sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Ville Ranta ja todellisuus

Pilapiirtäjä Ville Ranta on herättänyt vuosien varrella monenlaisia ajatuksia. Olen itsekin moittinut häntä yhdestä pilakuvasta, joka antoi mielestäni virheellisen kuvan kohteestaan.

Tänä aamuna luin jutun, jossa käsiteltiin Rannan ajatuksia sananvapaudesta. Siinä Iltalehden pilapiirtäjä totesi, ettei mikään saisi häneen ammatissaan olla pyhää, vaan kaikkia tulisi sivaltaa puoluekannasta, sukupuolesta tai etnisyydestä riippumatta. 

Tähän ajatukseen on helppo yhtyä - olenhan itsekin moneen kertaan toistellut olevani todellisen sananvapauden kannalla. Ja siksi pyrkinyt tässä blogissa arvioimaan muiden ihmisten - pääsääntöisesti poliittisten ja yhteiskunnallisten vaikuttajien - näkemyksiä asiaperustein.

Ranta ihmetteli aamulla lukemassani artikkelissa, kuinka hänen erinomaisesti kohdettaan kritisoivasta piirroksestaan tehty rikosilmoitus on edennyt rikostutkintaan. Mahdollisina rikosnimikkeinä on mainittu kiihottaminen kansanryhmää vastaan sekä uskonrauhan rikkominen.

Pilapiirtäjä nosti haastattelussaan esiin Suomen laissa esiintyvän uskonrauhan rikkomispykälän ongelmallisuuden. Tähän on helppo yhtyä. Sen sijaan on vaikeampi hyväksyä hänen näkemystään, että laissamme oleva toinen monien ongelmalliseksi kokema pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan olisi sinänsä hyväksyttävä. 

Siinä suhteessa Ranta on älyllisesti epärehellinen. Hän on nimittäin "ajatellut ihan viime vuosiin saakka, että vaikka kyseisessä laissa lukee niin ja sen voisi tulkita näin, sitä ei kuitenkaan sovellettaisi Suomessa rajaamaan normaalia yhteiskunnallista keskustelua". 

Ihan kuin pilapiirtäjä ei ymmärtäisi, että laki ei oikeastaan voi olla - tai ainakaan sen ei pitäisi olla - muuta kuin juuri niin kuin se on kirjoitettu. Kaikki muuhan johtaisi täysin mahdottomiin tilanteisiin oikeussaleissa, joissa istuvat tuomarit voisivat jaella tuomioitaan täysin vapaasti omien näkemystensä mukaan. 

On kuitenkin hyvä, että näkyvällä paikalla kuviaan piirtävä Ville Ranta on huomannut sananvapauden ohuuden myös Suomessa. Ja että hän on ymmärtänyt myös sen, kuinka sananvapauden rajoittamispyrkimykset - viimeisimpänä rapakon takaa meille rantautunut wokellus - ovat viemässä yhteiskunnallista keskusteluilmapiiriämme entistä enemmän kohti erilaisista epädemokratioista tuttua pelolla vaientamisen kulttuuria. 

8 kommenttia:

  1. Jossain Ruotsissa, Ranskassa tai Belgiassa Ranta olisi hengenvaarassa pilapiirroksistaan koskien islamia.

    VastaaPoista
  2. Ikävä kyllä, niitä murjaanikahkoja ja allahin perseennuolijoita on täälläkin!

    VastaaPoista
  3. Miksi ihmeessä musuille on annettu länsimaissa eritysasema? Ennen oli periaate, että maahan saapuneet elävät maan tapojen mukaan. Sitten alkoi tämä muhamettilaisten järjestetty invaasio, joka herätti lässyhumanismilla aivopestyissä eurooppalaisissa palveluhalun, jonka voimin näiden taisteluikäisten etujoukkojen kapsäkitkin kannettiin valmiiksi hotelleihin. Suomessa pääministeri Sipilä meni hurmoksessa lupaamaan omakotitalonsakin porukalle.

    Millaista rikastusta olemme saaneet? Saimme vaativia karvaranteita, joiden perseilyjä ei saisi edes moittia. Jos erehtyy liiaksi moittimaan, voi pää tipahtaa yllättäen kadulle tai joutuu jonku suvakkisyyttäjän kiusattavaksi.

    Pitää vain miettiä, minkälaiset voimat ovat päättäneet tuhota kristillisen kulttuurin pohjalta inhimillisyyteen ja hyvinvointiin ponnistaneen Euroopan valkoisen väestön. Keitä asia on närästänyt? Haluavatko jotkut kostaa valkoisille jotain tällä woketuksella?Ketkä syytävät sitä mediasta, kuka mediaa hallitsee?

    Meille on syötetty suurta tarinaa siitä, kuinka maailma muuttuu ja meidän pitää sopeutua. Paskat se itsestään muutu! Joku taho sitä on muuttamassa ja huonoon suuntaan. Muutoksen vastustajat pitää sitten vaientaa näillä katalilla vihapuhe- ja kiihottamispykälillä.

    WEF kun taas wefittää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Miksi ihmeessä musuille on annettu länsimaissa eritysasema?" Vastakysymys: Miksi esimerkiksi Qatar sai jalkapallon MM-kisat. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat ja öljytuloilla voi ostaa monta päättäjää ja vaikuttajaa.

      Poista
    2. Eikä Sipilä edes antanut taloaan kenellekkään vaan myi sen. Sellainen mainostemppu.

      Poista
  4. aika onnettomia on noi Rannan pila piirrokset, ja yleensä tai lähes aina ovat suvakki klusterin näkökannan mukaisia.

    Tuo äijä on todella kaukana Kari Suomalaisesta

    VastaaPoista
  5. En tiedä olenko tyhmä(en kuulu älymystöön ja sen statukseen saa nykyään kun muistaa haukkua trumppia ja persuja) kun en ole ikinä pitänyt sen töherryksiä minkään sortin pilana, pila kai vaatisi jonkin sortin älyä. Kun mitä niitä olen katsonut niin on herännyt vain myötähäpeä, että onko tuo oikeasti ihan täysi imbesilli..

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!