maanantai 2. tammikuuta 2023

Kun mulkku pistää

Arvoisa lukijani on varmaankin joutunut elämänsä aikana ampiaisen pistämäksi. Sen sijaan hän lienee tietämätön siitä, että meikäläisistä ampiaisista vain naaraspuoliset pistävät. Tämän ne tekevät pistämispiikiksi muuntuneen munanasettimensa avulla. 

Siitä syystä japanilainen hyönteistutkija oli yllättynyt huomattuaan urosampiaisen pistäneen häntä kipeästi. Niidenhän ei pitäisi kyetä sellaiseen. 

Japanitarta pistänyt otus oli vapaamuurariampiainen (Anterhynchium gibbifrons), jolla on terävä kaksihaarainen sukuelin, jota se näytti käyttäneen tutkijan pistämiseen. Tämän asian varmistaakseen hän testasi kollegoidensa kanssa, voisivatko nämä urosten valepistimet karkottaa myös ampiaisen luonnollisia hyökkääjiä. 

Niinpä tutkijat sulkivat urospuolisia vapaamuurariampiaisia yhteen niitä saalistavien sammakoiden kanssa. Ja totta tosiaan: tukalassa tilanteessa uroot taistelivat nälkäisiä sammakoita vastaan ​​lävistämällä niiden ihon peniksellään – minkä seurauksena ne pääsivät sammakolta karkuun joka kolmannella kerralla. Sen sijaan sellaiset urokset, joilta oli poistettu kaikki pistävät sukuelimet, päätyivät sammakon herkkupaloiksi. 

Nämä ns. mulkulla pistävät urokset kuuluvat ensimmäisiin todisteisiin eläinkunnassa siitä, että urosten sukupuolielimillä voi olla rooli myös saalistajilta puolustautumisessa. Nähtäväksi siis jää, kuinka yleisesti uroot lopulta puolustautuvat saalistajiltaan mulkulla.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hampaattomia naaraita ja kuolevia uroksia
Evolutiivinen innovaatio johti tuhoon
Hyttysiä ja sarvettomia lehmiä

8 kommenttia:

 1. Eläinlajien urokset käyttävät mulkkuaan moneen..... :D

  https://twitter.com/TreasChest/status/1609538548692144128

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No katos vaan.
   Ei se Omin Käsin Onneen olekaan ihmisen etuoikeus, kun walruksetkin wemputtavat.

   Poista
 2. Tuleeko muuten napajäistä professoritason taas joskus analyysiä. (Tuoreinta yritin etsiä blogista, mutten kai osannut.)

  https://gatesofvienna.net/2023/01/br-r-r/

  VastaaPoista
 3. Terhomatti Hämeenkorpi2. tammikuuta 2023 klo 9.46

  No, jopa varsin on mulukulla käyttöä !
  Meillä Keski-Pohjanmaalla sanottiin siis "mulukku".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa alussa sanottiin, että ne on naaraat jotka yleensä pistävät. Ja siihen nähden Terhon toteamukseen liittyen, eli ne naaraatkin voivat ja ovat monesti sellaisia,että voi hyvinkin käyttää sanontaa, että se tyyppi on täysi mulukku. Riippumatta sukupuolesta.
   Huru-ukko

   Poista
 4. Voipi olla, että tässä intersektionaaliseksi feminismiksi muuttuneessa maailmassa evoluutio johtaa siihen, että valkoisten lihaa syövien miesten sukuelin myös kaksihaarautuu saavuttaen kyvyn siitältämisen lisäksi myös puolustautua pistämällä kipeästi erinäisiä uhkaajia. Muitakin hassuja assosiaatiota tämä havainto kyllä tuo mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olishan siinä sekin hyöty, että voisi samalla tuupata ykköseen ja kakkoseen. Samoilla lämpimillä:)

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!