sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Kulttuurivieras tosiasioiden äärellä

Vihapuhe on sumea termi, jonka avulla yksimieliset puolustautuvat erimielisiä vastaan. Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan se on viestintää, joka lietsoo vihaa yhtä ihmistä tai ihmisryhmää vastaan, ja sen muotona voi olla esimerkiksi puhe, kirjoitus, kuva, symboli, musiikki, piirros ja elokuva. 

Euroopan neuvoston ministerikomitean määritelmän mukaan sitä ovat kaikki ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjaa suvaitsemattomuuteen.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin taas on linjannut, minkälaiset lausunnot eivät kuulu sananvapauden piiriin. Siihen joukkoon kuuluvat luonteeltaan rasistiset, naisvihamieliset, homo- ja transfobiset sekä islamofobiset ja antisemitistiset ilmaisut, koska ne loukkaavat perus- ja ihmisoikeuksia ja uhkaavat demokraattisten toimintaoikeuksien käyttöä. Toisaalta esimerkiksi maahanmuuttopolitiikan kärkeväkin arvostelu kuuluu sananvapauden piiriin.

Käytännössä suomalainen yhdenvertaisuusvaltuutettu on ottanut esimerkkiä entisestä Itä-Saksasta, jossa puolet kansasta kyttäsi toista puolta sosialistisen valtion vastaisista puheista. Tämä voidaan päätellä siitä, että kyseinen viranomainen kehottaa kansalaisia ottamaan yhteyttä poliisiin, mikäli nämä näkevät esimerkiksi jollain verkkosivustolla vihapuhetta, jonka epäilevät olevan lainvastaista.

* * *

Kirjailijatohtori Jarkko Tontti - entinen sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtaja ja PEN Internationalin hallituksen johtoryhmän jäsen - otti Ylen kulttuurivieraana kantaa vihapuheeseen. Hänen mukaansa vihapuhe on peitesana sille, että joku on eri mieltä punavihreän poliitikon, toimittajan, taiteilijan tai tutkijan kanssa. 

Lisäksi hän hämmästeli sitä, että nykyisen vihapuhehysterian aikaa sanojen väitetään muuttuvan teoiksi ja lietsovan väkivaltaa. Sekä mainitsi wokeltajien edustavan maagista ajattelua, jossa historiallinen todellisuus voitaisiin peruuttaa poistamalla se näkyvistä - siis toimimalla aivan kuin Stalinin ajan Neuvostoliitossa retusoitiin kuvia sitä mukaa kun generalissimuksen vainoharhaisuus poisti elävien kirjoista politbyroon jäseniä. 

Ylen kulttuurivieras mainitsi pari muutakin mielenkiintoista asiaa. Niistä ehdottomasti mielenkiintoisin liittyi siihen, että hän kertoi kustantajilla olevan nykyisin palkattuna "sensitiivisyyslukijoita", jotka lukevat kirjojen käsikirjoituksia kuin piru raamattua löytääkseen niistä vihapuhetta. Tämän toiminnan hän totesi yksinkertaisesti poliittiseksi ennakkosensuuriksi. 

Nyt pyydän arvoisaa lukijaani pysähtymään ja miettimään hetken. Ja huomaavan, että 2020-luvun Suomessa on käytössä poliittista ennakkosensuuria. Ei tosin - ainakaan vielä - valtion palkkaamana, mutta kuitenkin itsesensuurin tavoin rajaamassa kirjallisuudeksi kutsumaamme taidelajia.

Tähän liittyen Tontti teki myös toisen merkittävän havainnon: suomalainen kirjallisuus on nykyisin lähinnä Helsingin punavihreän kuplan tuotantoa ja sen seurauksena se ei edusta koko suomalaista yhteiskuntaa. Tämän seurauksena meiltä on Tontin mukaan kadonnut pojille suunnattu vauhdikas seikkailukirjallisuus. 

Lieneekö tämä yhtenä syynä sille, etteivät suomalaispojat enää juurikaan lue kirjoja, eikä heidän lukutaitonsa siksi kehitys sellaisella tasolle kuin kirjoja edelleen lukevien tyttöjen. Eli johtuuko poikien poikien koulumenestyksen laskeminen lehmän hännän lailla tästä?

Kaikki edelle kirjoittamani seikat ovat todellisuudessa suuria yhteiskunnallisia kysymyksiä, joista media ei juurikaan puhu. Ehkäpä juuri siksi, että nykyajan journalistit jakavat Kallion punavihreän kuplan ideologian. 

Tosiasiat eivät kuitenkaan muutu mihinkään sillä, että niistä vaietaan julkisuudessa. Eivätkä yhteiskunnalliset ongelmat katoa sillä, että niistä puhuminen kielletään Kallion punavihreässä kuplassa - sen sijaan ne kasvavat vuosi vuodelta puhjetakseen lopulta ennalta arvaamattomalla tavalla. 

25 kommenttia:

 1. Kuvaavaa on, että islamofobia mainitaan erikseen. Fobiahan on perusteeton pelko ja kokemusperäinen näyttö tukee vahvasti sitä, että kielteinen suhtautuminen islamiin ja sen välttely on kaikkea muuta kuin fobiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fobia = johonkin tiettyyn kohteeseen tai tilanteeseen kohdistuva liiallinen tai epärealistinen pelko. Fobiasta on kyse silloin, kun pelosta kärsivä ihminen ei hallitse tilannetta, hän haluaa voimakkaasti välttää pelon kohdetta, hän kärsii, ja hänen arkielämänsä vaikeutuu pelkojen vuoksi.

   Poista
  2. Niinpä. Islamin suhteen varovaisena olo ei tarkoita islamofobiaa, ainoastaan tervettä järkeä.

   Poista
  3. Islam (arab. الإسلام‎, al-ʾislām, ’alistuminen’

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Islam

   Eli "alistumisfobia". Onko alistumisen/alistamisenvastaisuus epärealistista pelkoa?

   Siinä vain yksi esimerkki lukemattomien muiden joukossa miten nämä yrittävät vääntää todellisuutta...


   t: Vitjaantunut Stadilainen

   Poista
 2. Vaalit antoivat jonkin verran toivoa, että jonkinlaista kansalaisten heräämistä olisi tapahtumassa. Vihreät ja Vasemmistoliitto romahtivat kuten myös hallituksen aisankannattaja Keskusta. Saarikon olisi ollut sivumennen sanoen aika vetää johtopäätökset, mutta eihän sitä tapahtunut. Keskustan jäljellä olevat äänestäjät siis petetään jälleen kerran, kun mennään oppositioon, vaikka olisi ollut mahdollisuus muodostaa porvarihallitus.

  VastaaPoista
 3. Fiksut pojat ei tuhlaa aikaa p-skan lukemiseen, kyllä noi ryssien jutut jo pienenä tunnisti kun avasivat suunsa. Ei ole se syynä tason laskuun vaan punkki opettajat pakkotoistoineen jossa pitää olla papukaija näin kympin matematiikka poika ei pääse lukioon kun äidinkielen ym. Ope antaa virheettömästä hyvää kielioppia noudattavasta aineesta vitosen ja tuntu aktiivisuuteen vedoten huonon numeron ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. P.S. Katso liin nimitykset kauden lopuksi Opetushallitukseen.

   Poista
  2. Niinpä. Lukioissa matematiikan osaaminen on romahtanut kun saduista pitävät hepoatytöt ovat vallanneet ne. Arvosanat noudattavat gaussinkäyrää, jolloin matematiikassakin yleinen taso on laskenut. Ällän saavat sellaisetkin, jotka poikien hallitsemassa lukiossa jäisivät ilman.

   Poista
 4. Rakkaus ja sen käääntöpuoli..Viha..on tunnereaktio, eli ei siis järjellä tai logiikalla muuutettavissa...eihän se tunne muuten olisikaan

  eli jos nyt vaikka sattuis "vihaamaan" vaikka suvakkeja tai pikipäitä, niin ei se siittä sensuroimalla muuksi muutu.

  Joskus -80 luvulla..esim. minä.. pidin kuukkereita ihan samanlaisina ihmisinä mitä valkoisiakin..esim. en kiinnittäny heihin erityishuomiota..tubbs ja Crocket oli ihan samanlaisia mun silmissäin..

  MUTTA, kun..suvakit alko 90 luvulla selittään ja määräämään (kait somali-invaasion takia tms) ettei ole eikä voi ollla rotueroja, tai rotuja ollenkaan..niin

  aloin tutkia ja perehtymään tuohon asiaan..ja kas.....tulinkin siihen tulokseen että on selkeät rotuerot muussakin kuin ihonvärissä, eli esim. älykkyydessä sekäimpulssikontrollissa, jotka selittävätkin nykymaailman tilanteen

  suvakit siis ampu ivat itteään omaan jalkaan alkaessaaan kohkata järjen ja teiteen vastaista propagandaa..kun omin silmin se on niin helppo nähdä..valheeksi noitten jutut, jos on omat aivot päässä eikä aivojen paikalla mätäliero

  VastaaPoista
 5. You Tubesta löytyy itseäön värilliseen vähemistöön kuuluvaksi tituleeraavan Anter Yasan kanava jossa hän vertaa pari viikkoa sitten Vasemiston nousevaa kansanedustaja tähteä pahimman luokan rasistiksi ja sukulaissieluksi natsien ideologien kanssa. Perustelut väittämälleen ovat harvinaisen selkeitä ja perusteltuja. Käykääpä kuuntelemassa miten "syrjittyyn vähemistöön " kuuluva näkee nämä woke-vouhottajat ja intersektuaalistit.

  VastaaPoista
 6. Lue kaikki Hesarin kirja-arviot. Vuosiin ei ole yksikään kirja kolahtanut eli jääneet ostamatta. Päähenkilöiden haahuilut lesbosuhteiden viidakossa eivät kiinnosta eikä oman identiteetin löytämistarinat.

  Tämän päivän nuoret kirjailijat eivät ole olleet oikeissa töissä ja se näkyy romaanien sisältököyhyydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just! Ahdistuneet naiset kijoittavat kaltaisilleen rajatapauksille mitään sanomattomia tunne-elämyksiään, jotka eivät kiinnosta toiminnasta pitäviä miehiä. Joskus 1990-luvulla näin tilaston, että miehistä vain kaksi prosenttia lukee naisten kirjoittamia kirjoja, mutta naiset lukevat ahkerasti myös miesten kirjoittamia romaaneja. Nykykustantamot kusevat muroihinsa nostamalla naiskirjailijat keskiöön. Sitten taivastellaan, kun kirjoja ei enää lueta entiseen malliin.

   Poista
  2. Just! Parnasso myös oiva apuväline kun tekee listaa kirjoista joita ei kannata lukea. Myös pysyy hyvin kärryllä mihin suuntaa "Suomalainen kaunokirjallisuus" on ajautumassa ja kuinka hullulta nykykirjailijoiden ja kriitikoiden ajatusmaailma ja käsitys itsestään näyttäytyy.

   Poista
 7. onhan se noin...naisten kirjoittamat pohjoismaiset dekkarit....ooh..onhan niissä paljon piirteitä, että voi jeesus..mutta jos kirppikseltä eurolla saa, niiin, oon niitä lukenu kymmeniä

  Joku Reijo mäki ja Varekskset....on ihan ykköskamaa..siis Varekset..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. naisen kirjoittaman tekeleen..tunnnistaa usein siittä, että on hieman vaikeaa päästä kärryille, että wtf is happening...kirjojen juoni on hyppelehtivää..vähän sekavaaa..täytyy koko ajan miettii etttä kuka on kuka ja paljon henkilöhahmoja...tarinaa ei alusteta..täytyy miiettii että mitä kuka hän missä mitä ja milloin

   poikkeuksia tietty on...Kuten Agatha Christie vaiks nyssitten

   Poista
 8. Tämä on se usein näiden vihapuhemäärittelijöiden uhkakuva, että koska se hänen määrittelemänsä vihapuhe muuttuu väkivallan teoiksi. Sen takia pitäisi näiden suvakkien mielestä kieltää kaikki, mikä vähänkin sivuaa jollain tavalla vihapuhetta. Tuli mieleen se yksi YLE:n aamussa ollut elokuva-arvostelija, joka sai pahoinvointia katseltuaan vanhoja Tarzan elokuvia. Nyt kai kaikki Tarzan kirjatkin pitää käydä läpi ja korjata ne kohdat, missä valkoihoinen ja musta asetetaan eriarvoiseen asemaa, vaikka se valkoihoinen on ihan rehellinen apinamies. Kuka näitä kirjoa sen jälkeen enää lukee, kun ne on korjattu suvakkien haluamaan muotoon. Vares-elokuvassa oltiin jo kaukaa viisaita, kun toinen palkkamurhaaja korjasi toisen palkkamurhaajan käyttämää nimitystä eli neekeri. Sanoi, että se ei ole nykyään mikään neekeri vaan Yön-Timo. Sivistyneitä miehiä kumpikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IL 20.4.2023

   Netflix-sarjan tummaihoinen Kleopatra suututti egyptiläiset

   https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/cdc2d78b-b989-41eb-bde1-6c937c01e515

   Artikkelista poimittua

   Kauden traileri julkaistiin hiljattain Youtubessa. Kausi on herättänyt jo nyt laajaa keskustelua, sillä sarjassa Kleopatran näyttelijä on tummaihoinen brittinäyttelijä Adele James.
   Etenkin egyptiläiset ovat tuohtuneita näyttelijän valinnasta, sillä he kokevat sen loukkaavan heidän kansallista identiteettiään.

   Kausi on synnyttänyt jo lakitoimia. Lakimies Mahmoud al-Semary teki sarjasta valituksen yleiselle syyttäjälle.
   Hän vaatii yleistä syyttäjää ryhtymään laillisiin toimenpiteisiin ja jopa kieltämään Netflixin Egyptissä. Valituksen mukaan kausi rikkoo egyptiläisiä medialakeja.
   Al-Semary syyttää sarjaa ”afrokeskeisen” ajattelun edistämisestä ja ajattelusta, joka vääristää egyptiläistä identiteettiä.

   Poista
 9. "Natsit" ja äärioikeistolaiset, eivät nyh kumminkaan ole kiihoittuneet sen kummemmin edes 30 vudoessat tästä "vihapuheesta"..

  Vain korkeintaan ählämit on kiihoiuttautuneet, joilla taas ei ole mitään linkkii "vihapuheeseen", mitä nyh itte vihapuheilevat ja tekevetä terrroiaan ja raiskaavat


  Ainoot jotka "vihapuheesta" kiihouttuvat ovat SUVAKIT ITSE

  VastaaPoista
 10. Jarkko Tontti nosti esiin tärkeän asian sananvapaudesta ja mielestäni ilmapiiri on EU:ssa liikkeessä huonompaan suuntaan. Yhä enemmän tunnutaan haluttavan ihmisten mielipiteen seurantaa sosiaalisessa mediassa vedoten eri syihin. Samalla halutaan myös rangaista sekä ihmisiä että somealustoja ja jälkimmäinen helposti voi johtaa ennakkosensuuriin. Suomessa niinkuin suuressakin maailmassa eri wokeltelijat näyttävät toimivan somepainostuksen agitaattoreina eli pyritään eri tavoin hiljentämään ihmisiä, kuten tälläkin hetkellä näyttäisi tapahtuvan transaktivistien toimesta. On myös todellakin ikävää lukea, miten kustannusyhtiöihin on tullut sensitiivisyyslukijoita.

  VastaaPoista
 11. Mistä saakka Tontti on ollut sananvapauden airut ja esitaistelija? Mieshän oli vihreiden jäsen ja suurmokuttaja ja ilmiantaja sekä Halla-ahon nemesis ( ja lie vieläkin) Typeryyttä osoittaa, että Halla-ahon kirjoitettua että on koko Tolkienin tuotannon fani, niin Tontti jotenkin totesi että sekin kirjailija on pilattu tms. Vai olisiko kysymys klassillisesta muttumisesta radikaalista konservatiiviksi kun ikää kertyy?

  VastaaPoista
 12. Tätä minäkin vähän ihmettelen, että minkä ihmeen herätyksen Tontti on oikein saanut. Mieshän kuulostaa tuon mukaan ihan tolkulliselta, mitä hän ei ole koskaan ennen ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tontti parantaa kuin sika juoksua. Oli ennen korkean tason vihreä, mutta pääsi kai näkemään vihreiden mädännäisyyden sisältäpäin, ja silmät aukesivat. Joka tapauksessa nyt tulee kunnioitettavia kannanottoja. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki hänelle !

   Poista
  2. Tontin omalta nettisivulta voi lukaista kuinka viisastuminen tapahtui:
   https://jarkkotontti.net/esseet-ja-arvostelut/vihreista-keilaajista/

   Poista
  3. Korjataanpa sen verran, että Tontillakin näyttää olevan typerä refleksinomainen persufobia ja lisäksi täysin metsään menevä käsitys esim Sirpa Pietikäisen, Eva Biaudetin ja Sara-Sofia Sirenin saavutuksista, joten vielä näköjään on harhaa Tontin järkeilyissä.

   Poista
 13. Ja Pertsa ja Kilukin on pilattu teknohömpällä ja tytöillä.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!