lauantai 7. toukokuuta 2022

Krokotiilit hyötykäyttöön

Vieraslajit ovat eliölajeja, joka ei esiinny tarkasteltavalla alueella alkuperäisenä, vaan ihmisen sinne joko tahattomasti tai tahallisesti siirtämänä kantana. Ne ovat maankäytön muutosten ohella merkittävin uhka luonnon monimuotoisuudelle syrjäyttäessään paikallista lajistoa ja muuttamalla sitä kautta ympäristöä yksipuolisemmaksi. 

Australian pohjoisosissa yksi hankalimmista vieraslajiongelmista liittyy villiintyneisiin sikoihin. Ne levittävät rikkaruohoja, heikentävät maaperää ja vettä, saalistavat kotoperäisiä lajeja, vahingoittavat kasveja ja karjaa sekä kantavat sairauksia. 

* * *

Kaakkois-Aasiassa ja Australian pohjoisosissa elävä suistokrokotiili on suurin nykyään elävä matelija suurin ja  myös ihmiselle vaarallinen peto. Lajin uros kasvaa normaalisti noin viiden metrin pituiseksi, mutta voi kasvaa yli kuusimetriseksi ja lähes 800 kilon painoiseksi.  Naaraat ovat kuitenkin pienempiä eivätkä yleensä kasva kolmea metriä pidemmiksi. 

Suistokrokotiililla on järeät leuat, joiden purentavoimaksi on mitattu jopa 1,1 tonnia. Hampaita pedolla on 64–68 kappaletta. 

Tämän eläimen normaalia ravintoa ovat meren ja rannan muut eläimet kuten kalat, ravut ja kilpikonnat, mutta myös sammakkoeläimet, muut matelijat ja erilaiset nisäkkäät. Saalistus tapahtuu vedessä vaanimalla ja sopivan kohteen erehtyessä lähelle krokotiili syöksyy siihen kiinni ja tappaa sen puraisemalla yhden kerran. Sen jälkeen krokotiili syö uhrinsa pinnan alla.

Suistokrokotiilia metsästettiin Australiassa 1900-luvun puolivälissä niin innokkaasti, että sen kanta oli romahtanut 1970-luvulle mennessä muutamaan tuhanteen yksilöön. Sen jälkeen tulleet rajoitukset krokotiilinnahkojen maailmanlaajuisessa kaupassa sekä kansallinen suojelu ovat mahdollistaneet Australian suistoalueen krokotiilipopulaation toipumisen. Toipuminen on kuitenkin kangerrellut monissa Australian osissa, mutta erityisesti Pohjoisterritoriossa lajin paluu on ollut nopea.

* * *

Tämän vaihtelun syihin saatiin selvyyttä tuoreessa tutkimuksessa, jossa vertailtiin hiili-isotooppeja nykyisten ja noin 50 vuotta sitten Pohjoisterritoriossa eläneiden petojen luista. Niissä oli selkeä ero, joka kertoi muutoksesta eläinten ruokavaliossa. 

Puoli vuosisataa sitten eläneet krokotiilit söivät monipuolisesti meren ja merenrannan eläviä, mutta nykyisin niiden pääravintolähteet elävät kuivalla maalla. Pääaterioiksi ovat nimittäin muodostuneet villiintyneet siat, joiden populaatio on kasvanut alueella huomattavan suureksi. 

Tutkijat totesivatkin, että krokotiilien biomassan ylläpitämiseen ja kasvattamiseen kulutettujen luonnonvaraisten sikojen määrä voi auttaa hallitsemaan haitallisten sikapopulaatioiden kasvua. Toisin sanoen pedot ovat tietämättään tulleet valjastetuksi hyötykäyttöön. 

* * *

Australialaisten krokotiilitutkimus osoitti saaliiden saatavuuden suuren merkityksen pyrkimyksissä elvyttää suurpetopopulaatioita. Suomessa suurpedoilla ei ole ravinnon suhteen ongelmia - päinvastoin. Suuret hirvieläinkannat kauriista ja peuroista varsinaisiin hirviin takaavat kaikille maamme suurpedoille ravinnon saannin. 

Ongelmana on Lapissa poronhoito, jonka takia pohjoisten alueiden suurpedoille ei ole elintilaa, vaan ne tapetaan armotta. Siten vain äärimmäisen arka ahma on pystynyt menestymään poronhoitoalueella, mutta se on kasvattanut populaatiotaan myös etelämpänä. 

Etelä-Suomessa suden suurena ongelmana on ollut ihmisten tottumattomuus suurpetoihin. Niitä pelätään ja salametsästetään, eivätkä asiaa ainakaan helpota susien syömät metsästyskoirat. Siitä huolimatta myös susien kanta on runsastunut ja sen arvioitiin olleen vuonna 2021 suurempi kuin 120 vuoteen. 

Susi on lisääntynyt etenkin Lounais- ja Länsi-Suomessa, koska siellä sille löytyy runsaasti ravintoa vierasperäisen valkohäntäkauriin lisääntyessä räjähdysmäisesti. Siksi ihmisten susipelko on sinänsä varsin perusteeton, koska vain nälkäinen susi pyrkii saalistamaan ihmisiä. 

Toisaalta, jos lounaissuomalaiset haluaisivat vähentää susikantaansa, olisi yksinkertaisin laillinen keino sen saavuttamiseksi vähentää asutusalueiden ympäriltä hirvieläimiä, jolloin myös niitä syövät pedot hakeutuisivat paremmille saalistusmaille. Tätä en kuitenkaan ole havainnut ehdotettavan missään yhteydessä. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Susi on hyötyeläin
Vieraslajin kanta on eksponentiaalisessa kasvussa
Sus siunatkoon

15 kommenttia:

 1. Trivial Pursuit: Miten erotat alligaattorin krokotiilista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuono on alligaattorilla erilainen ja useimmiten ne ovat pienempiä.

   Poista
  2. Millä eroittaa ruotsalaisen kapteenin ja alokkaan saunassa toisistaan? Vastaus on: Rautakangella.

   Poista
  3. Olisin vastannut, että kaattori asuu Amerikoissa ja rotokiili muualla, mutta koska se olisi ollut väärä vastaus, en vastaa niin.

   Poista
  4. Se olikai niin, että suu suljettuna krokotiililta pilkistelee kuonon sivuilta sekä ylä- että alahampaita. Alligaattorilta näkyy vain ylähampaita.

   Poista
  5. Unohtui tähän laittaa vastakysymys :
   Kuinka pystyt taltuttamaan krokotiilin paljain käsin, siis ilman mitään apuvälineitä?

   Laitetaan vastaus samantien koska on jo päivä kääntynyt illan puolelle ja aamulla tulee proffalta uusi postaus m

   Yritä päästä krokotiilin selkä- tai niskapuolelle. Krokotiililla on silmän takana pikku kuoppa johon sitten tunget peukalon voimalla. Se lamauttaa krokotiilin. Sitten kun otat peukalon pois, kannattaa ottaa etäisyyttä mahdollisimman nopeasti. Olen etelä-Amerikassa nähnyt kuinka kokenut krokotiilien käsittelijä teki juuri noin.

   Poista
 2. Isoimmat saaliit krokotiili pilkkoo kuuluisilla menetelmällä jota kutsutaan englannin termillä 'deathroll". Näin siksi koska krokotiili ei pysty pilkkomaan hampaillaan saalista pienempiin osiin, vaan se on revittävä kappaleiksi raa'alla voimalla. Luontodokumenttien ystävänä minut aikanaan yllätti se kuinka krokotiilit ovat kykeneväisiä saalistaessaan tekemään yhteistyötä. Ne voivat ajaa vaikka ison gnuun tiettyyn paikkaan josta sitten yksi hyökkää veden pinnan alta. Saaliin jako ei aina välttämättä suju täydessä yhteisymmärryksessä, mutta yleensä kaikki saa jotain syödäkseen.

  Krokotiilit ovat myös siitä jänniä, että evoluutio on käytännössä tämän luontokappaleen kohdalla pysynyt samana jo miljoonia vuosia. Se kun on täydellinen tappokone ja todellinen selviytyjä. Tarpeen tullen voi olla syömättä jopa vuoden.

  VastaaPoista
 3. Vierasrotuiset homo sapienssit täyttävät kaikki samat uhkakuvat ja faktat mitä vierasperäiset kasvit ja eläimetkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tosin paljon mullistavammalla ja peruuttamattomalla tavalla

   Poista
 4. Tämä ei liity mitenkään asiaan, mutta Ylellä oli jälleen mielenkiintoinen itku-uutinen.

  Ghanalainen Mohammed ei saanut uutta oleskelulupaa Suomeen, vaikka hänen tulonsa olivat 5.000€/kk.

  Hän työskenteli Woltin ruokalähettinä 12h päivässä. Yksi "työnantaja" oli myös muslimitaustainen ravintoloitsija.(??)

  Ely-keskus piti tuollaisia ansioita lähes mahdottomina, eikä ainakaan jatkuvina.

  Mohammed haluaa tuoda vaimonsa ja kolme tytärtään Suomeen. Tekeekö hän sitten vielä 12h päivässä töitä, kun voi saada asunnon kanssa saman verran sosiaalitukia.
  Nils- Aslak

  https://yle.fi/uutiset/3-12432720

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi olla mahdollista tuollaiset ansiot Wolt-lähetillä vaikka työskentelisi 24h/vrk.

   Todennäköisesti palkkakuitit väärennetty.
   Vielä silloin kun olin pienyrittäjänä Pk-seudulla, saatoin vain haaveilla moisista kuukausituloista, vaikka käytännössä työskentelin 14-16h päivässä.

   Onkohan Ely-keskuksella oikeutta tutkailla pankkitilien rahaliikennettä kun kyseessä on näiden mohamedien oleskelulupahakemukset? Sieltähän sen näkisi mitä oikeasti on tullut ja mennyt, ellei ole maksettu pimeästi käteen.

   Mainittiinko jutussa miksi hän haki oleskelulupaa? Sotaa vai vainoa paossa?
   Ghana on rauhallinen maa.
   Siellä on verrattain paljon turismiakin.

   Poista
  2. Kuvio on aivan selvä ja yleinen. Mohammedin 5- henkinen perhe saa vähintään 4h+k asunnon, johon kaikki ilmaiset kalusteet televisiosta lähtien. Arvo yli 4.000€/kk. Muslimeilla on myös tapana erota oleskelulupien saamisen jälkeen, jolloin mies saa välittömästi toisen asunnon. He eroavat vain siitä maallisesta avioliitosta, mutta jatkavat entistä korkeampaa elämää siinä islamilaisessa avioliitossa.

   Nyt vihreä sisäministeri Krista Mikkonen ja Migri ovat tosin tiukentaneet linjaa, eivätkä Ukrainan naiset ja lapset saa edes ruokarahaa. Mutta se koskee vain Ukrainan pakolaisia, muille on täysi kattaus Kannustinloukussa.

   Nils - Aslak

   Poista
  3. Tuo 4.000€/kk on tietysti asunnon vuokra plus sosiaalituet. Sama.

   Poista
  4. Joo, tuo kuvio on - ikävä kyllä - tuttu, etenkin näin entiselle helsinkiläiselle.
   Kummasti verojen maksuhalukkuus romahti täysin kun itse painoi 16-tuntisia päiviä samalla kun nuo mohamedit perheineen saivat Ruoholahdesta isoimmat kämpät ja aika kului Itämeren - Ruoholahdentorilla räkimässä ja rääkymässä.

   Ei siis mikään ihme, että veroja makselen nykyisin ihan muualla päin maailmaa.

   Poista
  5. Hyödyllinen muistutus Marisolilta. On tavallista paasata miten kantisten tulisi suhtautua "ulkomaalaistaustaisiin" - tämä pysyy sanahirviönä maailman tappiin - harvinaisempaa miettiä miten yhdenlaiset sellaiset suhtautuvat toisenlaisiin. -jussi n

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!