torstai 8. joulukuuta 2022

Petteri Orpon naisvalinta

Viime päivinä Keskusta on pyrkinyt Annika Saarikon ja Antti Kurvisen johdolla nostamaan profiiliaan erityisesti maalaisten ja metsäteollisuuden suuntaan. Syynä lienee sen kolmen vuoden ajan kestänyt aktiivinen toiminta punavihreän hallituksen apupuolueena. 

Ainakaan vielä saarikkolaisten aktivoituminen ei kuitenkaan ole nostanut puolueen suosiota. Ei ainakaan, mikäli luotamme Ylen julkaisemaan mielipidemittaukseen

Siinä Keskusta sai mittaushistoriansa kehnoimman kannatuslukeman eli tasan yhdeksän prosentin suosion. Sillä lukemalla se jäi jopa mittauksen toisen laskijan eli Vihreiden taakse. 

Kolmas alavireinen joukkio oli RKP, mutta sen suhteen asialla ei liene sen kummempaa merkitystä, koska puolue kerää joka tapauksessa taakseen vakaan osuuden maamme ruotsinkielisestä väestöstä. Ellei nyt sitten ole käynyt niin, että myös toisen kotimaisen kielen puhujista osa olisi kyllästynyt Marinin kabinetin punavihreisiin poliittisiin linjauksiin - onhan osa RKP:n kannattajista ollut aina talouspoliittisesti varsin oikealla, vaikka onkin vaaliuurnilla asettanut kielikysymyksen ensisijaiseksi valintaperusteeksi.

Mielipidemittauksen mukaan kannatustaan eniten nostaneet puolueet olivat puolestaan Kristillisdemokraatit sekä Perussuomalaiset ja SDP. Kannatukseltaan kaiken kaikkiaan suurimpana jatkaa kuitenkin edelleen Kokoomus peräti 24 prosentin kannatuksella. 

Juuri nyt näyttäisi siis siltä, että Suomen tulevan hallituksen pääministeriksi nousee Petteri Orpo (kok), joka voi valita joko porvari- tai sinipunavaihtoehdon väliltä. Molemmissa tapauksissa valtionvarainministeriksi nousee nainen - joko Sanna Marin (sd) tai Riikka Purra (ps). 

Heistä ensimmäisellä on kolmen viimeisen vuoden ajalta kovat näytöt julkisten varojen holtittomasta käytöstä ja jälkimmäisen puolueella taas selkeästi ilmaistu tahto julkisen kukkaron nyörien tiukentamisesta. Siten Orpon naisvalinnalla tulee olemaan valtava merkitys siihen, mihin suuntaan Suomen julkinen talous kehittyy tulevina vuosina. 

Lisämausteen tähän tuo vielä kontrasti Sanna Marinin äärimmäisen arvoliberalismin ja Riikka Purran arvokonservatismin välillä. Se nimittäin ohjannee tulevassa hallitusohjelmassa sitä, mihin valtiolla riittää rahaa - ja aivan erityisesti sitä, mihin varoja ei riitä.

Nykyisillä puolueiden kannatusluvuilla Orpon vaaka on kallistumassa ehdottomasti Sanna Marinin puoleen. Ei niinkään siksi, että demareiden kannatus on hiukan suurempi kuin purralaisten, vaan hallituksen pienempien apupuolueiden valinnan takia. 

Onhan nimittäin selvää, että Vihreät sopii hyvin kumppaniksi sekä Orpolle että Marinille, eikä puolue missään tapauksessa halua jäädä hallituksen ulkopuolelle juuri nyt, kun vihreät aatteet ovat kansainvälisessä politiikassa keskeisemmässä osassa kuin koskaan. Sen sijaan Purran valinta Orpon aisapariksi vaatisi Keskustan osallistumista hallitukseen - enkä usko, että puolue lähtee vastuunkantajaksi, mikäli nyt luvassa oleva toinen peräkkäinen rökäletappio toteutuu. 

Vaaleihin on kuitenkin edelleen aikaa noin viisi kuukautta. Ja tiedämme ennestään, että puolueiden kannatuksessa voi tapahtua suuriakin muutoksia vaalikampanjoiden aikana. Siten Orpon, Marinin, Purran ja Saarikon onnistuminen seuraavina kuukausina tulee olemaan äärimmäisen merkittävä asia Suomen tulevaisuuden kannalta. 

32 kommenttia:

 1. Onpa kepu romahtanut: kannatus 9,0 %, vassareillakin 8,9 %. Kepu lyllertää kohti rankkaa vaalitappiota. Saa nähdä sanoutuuko Saarikko irti tänään julkistettavasta VM:n virkamiespuheenvuorosta seuraavan vaalikauden talous- ja hallintopolitiikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Historia toistaa itseään - kepu pettää aina.

   Poista
 2. En ole juurikaan eri mieltä professorin analyysin kanssa. Mutta kovin vierastan sitä, että keskeisin tekijä ja motiivi valintojen takana ovat puolueiden kannatuslukemat, ja eivät siis itse ajettavat asiat. Sitä nyt lienee turhaa odottaa, että tuleva PM ei ajaisi lähinnä oman puolueensa kannattajien asioita, mutta toivoisi, että koottava kabinetti ajattelisi vaihteeksi kaikkien suomalaisten etua, erityisesti kaikenkarvaisten EU elvytyspakettien, sosiaalirahastojen yms suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajaa mitä ajaa kukakin, silti petterin naismaku on aina ollut huono!

   Poista
 3. Kaikkien puolueiden kannatuksen muutokset menevät virhemarginaaliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tämäkin. Siksi onkin mielenkiintoista nähdä HS:n tuleva gallup. Eli onko sen tulos samanlainen kuin tässä käsitellyn kannatuskyselyn.

   Poista
 4. PS on kaltaistensa tavoin muuttunut luontevasti kukservatiiviseksi järjestelmäpuolueeksi, näennäisvaihtoehdoksi, joka fantsuttaa aivan avoimesti biljonääreliitin ja WEF-kultin päämääriä. Isänmaallisin teko, minkä voi äänestyskopissa tehdä, on äänestää vihreitä. Kaikki, mikä edesauttaa länsimaitten mahdollisimman nopeaa tuhoa, on vain hyvästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melko kyynistä ajattelua. Minusta rakentaminen on rikkomista parempaa.

   Poista
  2. Sanoo anus putkosen agentti mielipiteensä suoraan kremlinsistä:)

   Poista
  3. "Catilina" Miltä se märäntyneeltä haiseva mahorkka maistuu? Ainoa toive on että teiltä putinisteila vietäisiin äänioikus kokonaan pois, tässä maassa ei ryssien lähettejä tarvita.

   Poista
  4. En tiedä, kun en polta.

   Poista
 5. Kokoomuksen äänestäjille yksi merkittävä asia on se, että maan talous saadaan kuntoon tämän velanoton jäljiltä.
  Toinen seikka on verotus. Ei kokoomuslaiset halua kaveerata himoverottajan eli Sannan kanssa.
  Kolmas seikka, joka kokoomuksen valintaan saattaa vaikuttaa on kokemukset Kataisen hallituksesta.
  Vaikka oltiin pääministeripuolue, jäätiin vasemmiston jalkoihin. Miksi lähteä uudestaan samaan miinaan? Sama ideologia SDP:ssä jyrää nyt kuin aikaisemminkin - ellei jopa pahempana?

  Perussuomalaiset ovat talouspolitiikaltaan lähempänä kokoomusta. Tavallisen tallaajan kannalta on hyvä, että perussuomalaiset ymmärtävät myös tavallisten ihmisten elämää ja vaikeuksia.
  Sanna on nyt kortti, joka on katsottu mutta Riikka on vielä katsomatta. Näin se on myös äänestäjien kannalta.
  Tulevat vaalit näyttävät mihin asti Riikka vie puolueensa? Hyvän loppukirin ansiosta ohi Sannan - jopa piikkipaikalle asti?

  VastaaPoista
 6. Keskusta on unohtanut yhden kansanosan, arvokonservatiiviset luonto-ihmiset, joita on maakunnat täynnä.

  Kyseinen ryhmä harrastaa kalastusta, metsästystä, marjastusta ja omistaa tod.näk. metsää. Eikä se ryhmä arvosta Keskustan ajamia tuulivoima-alueita, eikä muitakaan menneen ajan brutalismiin liittyviä tuhoamishankkeita. Tämä ryhmä ei keskimäärin ole elämänsä viimeisellä kymmenyksellä, vaan parhaimmassa toimintaiässä.

  Ottamatta sen kummemmin kantaa Ls-lakiin, Keskustan perustelu vastustamiselle oli omaisuuden suojan turvaaminen. Ja se oli paksuinta p*skapuhetta, mitä olen pitkään aikaan kuullut. Koska Keskustaa on maanomistusolot ja omaisuuden suojat hidastaneet?

  Ei ole kaivoslakia muutettu, eikä ole siirtolinjojen alle jäävien maa-alueiden korvaushinnat nousseet, edelleen saa laskea ojituksista tulevan kiintoaineksen puroja pitkin toisten omistamiin lampiin ja järviin. Tällä hetkellä omaisuuden suoja, maanomistajan kannalta, on kerrassaan vitsi. Ja se on nimenomaan Keskusta, joka sellaisena sen haluaa pitääkin.

  Jos eräs tietty puolue pelaa korttinsa hyvin, koko Keskusta on ja pysyy marginaalissa.

  VastaaPoista
 7. Arvo Pohjalle on tärkeää, että maa matutetaan. Senhän kertoi jo aikoinaan lentäväksi lauseeksi muodostunut toteamus "Turvapaikanhakijoiden motiivien arvostelu on rasismia."
  Ruotsissa rikollisuus on kirjaimellisesti räjähtänyt käsiin. Suomessa on tänä syksynä ensimmäisen kerran julkisesti tunnustettu, että Suomessakin on ongelma.

  Matutus sopii vihreille ja vasemmistolle mutta ei sovi perussuomalaisille.
  Tässä kohtaa äänestäjät voivat auttaa päätöksen teossa. Äänestetäänkö matutuksen puolesta vai suomalaisten puolesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Globalistikommareiden hallussa oleva media ja suuryritykset ovat lähteneet hyökkäämään ennennäkemättömällä vimmalla valkoihoisia heteromiehiä vastaan. KappAhlin ja Elloksen Youtubessa pyörivissä mainoksissa ei ole ollenkaan valkoisia miehiä, pelkkäästään tekopirteitä värillisiä ja joku valkoinen ämmä.

   Kovaa kyytiä eliitti aivopesee yleisöä ajattelemaan, että maailman väestö on lopullisesti muovautumassa sekasikiöiseksi, WEF:in kaipaamaksi ruskeiden ihmisten massaksi, jossa ei ole tilaa rasismille, eikä kansallisvaltioille. Vaalitettavasti 80 prosenttia ihmisistä on niin pöhköä vaalikarjaa, etteivät huomaa tätä, vaan pitävät kunnia-asianaan olla suvaitsevaisia kaikkia muita kuin valkoisia perussuomalaisia kohtaan. Demokratian yksi suuri ongelma onkin se, että ihmiset manipuloidaan toimimaan eliitin haluamalla tavalla. Diktatuurit ovat sikäli reilumpia, että niissä kaikki tietävät, kuka määrää.

   Näin ollen en jaksa suuremmin kiinnostua ensi vaaleista. Globalistit voittavat vaalituloksesta huolimatta. Euroopan ja Suomen tuhoaminen jatkuu ihan samalla tavalla kuin nytkin. Lyödäänkö vetoa?

   Poista
  2. Hold your horses! Viime vaaleissa nukkuvien äänestäjien määrä oli noin 1,4 miljoonaa äänestäjää. Jos he aktivoituvat, lähtevät äänestämään ja äänestävät suomalaisten puolesta - tulos on tajunnan räjäyttävä.

   Poista
  3. No, jos oletetaan, että nuo kaikki äänestäisivät persuja, niin joo. Miksi he kuitenkaan tekisivät niin, jos vaivautuisivat uurnille? Ja miksi sinä aloitat kommenttisi englanniksi? Onko globalismi sinunkin valintasi?

   Poista
  4. Iltalehti tuo joka käänteessä viherakkoja kuviinsa. Eilen illalla ihmeteltiin Jenni Pitkon juhlamekon kuviointia, joka kuulemma sisälsi sanoman "yhteisestä Suomesta, jossa ihmiset luottavat itseensä ja toisiinsa ja rakentavat siten yhdessä yhä vahvempaa yhteiskuntaa". Voiko railakkaammin hangata persumiehen pärstään paskaa? Mekossa nimittäin toistuvat valkoisen, keltaisen ja ruskean naispään kuviot. Sanoma siis on, että kaiken väriset naiset huseeraavat Suomen asiat jatkossakin (perseelleen).

   Jennin käsipuolessa oleva miesoletettu oli kuvassa vähän säikähtäneen näköinen. Oli ilmeisesti orpo olo, kun pääsi tossun alta valokeilaan.

   Poista
 8. Perussuomalaiset tulevat ajamaan kirkkaasti SDP:n ohi kevään vaaleissa. Pitää vaan muistuttaa kansaa siitä, kuinka Antti Rinne kusetti kansaa vappusatasella. Varmasti SDP yrittää samanlaista näissäkin vaaleissa, mutta toivottavasti se tunnistetaan. Kokoomus, SDP, vihreät ja RKP hallituksessa, niin mikään ei suurin piirtein muutu. Ehkä kokoomus näin haluaakin kunhan Orpo saa paistatella pääministerinä ja varmaan löytyy joku kriisi, minkä takia esim. velkaantuminen jatkuu.

  VastaaPoista
 9. Orpo kuuluu kokoomuksen "puistovihreisiin". Orpo haluaa paljon maahanmuuttoa, verorahat suurpääomalle ja päätösvallan EU:lle. Orpo piti huolen elpymispaketin 4000M€ lahjasta muulle euroopalle. Kalastelee itselleen EU hillotolppaa Kataisen tyyliin. Tuleva Orpon - Marinin hallitus ei muuta oikeastaan mitään. Velkaa otetaan näönvuoksi vähän vähemmän, mutta sen voi korvata esim omaisuutta myymällä tai menemällä seuraavaan EU-tukipakettiin. EU tukipaketissa esim sitoudutaan myöhemmin maksamaan 6000M€ ja saadaan heti 2000M€. Kätevästi saadaan 2000M€ rahaa ja muka ei velkaannuta yhtään lisää. Fantastista! Jos raha muuten uhkaa loppua voidaan pohjavedet myydä. Se olisi ehkä vielä "parempi" diili kuin sähköverkkojen myynti on ollut (mm Fortum ja Espoo).

  VastaaPoista
 10. "Onhan nimittäin selvää, että Vihreät sopii hyvin kumppaniksi sekä Orpolle että Marinille". Tämä on ehkä suurin syy äänestää mieluummin perussuomalaisia kuin kokoomusta. Äänestyspäätökseen nimittäin vaikuttaa paitsi se, ketä kannatetaan tai ainakin hyväksytään, myös se, ketä ei missään tapauksessa haluta vaikuttamaan asioihin.

  VastaaPoista
 11. Kun vertaillaan esim demareiden ja ps:n välillä, suuri merkitys tulee olemaan Jälleen kerran valtamedialla. Kuten eräs yleläinen toimittaja totesi, ne määräävät, mistä keskustellaan. Samainen toimittajahan totesi aikoinaan, ettei ruotsissa esim mitään ongelmia ole. Kun tällä laitoksella on palkkalistoillaan tuhansia vihervasemmistolaisia, sekä budjetti paisuu paisumistaan, on selvää mikä valta niillä on. Mielipide muokkausten suhteen jne.

  VastaaPoista
 12. Yle tänään

  "Tässä talousvirkamiesten madonluvut seuraaville hallituksille: Edessä 9 miljardin euron kulukuuri, tarvitaan sekä säästöjä että veron kiristyksiä"

  https://yle.fi/a/74-20007731

  Artikkelista poimittua

  Seuraavilla hallituksilla on edessään sekä miljardien leikkauksia että veronkorotuksia, ennakoi valtiovarainministeriön virkamiesten torstaina julkaistu raportti.

  VM:n virkamiesten perinteisen puheenvuoron (siirryt toiseen palveluun) mukaan julkista taloutta pitäisi vahvistaa seuraavan kahden vaalikauden aikana yhteensä
  yhdeksällä miljardillla eurolla.

  Tämä tarkoittaisi, että suomalaisilla olisi edessään nykyistä niukempi vuosikymmen.

  Suuremmat, kuuden miljardin euron toimet pitäisi tehdä jo ensi vaalikaudella. Seuraavalle vaalikaudelle jäisi vielä kolme miljardia euroa.

  -------------------------

  Yle tänään

  "Oppositio yrittää jälleen kaataa hallituksen, vaatii nyt vastauksia katujengien ja ryöstöjen kuriin saamiseen"

  https://yle.fi/a/74-20007738

  Artikkelista poimittua

  Oppositio on jättänyt välikysymyksen nuoriso- ja katujengirikollisuudesta. Sen mielestä hallitus on epäonnistunut katujen turvaamisessa.

  Välikysymys koskee nuoriso- ja katujengirikollisuuden torjumista maahanmuutto- ja kriminaalipoliittisin keinoin.

  Välikysymyksessä ovat mukana perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja liike nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. VM:n talousnäkemykset valmisteltiin kommunistinuorten ex-puheenjohtajan Lauri Kajanojan johdolla. Laurin isä Jouko Kajanoja oli SKP:n puheenjohtaja.

   Poista
 13. HS tänään

  Maahanmuuttajajärjestöä epäillään poikkeuksellisesta avustusvarojen väärinkäytöstä

  Yli miljoona euroa erilaisia avustuksia saanut Helsingin seudulla toimiva yhdistys käytti saamiaan rahoja muun muassa kuntosalimaksuihin ja hierontakäynteihin. Poliisi tutkii asiaa.

  https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009234660.html

  Artikkelista poimittua

  Vantaalaisen Sorasodin taustalta paljastui mittava avustusten väärinkäyttö, jota poliisi tutkii parhaillaan törkeänä avustuspetoksena.
  ...
  ...
  Järjestön toiminnan ydin oli maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten tukeminen. Heille järjestettiin läksykerhoja ja leiritoimintaa.

  Sen lisäksi yhdistyksellä oli ulkoministeriön tuella toteutettu kehitysyhteistyöprojekti, Waaberi-koulu Somaliassa.
  Kouluhanke sai vuosina 2011–2016 Ulkoministeriön valtionavustusta yli 450 000 euroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinkahan paljon tällaisia hyväuskoisten sinisilmien myöntämiä rahavirtoja valuu veronmaksajien kukkarosta? Voi pyhä yksinkertaisuus näitä suomalaistorveloita, jotka antavat kusettaa itseään kerta toisensa jälkeen! Usko siirtää vuoria, matuihin uskominen rahavuoria.

   Poista
  2. Mielenkiintoisia uutisia Kelan tuista tässä maassa viimeaikoina. uusin uutinen: puolet Kelan tuista menee PK-seudulle. Aiempi uutinen: PK-seudulla noin 40-45% Kelan tuista sekä työttömyyskorvauksista menee ulkomaalaisille. Ulkomaalaistaustaisia on Tilastokeskuksen mukaan Uudellamaalla 270000. Eli tämä porukka saa neljänneksen meidän työttömyyskorvauksista ja sosiaalituista. Työvoimapulan paikkaajia? lisää tätä sakkia?

   Poista
  3. Siis neljänneksen KOKO Suomen työttömyskorvauksista ja sosiaalituista...

   Poista
 14. MTV uutiset tänään

  Helsingin varhaiskasvatus valtavissa ongelmissa – näin moni lapsi jää ilman aamu- tai iltapäivätoimintaa: "Minne 7-vuotias pitäisi tunkea tunneiksi, kun koulu loppuu jo kello 12"

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/helsingin-varhaiskasvatus-valtavissa-ongelmissa-nain-moni-lapsi-jaa-ilman-aamu-tai-iltapaivatoimintaa-minne-7-vuotias-pitaisi-tunkea-tunneiksi-kun-koulu-loppuu-jo-kello-12/8587698

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingin kaupunginvaltuusto, paikkoja 85.
   Suurimmat valtuustoryhmät:
   kokoomus 22 paikkaa
   vihreät 18 paikkaa
   SDP 13 paikkaa.

   Poista
 15. Niin, me mentiin aikoinaan pihalle tai jonkun kaverin luo leikkimään tuossa iässä... ei meitä tarvinnut mihinkään tunkea... ja niin meni minun lapsenikin 90-luvulla.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!