lauantai 25. kesäkuuta 2022

Vihapuhetutkimus ja empatia

Vihapuhe on epämääräinen termi, joka esiintyy silloin tällöin julkisuudessa ja jota ei esiinny suomalaisessa lainsäädännössä. Näin siitä huolimatta, että valtakunnansyyttäjä jostain syystä näyttää luulevan niin. 

Kielitoimiston sanakirjan mukaan vihapuhe on varsinkin vähemmistöihin kohdistuvaa vihaa tai suvaitsemattomuutta ilmaisevaa tai niihin yllyttävää puhetta. Käytännössä termiä käytetään sananvapauden rajoittamiseen eli varsinkin vähemmistöihin kohdistuvan aiheellisen kritiikin tukahduttamiseen.

Tässä kirjoituksessa en ota sen kummempaa kantaa siihen, mitä vihapuhe on tai mitä se ei ole. Sen sijaan välitän silmiini osuneen tutkimustiedon siitä, kuinka sosiaalisessa mediassa esiintyvää vihapuhetta voidaan vähentää.

Tutkimus tehtiin Twitterissä siten, että vastattiin vihapuhetta sisältäviin viesteihin - eli viserryksiin - joko huumorilla, vihjaamalla seurauksista tai vihapuheen kohteeseen liittyvällä empaattisella kommentilla. Näistä huumori ja meemit lähinnä siirtävät viestintää muihin aiheisiin. Varoitus seurauksista taas muistuttaa vihapuheen lähettäjälle, että myös hänen perheensä tai tuttavansa voivat seurata häntä. Empatia taas pyrkii inhimillistämään uhria ja muistuttaa lähettäjälle, että tämän käytös voi satuttaa ihmisiä. 

Selvittääkseen näiden tekijöiden vaikutusta vihapuheen esiintymiseen, tutkijat seurasivat miten eri vastaustyypit vähentävät muukalaisvihamielistä ja rasistista vihapuhetta sosiaalisessa mediassa. Kaikkiaan seurattiin 1 350 visertäjää, jotka jaettiin neljään ryhmään: kolmelle vastatiin satunnaisesti jollain edellä kuvatuista tavoista ja neljännelle eli vertailuryhmälle ei vastattu lainkaan.

Tämän jälkeen seurattiin vihapuhujan Twitter-tiliä 24 tunnin ajan muukalaisvihamielisen kommentin julkaisemisesta arvioiden tutkijoiden oman kommentin vaikutuksia. Se tehtiin keräämällä tiedot vihapuhetta sisältäneen viestin takautuvista poistamisista, uusien vihapuheviestien kirjoittamisesta seuraavan neljän viikon aikana sekä laskemalla indeksi, joka kuvasi viserrysten yleistä negatiivisuutta

Tutkimuksen tuloksena havaittiin, että empatiaan perustuva kommentointi vähensi muukalaisvihamielisten twiittien määrää koko seurantajakson ajan sekä lisäsi vihapuheviestien poistamista. Käytännössä vaikutus oli pieni, mutta tilastollisesti merkitsevä. Sen sijaan huumoriviestit tai varoitukset seurauksista eivät vaikuttaneet vihapuhujiin millään tavalla. 

Lopputuloksena voidaan siis todeta, että vihapuhe- tai muuten epämiellyttäviin viesteihin ei kannata vastata varoittelemalla tai uhkaamalla, eikä lähettämällä humoristisia meemejä. Sen sijaan niihin kannattaa vastata asiallisesti ja huomauttamalla ystävällisesti vihapuheen kohteeseen suuntautuvista negatiivisista vaikutuksista.  

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei ihmisten tai yhteiskunnan kannata torjua vihapuhetta pyrkimällä tukahduttamaan sananvapautta. Sen sijaan on perusteltua pyrkiä vastaamaan asiallisilla argumenteilla, joissa huomioidaan myös empaattiset näkökohdat. 

Tämä ei luonnollisesti toimi, mikäli alkuperäinen viesti kuvaa todellisuutta - mutta silloinhan kyse ei olekaan vihaa tai suvaitsemattomuutta ilmaisevasta tai niihin yllyttävästä puheesta vaan tosiasioiden ilmaisemisesta. 

24 kommenttia:

 1. Käytännössä tosiasioiden julkituominen sotaa ja vainoa paenneista ja heidän tekosistaan on suvaitsevaistiedostavaisten mielestä aina vihapuhetta.

  VastaaPoista
 2. Hyvin vähän, jos ollenkaan, Suomessa puhutaan siitä vihapuheesta, joka kohdistuu vähemmistökristittyihin, varsinkin vapaiden suuntien (vapaakirkko, baptistit, helluntailaiset, karismaattiset seurakunnat ym). Niistä puhutaan helposti lahkoina ja fundamentalisteina.

  Jouduin kerran pahoinpitelyn kohteeksi seurakunnan tiloissa. Olin viimeisenä paikalla, kun sisään tuli mies, joka kävi päälle ja löi päähäni kolme iskua. Pääni on puuta, joten vahinkoja ei tullut, eikä mies edes syyllistynyt vihapuheeseen, koska ei sanonut sanaakaan.

  Mutta oliko vihapuhe ollut innostamassa häntä tuohon hyökkäykseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa ja yleensä länsimaissa puhutaan hyvin vähän yleensäkin kristittyjen vainosta. Heitä tapetaan ja kidutetaan uskonsa tähden, mutta milloin media sitä kertoo?

   Media on kristittyjä vastaan. Hindujen vainoamat muslimit jossakin Kaakkois-Aasiassa on sille tärkeämpi kuin kristittyjen vainot Afrikassa ja Aasiassa sekä Lähi- että Kaukoidässä.

   Poista
 3. Jokainen on itse..ns. vähemmistöön kuuluva. Kun yks ihminen vaiks suomessakin on vain yksi...5,6 miljoonaa vastaan... Mutta suvakit..on jotenkin ottaneet ylivallan eri ryhmien määrittelemiseen, jolloin aina mitä paskempi tai hyödyttömämpi on joku persoona, sitä suuremmat kaikenlaiset "oikeudet" ja uhriarvo..ko. persoonalla on

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä en todellakaan..voi..haluu sietää sitä..että jotkut suvakki imbesillit määrittelee, mihin ryhmään mä niingö kuulun, josta tietenkin seuraa mulle "vastuu" ja maksuvelvollisuus kaikille.. voin ilmoittaaa, että olen VHM

   Poista
  2. ittse asiassa..Suomes on vain 3 ryhmää..eli suvakki-imbesillit, isänmaalliset persvakoporukat, sekä sit hyödyttömät/haitalliset pikipät

   Poista
 4. ja kaikki vihaa toisiaan...siinä on suvakkien tilaama ja aiheuttama kansakunnan, ja jopa maailmanlaajuinen tilanne

  VastaaPoista
 5. Koskas se liberaali demokratia sitten korjaa itsensä? Minä kun olen odotellut sitä jo 90-luvulta.

  VastaaPoista
 6. Nykyään sekoitetaan tarkoituksella kritiikki ja vihapuhe. Mihin tämä johtaa? Sananvapauden kaventamiseen, ilmiantoihin jopa oman perheen sisällä malliin DDR ja näytösluontoisiin oikeudenkäynteihin, joiden tarkoituksena on vain laittaa kansalaisten suut entistä soukemmalle. Se tuntuu olevan oikeuslaitoksenkin tärkein tehtävä aivan kuin ei oikeita rikoksia olisi ollenkaan. Miten tämä tällaiseksi on mennyt?

  VastaaPoista
 7. Joojoo.
  Vihapuhe kannattaa lopettaa ja siirtyä punaisten fasistien kanssa suoraan rakkauden tekoihin.
  Heidän palvomaltaan,paapomaltaan ja SA-joukoikseen maahantuomiltaan ISIS-syöpäläisiltä voi ottaa mallia niiden tekemisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ano klo 1104: Ihan vinkkinä: Käytännössä "punaisuus" ja "fasismi" ovat toistensa vihollisia, joten "punafasismi" on looginen mahdottomuus. Joka ainoa *aatanan kerta, kun joku käyttää sanaa fasismi kuvatessaan ilmiselvästi kommunismiin viittaavaa ilmiötä (kuten mokutus), se on voitto vassareille koska he ovat jo voittaneet määritelmäpelin eli "punaisesta fasismista" horisevat puhuvat asioista kommunistien määrittelemällä kielellä. Väännetään se nyt rautalangasta: yksikään historian "fasistinen" yhteiskunta ei ole perustunut ajatukselle "oma kansa ensin -ajattelu on vaarallista" ideologialle.

   Poista
 8. Vihapuhe on tämän päivän neuvostovastaisuus. Se on hyvä lyömäase. Se voi merkitä mitä tahansa. Siihen syyllistymistä ei tarvitse todistaa, syyttäjän väite ja tulkinta riittää. Siihen vedoten voidaan tuomita lähes mistä tahansa sanomisesta. Toisaalta, täysin selvät ja räikeätkin tapaukset voidaan jättää huomiotta. jos kohde on oikea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä saanut al Taekaan minkäänlaista tuomiota, vaikka herjasi törkeästi juutalaisia. SDP on ylivoimainen suojakilpi.

   Poista
 9. kaikenlaissiii "vähemmistöjä" on jo niin paljon, et ns. enemmistö itse on jo vähemmistö, ja suvakit keksii koko aikaa lisää "vähemmistöi". mut ei siin mittään muuta tarkoitusperää koskaan ole ollukkaan kuin VHM eli valkoisten hetereroiden tuhomainen, en kyl ymmärrä mitä suvakit tästä toiminnasta kuvittelee hyötyvänsä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "mitä suvakit tästä toiminnasta kuvittelee hyötyvänsä". Vastauksena kysymykseenne: kyllä ne ovat ne samat vanhat, raha ja valta. Olisi muuten kiinnostavaa saada selville, kuinka paljon julkista rahaa tuohon korruption muotoon upotetaan.

   Poista
  2. Mut jooh..se tästä "moniarvoisuudesta" ei muutu, että maksaja on aina ja se yks ja sama ja kenellä on "vastuu" eli persvakomiehil hah

   Poista
  3. mut monikulduuri tutkijoita tarvitaaan lisää, valtava pula täh

   Poista
  4. Pers vako äijien kädet ei enää riitä palvelemaan kaikkii turhaakin turhempii "vähemmistöi" täh?

   Poista
  5. juuh..ei oo putkimiehii..ei kirves miehiii..vain pelkkii sukupuolentutkijoita..sit on "työvoimapula"

   Poista
 10. Mitä mää oon noita työ-voima baro-metrejää juuhh..kaattellu..niin ei liene kovinkaan suurta ns. työvoimmo pulloo,,, esim sukupuolentutkijoista tai moni - kulduuri- koordinaatootreista täh? tai feministi- tutkijoista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mut putki miehistä, ja pers vako miehistä taittaa olla täh

   Poista
 11. On perustavanlaatuinen tosiasia, ettei inhimillinen kieli missään reaktiivisessa käyttöyhteydessä palaudu millekään vakioiselle alustalle, josta nousevat reaktiot voitaisiin arvioida jonkin yhteisen kriteerin raameissa. Tuollaiset "tutkimukset" ovat pelkkää käsitesekaannusta -- ihan kuten esimerkiksi lakipykälät "kansanryhmää vastaan kiihottamisesta" ja "uskonrauhan rikkomisesta" ovat.

  Kieli ja ajattelu ovat wittgensteinilaisittain sama asia, ja se mitä kielellä voidaan viestiä jää aina tietyn ajattelun häkkiin. Siellä missä yhteisö on kehittymätön -- sosiaalisesti sitova ja normimoralistinen -- kaikki ajattelu on "tunnustuksellista", ja reaktiot ovat toisenlaatuisia kuin siellä, missä yhteistunnot perustuvat roolien vaihdettavuuteen ja moraali on niin sanotusti omantunnoneettistä.

  Kun ihmisyyttä koskevat perustavanlaatuiset tosiasiat -- jollainen "kehitys" nimenomaan on -- jätetään pois kuvasta, ja tutkitaan ihmisten ajatuksia ja tekoja ikään kuin ne aina lähtisivät liikkeelle samanlaisista motiiveista, tehdään ihan turhaa työtä. Miten tämä sanotaan ääneen niin että se tulisi ymmärrettäväksi? Lapsi ei voi koskaan ymmärtää miten aikuinen ajattelee, mutta aikuisen pitäisi pystyä ymmärtämään miten lapset ajattelevat.

  Salaman tapaus voi edelleen opettaa "vihapuheesta" paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Is this a fact? ei tollasta puppugeneraattorishittii..oikein jaksais lukee...its horseshit

   Poista
  2. "Monta asiaa olisin minäkin ymmärtänyt, ellei niitä olisi minulle selitetty." -- Stanislaw Jerzy Lec

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!