perjantai 28. huhtikuuta 2023

Ilta-Sanomia lukiessani juolahti mieleen, että...

Olen ehdottomasti tasa-arvon kannalla. Naiset ja miehet ovat tämän maan rakentaneet yhdessä, kumpikin kantaen oman osuutensa jopa sellaisina aikoina, joita nykyään ei voi edes kuvitella.

Ajattelen tällä esimerkiksi vuosia 1695-1697, jolloin maanviljelijöiden sato tuhoutui monena vuonna peräkkäin. Suomalaiset joutuivat turvautumaan epäterveelliseen pettuleipään ja muuhun hätäruokaan. Ja kun mikään muu ei enää auttanut, ihmiset lähtivät liikkeelle kerjäämään, jolloin kulkutaudit levisivät. Ja lopulta jopa kolmannes tai ainakin neljännes suomalaisista kuoli. 

Kärsitty on myös rutosta. Sellainen saapui maahan vuoden 1710 aikoihin ja tappoi seuraavina vuosina kolmanneksen eli noin 2000 henkeä maan suurimman kaupungin eli Turun väestöstä. Helsingissä rutto tappoi kaupungin 1 800 asukkaasta lähes kolmanneksen.

Ruton jälkeen ajat sitten kovenivat - jos mahdollista - vuosina 1713-1721, jolloin venäläiset sotilaat ja kasakat ryöstivät valloitetun valloittamansa maan miehiltä ja naisilta kaiken arvokkaan, mitä ei ehditty piilottaa. Naisia ja lapsia vietiin sotilaiden palvelukseen ja lähetettiin Venäjälle kartanoihin sekä Pietariin myytäväksi rahasta orjiksi. Hailuodossa 29. syyskuuta 1714 kaksisataa kasakkaa tappoi yhdessä yössä noin 800 henkeä kirveillä.

Helppoa ei ollut myöskään 1860-luvun lopulla, jolloin maassa koettiin laajamittainen nälänhätä. Noina vuosina kuoli peräti kahdeksan prosenttia Suomen väestöstä. Se tarkoitti 150 000 menetettyä ihmishenkeä - joukossa yksi esi-isäni ja yksi esiäitini.

Näiden lisäksi ovat tietenkin olleet talvi- ja jatkosodan vuodet, jolloin miehet olivat rintamalla taistelemassa miesmäärältä ylivoimaista vihollista vastaan. Tällöin naisten tehtäväksi jäi maan taloudesta huolehtiminen, jotta miehillä olisi minkä varassa taistella. 

Ja kyllähän he taistelivat: Suomi oli Venäjän lisäksi Manner-Euroopan sotaa käyneistä maista ainoa, jota ei miehitetty toisen maailmansodan aikana. Melkoinen saavutus alle neljän miljoonan ihmisen kansalta!

* * *

Arvoisa lukijani saattaa pohdiskella, miksi ryhdyin juuri tänään kirjoittamaan tätä tekstiä. Selitys on yksinkertainen: eilen oli veteraanien päivä, joka toi mieleeni sodat. Ja ne taas maamme historian kurjimmat ajat. 

Ja sitten katsellessani nettilehtiä törmäsin Ilta-Sanomien juttuun, jossa suomalainen nainen - Eva Biaudet (ruots) - joka ainoana eduskuntaryhmässään vastusti puolueensa osallistumista Petteri Orpon (rkp) koolle kutsumiin hallitusneuvotteluihin. Siis neuvotteluihin, joissa haetaan linjaa, jolla maamme tulevaisuutta yritetään pelastaa siitä sekasorrosta, johon nykyisin toimitusministeriönä toimiva Sanna Marinin (sd) hallitus sen ajoi. 

Syynä Biaudet´n vastahankaan oli se, että yhdellä neuvotteluihin osallistuvista puolueista on jäsenenään - ja todennäköisenä ministeriehdokkaanaan - henkilö, josta RKP:n nainen ei pidä, ja jonka loogista ajatuksenkulkua hän ei ymmärrä. Eikä sen enempää tätä puoluetta johtavaa naista. Ja siksi hän ei halua edes keskustella näiden kanssa siitä, mihin suuntaan maatamme vietäisiin tulevina vuosina.

Juuri tämä Biaudet´n pienisieluisuus nosti mieleeni ne naiset, jotka yhdessä miestensä kanssa veivät kansansa yli sellaisten aikojen, joista emme nykyään osaa nähdä edes painajaisia. Ja joita kiitän syvästi siitä, että olen saanut elää elämäni juuri tässä kauniissa ja vauraassa Suomessa, jota vainolainen ei ole vuosisatojen kuluessa pystynyt murtamaan eikä karu ilmasto nälkävuosineen saanut nääntymään.

22 kommenttia:

 1. Ennustan, että Suomi ja länsi yleensäkin murtuu ylioppilas Biaudetin ja hänen kaltaistensa hivuttamistaktiikalla.

  VastaaPoista
 2. Oma isäni oli ikäluokkaa, joka ei ollut talvisodassa mutta jatkosotaan kyllä osallistuivat ja siellähän sitten menikin ne nuoren aikuisen vuodet.
  Keväällä -44 olivat Karjalan kannaksella turvaamassa maan itsenäisyyden. Ilokseni voin todeta, että tuli takaisin. En muuten kirjoittaisi tässä aamukahvia juodessa.
  Tyttäreni kävi viime viikolla kutsunnoissa ja astuu vapaaehtoiseen palvelukseen lukion jälkeen ensi vuonna. Poika saa ihan henkilökohtaisen kutsun sinne tulevaisuudessa.
  Myös minun ja lasteni puolesta kiitos veteraaneille ja naisille, jotka pitivät maata pystyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun edesmennyt isänikin oli siellä jossakin kuten sanonta kuului. Osallistui myös Lapin sotaan ja oli kertoman mukaan hukkua Kemin maihinnousussa pudottuaan jäiseltä lankongilta laiturin ja laivan välistä mereen. Vuosia myöhemmin tapasi sattuman kautta entisen ryhmänjohtajansa siviilissä. Ukko piti taluttaa kotiin siltä reissulta. Eipä niistä sen kummemmin taas puhuttu. Mutta kuetn sanotaan Ukrainassa tänä päivänä sopii tuon ajan naisille ja miehille: Heroem Slava.
   Huru-ukko

   Poista
 3. Oli melko huono arpa syntyä 1680. Kuten professori totesi, jotkut kuitenkin selvisivät. Olemme heidän sukuaan.

  VastaaPoista
 4. Olkoon ylioppilas Biaudetilla oikeus tympeään mielipiteeseensä - kuten muillakin - mutta eihän se saisi sanella koko puolueen linjaa tai ratkaisuja. Vaan siinähän käy vielä niin, että Henriksson leipoo hänestä ministerin ohi asiallisen Adlercreutzin - ihan vain jäynäksi persuille.

  VastaaPoista
 5. Hävettää tunnustaa ja kaduttaa että joskus 90-luvulla äänestin Biaudetia. Sanat eivät riitä kuvaamaan tätä tunnetta hänen lausumiaan lukiessani.

  VastaaPoista
 6. Suomea on aina joku vieras vienyt: nälkä, kulkutaudit, ryssä. Ruotsin kuningas hakkautti eteläisen Suomen tammimetsät laivastonsa rakennuspuiksi ja miehet hän hakkautti suurvaltaunelmansa eteen keskisessä Euroopassa. Nykyään meitä vievät tahot, jotka ovat omasta mielestään suvaitsevia, edistyksellisiä, rauhantahtoisia ja ties mitä vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvin tiivistetty! Ja kunnia niille, joille kunnia kuuluu eli sotiemme veteraaneille ja koko ikäluokalle, jonka ansiosta hyvinvoinnille luotiin vankka pohja. Seuraava sotien jälkeen syntynyt ikäluokka, joka eli vielä todella vaatimattomissa oloissa eikä voinut nykyisenlaisesta sosiaaliturvasta edes uneksia, onkin sitten saanut kuraa niskaansa joka vaiheessa, pääministeriä myöten.

   Poista
  2. Kunnia vain oikeille Suomen veteraaneille, ei niille nykyisille yk ja muissa ei suomelle mitään lerkitsevissä sotatilanteissa palvelleille, he ovat pelkkiä pellejä ja oli sylkemistä oikeiden veteraanien silmille kun suomen hullut päättäjät sisälti säädöksen että kaikki "rauhanturvaajat" nimitetään veteraaneiksi.

   Poista
  3. Joku vuosi sitten eräs esdeepeen (nais!)kansanedustaja jopa vaati mesopotamiasta tulleille sotilaskarkureille veteraanitunnusta.

   Poista
 7. Biaudet lukeutuu Ohisalon ja Marinin tyyppisten naisten joukkoon, jolta puuttuu järki ja ymmärrys. He ovat syyntakeettomia. Onneksi kaikki naiset eivät ole heidän kaltaisiaan.

  VastaaPoista
 8. Kiitos veteraaneille ja Suomen naisille korvaamattomasta toiminnasta. Äiti taisi olla koko jatkosodan ajan lääkintälottana. Vieläkin hävettää Mauno Koiviston toiminta 1990-luvun alussa, kun hän esti veteraanitunnuksen antamisen Suomi-pojille Virossa. Se olisi merkinnyt 196 markan kuukausittaista avustusta heille ja se olisi ollut iso raha 1991 itsenäistyneessä Virossa.
  Ylioppilas Eva Biaudet kantaa kaunaa Jussi Halla-aholle, koska hän muistaakseni nimesi henkilöt, jotka puolustelivat muslimien tekemisiä raiskauksia Suomessa ja kehoitti heitä (Eva Biaudet) menemään raiskatun asemaan. En ihan tarkkaan muista.
  Soini intoili Ilta-Sanomien haastattelussa, että Jussi Halla-aho ei voi pakoilla vastuuta vaan on otettava se sisäministerin salkku eikä pakoilla esim. eduskunnan puhemieheksi. Eikö Soini muistanut kuinka hän itse seteliselkärankaisena pakoili valtionvarainministerin tehtävää ja otti helpomman ulkoministerin tehtävän, jossa saa matkustaa ja käydä mm. rukouskokouksissa valtion laskuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soinilla oli puolue, jonka hän petti päästyään ministeriksi. Sen jälkeen halpamainen selkäänpuukotus Halla-Ahoa kohtaan petturijoukon kanssa, kun oli pelko ministeripaikan menosta. Surkeimpia temppuja Suomen poliittisessa historiassa. Nyt on turha sekaantua perussuomalaisten asioihin, neuvoja ei kaivata enää.
   Juna meni jo

   Poista
  2. Timo Soini petti äänestäjänsä. Mikä hän on muita neuvomaan. Lyhytnäköinen poliittinen ahneus alittaa eettisyysvajessa jopa Paavo Väyrysen toiminnan.

   Poista
 9. Toivottavasti RKP eduskuntaryhmässä ymmärretään, ettei ole eduksi valita Biadetia mihinkään sellaiseen tehtävään, jossa voi olla kantona kaikessa Suomen kansalaisten etujen ajamisessa!

  Jamppa vaan

  VastaaPoista
 10. Media uutisoi kuinka ulkomaan medioissa persuja nimitetään äärioikeistoksi. Mistähän ihmeestä ne ulkomaalaiset toimittelijat ovatkaan mahtaneet saada tuon luonnehdinnan kirjoituksiinsa? ettei sitä taas kerran ole sinne syöttäneet suomalaiset vihervasemmistolaiset toimittajat jotka ovat olleet yhteydessä kollegoihinsa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa tuo vasemmistolaisuus olla yleisimminkin vallalla euroopan lehdistössä, tai sitten mediamme valikoi uutiset sen henkisistä medioista. Jotkut tahot ilmeisesti pelkää, että suomi ei olisi jatkossa eu:n oma puudeli, vaan muuttaisi tyyliänsä. Ja suomen silmään pissiminen kohtaisi vastarintaa. Toivottavasti persut laittavat vähän hiekkaa rattaisiin tälle uudelle ja uljaalle babylonille.

   Poista
  2. Meillä ei edes ole äärioikeistoa, mutta kommunisteja meillä on päättäjinä ministeriöitä myöten ja se on kyllä suuri häpeä! Opetushallitustakin johtaa kommunisti ja entinen maailmallakin ihailtu suomalainen peruskoulu rypee melkoisessa alennustilassa. Ja nyt ne, jotka rääkyivät kitarisa ulkona Trumpille, joka ei suostunut tunnustamaan häviötään, tekevät meillä sen saman, mutta se on varmaan eri juttu. Niin kuin aina.


   Poista
 11. Oikeistohallitus aikoo julmasti leikata kuntien valtionosuuksien tulevia indeksikorotuksia. Ihan hirveätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orpoa ei ensinnäkään kannata kenenkään kehua, ne jotka kehuu, omistaa pienemmät aivot kun kultakala. Nyt orpianen pääsee tekemään unelmistaan totta, eli upottamaan suomen elintasorikollisilla 3 maailman muslimipataljoonalla.

   Poista
 12. Juuri näin! Tuossa äsken kuuntelin Youtubessa olevan äänikirjan Nuijasota ( Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen); noin sata vuotta ennen 1600-luvun lopun nälkävuosia suomalaisia talonpoikia vainottiin ja tapettiin armotta. Ja yllätys yllätys, ketkä lipesivätkään nuijamiesten joukoista; länsirannikon ruotsinkieliset talonpojat…

  VastaaPoista
 13. Toivottavasti persut laittavat vähän hiekkaa rattaisiin tälle uudelle ja uljaalle babylonille. Sanoo Prozac.
  Selkosuomeksi Son Lönsonin genitaalihiekkaa kuten mainio blogisti Yrjö Perskeles kirjoittaa:)

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!