tiistai 15. marraskuuta 2022

Kehitysmaalaisten määrä Välimerellä on jälleen kasvussa

Helsingin sanomat kertoi, että Välimeren yli on jälleen kovasti pyrkyä, vaikka se ei olekaan vielä näkynyt Suomessa kehitysmaalaisten elintasopakolaisten lisääntyneenä määränä. Eniten tulijoita on ollut Syyriasta ja Afganistanista - jälkimmäisen osalta ei tosin kerrottu, tulevatko he Talebanien hallinto-alueelta vai turvallisesta Iranista. 

HS:n mukaan kasvava ihmisvyöry on saanut EU:n tekemän taakanjakosopimuksen natisemaan pahasti, eivätkä siihen ole edes liittyneet Itävalta, Unkari, Puola, Slovakia, Viro, Tanska ja Ruotsi. Tässä oli mielenkiintoista huomata, että kaksi viimeksi mainittua ovat tehneet täyskäännöksen turvapaikkapolitiikassaan - epäilemättä siksi, että ne ovat ajautuneet aiemman äärilöperön asenteensa vuoksi pahoihin vaikeuksiin.

Suomikaan ei ole vielä saanut kantaakseen osuuttaan taakanjaosta, mutta pelkään pahoin, että Marinin punavihreä hallitus ehtii kiirehtimään asiassa ennen valtansa katoamista. Ja vaikka ei kiirehtisikään, niin vuonna 2023 taakanjaolle tulee kovia paineita Espanjan ottaessa EU:n puheenjohtajuuden.

Tosiasiassa kehitysmaalaisten kansainvaelluksen hallitsemisessa ei kuitenkaan ole keskeistä sen enempää rajavalvonta kuin taakanjakokaan. Sen sijaan EU-maiden pitäisi löytää yhteisymmärrys siitä, miten valtioliittomme vetovoima kehitysmaalaisten parissa saataisiin vähenemään. 

Valitettavasti tämä on juuri se asia, joka ei ole saanut yleistä hyväksyntää. Tästä hyvänä esimerkkinä oli espanjalaisministerin näkemys, jonka mukaan Tanskaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden lähettäminen Afrikassa sijaitsevaan Ruandaan odottamaan hakemuksensa käsittelyä ei voisi olla eurooppalainen ratkaisu. 

Eikä se tietenkään kaikkea ratkaisisikaan, mutta epäilemättä pitkä odotus Afrikassa ennen eurooppalaisten lihapatojen ääreen pääsemistä vähentäisi edes hiukan EU:hun pyrkimisen vetovoimaa. Etenkin, jos siihen liitettäisiin nykyistä tiukemmat kriteerit turvapaikan myöntämiselle - kuten esimerkiksi näyttövelvollisuuden siirtäminen Unioniin pyrkijöille.

Kestävämpien tulosten saaminen edellyttäisi lisäksi tulijoille annettavien ilmaisten etujen poistamista tai ainakin radikaalia vähentämistä. Siis esimerkiksi työntekoa ruokaa ja asumista vastaan sekä paikallisen kielen ja kulttuurin oppimista ja omaksumista turvapaikan edellytyksenä. 

Sekä turvapaikan saamisen jälkeen itsensä elättamisvelvoitetta ilman veronmaksajan piikkiä. Ja tietenkin automaattista Unionista poistamista vakaviin rikoksiin syyllistyneille.

8 kommenttia:

 1. Turvapaikkajärjestelmä kehitettiin ajatuksena, että sellainen annetaan totalitaristisen valtion järjestelmää kyseenalaistavalle poliittiselle toimijalle. Siis muutamalle ihmiselle vuosittain. Länsi-Saksassa aikoinaan hämmästyttiin, kun sinne alkoi tulla Pakistanista väkeä, jolla ei ollut mitään tekemistä politiikan kanssa, mutta anoivat kuitenkin turvapaikkaa.

  Suurille massoille ei turvapaikkaa pitäisi myöntää, vaan niiden olisi jotenkin ratkottava kotimaansa ongelmat itse. Englannissa ollaan melko vittuuntuneita, kun nyt sinne on virta Albaniasta albanialaisia miehiä, jotka eivät millään kriteerillä ole minkäänlaisia uhreja eivätkä vainon kohteita.

  VastaaPoista
 2. Milloin Suomi hakee EU:lta talven aiheuttamien kustannusten taakanjakoa? Täältä ollaan kyllä viemässä etelän leudon talven maihin rahaa vaunulasteittain milloin mistäkin syystä, mutta omia puolia emme osaa pitää. Kärsimmekö kaikki jonkinlaisesta autismista, kun olemme niin helkkarin hyväksikäytettäviä?

  VastaaPoista
 3. Eilinen Ylen pääuutislähetys näytti kuvaan Somalian lapsista. Minä muistan Biafran kärpässilmäiset pallomahat lapsuuden uutisista. Onko mikään muuttunut Afrikkaan lapioidun rahan avulla? Ei. Ainoastaan gepardihatut ovat rikastuneet. vanhemmiten olen alkanut kääntyä linkolalaiseksi. Meitä on liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea vuonna 2015 kirjoitettu kirja "Kehitysavun kirous" mihin rahat ovat valuneet. ISBN 978-952-264-361-2. Kirjoittajana entinen ulkoasiainministeriön virkamies Matti Kääriäinen.

   Saattaa muukin kuin verenpaine nousta. Vaikka se v*tutus, eikä siitä sitten ole enää pitkä matka linkolaiseksi.

   Poista
  2. Eikös siellä ole näitä banaanivaltioita, joiden hallitsijoilla on tallit täynnä loistoautoja ja ranteessa kelloja kuin Richard Scarryn lastenkirjojen banaani-Toopella. Näillä ne tuppaavat olemaan timantti-Rolexeja ja kaiken maailman tourbilloneja.

   Poista
 4. Eikö Turvapaikkajärjestelmän perimmäinen ajatus ole, että pakolaiset palautetaan takaisin omaan kotimaahan, kun tilanne on rauhoittunut? Suomessa ei ainakaan näin toimita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa kokeilisit äänestää seuraavissa vaaleissa Perussuomalaisia.
   He ovat ainoa vakavasti otettava puolue, joka vastustaa haittamaahanmuuttoa.

   Poista
  2. Mutta niinhän olen tehnyt jo vuosikaudet.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!