maanantai 10. huhtikuuta 2023

Lintuinfluenssavirukset sopeutumassa elämään nisäkkäissä

Arvoisa lukijani muistanee vielä hyvin keskustelun siitä, mistä koronapandemian aiheuttanut SARS-CoV2 sai  alkunsa. Ja saattaapa muistaa niin sanotun sikainfluenssankin. Ja jokainen lienee kuullut espanjantaudista, joka tappoi ensimmäisen maailmansodan jälkeisinä vuosina kymmeniä miljoonia ihmisiä - Suomessakin noin 20 000 ihmistä. 

Kaikkia edellä mainittuja viruksia yhdisti tappavuuden lisäksi se, että ne olivat ihmisiin tarttuneita eläinten viruksia. Se tarkoittaa, ettei ihmisillä ollut niitä vastaan aiemmista tartunnoista saatua immuniteettia, joten elimistö oli lähtökohtaisesti aseeton näitä viruksia vastaan. 

Siksi jo useita kertoja linnuista ihmisiin tarttuneiden influenssavirusten esiintymistä ja evoluutiota seurataan tarkasti. Ja nyt on Kanadassa havaittu, että kettuihin, haisunäätiin ja minkkeihin levinneissä H5N1-lintuinfluenssaviruksissa esiintyy mutaatioita, joiden seurauksena ne pystyvät lisääntymään aiempaa paremmin nisäkkäissä. 

Tarkemmin sanottuna virukset pystyvät näiden mutaatioiden ansiosta sitoutumaan aiempaa paremmin nisäkkäiden ylähengitysteiden soluihin. Tosin niissä ei - ainakaan vielä - esiinny sellaisia mutaatioita, joiden seurauksena influenssavirusten tartuntakyvyn tiedetään olevan kaikista paras.

Tulevaisuudessa onkin jännittävää seurata, kehittyykö nisäkkäissä nyt esiintyvistä viruksista ajan myötä sellaisia kantoja, jotka onnistuvat tarttumaan ihmisiin ja lisääntymään heissä. Jos näin käy, on edessä jälleen uusi lintuinfluenssaepidemia, jonka aiheuttamien kuolemantapausten määrää voidaan toistaiseksi vain arvailla. 

Jotain suuntaa saattaa kuitenkin antaa tieto siitä, että niissä tapauksissa, kun virus on tarttunut linnuista ihmisiin, on kuolleisuus ollut kymmeniä prosentteja. Saattaa kuitenkin olla, että nyt käynnissä oleva virusten muuntuminen eli evoluutio laskee tai nostaa tätä kuolleisuutta. 

Siksi on hyvä, että ihmiskunnalla on pitkä kokemus influenssarokotteiden kehittämisestä - itsekin olen ottanut rokotteen vuosittain jo kymmenien vuosien aikana. Ja siksi myös uudelle viruskannalle pystytään kehittämään ja tuottamaan toimiva rokote alle vuoden kuluttua siitä, kun epidemia on lähtenyt liikkeelle. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Talvisodan henkeä tarvitaan myös nyt
Suloinen salakuljetus Syyriasta Suomeen
Sika-, lintu- ynnä muut influenssat

23 kommenttia:

  1. Ja käy kuten koronassa, vaikka vetää litroja mrna liemiä suoniinsa silti se ei estä koronaa iskemästä, ei edes pahimpaa muotoa tuosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös se "rokoteliemi" kuitenkin estänyt sen pahimman version eli kuoleman kun rokotesuoja oli voimassa?

      Poista
    2. Taisi se rokoteliemi aiheuttaa enemmän kuolemia, kuin se normi kausiflunssa, jota vastaan sitä tyrkytettiin.

      Poista
    3. Jostakin pulpahti silmilleni tilasto (eurostat?), jonka mukaan eniten rokotetuissa maissa koronakuolemia oli eniten. En ole yleensä rokotevastainen, mutta kyllä tässä koronarokottamisessa haiskahti pahasti rahastus. Itse en ota rokotuksia, jotka on häthätää polkaistu muutamassa viikossa, koska turvallisten rokotteiden kehittäminen on yleensä vuosien projekti.

      Poista
    4. Koronapandemian aikana löytyi yllättävän paljon piileviä rokotelääketieteen asiantuntijoita. Lievä ongelma oli se, että he eivät tienneet mitään sen enempää lääketieteestä kuin rokotteistakaan. Eli puhuivat asiantuntemuksella, joka perustuu täydelliseen tietämättömyyteen ja/tai somen trolleihin.

      Poista
    5. Juuri näin. Samoin näitä Nato-asiantuntijoita löytyy pilvin pimein, joilla on varmaa tietoa siitä, että ei se Nato kuitenkaan noudata sitä 5. artiklaa. Luottaisin kyllä mieluummin tähän Naton sääntöön kuin näihin musta tuntuu asiantuntijoihin.

      Poista
    6. "Lievä ongelma oli se, että he eivät tienneet mitään sen enempää lääketieteestä kuin rokotteistakaan."
      Kyllä näitä asiantuntijoitakin oli. Otapa asioista selvää.

      Poista
    7. ". . että ei se Nato kuitenkaan noudata sitä 5. artiklaa . ."
      Oleteko nyt aivan varma siitä, ettei sitä artiklaa pikapuoliin rukata??

      Poista
  2. Ja Marin esti presidentin ehdottaman "koronanyrkin" perustamisen ja sai illasta toiseen esiintyä televisiossa lukemassa paperista THL:n tiedotteita. Monilla suomalaisilla on se käsitys, että korona hoidettiin meillä hyvin. Onko olemassa verrattavissa olevaa tietoa jostakin toisesta reilun viiden miljoonan asukkaan valtiosta, jossa myöskään varsinaista isoa metropolia ei ole ensimmäistäkään?

    VastaaPoista
  3. Mrna liemi ei estä pahimpaakaan koronaa iskemästä, sillä yksi työkaveri oli ottanut 2 koronpiikkiä, silti sairastui niin pahaan koronaan että joitui olemaan sairaalassa hengityslaiteeseen kytkettynä melkein kuukauden ja meinasi kerran kuolla myös tuon aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaveri oli vaihanut talvirenkaat ja ajoi kolarin tänä talvena ei ajettu yhtään kuolonkolaria kesärenkailla.

      Poista
    2. Kaveri käytti kortsua ja sai niin pahan klamydian, että aivot liukeni ja siitä tuli korona asiantuntija ja vihreiden salakannattaja kun vkk lopetti.

      Jaakko parantainen toteaa, että ihmisen itsekkyys ajaa perikatoon niin koneet kuin kaikki muutkin laitteet.

      Poista
    3. Ette plajon näköjään kunnioita kuolleita, kyllä oksettaa tuollaiset "ihmiset". Olette näköjään psykopaatteja.

      Poista
  4. Olen usein ihmetellyt miksi viruspandemia leviää niin nopeasti maailmanlaajuiseksi. Virus on niin pieni, että sillä on myös kyky toimia kvanttimaailmassa. Kvanttimaailmassa on sellainen ominaisuus kuin lomittuminen, joka tarkoittaa sitä, että kvantti tai hiukkanen voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa, etäisyydellä ei ole väliä. Kun yksi virus aktivoituu, välittyy tieto lomittumalla muillekin viruksille, jotka aktivoituvat sitä mukaa kuin tieto kulkee. Oliko tässä tieteistarinaa riittävästi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen pituinen se...

      Poista
    2. Eikös kuitenkin jo mikroskooppisella tasolla mennä klassisen fysiikan mukaan? Tietysti jos onnistut saamaan tuollaisen läjän ainetta lomittumaan olet saanut nobelin palkinnon ja kaikenlisäksi lentelet varmaan ncc-2030-A:lla jollainen saatiin rakennettua tuossa samalla kun kehitit niihin jo oikeat teleportterit.

      Poista
  5. Olisiko tämä sitten parempi vaihtoehto kuin "rokoteliemi"?

    Tietoa meistä
    Rokote Laboratories Finland Oy

    https://rokote.com/tietoa-meistauml.html

    Artikkelista poimittua

    Kehitämme suomalaista koronarokotetta

    Kehitystyö pohjautuu virologian professori Kalle Sakselan, akateemikko Kari Alitalon ja akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan osaamiseen ja yhteistyöhön.
    Rokotteemme kehitystä on voitu edistää ripeästi, koska se nojaa pitkäjänteisellä tutkimustyöllä luotuun osaamispohjaan.

    FINCoVac-rokotteemme koostuu adenoviruskuljettimesta, johon on siirretty SARS-CoV-2-viruksen piikkiproteiinin geeni.
    Rokotteemme avulla nenänielun solut on tarkoitus ohjelmoida tuottamaan immuunivasteen aikaansaavaa SARS-CoV-2-viruksen piikkiproteiinia.
    FINCoVac-rokotteet eivät siis sisällä itse SARS-CoV-2-virusta.

    FINCoVac-rokotteemme annostellaan nenään, koska koronavirus tarttuu luonnostaankin hengitysteiden kautta.
    Nenän limakalvolle annostellun rokotteen odotetaan antavan laajemman immuunivasteen kuin lihakseen pistetyn rokotteen.
    Lihakseen pistetyt rokotteet tuottavat verenkiertoon IgG-vasta-aineita, mutta nenän limakalvolle annosteltu rokote tuottaa niiden lisäksi limakalvoja suojaavia IgA-vasta-aineita.
    Tämän voidaan olettaa estävän rokotteen saaneita myös tartuttamasta virusta edelleen.

    Helposti ja nopeasti muunneltava FINCoVac-rokotteemme voisi auttaa vastaamaan virusmuunnoksiin myös tulevaisuudessa.
    Samalla menetelmällä voi olla mahdollista tehdä rokotteita myöhemmin myös muita viruksia vastaan. Näin meillä voi olla mahdollisuus varautua myös tulevaisuudessa uhkaavia muita pandemioita vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisen nenäsuihkeen otankin, jos se suojaa seuraavaa vaarallista virusta vastaan. Tämä viimeisin pandemiahan loppui samalla, kun Putin hyökkäsi Ukrainaan, joten sitä ei tarvinne enää torjua.

      Poista
  6. En edes lue kommentteja tiedän, että 20% ryssiä + muita neroja joiden mukaan homeopatia on parantanut tuhansia vuosia ja rokotteet ovat synti sekä yksikään ei osaa omin sanoin kuvailla yksinkertaista proteiinia mutta selittävät kovasti piikkiproteiinista. Lukiobiologi tietää enemmän kuin nämä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleteko langennut meritokratiaan?

      Poista
    2. Meritokratia eli osaavimpien valta on periaatteessa oikein hyvä asia. Ongelma on että siihen meritoratiaan pääsee mukaan kaiken maaliman puoskareita jotka eivät oikeasti ole minkään asian suhteen osaavia, vaan jonkun ismin propagandisteja jotka näyttelevät osaajaa uskonjulistajan sijaan. Näitä uskovaisia "asiantuntijoita" on nykyään kaikkialla yhteiskunnassa, ei enää vain yliopistojen hämäräperäisimmissä feminiittojen salaseuroissa. Näitä on koululaitos, sosiaalitoimi, terveydenhoito, poliisi, ympäristöhallinto jne. pullollaan.

      Poista
    3. "En edes lue kommentteja tiedän, että 20% ryssiä" mikä riivaa pääkossasi? Minä en ole rokotekriittinen, en vain ota jotain ainetta joka ei ole edes mikään rokote. Lisäksi olen ihan muuta kun ryssän ihailija, olen jopa osallistunut tavaroiden lähettämiseen Ukrainaan.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!