perjantai 25. marraskuuta 2022

Maahanmuuttovälikysymyksestä ja osaavan työvoiman rekrytoinnista

Suomalainen maahanmuuttopolitiikka on johtanut melkoiseen umpikujaan: pahimmillaan tulijaryhmät eivät ole sopeutuneet yhteiskuntaamme edes kolmessa vuosikymmenessä, vaikka maata vaivaa samaan aikaan osaavan työvoiman puute, jonka ansiosta tarjolla olisi erinomaiset mahdollisuudet työperusteiseen hyvään elämään. Sen sijaan heikosti Suomeen sopeutuneista tulijaryhmistä on muodostunut ydin nuorisoväkivallalle, huumebisnekselle ja ryöstelylle. Ja työllistyessäänkin nämä ihmiset ovat aiheuttaneet ongelmia.

Siksi oli vähintäänkin aiheellista, että perussuomalaiset esittivät eilen hallitukselle vastattavaksi maahanmuuttoon liittyvän välikysymyksen. Nähtäväksi jää, onko sillä mitään vaikutusta maassamme harjoitettavaan politiikkaan.

Tässä suhteessa on kuitenkin jossain määrin lupaavaa, että jopa pääministeri Sanna Marin (sd) totesi eilen liirumlaarumin lisäksi, että "me tarvitsemme totta kai rangaistusasteikon, joka on riittävän tiukka. Me tarvitsemme näitä kovia keinoja kyllä. Me tarvitsemme poliiseja."

Tosin lienee syytä epäillä ilmoituksen rehellisyyttä, sillä - kuten sanottu - edelle kirjattu lainaus jatkui liirumlaarumilla sosiaali- ja nuorisotyöstä. Enkä tarkoita, etteivätkö nekin olisi tarpeellisia nykyisessä tilanteessa, mutta juuri niihinhän hallituksemme ovat jo aiemminkin panostaneet. 

Mutta ehkäpä Marinin kommentti kuitenkin vihjaa jonkinasteisesta tosiasioiden tunnustamisesta. Tosiasioiden, jotka Riikka Purra (ps) tiivisti näin: "me olemme varoittaneet tästä ongelmasta, tästä ilmiöstä vuosia. Mitä te olette tehneet? Vähätelleet sitä. Sanoneet, että me maalaamme uhkakuvia. Kertoneet, että maahanmuuttoon ei liity ongelmia."

* * *

Helsingin sanomat kertoi tänä aamuna Suomen pyrkimyksistä työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi. Sen mukaan maahamme toivottaisiin työvoimapulan paikkaajia erityisesti Intiasta, Brasiliasta, Turkista ja Vietnamista. Näissä maissa on jutun mukaan runsaasti kohtuullisen hyvän koulutuksen saaneita ihmisiä, joita maamme korkeasti koulutetuille länsimaisittain varsin alhainen palkka- ja korkea sosiaaliturvan taso voisi houkuttaa. 

Sen sijaan suomalaisten pyrkimykset rekrytoida länsimaisia osaajia esimerkiksi piilaaksosta ovat kaatuneet samoihin syihin. Lähtökohtaisesti alhainen palkka ei houkuta, eikä asiaa ainakaan paranna kattavan - työhaluisille ihmisille varsin tarpeettoman - sosiaaliturvan ylläpitämiseksi tarvittava korkea verotus. 

Näyttää siis siltä, että maamme korkean osaamisen työvoimapulaa ratkaistaisiin jatkossa työvoimalla, jonka tausta on valtioissa, joiden asukkaat ovat pystyneet luomaan keskitasoisen elintason. Siten on toivottavaa, että ihmisiä niistä rekrytoivat yritykset onnistuisivat valikoimaan tarjonnasta keskitasoa kykenevämpiä työntekijöitä. 

Siis sellaisia, joiden tavoitteena on luoda menestyksekäs työura maassamme, ja jotka eivät jossain vaiheessa luiskahda hyvän sosiaaliturvamme varaan - mutta jokta eivät myöskään käytä Suomea ponnahduslautana siirtymiselle työmarkkinoille, joilla sosiaaliturvan taso on alhaisempi, mutta palkkataso Suomea korkeampi. Ja sitä kutistava verotus alhaisempi.

21 kommenttia:

 1. Meilläkö on korkeamman osaamisen tyvoimapula? Eikö naisistuneen yliopiston yhteiskummallisen lässytiedekunnan sukupuolentutkimuksesta valmistukaan tarpeeksi paljon osaajia, joista yritykset taistelisivat korkeilla palkoilla? Tämä tuli minulle täysin yllätyksenä. Täytynee lisätä rahoitusta niin, että akateemisten kansalaisten osuus on ensi vuosikymmenellä sata prosenttia tai mieluummin vähän yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos nyt kumminkin osa työväestöstä koulutetaan ammatti-ihmisiksi niin silläkin palkalla pärjää kun maan talous ja teollisuus sekä sen toimintaedellytykset on kunnossa.
   Suomessa ei vaan tajuta sitä, että myös ammattikoulutukseen pitää panostaa, jotta yritykset saavat ammattitaitoista työvoimaa.
   Ovatko poliitikot pelkästään puhuneet liirumlaarumia vai onko ammattiopetuksesta pidetty huolta Suomessa?

   Yle 24.11.2022

   Teollisuustyöntekijät ja kuljetusala hakevat mallia Saksan viiden prosentin palkankorotuksista – neuvotteluiden loppurutistus on alkanut
   Teknologiateollisuuden palkkaneuvottelun tulos tulee heijastumaan muillekin aloille, Teollisuusliiton mukaan yli miljoonalle suomalaiselle.

   https://yle.fi/a/3-12680181

   Artikkelista poimittua

   Saksan prosentit kelpaisivat Teollisuusliitolle

   Palkansaajat hakevat vaatimuksilleen tukea Euroopan verrokkimaista. Saksassa teollisuuden jättiliitto IG Metall teki viime viikolla sopimuksen, jota myös Saksan valtio oli osaltaan synnyttämässä.

   Saksalaisten teollisuustyöntekijöiden palkat nousevat ensi vuonna 5,2 prosenttia ja 3,3 prosenttia vuonna 2024.
   Lisäksi työntekijät saavat 3 000 euron verottoman inflaatiokorvauksen, joka maksetaan kahdessa erässä.

   Poista
 2. Poliitikoilla, varsinkin epäpatevillä, on aivan omalaatuinen puhetyyli.
  Sitä voi kutsua liirumlaarumiksi tai pahimmillaan valehdellaan äänestäjille päin naamaa ja toivotaan, että vaaleihin mennessä äänestäjät unohtavat mitä ehdokas on sanonut.
  Vihervasemmisto tai kokoomus ei ole tähänkään asti tehneet mitään konkreettista estääkseen sen kehityskulun mikä on nähtävissä Ruotsissa, niin tuskin tekevät jatkossakaan sille mitään.

  Jussi Halla-aho on jo vuosia johdonmukaisesti puhunut ja kirjoittanut haittamaahanmuuton vaaroista sekä ulkomailta houkutellun, pienipalkkaisen työvoiman vaaroista.
  Tällä tarkoitan sitä, että kun palkalla ei tule toimeen, he alkavat kuormittaa sosiaaliturvaa.
  Halla-aholla on säännöllisesti painavaa ja selkokielella kirjoitettua asiaa esim. facebookissa.

  Valitettavasti Perussuomalaisten näkemyksiä ei ole otettu tosissaan. Nyt on nähty naapurissa, että kun tilanne on räjähtänyt käsiin, alkaa Ruotsidemokraattien näkemyksetkin kelpaamaan.
  Sama on Suomessa. Vasta kun Riikka Purran ja Jussi Halla-ahon joukot saavat riittävästi ääniä, on lupa odottaa muutosta.

  Kun puolue/edustaja ei aja äänestäjiensä asioita, se menettää uskottavuutensa ja kannatuksensa.
  Tästä hyvä esimerkki on entinen valtiohoitajapuolue Maalaisliitto eli Keskustapuolue eli Keskusta.

  Ajavatko vihreät ministerit Suomen ja suomalaisten asiaa vai miksi heidänkin kannatuksensa on pudonnut jatkuvasti?

  Voiko Sanna Marinin puheiden uskottavuuteen ja rehellisyyteen luottaa? Sen äänestäjät päättävät.

  VastaaPoista
 3. En kertakaikkiaan ymmärrä miksei Päivi Nergiä nimitetty korkeaan virkaan työvoimaministeriöön.
  Hän tuntee jokaisen moniosaajakoneinsinöörin, joita maahan on saapunut Irakista, Afganistanista ja mustasta Afrikasta. Tämän työperäisen, työhaluisen reservin rekrytointi on jätetty retuperälle.
  Miksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska Suomi on niin byrokraattinen maa, että täällä tutkinnon todentamiseen vaaditaan mustaa valkoisella. Nämä aivokirurgit, raketti-insinöörit sun muut lukutaidottomat moniosaajat tietenkin kadottivat paperinsa sinne, mihin passitkin hukkuivat vaarallisella pakomatkalla.

   Poista
  2. Sehän olisi suurta suvaitsemattomuutta ja rasismia, että kysyttäisiin aivokirurgilta ambomaalta, että missä todistus, näytä paperit. Ihan kuin ei luotettaisi miehen sanaan. Ja ei, ei tässä syrjitä naisia, koska tulijat ovat miehiä.
   Huru-ukko

   Poista
 4. Tähän saakka tämä punavihreä hallitus on keskittynyt kehittelemään lainsäädäntöä, jolla lähinnä houkutellaan paperittomia moniosaajia täysihoitoon, ja luodaan edellytykset ankkurilapsi-järjestelmälle, jolla haalittaisiin oikein sukukuntia elätettäviksi.
  Sellaiset ihmiset, joilla on koulutusta ja paperit kunnossa, eivät ole kovin kiinostuneita Suomen palkkatasosta ja arktisesta ilmastosta.
  Suomen pitäisi ottaa oppia Virosta, jossa maahanmuuttopolitiikka viittaa sellaiseen ajatteluun, että jos ei saada kunnon väkeä, niin ollaan mieluummin ilman. Eli mitään siivellä eläjiä ei haluta riesaksi.

  VastaaPoista
 5. Noissa työperäisen maahanmuuton ei-houkuttelevuustekijöissä unohdetaan säännöllisesti että alhaisten palkkojen (kyllä, jopa asiantuntijatasolla, vaikka kateelliset muuta väittävät) ja korkean palkkaverotuksen lisäksi yksi suurimmista tekijöistä on sen tolkuttoman verotuksen aikaansaama korkea kustannustaso. Kaikki on täällä aivan hemmetin kallista. Meidän euromme on vain 70 c kun sitä vertaa saksalaisen tai muun keski- ja itä-eurooppalaisen euroon kun sillä pitää ostaa jotain. Ja tämän kaikki ammattitaitoiset ihmiset osaavat laskea. Kun vielä vihervasemmisto kokoomuksen komppaamana on ajanut ja edelleen ajamassa meidän sisäisen turvallisuustilanteemme paskaksi, niin koko työperäisen maahanmuuton itkeminen apuun työvoimapulan paikkaamiseksi on täysin aivokuollutta hommaa. Tänne eivät vapaaehtoisesti ne tule joita haluaisimme, eli älykkäät ja työteliäät. Ilmeisesti tämä Turkki sun muut tuollaiset maat juttu on tuon edelläkirjoittamani tosiasian jonkintasoista myöntämistä. Mutta eivät ne turkkilaisetkaan ammattilaiset tänne tule jos heillä vain on vaihtoehto. Ja onhan heillä.

  Harald

  VastaaPoista
 6. Korkeasti Koulutetut25. marraskuuta 2022 klo 11.23

  On tänne joitain korkeasti koulutettuja länsimaista muuttanut, mutta nykyisin ei enää toimiva suhteellisen vapaamielinen yhteiskunta, puhdas luonto, matalat palkat ja korkea verotus(kaan) houkuttele kun monikulttuuriaste alkaa olla liian korkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasin kirjoitella hieman tästä samasta asiasta. Itsekin tiedän jonkin verran korkeasti koulutettuja osaajia, joille olisi varmasti löytynyt työnantajia muistakin maista. Syy miksi he ovat täällä ovat mm. puhdas ympäristö, turvallinen ympäristö sekä inhimillinen työpäivän pituus ja joustavuus, lomajärjestelyt ja vaikeasti sanoitettava Suomifanitus. Näitä vahvuuksia kannattaisi kehittää, mutta esimerkiksi tuo sisäinen turvallisuus alkaa olemaan kohta mennyttä.

   Poista
  2. Aina löytyy muutamia joilla on jokin erikoinen motiivi, mutta ne muutamat eivät muuta tilannetta yhtään miksikään. Ei kannata vedota yksittäistapauksiin, jätetään se vihervasemmistolle. He ovat tehneet sitä jo kymmeniä vuosia, etsineet yhden josta voi asiaa tarkemmin tuntematta että siinä on hyvä maahanmuuttaja. Sitten ollaan ihan hiljaa kun ao. hyvä hemmo on oikeudessa sarjarikollisena, kuten taitaa kaikki nämä hyvien ihmisten esittelemät pokaalit olleet.

   Poista
 7. Ehdotan, että esim. "sukupuolentutkijat" siirretään paikkaamaan siis sitä työvoimapulaa, johonkin tarpeelliseen hommaan, kuten ny vaikkapa putkihenkilöiisi, tai tomaattiplantaasille

  VastaaPoista
 8. 20 vuot sitten suvakit väittivät, että Suomeen tarvitsee tuoda mahdollisimman paljon pikipäitä, jotta huippuosaajat kokisivat Suomen suvaitsevaksi maaksi, jonne voi ydinfyysikkokin tai rakettiinsinööri muuttaa ilman pelkoa rassismista.
  Silloin jo sanoin, että pikemminkin rakettifyysikot välttelevät Suomeen tai minne tahansa muuttamista röihin, jos maa ja alue on paskottu pikipäillä ja täten muuttunut turvattomaksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän ydinfyysikon joka on muuttanut Suomeen, mutta juurikin pikipäiden puutteen vuoksi. :D

   Poista
 9. Tarvitsemme helvetisti sukupuolen tutkijoita Niggeriasta!!!!

  Proffa...mitäs jos poistaisit ton "kiitos ajatuksen lukemisesta" fraasin pois. Se kuulostaa ihan yhtä tyhmältä kuin Mama Afrikan "ensinnäkin kiitän kaikkia äänestäjiä"..Kun siis kukaan ei lue näitä osoittaakseen mitään kiitollisuutta eikä äänestäkään näin, vaan ääni on pikemminkin VAADE asioiden hyvin oikaisemiseksi, eikä mikäään kiitos tyhjästä

  VastaaPoista
 10. tämä "työperäinen maahanmuutto" kuuluu ihan samaan sarjaan, mitä esim. somppujen rahtaaminen Suomeen "sisäsiittoisuuden ehkäisemiseksi" siis Suomessa lol

  eli suvakit keksii koko ajan uusia höpö höpä argumentteja jotka hetken aikaa joidenkin mielestä kuulostavat järkeviltä. Sitten kun argumentti on osoittautunut vääräksi. niin siirrytään toiseen argumenttiin, eli kaiken tarkoitus ja päämäärä on ainoastaan valkoisen rodun ja valkoisen heteromiehen tuhoutuminen, niin pitkälle nämä suvakki ämmät ei laske, että jos valkoinen arjalainen mies on sukupuutossa, ei myöskään enää synny valkoisia suvakkiämmiä

  VastaaPoista
 11. SDP:n entinen pj. Antti Rinne heitti ennen vaaleja täkyksi vappusatasen.

  Nyt Sannalta saa kolme tonnia kuussa! Onko pääministerin päässä yhtään realismia? Onneksi sitä löytyy muilta.

  Selvästi näkee, että Sanna siellä, Sanna täällä, Sanna jokapuolella. Pysyykö vaalitaistelussa puolue mukana?

  MTV uutiset tänään

  Paljonko työstä pitää vähintään ansaita? Sanna Marinin mukaan vähintään 3000 euroa kuussa

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suora-lahetys-kello-9-sak-n-vaalitentti-marin-purra-saarikko-mykkanen-ja-muut-suurimpien-puolueiden-edustajat-kohtaavat/8578652

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tällä tahdilla elinkustannukset nousevat, vuoden päästä tuo kolme tonniakaan ei riitä. Mielestäni vapaaksi sanotussa yhteiskunnassa palkasta pitää jäädä asumiskustannusten sekä välttämättömien vaate- ja ruokaostosten jälkeen yli sen verran, että voi harrastaa jotain mielekästä. Muussa tapauksessa elämä on orjan elämää. Antiikin Roomassakin orjilla oli ruoka, vaatteet ja katto pään päällä. Nykykapitalisten mukaan sellainen järjestelmä kuuluisi nykyaikaankin.

   Poista
  2. Eräs kepulainen pääministeri totesi aikoinaan, että annan omakotitaloni turvapaikanhakijoille asuttavaksi. Sen jälkeen varusmiehet kantoivat tulijoiden laukkuja rajalla.
   Nyt toinen heittää 3000€/kk. Kuinkahan pian tämäkin on yhden sun toisen "turvapaikanhakijan" tiedossa täytenä totuutena ja vetovoimatekijänä?
   Ja sitten taas nostetaan veroja, että saadaan nämäkin tulijat ylläpidettyä.
   Kyllä pääministerillä pitää olla joku vastuu julkisista heitoista. Edes vaalitäkyjä ei voi heittää miten sattuu kun on maata johtava pääministeri.

   Poista
 12. Expressen-lehden Hamid Bali kirjoitti Ruotsissa havaituista huijauksesta liittyen valtion rahallisesti tukemaan läksyjenlukuapuun (läxhjälp). Erityisen kovia kusettajia ovat olleet erilaiset somalien yhdistykset: Av 23 föreningar som krävts på återkrav har 22 somaliska kopplingar, enligt mina efterforskningar.
  https://www.expressen.se/ledare/hanif-bali/laxhjalpsskandalen-avslojar-valfardens-svaga-punkt/

  VastaaPoista
 13. PS:n välikysymykseen suhtauduttiin naureskellen. Mikäs siinä, eihän ryöstö- ja väkivaltaongelma kosketa taksilla ajelevia ja yksityiskouluihin lapsensa laittavia ministerejä ja kansanedustajia. Vasemmalla laidalla taas ei voida ideologisista syistä puuttua oikeasti ongelmaan, koska silloin pitäisi myöntää tiettyjen etnisyyksien ero suomalaisiin nähden liittyen matalaan älykkyyteen ja impulssikontrolliin, raakaan väkivaltaan ja lastenkasvatukseen liittyen. Niinpä saamme kuulla loppuun asti sössötystä "kotoutumisesta ja syrjäytymisestä".

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!