maanantai 5. joulukuuta 2022

Parhaat presidentit - ja pari huonointa

MTV3 oli teettänyt kyselyn Suomen kaikkien aikojen parhaasta presidentistä. Vastausten mukaa he olivat Sauli Niinistö, Urho Kekkonen ja Mauno Koivisto. 

Paras presidentti on tietenkin makuasia, eikä sille ole tarkkaa määritelmää. Siksi listan kritisoiminen on turhaa, mutta sikäli kyselyn tulos nostatti kulmakarvojani, etten olisi itse nostanut ketään edellä mainitusta kolmesta henkilöstä listalle. 

Suomen kiistatta merkittävin presidenttihän on ollut Risto Ryti, joka johti Suomen pois jatkosodasta henkilökohtaisella uhrauksellaan. Tarkoitan sitä, että Ryti allekirjoitti omissa nimissään Saksan ulkoministeri Joachim von Ribbentropin tarjoaman sopimuksen, joka takasi Saksan sotatarviketoimitukset Suomeen, mutta takasi samalla, ettei maamme tekisi erillisrauhaa vaan jatkaisi sotaa loppuun asti Saksan rinnalla. 

Sopimus laukesi, kun Ryti irtisanoutui virastaan. Ja näin Suomi säilyi sodan jälkeen miehittämättömänä toisin kuin muut Neuvostoliiton eurooppalaiset rajavaltiot.

Suomen toiseksi merkittävimpänä presidenttinä pidän Per Evind Svinhufvudia, joka onnistui kukistamaan oikeistoradikaalin Lapuan liikkeen kapinan Mäntsälässä. Lisäksi hän tuki voimakkaasti Suomen pankin pääjohtajaa Risto Rytiä, mikä auttoi Suomea nousemaan ripeästi jaloilleen 1930-luvun suuresta lamasta. 

Kolmanneksi merkittävimmän presidentin valinta onkin sitten jo vaikeampi kysymys. Mikäli Suomi liittyy NATO:on Sauli Niinistön kaudella, olisin taipuvainen nostamaan nykyisen presidentin tälle jalustalle. Toisena vaihtoehtona pidän Juho Kusti Paasikiveä, joka reivasi Suomen ulkopolitiikan toisen maailmansodan jälkeen uusille urille eli Neuvostoliittoa myötäilevälle linjalle, joka hänen jälkeensä degeneroitui suomettumispolitiikaksi. 

* * *

Myös listan häntäpään linjaaminen on mielenkiintoista. Sielläkin on kaksi ylivoimaista presidenttiä. "Merkittävimpänä" heistä Tarja Halonen, joka Ottawan miinankieltosopimuksen allekirjoittamalla altisti Suomen Venäjän sotilaalliselle aggressiolle ja toisaalta pani alulle maamme sisäisen turvallisuuden rapautumisen ns. ihmisoikeuspolitiikallaan.

Toiseksi huonoimpana presidenttinä on pidettävä Lauri Kristian Relanderia, jonka aikana oikeistoradikalismi sai Suomessa vahvan jalansijan. Kuten  olen jo edellä todennut, tämän kehityssuunnan onnistui pysäyttämään vasta P.E. Svinhufvud. Relanderin olemattomista kyvyistä kertoo myös se, ettei hänen puolueensa eli Maalaisliitto suostunut asettamaan häntä edes ehdokkaaksi toiselle kaudelle.

* * *

Palatakseni alussa mainittuun kyselyyn. Olisin itse taipuvainen pitämään maamme parhaina presidentteinä niitä, jotka ovat merkittävimpiä. Ja siksi oma listani MTV3:n kyselyyn olisi ollut Ryti, Svinhufvud ja Paasikivi - mutta samalla totean, että mikäli Suomi liittyy NATO:on nykyisen presidentin valtakaudella, vaihdan kolmannelle sijalle Niinistön.

Lopuksi on syytä todeta myös se, että eräillä presidenteillämme on ollut erittäin suuri merkitys kansakunnallemme muussa elämässään. Sellainen on erityisesti Carl Gustaf Mannerheim, joka johti vuoden 1918 kommunistikapinan kukistanutta talonpoikaisarmeijaa sekä Suomen armeijaa sen taistellessa talvi- ja jatkosodassa ylivoimaista vihollista vastaan. Martti Ahtisaari on puolestaan tehnyt Nobelin palkinnon arvoisen työn kansainvälisenä rauhanneuvottelijana. 

En kuitenkaan laskenut näitä seikkoja edelle kirjaamani listan ansioiksi, koska siinä oli kyse maamme presidenteistä. Ja siten heidän tekemisistään nimenomaisesti tässä korkeassa virassa. Toki Mannerheim teki rauhansopimuksen Neuvostoliiton kanssa vuonna 1944, mutta pohjatyön sille oli tehnyt Ryti, joten marsalkan ansioita ei tältä osin voi pitää oleellisina.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Paasikiven-Kekkosen linja
Suomen ensimmäisen tasavallan loppu
Äärioikeiston kapina

19 kommenttia:

 1. Tuon kyselyn tulos oli odotettavissa, sillä ei ihmisillä ole keskimäärin mitään historian tajua. Itse olen Professorin kanssa kutakuinkin täsmälleen samaa mieltä, vaikka presidenttien paremmuuden vertailu on tietysti aina melko epämääräistä.

  Toinen professori

  VastaaPoista
 2. Kun arvioidaan presidenttien hyvyyttä tai paremmuutta, täytyy ottaa huomioon myös poliittinen tilanne eli se, kuinka haastava tilanne on ja kuinka paljon presidentillä on ollut pelivaraa.

  Parhaimpien joukkoon luen ensimmäisenä ensimmäisen presidentin eli K. J. Ståhlbergin, joka luotsasi Suomen sisällissodan myrskyistä itsenäisyyden alkuun. Laatipa vielä siinä tilanteessa hyvin toimivan perustuslainkin.

  Seuraavaksi tähän seuraan luen minäkin Svinhufvudin, joka luotsasi jämäkällä kädellä Suomen Skyllan ja Kharybdiksen eli kommunistien ja lapualaisten mellakoinnin välistä vakaalle demokratian väylälle ja sen ajan oloissa se oli kyllä melkoinen saavutus. Sen sivutuotteena, vai olisiko ollut peräti päätuote, oli Suomen vahva taloudellinen nousu, jolla puolestaan oli suuri vaikutus kansalliseen eheytymiseen, jonka merkitys punnittiin Talvisodassa.

  Ryti oli presidenttinä kunnioitettava, mutta hänen pelivaransa oli käytännössä olematon. Vähän liioitellen voi sanoa, että presidenttikaudellaan hän teki varsinaisesti vain yhden päätöksen, joka kyllä oli sitäkin painavampi ja kunnioitettavampi. Hänen varsinaiset ansionsa ovat kuitenkin talouden puolella ja tulivat näkyviin ja vaikuttivat Svinhufvudin presidenttikaudella.

  Kolmanneksi siihen parhaiden joukkoon ottaisin Paasikiven, joka onnistui luotsaamaan Suomen jatkosodan jälkeisissä kriiseissä toimivan demokratian tielle. Pelottaa ajatella, kuinka olisi käynyt, jos kriittisinä vuosina 1946 – 56 presidenttinä olisi ollut opportunisti Kekkonen tai joku, joka ei olisi pystynyt toimimaan Neuvostoliiton kanssa ja samalla kertaa pitämään meidän kommunistejamme aisoissa.

  Ja kyllä minä arvostan melkoisesti tätä Niinistöäkin, joka on onnistunut nostamaan presidentti-instituution taas arvostetuksi siitä alennustilasta, johon Halonen sen syöksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvostat siis henkilöä joka täysin rikollisesti liitti Suomen itsenäisyydemme vieneelle eu:lle. Kun historiaa tunnut tietävän niin ihme että et tiedä mitä -90 luvulla tapahtui. Jos itsenäsyyttä arvotetaan, tuossa mtv kyselyiden arvotetuimmissa ei ollut yksikään itsenäisyydelle hyvä pressa, koivisto oli sotkeentut kanssa suomeen rikolliseen eu liitokseen ja kekkonen oli joka solultaan ryssän mielinen.

   Poista
  2. Olet näköjään kiihkoisasti eri mieltä. No, kiihko sokaisee.

   Poista
  3. "Olet näköjään kiihkoisasti eri mieltä. No, kiihko sokaisee." Minua ei ole sokaisuut mikään, olen vain ollut hereillä ja seurannut tarkasti mitä tapahtuu, toisin kun ne, jotka ylistää henkilöitä jotka on kaikkea muuta kun sen arvoisia.

   Poista
 3. Niinistö ansainnee joka tapauksessa pronssia, koska tulkitsi Venäjän toiminnan oikein ja aloitti viivyttelemättä keskustelut Bidenin kanssa Natoon liittymisestä. Euroon liittymisen puliveivaus taisi olla vähemmän kunniakas, mutta Suomen turvallisuus NATOn kautta ajaa sen mokan ohi.
  Koivistosta muuten Erno Paasilinna totesi tuoreeltaan, että Koivisto oli luultavasti Suomen huonoin presidentti. Koiviston konklaavin tultua julki olen ollut samaa mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koivisto oli jahkailija. Enemmän fundeerasi kuin toimi. Jeltsin olisi lahjoittanut Stalinin ryöstämän Karjalan takaisin, mutta tuo lapatossu ei ymmärtänyt pyytää sitä.

   Viipurista olisi saatu kuihtuvan Kaakkois-Suomen piristysruiske. Terijoen hiekkarannat ja Laatokka vetäisivät turisteja ja rahaa seudulle. Paikalliset venäläiset olisi integroitu helposti, koska sikäläinen väestö on ainakin leikkipuheessa toivonut Suomen vallottavan alueen. Venäläiset kun ovat vain ryssineet alueen entiset suomalaispitäjät rappiotilaan.

   Poista
 4. Kumma, ettei Kekkosta täällä arvosteta, mollataan vain. Oletteko unohtaneet ne ehdotukset Neuvostoliiton ja Suomen yhteisistä sotaharjoituksista, jotka Kekkonen sai estetyksi, vaikka N-Liiton puolustusminieri Ustinov painoi päälle? Mitähän siitä olisikaan seurannut, jos ne olisivat toteutuneet..

  Kekkonenhan osasi maidemme välisissä suhteissa taitavasti sumplia siinä puun ja kuoren välissä, kun oli pakko.

  Jari Korkilla on hauskasti kirjoitettu kolumni Ylessä v. 2016, otsikolla "Siihen aikaan kun Kekkonen sotaharjoitukset torppasi"

  Ensimmäinen kappale päättyy näin: "Ratkaiseva taistelu päättyi torjuntavoittoon Kultarannan saunassa."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai oikein torppaso sotaharjoitukset. Entäpä se kekkosen pistämä ajojahti sotiemme sankaria kohti joka käskytti joukkioitaan ja pysäytti ryssän marssin Suomeen. Tuo puolainen kuoli lopulta eikä kekkonen eikä muukaan johtaja tullut edes kunnioittamaan hautajaisia tai ikinä edes haudalle.

   Poista
  2. Se oli muuten Lasse Sutela, joka siinä Kekkosta ohjasi, ja antoi sanat suuhun.

   Poista
 5. Arviointia tekee harhaiseksi se, että siinä arvioidaan henkilöitä eikä presidenttikausia; jotkuthan ovat olleet yhden kauden ja toiset useampia. Näkisin, että kaikki huonointa kautta menee Haloselle. Tällöin hän on tietysti henkilönäkin huonoin presidentti.

  VastaaPoista
 6. Ainakin niinistön ollesesssa ministeri tehtiin suomessa ennätymäärä itsemurhia ja eräsruotsalainen rikastui merkittävästi ja saa siitä nyt palkinnon kun on teollisuutta suomesta saanut emämaahansa...

  VastaaPoista
 7. Helsingissä on kuulemma huomenna sellainen "Ei natseja minnekään" mielenosoitus ... onkohan se Putin-nuorten kokoontuminen? Eikös tuo denatsifikaatio ole Putinin juttuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuvostoliiton vakoilijathan ne aikoinaan masinoivat silloisten kommareiden rauhanmarssitkin. Sama paska uudessa paketissa.

   Poista
 8. Martti Ahtisaari pisti virkaan astuttuaan pystyyn työllisyystyöryhmän, jonka esityksistä monet toteutettiin. Kosovon kriisin neuvotteluissa Mara tyrmäsi tylysti Serbian Milosevicin ja edisti rauhaa. Sekin kriisi olisi voinut eskaloitua.

  VastaaPoista
 9. Sattumaa kerrakseen. Naputtelin viikonloppuna listan presidenteistä paremmuusjärjestyksessä ja julkaisen sen tänään, jos ehdin hioa loppuun ja Ylin Johtava Pääinkvisiittori oikolukea.
  Listamme henkilöt osuvat kategorisesti samoille sijoille, jos luokitellaan neljän hengen ryhmiin – parhaat, keskimääräiset ja huonoimmat. Henkilöiden keskinäisessä järjestyksessä sen sijaan on eroja.

  VastaaPoista
 10. Jos kysyttäisiin niin päin, kuka oli huonoin presidentti ja siitä ylöspäin, niin että viimeinen olisi paras. Lista alkaisi ainakin minun mielestäni näin: Halonen, Koivisto,...viimeisenä Ryti.

  VastaaPoista
 11. Sauli niinistön presidenttiydestä sovittiin silloin kun wahlroosista tehtiin rikas ja sauli on istunut hallituksessa myymässä fortumia, en tiedä proffessorin ikää mutta joskus mietityttää.. sauli niinistö kuuluu tuohon koplaan joka on suomen omaisuutta sosialisoinut kavereilleen ja ihan siihen korkeimpaan portaaseen... Siihen ei natot auta.
  -Suomi euroopan korruptointunein maa?

  VastaaPoista
 12. Niinistö kylläkin oli tässä asiassa pelkkä ajopuu. Jos Ukraina olisi sortunut, Suomi ei olisi NATO:n jäsen.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!