sunnuntai 4. joulukuuta 2022

Rasistinen ja leimaava nimi vaihdettiin mpoxiksi

Apinarokko on apinarokkoviruksen aiheuttama infektiotauti. Tämä virus on sukua mm. lehmärokkovirukselle, ontelosyylävirukselle, sekä isorokkoa aiemmin aiheuttaneelle virukselle, joka on onnistuttu hävittämään rokotusten avulla. 

Apinarokkoa esiintyy Keski- ja Länsi-Afrikan sademetsäalueilla ja siitä tunnetaan kaksi eri muotoa, joista Kongon altaan alueella esiintyvä aiheuttaa vakavampaa tautia kuin Länsi-Afrikassa esiintyvä virus. Kuluvan vuoden aikana virusta on löydetty enemmän kuin koskaan aiemmin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa - myös ihmisillä, jotka eivät ole käyneet Afrikassa.

Amerikkalainen tiedelehti Science kertoi tuoreimmassa uutiskatsauksessaan, että Maailman terveysjärjestö (WHO) on ilmoittanut alkavansa kutsua apinarokkotautia nimellä "mpox", koska nykyinen nimi on sen mukaan herättänyt rasistisia stereotypioita ja ihmisten leimaamista. Nimitys apinarokko syntyi siitä syystä, että virus tunnistettiin alun alkaen laboratorioapinoissa. Mpox-minityksen loppuosa lienee lainattu isorokon nimestä (englanniksi "smallpox"), mutta en tiedä mistä tuo "m" tulee loppuosan "pox" eteen. Ei kai vain sanasta "monkey"? 

Siinä mielessä nimenvaihto oli ymmärrettävä, että apinarokko-nimitys on ollut tavallaan virheellinen, koska virusta kantavat luonnossa todennäköisimmin jyrsijät. Mutta miksi taudin nimi haluttiin muuttaa helposti muistettavasta apinarokosta vaikeasti mieleen jääväksi kirjainyhdistelmäksi, jos sen alkukirjain tuo joka tapauksessa mieleen apina-sanan?

Samalla WHO muutti mpoxvirusten kahden eri muodon nimet, koska ne olivat perustuneet alueisiin, joissa ne ensin tunnistettiin. Kongon altaan muodosta tuli kladi I ja Länsi-Afrikan viruksesta kladi II. Wikipedian mukaan "kladi eli monofyleettinen ryhmä tai kehityslinja on evoluutioon perustuva eliöiden kladistinen ryhmä, joka käsittää kantamuodon (´esi-isän´) ja kaikki siitä polveutuvat eliölajit".

Science-lehden mukaan mboxtapaukset ovat kääntyneet maailmanlaajuiseen laskuun elokuusta lähtien, mutta edelleen raportoidaan viikoittain satoja uusia tartuntoja, joiden vähentämiseksi terveysviranomaiset vaativat riskiryhmien rokottamista. Sellaisia ovat etenkin miehet, joilla on seksiä miesten kanssa - ja heistä aivan erityisesti sitä useiden eri seksikumppaneiden kanssa harrastavat.

Jutun luettuani jäin pohdiskelemaan syitä sille, minkälaisiin ihmisiin kohdistuvat ne rasistiset stereotypiat ja ihmisten leimaamiset, jotka WHO on liittänyt apinarokkonimeen ja joiden takia sekä itse virusten että sen eri muotojen nimet piti vaihtaa. Olivathan vanhat nimet ehtineet jo vakiintua ja - kuten edellä totesin - ne olivat helposti mieleen jääviä verrattuna näihin uusiin. 

Sitä paitsi apinarokko-nimitys oli nähdäkseni hyvin linjassa monien muiden tautien - lintuinfluenssa, sikaflunssa, hullun lehmän tauti, myyräkuume, lehmärokko - kanssa. Ovatko nämäkin nimet rasistisia ja leimaavia, ja tulisi siksi korvata jonkinlaisilla kirjainyhdistelmillä? 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Apinarokko - miesten kanssa seksiä harrastavien miesten tauti
Ilmastonmuutos ja väestönkasvu tuottavat tuhansia uusia viruksia
Tappajavirukset kehittyvät tulevaisuudessa yhä todennäköisemmin Afrikassa

23 kommenttia:

 1. Tuo tauti on ainostaan 99% vain ja ainostaan homojen. Turha kenenkään leipoa siitä kaikkien ihmisten tautia, kuten vaikkapa Suomen valtamediat tekee, eipä kerrota ikinä että on vain hinttien tauti vaan levitetään turhaa hysteriaa ja senhän suomen mediat osaa.

  VastaaPoista
 2. Olen sellaista kuullut eräältä kongolaisen kanssa naimisissa olleelta, että ihmisapina ja apina (siis ape ja monkey) ovat mustien afrikkalaisten keskuudessa pahimpia haukkumasanoja. Ihan endeemistä rasismia siis. Kenenkään valkoisen en ole koskaan kuullut käyttävän apina-sanaa mustaihoisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, en halua loukata apinoita liitämällä niitä joihinkin 3 maailman kikkarapäihin.

   Poista
  2. Olin kerran Costa Ricassa luontoretkellä ja maan Karibian puoleiselta englanninkieliseltä ja afrotaustaiselta alueelta kotoisin olevan luonto-oppaan kanssa englanniksi keskustellessani käytin apinasta sanaa 'ape'. Opas suuttui. Hän sitten läksytti minua, ettei sanaa 'ape' saa käyttää, koska se on rasistinen ja paha sana ja sen sijaan pitää käyttää sanaa 'monkey'. Siis apinasta ei saanut käyttää sanaa 'ape'.

   En sinänsä kohtuullisen sujuvalla englannillani ihan ymmärtänyt, mistä oppaan raivokohtauksessa oli kysymys, mutta en siellä viidakossa arvannut alkaa asiasta ainakaan väittelemään. Vieläkään en ymmärrä.

   Tuli nyt vain mieleen, kun luin tuon apinarokko-jutun. Vähän samanlainen tunnelma jäi.

   Poista
  3. Woke-tauti levinnyt sinne Costa Ricaankin. Opashan oli, kuin meidän maailman halaajat.

   Poista
  4. Ape on englanniksi ihmisapina. Monkey taas tavallinen apina.

   Poista
  5. Ok, kiitos tiedosta! Luokittelin siis Costa Ricassa apinat väärin englanninkieliseen ape-luokkaan kuuluviksi. Tavallisena suomalaisena ajattelin vain, että apina mikä apina. Siitäköhän se opas tuohtui...

   Luin nyt wikipediasta, että me ihmiset kuulumme luokkaan ihmisapinat. Siis 'ape'. Apinaruton alkuperäinen nimi oli 'monkeypox'.

   Varmaan sekä sanojen 'ape' että 'monkey' konnotaatio on jossain päin englanninkielistä maailmaa halventava ja varmaankin näiden sanojen sivumerkitykset vaihtelevat maakohtaisesti. Vaan mistäpä sitä tavallinen suomalainen tietäisi? Eihän meillä täällä Suomessa edes ole apinoita. Meiltä ei-englanninkielisiltä mielestäni vaaditaan nykymaailmassa hieman liiankin vivahteikasta englannin kielen taitoa.

   Poista
 3. Onko WHO:n spedeillä tullut mieleen, että afrikkalaiset kädelliset leimautuvat kaikki homoiksi apinoiksi ja siten rokon kantajiksi? On kyllä niin kaukaa haettua rasismia ruvettu torjumaan, ettei oikein avaudu tuo ongelma. Ehkäpä joku temperelainen päivystävä sosiologi hieman valoittaisi asiaa meille tavallisen kielen puhujille?

  VastaaPoista
 4. Tämän päivän uutisen mukaan Hiv-tartuntoja on ilmoitettu kuluvan vuoden aikana selvästi enemmän kuin pitkään aikaan.
  Luettuani Professorin kirjoituksen, tulin miettineeksi mistä tämä HIV nimi oikein tulee?
  Onko se Homoissa Ilmenevä Virus vai mistä nimi on peräisin?
  Jos näin, niin ilman muuta tämänkin nimi on muutettava. Eihän se ole oikein, että loukataan homoja vaikka virusta heissä ilmenisikin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. H=Human I=Immunodeficiency V=Virus
   suomeksi jotain:
   I=Ihmisen I=Immuunipuutos V=Virus

   Alkuaikoina käytetty myös nimiä:
   4H-tauti,
   GRID,
   HTLV.

   https://en.wikipedia.org/wiki/HIV

   Muistakaahan käyttää kodomia. ;)

   Poista
 5. Aivan sama.Kaikki on yhyhyyhyyh niin rasismia paitsi jatkuva valkoisten sortaminen joten käytän taudista termiä: nekruhomojen perseaidsrokko.No kas vain - En ole yhtään sen enempää tai vähempää rasistinen kuin aiemmin koska edelleenkin kaikki on yhyhyyy rasismia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet. Me ei olla rasisteja vaan realisteja. Joka suvaitsevainen on pahin rasisti mitä olla voi samoin on koko istuva hallitus.

   Poista
 6. Voi hellanduudelis noita sanoilla leikkijöitä. On ihmisiä, jotka elävät ja tekevät töitä reaalimaailmassa, tässä tapauksessa vaikkapa tautien diagnostisoinnissa ja parantamisessa. Ja sitten on ihmisiä, jotka elävät sanaleikkien ja mielikuvituksen maailmassa, keksivät termeille omia tulkintojaan ja käyttävät sitten aikaansa ja veronmaksajien rahoja niiden sanojen ja tulkintojen märehtimiseen. Ja jostakin täysin käsittämättömästä syystä löytyy vielä sellaisia ihmisiä, jotka ottavat näiden jälkimmäisten jutut vakavissaan.

  VastaaPoista
 7. " Luettuani Professorin kirjoituksen, tulin miettineeksi mistä tämä HIV nimi oikein tulee?"
  Tämä tulee siitä Heikki Ilmari Virtasesta, joka oli tämän kuuluisan suomalaisen kemian nobelistin Artturi Ilmari Virtasen veli ja siis AIV-rehun keksijä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja artturi ilmari viljanenhan oli tunnettu kaappihomo ainakin mitä sen käytöksestä lukenut kaikki viittaa siihen joka vihasi naisia ja aukoi niille päätä kun ei miehille uskaltanut samalla kun pölli muiden saavutuksia...

   Poista
 8. PK seudulla ovat sukupuolitaudit sekä HIV lähteneet suureen kasvuun. Puhumattakaan muista lieveilmiöistä. Mitäköhän tämä nyt johtuu? Huonosta kotiuttamisesta, rasismista vai pitäisikö lisätä rahaa siihenkin, että vastuullinen seksi kuuluu myös kehitysmaalaisille? Tämä ei ole mikään rasistinen kirjoitus. Tämä on kannanotto, sanotaan suoraan typeryksille, jotka harrastavat seksiä suurella riskillä.

  VastaaPoista
 9. Rokko tappeli taksitolpalla.

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/dac402ea-7c30-44da-be2e-308de61969b4

  VastaaPoista
 10. "Sitä paitsi apinarokko-nimitys oli nähdäkseni hyvin linjassa monien muiden tautien - lintuinfluenssa, sikaflunssa, hullun lehmän tauti, myyräkuume, lehmärokko - kanssa. Ovatko nämäkin nimet rasistisia ja leimaavia, ja tulisi siksi korvata jonkinlaisilla kirjainyhdistelmillä?"
  Käytetäänkö näiden eläinten nimiä ihmisistä rasistisina haukkumasanoina?
  Apinaa ehkä käytetään, mutta kuten edellä jo todettiin, ei sentään kovin usein. Tai sitten mielleyhtymä, joka rinnastaa apinat eräisiin tiettyihin kansoihin, tulee monellekin helposti mieleen (myös niille WHO:n virkamiehille, jotka tuosta nimenmuutoksesta päättivät), mutta sitä ei uskalleta sanoa ääneen.

  Sika taas on kyllä kaikkein tavallisimpia haukkumasanoja. Ei tosin rasistinen, mutta haukkumasana joka tapauksessa. Mutta leimaako sekin nimitys tuohon influenssaan sairastuneet, ikään kuin he olisivat "sikamaisia"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä toi lehmärokko on suomessa ainakin pahansuopainen nimitys kun suomessa usein viitataan lehmällä ex-presidenttiin ja monella ensimmäinen mielenyhtymä sanasta lehmä on se sama joka kutsui taannoin virossa venäläisten suorittamaa kansanmurhaa turvaverkoksi..

   Poista
 11. https://www.voice.fi/hullu-maailma/a-47181 Tuo oranki oli vielä "alaikäinen" kun joutui ammattiinsa, emot hoitavat niitä seitsemänvuotiaiksikin luonnossa...

  Oranki + prostituoitu googleen

  VastaaPoista
 12. jooh, totuuden häivyttämiseksi, kuten neekerisankkeri jne.. ja ylipäätään koko AIDS syntyi siksi, kun joku neekeri nussi jotain apinaa ja näin alkoi levittää tautia

  VastaaPoista
 13. Häh? Miksi muka Mpox olisi vaikea muistaa tai ymmärtää? Miten se muka eroaisi vaikkapa Covid-19-viruksen muistamisesta? En näe ongelmaa nimen muuttamisessa tässä tapauksessa. Tämän lisäksi virus ei olekaan ollut niin tartuttava kuin aluksi pelättiin ja ei suurin osa edes ole kummemmin mitään apinarokkoa miettineet, tai tiedä mitä se käytännössä on.

  Mut hei, onneksi kukaan ei käytä näitä sairauksia halpoihin, rasistisiin kommentteihin, eikö? Ainakaan tällä palstalla, eikö?

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!