sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Tulevaisuus on jauhomatotortilloissa

Jauhopukki on linnunpesissä, lahopuussa ja ihmisasunnoissa kaikkialla maailmassa tavattava kovakuoriainen, joka luokitellaan asuntoihin päästessään tuhoeläimeksi. Sen toukat eli jauhomadot ovat hyvin energiapitoista ravintoa, sillä niissä on energiaa noin 2,1 kcal/g, josta 60 % on peräisin rasvasta, 37 % proteiinista ja 3 % hiilihydraateista. 

Niinpä jauhomatoja kuivataan ja jauhetaan monissa maissa tortillajauhojen sekaan. Lisäksi niitä syötetään usein lemmikkieläimille, erityisesti linnuille ja matelijoille. Euroopan ruokavirasto on luokitellut jauhomadon turvalliseksi ihmisravinnoksi.

Tuoreessa Science-lehden tapahtumakoosteessa kerrottiin mielenkiintoinen uutinen, että jauhopukkeja ryhdytään jalostamaan Ranskassa. Tarkoituksena on tuottaa nopeammin kasvavia ja lisääntyviä, toukkia, joilla on aiempaa tehokkaampi ruoan kulutus ja parempi taudinaiheuttajien vastustuskyky.  Näin matojen teollinen tuotanto ravinnoksi ihmisille ja eläimille tulisi entistä tehokkaammaksi. 

Jalostuksen pohjaksi oli jauhopunkin genomisekvenssi määritetty ja sen perusteella voitiin arvioida, että haluttujen ominaisuuksien periytyminen on monigeenistä, joten jalostusprosessi ei tule olemaan kovin yksinkertaista. Sen ratkaisemiseksi jalostaminen perustetaan laajamittaiseen valintaprosessiin, minkä alan asiantuntijat arvelevat nopeuttavan tuloksen saavuttamista.

Asia on tärkeä, sillä jauhomatojen jalostuksen arvioidaan vähentävän ihmis- ja eläinravinnon proteiinituotannon kasvihuonekaasupäästöjä paljon muita proteiinituotannon vaihtoehtoja alhaisemmalle tasolle. Niinpä toivotan teille, arvoisat lukijani, kärsivällisyyttä odotellessanne aikaa, jolloin voitte vaihtaa yhä epätrendikkäämmiksi käyvät naudanfileet, broilerinjalat, kirjolohifileet ja porsaankyljykset herkullisiin jauhomatotortilloihin ja sitä kautta pelastaa maailman. 

Mutta mitähän tästä kaikesta ajatellaan Kallion punavihreässä kuplassa tai Pohjanmaan lakeuksilla?
 
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

23 kommenttia:

  1. Tässä todella mielenkiintoinen tulevaisuus:

    https://www.grand-jury.net/

    VastaaPoista
  2. Samaan aikaan Ruotsissa!

    Maaherrat varoittavat hallitusta: Monet maanviljelijät ovat luovuttamassa

    Lääninhallitukset varoittavat nyt hallitusta, että Ruotsin maatalous on kriisissä. Viime kuukausina muun muassa rehun, dieselin ja sähkön kustannukset ovat nousseet pilviin. Monilla viljelijöillä on tuskin varaa jatkaa toimintaansa.

    Tilanne on vaikea monille maanviljelijöille. Värmlantilaisen siankasvattajan Johan Rydbergin kuukausikustannukset ovat kaksinkertaistuneet vain muutamassa kuukaudessa. Ennen kaikkea rehun, dieselin ja sähkön jyrkät hinnankorotukset ovat syöneet kannattavuutta.

    – Kaikki on tapahtunut samaan aikaan lyhyessä ajassa ja kaikkein äärimmäistä mitä voi tapahtua, on se, että pakataan kamat ja lopetetaan, sanoo Rydberg SR:lle.



    Ruotsin maatalilahallituksen analyysiä kritisoidaan

    Nyt useat maaherrat varoittavat hallitusta asian vakavuudesta. Tilanne on kiireellinen ja monet maanviljelijät harkitsevat liiketoimintansa lopettamista, he varoittavat. Maaherrat vaativat nopeita toimia ja haluavat tapaamisen hallituksen kanssa lyhyellä varoitusajalla.

    Maatilahallituksen tuoreen analyysin mukaan viljelijöiden talous on pysynyt vuonna 2021 ennallaan vuoteen 2022 verrattuna huolimatta vuoden lopun selvästä kustannusten noususta. Svenska Farmers' Association (LRF) uskoo, että analyysi antaa väärän kuvan todellisuudesta. Syy siihen, miksi talous näyttää olevan ennallaan, on se, että monet maanviljelijät päättivät olla tekemättä vuoden lopussa suunnittelemiaan ostoja korkeiden hintojen vuoksi.


    Kansallinen elintarvikestrategia ei pidä

    Jo viime vuoden joulukuussa, kun LRF (Lantbrukarnas Riksförbund, Ruotsin maataloustuottajajärjestö) esitteli vihreiden toimialojen neljännen vuosineljänneksen indeksin, maanviljelijöiden keskuudessa puhuttiin synkästä uskosta tulevaisuuteen. LRF:n mukaan pahimmassa tapauksessa tulojen menetys voi olla noin miljardi kuluvan vuoden aikana, kirjoittaa SvD.

    Hallituksen kansallisen elintarvikestrategian tavoitteet, jossa ruoantuotannon lisääminen on tärkeä osa, on nyt vaarassa jäädä toteutumatta, valtionradio toteaa. Maaseutuministeri Anna-Caren Sätherberg (S) ei halua kommentoida mahdollisia toimenpiteitä ennen kuin kauppa- ja teollisuusministeriö on arvioinut Ruotsin maataloushallituksen analyysin.

    Almgren

    https://samnytt.se/landshovdingar-larmar-regeringen-manga-lantbrukare-pa-vag-att-ge-upp/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hätä. Korporaatiot ostavat kyllä nurin menneet tilat.

      Poista
    2. Ei se suomalaisten maanviljelijöiden tilanne ole juuri sen parempi. Syyt ovat pitkälti samat.

      Poista
  3. Ruokaa saa jääkaapista. Maanviljely on maailman turhin elinkeino.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin,ja sähköä tulee töpselistä..
      Näinhän ne viherpunaiset kaupunkilaiset ajtteloo..

      Poista
  4. Mää oon Suomen Turusta enkä rupea matoja enkä koppiaisia syömään, kyllä on jämpti niin !

    VastaaPoista
  5. Ei yllätä että juuri Ranskassa, siellähän on paljon porukkaa juurikin sieltä missä jauhetaan jauhomadot tortillojen sekaan.
    Laitettiinjan meilläkin puolet petäjäistä jauhojen sekaan, mutta ei kumminkaan matoja. Ja Terholle: En minäkään ala matoja syömään, paremminkin niitä syöttämään. Sitten aikanaan.
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  6. Tämä on ilmastouskonnon yksi sakramentti:
    Leipä korvataan toukkakekseillä ja viini nokkossmoothiella.
    Ja maailma pelastuu hiilidioksidihelvetiltä: Totelkaa, kumartakaa ja maksakaa.

    -Beowolf-

    VastaaPoista
  7. Heinäsirkkabisnes ei nyt ainakaan lyönyt leiville Suomessa, vaikka kovasti rumpua lyötiin mediassa ja Fazerkin jauhoi sirkkoja muutaman peosentin pitoisuudella johonkin leipätaikinaan. Kiville meni. Saatiinpahan siinäkin hypetyksellä muutama yrittäjä houkuteltua investoimaan konkurssikypsään ideaan.

    VastaaPoista
  8. Ihminen syö esimerkiksi kasveista kaiken alkaen juurista lehtien kautta oksien päissä killuviin marjoihin, meren elävistä kaikkea lähtien levistä ja päätyen valtaviin valaisiin -- miksei ihmisen luontaiseen ravistoon voisi kuulua myös koko maaeläinten kirjo?

    Vähän ihmettelen ku kukaan kouluissa ei opeta sellaista ihmiskuvaa, joka esittää ihmistä jonkinlaisena koosteena koko evoluution kehityksestä. Meissä jylläävät aineenvaihdunnan perustasolla bakteerit, ja jossain aivojen miljardien solujen sähköisissä toiminnoissa ilmenee jokin, jolle meillä on vasta viitteellinen nimi: tietoisuus.

    Voi olla perusteita sille, että paikoilleen asettuneet ja kulttuurikehityksensä käynnistäneet ihmispopulaatiot, jotka ovat asuneet sijoillaan sanotaanko sata tai satojakin sukupolvia, tarvitsevat juuri sitä lähiravintoa johon ovat tottuneet. Tässä mielessä nykymaailman voihotukset kaikenlaisen ekstriimin kulinarismin perässä saattavat olla jopa terveydelle tuhoisia.

    Mutta koska elämme nyt kulttuurisen narsismin ja "opillisen" ideologisen ajattelun aikoja, mehän viis veisaamme siitä millainen olento ihminen pohjimmiltaan on -- oman aikamme kulttuuri-intellektuellit ovat typeryksiä, jotka kuvittelevat että maailman kaikki ihmiset ovat "pohjimmiltaan samanlaisia" ja että siitä, että kaikilla on "ihmisarvo", seuraa se, että kaikki "kulttuurit" sopeutuvat keskenään.

    Tällaiset mammuttimittaluokan harhat pitäisi oikaista ja opettaa kouluissakin ihan oikeaa, todellisuuteen perustuvaa ihmiskuvaa.

    VastaaPoista
  9. Aikoinaan Jyri Häkämies möi valtion yhtiöistä Kemiran jollekin Norjalaiselle yhtiölle lähes ilmaiseksi. Lannoitteiden hinnat nousivat hetkessä 2-kertaisiksi ja ovat nousseet edelleen. Tyyppiesimerkki politikkojen "järkevistä" ratkaisuista. Häkämies palkittiin isolla elinkeinoelämän johtajanviralla. Olisikohan tämä sitä rakenteellista korruptiota tai hyväveli suhmurointia? No, se on maan tapa, kuuluu puolustus.

    VastaaPoista
  10. Taidan jatkaa hirvijahdin parissa, tuossa taitaa kulua vielä "tovi" ennenkuin on lähikaupan hyllyllä.

    VastaaPoista
  11. Ihan juhannus tulossa. Istutaan terassilla turkit päällä ruostuneen ja kylmän grillin ääressä jauhomatoja popsien. Ennen vaikka hukun lämpimään veteen.

    VastaaPoista
  12. Minä en syö torakoita jotta nekrut voivat lisääntyä holtittomasti kuin banaanikärpäset.En myöskään enää katsele vihreiden stalinistien ja muiden kommarien harrastamaa lebensraumin hankkimista kyseisille.

    VastaaPoista
  13. Ei muuta kuin iso toukan patukka vaan grilliin!

    Joskus söin noita sirkkaproteiinipatukoita ja ihan hyviä olivat kun ihan pieneksi oli jauhettu rakenteeltansa eikä mennyt pakkikaan sekaisin.

    Noin muutenhan maailma ns. "neekeröityy" kovalla vauhdilla, ja sitä äänestäjät lännessäkin tuntuvat haluavan. Minkäs siinä sitten teet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta grillaamisesta tulee liikaa päästöjä.

      Poista
  14. Pieniä sirkkojan syödään aika paljonkin kaakkois-aasiassa eikä se ole pelkästään turisteille tehty jippo.
    Pienet sirkat wokissa paistettuna ja chilillä maustettuna on itseasiassa aika hyviä. Parhaat olen syönyt pohjois-Thaimaan Chiang Raissa.
    Isoista sirkoista lähtee meikällä hissipoika liikkeelle kun se niiden sisällä oleva löysä mähmä tirskahtaa suuhun, ei jatkoon.
    Jos nyt kuitenkin tänään menisi syömään mereneläviä tuohon rantaravintolaan,eikä edes maksa maltaita.

    VastaaPoista
  15. Jos aletaan ihan todella olla proteiinipitoisen ravinnon puutteessa, niin vaivihkaa vaan kaikki alle 50v kuolleet, ei yli 30 rasva% heti " lihoiksi" ja lihapiirakan ja tortillan täytteeksi! Parantaisi jopa laatua, kun nyt sinne tungetaan kaikki räntyt ja roiskeet ku oikea liha myydään parempiosaisille! Patologit saattaisivat vaan stressaantua ku ei anneta ku muutama tunti aikaa tutkia jos tahtovat! YÖK! NO YHTÄ VIISASTA KUIN KAIKKI KOTKOTUS HYÖNTEIS YMS MATORAVINNOSTA!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan -70 luvulla ihan Suomessa tungettu jopa kissanraadot margariiniin. Taisi tuotemerkki olla "Suvikulta". Hyvin maistui vaalikarjalle kunnes alkoi löytymään vähän liikaa kissankarvoja seasta.

      Poista
    2. Margariiniskandaali tapahtui 60-luvun alussa ja siinä oli niin monenlaisia opettavaisia piirteitä, että siihen kannattaa yhä edelleen tarkemmin tutustua. Yksi ajatteluttava jälkiseuraus oli se, että väärinkäytökset paljastanut lehti joutui kärsimään paljastuksistaan ilmoitusboikotin muodossa ja joutui lopettamaan ilmestymisensä.

      Kas tässä margariinikeissistä

      Poista
  16. Noita Thaimaalaisia sirkkoja ka koppakuoriaisia useinkin maistaneena ja syoneenä mietin, että jos aikoo korvata päivittäisen proteiinitarpeensa noilla ötököillä niin niitä pitää syödä ihan hvtisti enempi kuin sen 10-20tbh turistipussillisen Sama lienee kaikkien muidenkin "korvaavien" proteiinilähteiden kanssa. Ötökkäproteiinilla ei puututa siihen perusongelmaan, että meitä syntyy ihan liikaa ja liioistakin suurin osa ihan vääriin maanosiin.

    VastaaPoista
  17. Syökööt vaikka sontaa, minä syön lihaa ja jos se kielletään joskus, siirryn syömään siinä tapauksessa, ihmisiä.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!