perjantai 30. joulukuuta 2022

Vihreää liharuokaa

Yle kertoi, että monet ihmiset haluavat luopua lemmikeiksi ottamistaan kaneista. Pitkäkorviin kyllästyneitä on jutun mukaan siksi paljon, ettei niille tahdo löytyä uusia koteja. 

Tilanne on näin vanhemman sukupolven ja osittain maaseudulla kasvaneen ihmisen näkökulmasta katsottuna absurdi. Kanihan on pieni jäniseläin ja monin paikoin suosittua riistaa. Niinpä lemmikeistä saisi epäilemättä hyvää raaka-ainetta maukkaaseen ruokaan. 

Eikö siis olisi järkevää, että kaneihinsa kyllästyneet ihmiset vain teurastaisivat taakaksi muodostuneet elukkansa ja söisivät herkkuna suihinsa? Ja jos perheessä on käsityötaitoisia, voisi kanien turkitkin hyödyntää askartelemalla niistä jotain mukavaa. Näin entinen lemmikki tulisi hyötykäyttöön. 

Ylen jutussa kerrottiin myös, että kanitilanne on käymässä alueellisille eläinsuojeluyhdistyksille kestämättömäksi. Joissain kaupungeissa lemmikkikaneja ei voida ottaa enää lainkaan vastaan, koska niille ei ole tilaa. Siksi on varsin todennäköistä, että kaneja päästetään monin paikoin myös vapaaksi.

Se on kuitenkin äärimmäisen typerää. Kuten ainakin pääkaupunkiseudulla asuvat ovat havainneet, vapaaksi päästetyistä kaneista muodostuu ikävä ja kallis tuhoeläinyhdyskunta, joka terrorisoi pihojen ja puistojen koristekasveja sekä pilaa puutarhapalstojen satoja. 

Siksi jokaisen kaninomistajan olisi hyvä ymmärtää, ettei elukan vapaaksi päästäminen ole järkevää eikä vastuullista. Pikemminkin se on rikos sekä muita ihmisiä että myös luontoamme vastaan, sillä kaneja pidetään monin paikoin yhtenä maailman haitallisimmista vieraslajeista. 

Myös alueellisten eläinsuojeluyhdistysten olisi aika herätä todellisuuteen. Mikäli kaneja ei voida sijoittaa uudelleen, on ne lopetettava. Ja näin syntyvät raadot on mieluiten kierrätettävä hyödyksi ja kaupattava kuluttajille vihreänä liharuokavaihtoehtona. 

Tämä on perusteltua, sillä näin toimien lemmikkikanien aiheuttama ympäristöjalanjälki jäisi mahdollisimman pieneksi. Ja samalla nämä kansalaisjärjestöt saisivat kaninlihan myynnistä varoja toimintansa pyörittämiseen.

9 kommenttia:

 1. Kääpiökaneissa on syötävää saman verran, kuin rotassa. Peruskaniini riittää yhteen ateriaan kahdelle.
  Maalla 70-luvulla oli Ranskan Luppa -rotuisia lihakaneja, joista riitti koko pöytään.

  VastaaPoista
 2. Olisi tosiaan järkevää hyödyntää ne kuten Professori kuvasi mutta jos se ei ole mahdollista niin sitten jotain muuta.
  Mites jos alueelliset eläinsuojeluyhdistykset keräävät ne ja lopettavat vastuullisesti sekä toimittavat biopolttoaineen raaka-aineeksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokseenkin hyvä ajatus, mutta ei ehkä kannata käyttää biopolttoaineeksi, kun Korkeasaaressa on jokseenkin runsaasti lihansyöjiä, joille kanipaisti varmasti kelpaa.

   Poista
  2. Juuri sinne niitä ammuttuja citykaneja on paljon toimitettukin.

   Poista
  3. Voi hyvä jumala. Vai kanit teuraaksi. Eikö olisi parempi olisi antaa niiden viettää aikaansa omien harrasteidensa parissa vihreän luonnon antimista nauttien valkoposkihanhien kavereina Helsingin laajoilla viherpuistoniityillä ja eduskuntatalon viheriöillä.

   Poista
 3. Vittu miten vammaisia ihmiset nykyään ovat.
  Kyllä se niin on että liian kauan rauhaa on huomattavasti tuhoisampaa kuin sota.

  VastaaPoista
 4. Kotikulmilla Vantaalla näitä vapautettuja näkee vaikka. Pomppimassa, puksuttamassa, tienposkessa raatoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa niitä siellä teidän kulmilla riittää. Kas kun ei se saalaatti riitä molemmille, sen lemmikkikanin syötäväksi kun sen omistajan pitää syödä se salaatti ja pupparka joutuu pihalle etsimään salaattinsa mistä löytää jos löytää.

   Poista
 5. En tiedä mikä oli mutta näytti aivan kanin ja rusakon risteytykseltä oli omituisen oloinen vai oliko sitten jättikani joka oli kehittänyt itselleen rusakon värin..

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!