tiistai 4. huhtikuuta 2023

Dinosaurusten hampaat piiloon

Dinosaurukset ovat kiehtoneet meitä ihmisiä siitä alkaen kun niiden fossiilisia jäännöksiä on löydetty. Erityisen kiinnostaviksi on koettu teropodeihin kuuluvat suuret lihansyöjädinot, joilla on vähäiset etutassut ja valtava pää täynnä esillä olevia hampaita. Siis sellaiset kuin Tyrannosaurus rex

Itse asiassa lihansyöjähirmuliskojen ulkonäköä ei ole tunnettu varmasti, koska niistä jäljelle jääneet fossiilit ovat lähinnä luurankoja. Siten myös niiden hampaat on kuvattu näkyviksi vain siksi, että ne ovat valtavan kokoisia ja koska dinosaurukset olivat kaukaista sukua krokotiileille, joilla on niin ikään näkyvät hampaat.

Nyt on kuitenkin julkaistu uusi tutkimus, jossa petodinosaurusten hampaiden näkyvyyttä on tutkittu monipuolisesti erilaisilla tavoilla. Ja siinä havaittiin, että muinaisten hirmuliskojen hampaat olivat erittäin todennäköisesti kudosten peitossa silloin, kun suu oli suljettuna. 

Siten petodinosaurusten pää muistutti pikemminkin varaanin kuin krokotiilin päätä. Eikä niiden ulkonäkö siten ollut lainkaan niin hurja kuin olemme tähän asti kuvitelleet. 

Nähtäväksi kuitenkin jää, siirtyykö nyt tehty uusi havainto dinosauruksiin liittyvän viihdeteollisuuden todellisuuteen, vai esiintyvätkö sen kuvaamat tyranniliskot, allosaurukset ja velociraptorit myös tulevaisuudessa paljashampaisina. Ja johtaako viihde siten myös jälkipolvet harhaan näiden muinaisten eläinten ulkonäöstä.

Aiempia ajatuksia aiemmista ajatuksista:
Kun mulkku pistää
Mammutin elämä
Kohti tylsempää maailmankuvaa

6 kommenttia:

  1. Uskovaisten mukaan maapallo on 6000 vuotta vanha, eikä evoluutiota ole noiden mukaan olemassa joten nuo on eläneet ja elävät pää pussissa muutenkin koko elämänsä.

    VastaaPoista
  2. Terhomatti Hämeenkorpi4. huhtikuuta 2023 klo 9.42

    Turha tähän kommentointiin on uskovaisia vetää mukaan, olivatpa minkä sortin hyvänsä; nyt ollaan tieteellisellä pohjalla, jota Professori edustaa ansiokkaasti.

    VastaaPoista
  3. Esimerkkinä vaikka isot lihansyöjädinosaurukset joiden fossiileita on löydetty jo 1900 luvun alusta kertoo nyky"tutkijoiden" selitykset saduksi.

    VastaaPoista
  4. Samankaltaista pohdintaa lienee kaiketi myös tehty varhaisten eurooppalaisten ihonväristä. Jos ihminen on kotoisin Afrikasta, niin runsaalla pigmetillä lienee merkitystä ihoa suojaavana, mutta korkeilla leveysasteilla se muuttuu ongelmaksi D-vitamiinin saannin kannalta. Joten Euroopassa vaaleammasta ihosta on hyötyä.

    VastaaPoista
  5. Se ihonväri ei ole vain "pohdintaa" vaan perustuu ihan geneettisiin tutkimuksiin löydetyistä luista.

    VastaaPoista
  6. Ylen lähetys Natoon liittymisestä. Missä tähtitoimi
    Ittajat tummassa puvussa? Olivatko YYA-komerossa?

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!