen tietoon. Tämä - tai oikeammin Ylen - kirjoitus tarjoaa siihen yhden erittäin käyttökelpoisen osan. 

Toivottavasti hallitusneuvotteluissa löydetään myös muita yhtä käyttökelpoisia osia, joilla Suomen talouselämä saadaan nousuun ja julkisen sektorin velkaantuminen laskuun. Ja samalla myös ympäristön tila ja yhteiskunnan turvallisuusasiat aiempaa paremmalle tolalle. 

Tehtävä ei ole lainkaan mahdoton, mikäli hallituksella ja eduskunnalla on halu hoitaa se vastuullisesti ilman edeltäjänsä tapaista omien fanaattisten poliittisten intohimojen luomaa taakkaa - tämä siis riippumatta näiden intohimojen poliittisesta väristä. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Jari Taposen teesit peittävät kasvavia ongelmia
Kouluvalintojen syistä
Voisikohan olla...

18 kommenttia:

 1. Monelle eurooppalaiselle poliitikolle pääsy EU-hommiin vaikuttanee samanlaiselta kuin Arevan työntekijöille ulkomaankomennus.

  VastaaPoista
 2. Täyttä asiaa...Mutta, kuten tiedämme: politiikassa on moraaliposeeraus, hyvesignalointi, ideologinen hyveellisyys, muodon palvonta etc. faktoja tärkeämpää.
  Kun näin toimitaan, ovat tosiasiat sivumerkityksessä kun toimenpideohjelmia laaditaan.
  Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla on vanha viisaus joka toistuvasti halutaan unohtaa.
  Mielipide on kuin pyllynreikä, jokaisella on sellainen. Tältä pohjalta on vaikea ponnistaa, vaikka faktat olisivatkin pöydällä.
  Ihminen on uskonnollinen eläin. ideologiat ovat uskontoja so. joukkomielipiteitä. Kun politiikka on uskomuksellista, on hyvesignalointi itsensäkorostamisen tarpeen vuoksi edustajatyön moraalinen velvoite.
  Faktat eivät velvoita ideologioita, se on inhimillistä, mutta tuhoisaa.

  VastaaPoista
 3. Maahanmuuttoteollisuudessa on tuhansia suomalaisia ja myös maahanmuuttajia töissä. He eivät vapaaehtoisesti luovu etuisuuksistaan. Siksi tällaisen professorin ehdottaman järkevän uudistuksen tekeminen on aika lailla mahdotonta. Etenkin kun suurin osa puolueista pitää maahanmuuttajien hyysäämistä tärkeimpänä asiana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käykääpä läpi "muslimien" rekisteröidyt yhdistykset ja ennen kaikkea EU:sta anotut rahat toimintaan, avustukset ja muut vastaavat.

   Poista
  2. Suomessa taitaa olla suhteellisesti esim. Euroopan suurin somaliyhteisö ja myös sen erilaisia yhdistyksiä valtion avustusluukulla melkoinen määrä. Joku taho näitäkin hakemuksia tehtailee, mutta mihin rahat menevät, sitä ei tiedä kukaan.

   Selvisipä viimeinkin, miksi Olkiluoto 3 myöhästyi niin tolkuttomasti. Työmaalla
   oli edustettuna 80 eri kansallisuutta ja vaikka globaali maailma kuulostaa niin hienolta, erilainen työmoraali ja kulttuurit kohtasivat niin vahingollisella tavalla, ettei valmista meinannut tulla millään. Tästäkin kalliiksi tulleesta surkuhupaisasta projektista pitäisi oppia, että ei koskaan enää. Työt suomalaisille; se pitäisi olla ensimmäinen ehto.


   Poista
 4. Woketukseen ei kuulu järkiperäisyys vaan vähemmistöjen palvonta. Sitä tuputetaan pelkästään tv-mainosten avulla lukemattomia kertoja illassa. Supisuomalaisen xylitol-purukumin mainokseenkin oli kelpuutettu lihava musta nainen, musta mies ja lesbopariskunta. Oi, kuinka ihanaa, kun ei tarvitse enää nähdä kantasuomalaisia heteroja... Siis tällaista käänteistä rasismia ajavassa yhteiskunnassa sopeutumaan joutuvat
  elämisen mahdollisuuksia vielä joten kuten pystyssä pitävät valkoiset heterot, kiitos punavihertyneen yliopistojen humanististen mädätysoppituolien henkisten saastepäästöjen, jotka ovat myrkyttäneet monien vallankäyttäjien pienet päät.

  Turhaan proffa siis viisauksiaan latelee. Jos täällä järki edellä mentäisiin, sopettamisia ei tarvittaisi ja vihervasemmistoa ei olisi olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse katselen TV:stä vain elokuvia, niitäkin harvoin, mainoskatkoilla keksin muuta tekemistä.

   Poista
  2. Itse olen ryhtynyt ihan oikeasti niiden firmojen boikottiin, joiden mainoksissa näkyy vain musta mies/valkoinen nainen pareja. Lesbot ja transut vielä menee, mutta tuo on sitten jo liikaa. Ei siksi että se olisi jotenkin väärin, vaan siksi että se on se "suositeltu" malli. Ei ole valkoinen mies/musta nainen, valkoinen mies/aasialainen nainen tms. pareja, vaan aina se musta mies/valkoinen nainen. Jos mainoksessa on valkoinen/valkoinen pari, se parin mies esitetään täytenä ääliönä. Nekin firmat menee boikottiin. Tulkitsen tuollaisen mainostamisen siten että he eivät tarvitse/halua minun kohtuullisen suuria käyttämiäni summia, eikä minun niitä tarvitse sellaisille firmoille antaa, jos en heistä pidä. Muitakin vielä onneksi on, muutamia. Gilletten tuotteet heitin muuten hyllystäkin roskikseen jokin aika sitten, arvaatte miksi.

   Poista
  3. Kuin myös.Boikotoin tuotteita joita mainostetaan keenereilla ja ostan sen sijaan eräästä kaupasta joka aiheuttaa viherpunaiselle "tiedostavaistolle" peppukipua.
   Vihje..viherpunikit ovat natsitelleet kyseistä kauppiasta.

   Poista
  4. Sama täällä. Alkaa tulla seksuaalivähemmistöistä ja rodullistetuista jo mitta täyteen elokuvissa, sarjoissa, mainoksissa ja ihan kaikissa ohjelmissa. Jopa niinkin perinteinen järjestö kuin Martat on lähtenyt humppaan mukaan pääsihteerinsä pastori Marianne Heikkilän ja puheenjohtajansa meppi Sirpa Pietikäisen johdolla. Kursseilla on käynyt esitelmöimässä mm. Jani Toivola ja nuorempikin väki siellä alkaa olla
   kurkkua myöten täynnä tätä hypetystä.

   Poista
 5. Viisasta tekstiä. Toivottavasti tuleva hallitus ymmärtää, että kielitaito on olennaisen tärkeä asia kotoutumisessa. Maahanmuuttajien tulkkauspalvelut pitäisi rajoittaa aivan minimiin. Ei suomalainenkaan saa rajatonta tulkkipalvelua muuttaessaan ulkomaille, vaan kyllä se kielitaito pitää hankkia itse. Jokin motivoiva keppi tai porkkana pitää kehittää maahanmuuttajien kielenopiskeluun.
  Samoin kaikki tulijan vanhan 'kulttuurin' tukeminen verovaroilla pitää lopettaa, koska se vain pahentaa enklaavien syntyä. Periaatteena on oltava: maassa maan tavalla, tai maasta pois. Paapominen pois. Verorahoille on todellakin paljon tärkeämpiä kohteita.

  VastaaPoista
 6. Tästä jutusta tulee mieleen kaksi asiaa.

  Ensimmäinen on se, että kun puhutaan maahanmuutosta tai oikeastaan mistä tahansa poliittisesti latautuneesta asiasta tahansa, kovin usein käy niin, että ymmärrys katoaa. Jos esimerkiksi sanotaan, että maahan ei pidä tuoda turvapaikanhaun varjolla henkilöitä, jotka eivät tosiasiassa tarvitse turvapaikkaa vaan tulevat elämään sosiaalitukien varassa ja mahdollisesti tekemään rikoksia, vastauksena ryhdytään heti puhumaan suureen ääneen ja pateettisella nuotilla rasismista. Kuitenkaan tuossa turvapaikkasysteemin väärinkäyttöä koskevassa kannanotossa ei otettu mitään kantaa väärinkäyttäjien etniseen taustaan eikä pidäkään ottaa. Sääntö on sama ja sen pitää olla sama täysin riippumatta henkilöiden etnisestä taustasta. Niinpä myös keskustelun on syytä koskea itse asiaa, mikäli halutaan pitää arvossa jonkinlaista älyllistä rehellisyyttä ja rehellisyyttä ylimalkaan.

  Toinen oli se, että julkisen vallan ja instituutioiden ei ole hyvä ohjata ja holhota liikaa ihmisiä eikä ihmisten myöskään ei ole hyvä heittäytyä liikaa niiden tuen ja ohjauksen varaan. Lähtökohtana tulee olla sen, että ihmiset ratkaisevat oman aktiivisuutensa ja aloitteellisuutensa varassa vastaan tulevat tehtävät ja ongelmat. Tietoa, neuvoja ja tukea on syytä olla saatavilla silloin, kun niitä tarvitaan, mutta ihmisten oman aloitteellisuuden ja aktiivisuuden tulee olla asioiden hoidon perusta. Yhteiskunnan tulee olla mahdollistaja mutta ei holhoaja sillä, kuten vanha viisaus sanoo, ei se lapsi koskaan juokse, jota aina talutetaan. Tästä on ensinnäkin se hyöty, että se ohjaa ihmisiä hoitamaan asioitaan aktiivisesti ja aloitteellisesti ja toiseksi se hyöty, että julkisia voimavaroja ei haaskata tarpeettomaan, hyödyttömään ja mekaaniseen rutiinisuorittamiseen vaan tarpeellisiin kohteisiin, joihin sitten voidaan myös paneutua paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kaikessa auttavat ja paapovat ns. hyvät ihmiset ovat sitä miletä, vaikka eivät ääneen sano, että keharit ovat kehityksessä jälkeenjääneitä eivätkä osaa tai opi mitään vahtimatta ja paapomatta. Mikä on varmaankin pitkälti oikea ajatus. Ja saavat oman hoivaviettinsä täyttymisen myötä paremman mielen.

   Poista
 7. Joskus 1973 asuin opiskelijasolussa ja asumaan ilmaantui herra Salah Muhammad Ali, Sudanista. Muslimi, mutta joi jatkuvasti viinejämme ja oli päissään kuin käki. Valtsikassa taisi puuhailla jotakin, jollakin stipendillä. Lähti lomalle Sudaniin ja vei mukanaan kaksi matkalaukullista KENKIÄ. Oli sammunut lentokentälle, eikä ehtinyt koneeseen. Palasi takaisin Alkon kautta ja riemua kesti viikon. Oli aikoinaan korkeassa virassa Sudanissa ja paljastuikin äärikommunistiksi. Hävisi maisemista, mutta vieläkin kaipaan hänen seuraansa. Kuhan kirjoitin tämän pläjäyksen.

  VastaaPoista
 8. Voihan sen niinkin tulkita, että Muhammedkin on päässyt koulutustaan vastaavalle alalle?

  Kun eikös ruuan sulaminen vatsassa perustu jonkinlaiseen kemiaan? (Näin pk-merkonoomina kyselen.)

  https://yle.fi/a/74-20027234

  VastaaPoista
 9. Tämä ihmetyttää vielä vaalien jälkeenkin, kun lähes kaikki mediat ja useimmat puolueetkin jankuttavat, että persut vastustavat työperäistä maahanmuuttoa. Eihän persut ole vastustanut sitä osaavaa ja itsensä elättävää maahanmuuttoa, jota kaikki muutkin suu vaahdossa tänne haluavat. Mutta, kun ne muut haluavat kaikki halukkaat maahanmuuttajat tänne, elävät he sitten tuetusti tai täysin sosiaalituen varassa. Muulla ei tunnu olevan väliä kunhan saadaan vaan se valtava massa tänne, olikohan se elinkeinoelämän vaatima 60 000 vuodessa. No katsotaan kuinka käy, onko niitä huippuosaajia tai vaikkapa vain sairaanhoitajia tulossa jonossa asti.

  VastaaPoista
 10. Timo Harakka taisi päästää emävaleen tv:n A-talkissa, kun kertoi, että maahanmuuttajien työllisyys on samassa 75%:n tasossa suomalaisten kanssa. Jokin tilasto kertoo, että maahanmuuttajia on 50.000 työttömänä. Kumpaa uskoisi? Samaten meillä on muuten 5000 työtöntä tohtoria, joten ei se korkea koulutuskaan aina takaa työpaikkaa. Toisaalta se ei ole mikään ihme, kun tohtoriksi voi väitellä nykyään vaikka Aku Ankasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harakka tivasi myös Laura Huhtasaarelta henkilöä, joka tekisi vain yhden tunnin viikossa töitä ja joka tietysti lasketaan myös työllisiin. Tiesi oikein hyvin ettei Huhtasaari voi ketään yksittäistä henkilöä yhtä äkkiä esittämään. Tätä kysymystä SDP ei uskaltanut esittää ennen vaaleja, koska näitä tuntia tai muutamaa tuntia tekeviä olisi saattanut löytyä pilvin pimein. Harakka myös väitti, että työtuntien määrä olisi muka pysynyt samana tai lisääntynyt.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!