maanantai 19. joulukuuta 2022

HS harhautti Tanskan kriminaali­politiikan hyödyistä

Saimme jälleen tänä aamuna luettavaksemme kritiikitöntä maahanmuuttopolitiikkaa ajavan Helsingin sanomien mielipidevaikutteen, jossa käytettiin hyväksi sitä tosiasiaa, että suurin osa lukijoista perehtyy pelkästään otsikkoon. Ja lopuistakin vain harva lukee juttuja ingressiä pidemmälle. 

Tässä käsiteltävän jutun otsikkona oli raflaavasti "Kriminologi: Älkää rakastuko Tanskan kriminaali­politiikkaan – hyödyistä ei ole näyttöä". Samalla linjalla jatkettiin ingressissä, johon oli kirjattu, että "Tanska on onnistunut jengi­rikollisuuden torjunnassa Ruotsia paremmin, mutta menestyksen taustalla eivät ole kovemmat rangaistukset, sanoo tanskalainen apulaisprofessori David Sausdal".

Varsinainen leipäteksti alkaa kohtuullisen puuduttavalla kertauksella suomalaisten poliitikkojen viimeaikaisista maahanmuutto- ja rikollisuusaiheisista kommenteista, joiden aikana moni lukija keskeyttänee artikkelin lukemisen. Ja sitä seuraa vielä kuvaus Tanskan hyvin tunnetusta tilanteesta. 

Kriminologiin asti lukija pääsee vasta sen jälkeen, kun on päässyt näiden kertausten yli. Ja sieltä löytyy seuraava sitaatti. 

"Jos väitetään, että Tanskalla on parempi tilanne jengi­väki­vallan suhteen kuin Ruotsilla, koska Tanskalla on kovempi kriminaali­politiikka, silloin käytetään argumenttia, jota ei ole perusteltu tutkimuksella. Tanskan jengi­lakien vaikutuksia ei ole vielä arvioitu."

Mutta sitten otsikon ja ingressin omaksuneen lukijan ällistykseksi samaisen kriminologin suulla todetaan, että kovempien rangaistusten hyödyistä puhuneet "poliitikot ja poliisi voivat toki olla oikeassa, mutta sitä me emme vielä tiedä".

Seuraavaksi lainataan vielä Tanskan oikeusministeriä, jonka mukaan "viime aikoina esitellyt kolme jengipakettia ovat olleet hyvin tehokkaita". Ja palataan kriminologiin, joka tunnustaa, että Tanska on onnistunut kriminaali­politiikassaan paremmin kuin Ruotsi, mutta tähdentää sen osalta myös Ruotsin tekemiä sosiaali-, asutus- ja hyvinvointipoliittisia virheitä, jotka hänen kotimaansa on välttänyt.

Arvoisat lukijani: näin erkkomedia harhauttaa meitä lehdestään maksavia asiakkaitaan. Eikä se valitettavasti ole ainoa lajissaan, vaan samanlaista keinoa hyödyntävät myös monet muut - elleivät kaikki - mediat ajaakseen omien toimituskuntiensa ideologisia tavoitteita. 

Eivätkä lehtitalojen pyrkimykset lukijoidensa harhauttamiseen tule ainakaan vähentymään erilaisten journalistien tukiessa vaivihkaa omia poliittisia näkemyksiään ajavia poliittisia liikkeitä ja ehdokkaita. Olkaa siis tarkkana seuratessanne maailman tapahtumia omasta suosikkimediastanne. 

21 kommenttia:

  1. Vaimo katkaisi paperilehden tilauksen tunti ennen tämän blogin ilmestymistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Professori" sen sijaan jatkaa Suomalaisvastaisen vihapropagandan tukemista taloudellisesti.

      Poista
    2. Jatkamalla tilausta ei profiloidu toisinajattelijaksi. Ajattelija ei jää kiinni, kun tekeytyy silakkaparven silakaksi.

      Poista
  2. Toiset mediat kirjoittavat hieman toisin

    IL 1.11.2022

    Näin Tanskan poliisi sai jengirikollisuuden hallintaan: ”Rehellisesti, teemme tämän melko hyvin”
    Tanskan parlamenttivaalit tuskin muuttavat tiukkaa linjaa maahanmuuton ja rikospolitiikan suhteen.

    https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/aaf7d967-0522-42d0-be40-7786b5223065
    -------------------

    Vaalien lähestyessä puolueet alkavat lähestyä perussuomalaisten näkemyksiä.
    Eilen esim. keskusta on taas kääntänyt takkia ja tullut perussuomalaisten kanssa samaan lopputulokseen eli, että tarttis tehrä jotain?

    IL eilen

    Keskusta haluaa kovemmat rangaistukset nuoriso- ja jengirikollisille: ”Hyssyttelyn aika on ohi”
    Keskusta esitti omat ehdotuksensa jengi- ja nuorisorikollisuuden torjumiseen.

    https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ea892756-de72-48c4-9928-3b136fb53512
    ---------------------

    Valitettavasti useimmilta puolueilta nämä ovat vaalien johdosta tehtyjä ulostuloja, jotka voidaan unohtaa kun vaalit on ohi.
    Äänestäjän kannattaa tosiaan miettiä ketä uskoo ja kenelle äänensä antaa.

    VastaaPoista
  3. Tietääkö arvon Professori, muodostaako ihminen mielipiteensä uutisesta yhtä nopeasti kuin uudesta ihmisestä?
    Tutkimusten mukaanhan mielipide muodostuu hyvinkin nopeasti. Jos sama kuvio toistuu myös uutista lukiessa, harhaanjohtaminen on melko täydellinen: aluksi luodaan mielikuva jota vahvistetaan oma aikansa ja vasta lopuksi kerrotaan mitä on oikeasti sanottu. Todennäköisesti vaiheessa jolloin mielikuva on jo asettunut eikä sillä ole merkitystä.
    Melkoisen kavalaa.

    VastaaPoista
  4. Hesarin lukeminen tekee hulluksi juuri mm tuon professorin esittämän ristiriidan ja epärehellisyyden takia. Jos vaivautuu lukemaan Hesarin jutun loppuun huomaa, että otsikko ja jutun alku ei vastaa ollenkaan koko totuutta, joka on piilotettu jutun loppuosaan. Tämä johtaa siihen, että verisuoni uhkaa ratketa ja luottamus lehden kaikkeen uutisointiin menee.
    Lisäksi eilen papinkummajaisen enkelinsiipien esittelystä ja lesbojen hiustenleikkuun ylistyksestä tuli mieleen, että lehti keskittyy huolella kaiken maailman poikkeavuuksien mainostamiseen.
    Täytynee siirtyä Maasedun tulevaisuuden lukijaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihtoehto voisi olla Suomen Uuutiset

      https://www.suomenuutiset.fi/

      Poista
  5. Toinen esimerkki hesarin toiminnasta:

    SU eilen

    Helsingin Sanomien mainostama rasismikohu olikin vain räppärin julkisuustemppu

    https://www.suomenuutiset.fi/helsingin-sanomien-mainostama-rasismikohu-olikin-vain-rapparin-julkisuustemppu/

    Artikkelista poimittua

    Helsingin Sanomat mainosti rasismista kertovaa kirjaa tarinalla, joka on osoittautunut valheeksi. Tarina oli pila, jolla räppäri yritti saada julkisuutta omille TikTok-videoilleen.
    Helsingin Sanomat kuitenkin otti valheen todesta ja käytti sitä rasismikirjan myynnin edistämiseen. Nyt räppäri vaatii omaa osuuttaan kirjan myyntituloista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jutussa räppäri kertoo kusettaneensa. Toimittaja on niellyt tarinan varmistamatta sen todenperäisyyttä. Tulee mieleen vuosi 2015, "pakolaisten" tarinat ja "laatumedioiden" kertomukset niistä.

      Poista
    2. Laatumedia???

      Suomessahan on sitä Vastuullista mediaa, joilla on se oma merkkikin.
      Vitsi on kerrottu. Nyt saa nauraa!

      https://vastuullistajournalismia.fi/merkki/

      Poista
  6. Onko muuten koskaan tutkittu tieteellisesti, että vene, johon on porattu sata reikää, uppoaa nopeammin kuin vene, johon on porattu vain yksi reikä? Kyllä tuollaisella siiviläksi tehdyllä veneellä voi aivan hyvin ylittää kotijärven niin kauan, kun tutkimusta ei ole tehty. Omiin havaintoihin, kokemukseen ja intuitioon on turha luottaa, ennen kuin asiasta on virallinen, tieteellinen näyttö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko pohdittu sitä asiaa, että WC-paperi ei koskaan katkea siitä kohtaa johon on tehty reikiä. On, ja tästä syystä lentokoneen siipiin on myös tehty reikiä.

      Poista
    2. Teekkarihuumoria.

      Poista
  7. "Arvoisat lukijani: näin erkkomedia harhauttaa meitä..."

    Tämä on ihan selvää narratiivin hallintaa/damage control:lia:

    Luultavasti _Suomen eduskuntavaaleja ennakoiden_ rikotaan tarina Tanskan politiikan toimivuudesta ja tarjotaan vastustajille keinoja joilla änkyröidä Tanskan mallista.

    Tulee mieleen keskustelu Ruotsin ampumisista Paavo Tajukankaan ja jonkun suvakin välillä, jossa suvakki esitti jotain siihen tapaan, ettei kukaan ole kuollut, ennen kuin asia on "tutkittu" ja tuomittu oikeudessa - eli kuolleet ovat eräänlaisessa limbossa ennen kuin on "tutkittu" :-)

    Tuo kirjoitus Hesarissa oli aika työlästä luettavaa, kuten Proffakin totesi...


    t: Vitt...Stadilainen

    VastaaPoista
  8. Minä lopetin tilauksen vasta joskus 11.40.

    VastaaPoista
  9. Kun Ruotsin uusi hallitus julkisti tavoitteensa niin kiinnostavin yksityiskohta siinä oli kehitysavun pienentäminen. HS kertoi lukijoilleen tavoitteista, mutta jätti tämän pois.

    VastaaPoista
  10. Valtaosaan Suomen lehtien artikkeleista tulee suhtautua kuin Suomen itäisen naapurimaan johtajien ulostuloihin. Asia on todellisuudessa täysin päinvastainen kuin kuulijoille kerrotaan.

    Kiitoksia professorille ja kommentoijille hyvistä ”ajatuksista”, ei ole edes tarvinnut harkita näiden lehtien tilaajaksi ryhtymistä.

    Jamppa vaan

    VastaaPoista
  11. Onnea Suomi.
    https://www.youtube.com/watch?v=wqeichY7ymk

    VastaaPoista
  12. Aika pitkä matka Ruotsilla on päästä edes Tanskan tasolle, saati sitten normaaliyhteiskunnaksi.
    Toivottavasti Suomi ei koskaan yllä Ruotsin tasolle.

    PT-media 18.12.2022

    Kotiryöstöt yleistyvät Tukholmassa

    https://pt-media.org/2022/12/18/kotiryostot-yleistyvat-tukholmassa/

    Artikkelista poimittua

    Asuinryöstöt Tukholmassa ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti.
    Ryöstöissä teko kohdistetaan yleensä ns. paremmille alueille, jossa useampi ryöstäjä menee asuntoon ja vie omaisuutta asunnon omistajien ollessa paikalla.
    ...
    ...
    Poliisin mukaan tällaiset suorat asuntoryöstöt ovat nyt yleistyneet mm. Tukholman Östermalmilla merkittävästi. Alueen asukkaita seurataan autoista ja heitä kartoitetaan.
    Vanhusten joukosta etsitään mahdollisimman varakkaita ja mahdollisimman vanhoja henkilöitä.

    Yllä mainitun ryöstön tekijöiksi epäillään ns. ulkomaalaistaustaisia henkilöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 9-vuotiaan Luna-tytön tapaus

      https://pt-media.org/2022/12/18/9-vuotiaan-luna-tyton-tapaus/

      Artikkelista poimittua

      Tyttö löydettiin noin 30 metrin päästä kevyen liikenteen väylältä metsästä. Tyttöä oli kuristettu kengännauhoilla ja hänet oli sidottu puuhun kiinni kaulan ympäri kengän nauhoilla.
      Lisäksi tyttö oli alasti ja hänellä oli vakavia väkivallasta aiheutuneita vammoja.
      Tarkasti ei tiedetä kauanko tyttö oli maannut metsässä, mutta ainakin puolitoista tuntia.

      Kaulan ympäri sidotut kengännauhat olivat aiheuttaneet sen, että tyttö ei pystynyt hengittämään ja
      oikeuteen toimitetun lääkärinlausunnon mukaan tyttö kärsii hapenpuutteesta johtuvia vakavia aivovaurioita.
      Tästä seurasi sellaisia vammoja, että hän ei voi puhua ja liikuttaa käsiään ja jalkojaan. Hänellä on myös jonkinlainen tajunnan aleneminen.
      ...
      ...
      Oikeus katsoi, että pojalla on suuri rikoksen uusimisriski ja tuomitsi pojan oikeuspsykiatriseen hoitoon, josta voi vapautua vain erityisillä perusteilla.
      Oikeuden mukaan pojan tarkoitus oli tappaa Luna ja siksi nyt annettu rangaistus vastaa aikuiselle annettavaa elinkautista.
      ...
      ...
      Sekin tiedettiin, että kun poika tuli äitinsä ja sisarustensa kanssa Etiopiasta 2018, niin poika huomioitiin jo tuolloin nuorempana mitä oikeasti oli.
      Siitä huolimatta poikaa pidettiin nuorempien lasten luokassa.
      -------------------

      Artikkelissa on kuva tytöstä ennen tapausta ja kuva sairaalasta.

      Pistää vihaksi se mitä suvakit ovat saaneet aikaiseksi.

      Poista
  13. Yle 20.12.2022

    Tanska tuomitsi Isis-kannattajan 16 vuodeksi vankeuteen

    https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-129277

    Artikkelista poimittua

    Tanskalainen tuomioistuin tuomitsi tiistaina terroristijärjestö Isisin kannattajan 16 vuodeksi vankeuteen pommi-iskun suunnittelusta Tanskassa.
    ...
    ...
    Masryn pidätettiin helmikuussa 2021 yhdessä syyrialaisen veljensä ja irakilaissyntyisen tanskalaisvaimonsa kanssa tanskalais-saksalaisessa yhteisoperaatiossa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!