tiistai 22. marraskuuta 2022

Sanna Marinin aatteellinen kuva

Sanna Marinin (sd) kaupunginvaltuuston puheenjohtajakauden muotokuva julkaistiin Tampereen raatihuoneella. Siinä on esitetty Marinin kasvot suupielet suorina tai aavistuksen ylöspäin kääntyneinä ja katse suunnattuna aavistuksen ylävasempaan. Silmissä näkyy valoisa pilke.

Kaiken tämän komeuden päällä on ilmeisesti kuvatun poliittisia näkemyksiä viestittävä sumunomainen punainen lähmä, joka on keskittynyt katsojan vasemman näkökentän puolelle. Siis samalle puolelle, jossa poliittinen vasemmisto istuu eduskunnassa puhemiehen suunnasta katsottuna. 

Minusta kuva on varsin hyvä viestittäessään selkeästi Marinin poliittisen agendan sisältöä ja olemalla korostamatta liikaa hänen kiistatta edullista ulkomuotoaan. Samalla vasemmalle suuntautuva katse viestii pääministerin kaipuusta menneeseen aikaan, jossa sosialistinen maailma näytti pystyvän haastamaan markkinatalouden, mutta vihjaa samaan suuntaan sommitellun punaisen lähmän sumeudella myös siihen, että tuo näkymä oli punaisen rautaesiripun sumentama ja siten pelkkä harhakuva. 

Mielenkiintoista on myös se, että punainen lähmä sumentaa Marinin oikean silmän. Aivan kuin taiteilija olisi halunnut viestittää, että aate estää pääministeriämme näkemästä niitä ongelmia, jotka ovat aina assosioituneet poliittiseen vasemmistoon.

En sinänsä usko, että muotokuvan sommitellut valokuvaaja olisi pyrkinyt kuvaamaan kaikkia edelle kirjaamiani nyansseja, sillä onhan osa niistä kuvan kohteelle varsin epäedullisia. Mutta ehkäpä nämä elementit ovat ilmaantuneet asetelmaan alitajuisesti - tai näen ne ainoastaan oman maailmankuvani suodattamana. 

Tämä tuskin on kuitenkaan taiteilijalle kovin suuri ongelma, koska taiteen tehtävä nykymaailmassa on herättää ajatuksia. Ja sellaisia Marinin kuva herätti ainakin itsessäni. Toivottavasti myös teissä, arvoisat lukijani.
 

24 kommenttia:

 1. Tässä hieman samantapainen kuva Stalinista
  https://imgc.allpostersimages.com/img/print/u-g-PPHSQ40.jpg?w=550&h=550&p=0

  VastaaPoista
 2. Meikäläisessä kuva herätti lähinnä kysymyksen siitä, paljonko se maksoi ja kuka sen maksoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ja sinä ja muut.Prinsessa Sanna ensimmäinen pyhän palvominen on ihmisoikeutemme ja siksi saamme maksaa kiitollisina.Se kuinka paljon kuva taas maksoi on rasistinen ja misogyyninen vihakysymys koska Prinsessa Sanna ensimmäinen pyhän muotokuvan hinta on aina oikea.On kansalaisten suuri ilo ja kunnia maksaa ah niin sorretun Prinsessa Sanna ensimmäinen pyhän kuvat,kokaiinit ja kansainväliset sopimukset.

   Poista
  2. "Tampereen kaupunki teettää muotokuvat valtuuston puheenjohtajista ja pormestareista kaupungintalolle. Aiemmat Tampereen kaupungintaloon sijoitetut muotokuvat ovat olleet muun muassa maalauksia. "

   Veronmaksajat tuon maksavat ja hinta taisi olla 6000 euroa. Mutta kysymyksessä ei ole sannaspesifinen asia vaan siis kaikista puheenjohtajista teetetään muotokuva. Selkärankaa osoittaisi, että kieltäytyy muotokuvasta fiskaalisin perustein.

   Poista
  3. Ilmoitettu hinta, oliko se nyt 2600€ on mielestäni vähäinen. Onko se edes todellinen hinta? Maksajana on sentään taho, jolla on maksukykyä. Epäilen taulusta todellisuudessa maksetuksi reilu kymppitonni.
   Hieman jo nimeä saaneen taiteilijan saman kokoisen öljyvärityön hinta alkaa parista tonnista.

   Poista
 3. Teos on kaiketi realistista suuntausta.
  Marinilla on siinä kaikkein tasa-arvoisimmille tyypillinen halveksiva ilme ja voimakas punaväritys kuvaa vasemmistososialistista tavoitettaan.

  VastaaPoista
 4. "Siinä on esitetty Marinin kasvot suupielet suorina tai aavistuksen ylöspäin kääntyneinä ja katse suunnattuna aavistuksen ylävasempaan. "

  Katseen suunta riippuu, kenen kannalta katsotaan. Sanna katsoo yläoikealle. Kuvaaja lienee sanonut Sannalle, että katsoo hieman oikealle ja yläviistoon.

  acc

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Itse kuvasin näkemääni oman katseeni perusteella.

   Poista
 5. Alkaa olla mitta täynnä tuota vastuutonta pintaliitäjää, joka ajaa vasemmalta ohi jopa vasemmistoliiton porukasta. Kesän biletyssekoilut liitettynä Uniper- neuvotteluihin tekstiviestillä oli riittävä näyttö täydellisestä piittaamattomuudesta.

  VastaaPoista
 6. En pidä tuota kovin onnistuneena teknisesti. Kasvojen vasen puoli on palanut jonkin verran puhki, ja tuo punainen 'lähmä' on aivan liian taiteellisen voimakasta kuvan vasemmalla puoliskolla. Kyllä kauniista suomalaisesta naisesta saisi paljon läsnäolevamman ja lämpimämmän kuvan vähemmällä Taiteellisuudella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta terrorista joka kantaa nimeä,Marin, ei pitäsi taiteilla muuta kun paska kankaalle ja sekin olisi edustavampi.

   Poista
 7. Marin lie katselee oikealle ja ylös, )kuten anonyymi ylempänä jo totesi)...ja eikös se olisi aika lähellä lehtereitä, luulisi. En nyt muista, eikös vassarit istu puheenjohtajasta vasemmalla? Muutenkaan kuva ei ole kummoinen....eli tuollaiset väriviritelmät tekaisisin vaikka itse-- vanhalla Picasalla, mutta kun ei se enää toimi. :-) Tavallinen neukkula-puna-mode-kuva. (https://yle.fi/a/3-12679495) / no2need

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marin katsoo toki oikealle, mutta kuvassa hänen katseensa suuntautuu vasemmalle katsojan suunnasta arvioituna.

   Poista
 8. Professorin kannattaa jatkossa olla varovainen kommenteissaan kuten kaikkien meidän miesoletettujen.

  Yle tänään

  "Pyllyn kommentointi voi pian olla seksuaalista ahdistelua – lue, mikä kaikki on rangaistavaa ensi vuodesta alkaen"

  https://yle.fi/a/3-12678720
  ---------------

  Kun miettii Professorin eilisen postauksen ja sen kommentit sekä tämän, kenties (?) päivän tärkeimmän uutisen, täytyy kysyä mihin tämä maa on matkalla, pääministerin johdolla?
  No, tämänpäivän aihe eli kuvahan on vaalimainos. Sen varmaan kaikki ymmärtävät.

  VastaaPoista
 9. Itseäni ärsyttää tuon mollamaijan ulkoisen olemuksen kehuminen. Suurien silmien katse on jääkaappilämmin, naama yleensäkin ylimielisen näköinen, puhe kylmää robottimaista papatusta ja esittelee persettään, jota ei saa kohta rangaistuksen uhalla kommentoida. Kyllä sisäinen kauneus säteilee ulospäin. Milla Marinista säteilee Wefin kouluttaman psyk...No, jääköön sanomatta, mitä kaikkea tuosta maansa myyneestä ämmästä ajattelen. Taulun arvoinen hän ei ole.

  VastaaPoista
 10. Minulle tuosta tuli mieleen jonkun ö-luokan scifileffan mainosjuliste. Tilaakin olisi hienosti asiaankuuluville Empire Strikes Back -teksteille.

  Viralliset muotokuvat ovat tylsää ja ankeaa pönötystä syystä. Liika tekotaiteellisuus herättää liikaa assosiaatioita -ja on muutaman vuoden päästä vaan noloa, siinä missä pönötyskuva on ikuisesti vaan tylsä pönötyskuva.

  VastaaPoista
 11. Tuollaisten muotokuvien tarkoitusta kannattaa miettiä niin tilaajan kuin tekijänkin. Julkaisunsa jälkeehän niiden funktio on roikkua aulan seinällä ao. tehtävässä olleiden henkilöiden kuvien rivin jatkeena. Niihin ei kukaan vilkaisekaan ohikulkiessaan, eikä se ole tarkoituskaan. En ole ihan varma mikä funktio sillä kuvien rivillä on, ehkä vain täyttää muuten tylsää virastotalon aulan seinää, kun parempaakaan laitettavaa siihen ei ole. Jos yksi kuva rivissä on kovin tekotaiteellinen, niin se pistää rivistä esiin kuin kipeä tulehtunut sormi. Ei sitä sen taiteellisuutta sen rivin osana kukaan arvosta tai siitä välitä. Voisin sanoa että tämän kuvan tarkoitus on vain tuoda esiin hetkellisesti yhtä erittäin keskinkertaista poliitikkoa ja kyvytöntä ja osaamatonta johtajaa näin vaalien alla. Sen tarkoituksen se taitaa täyttää ihan hyvin.

  Harald

  VastaaPoista
 12. Kannattaa lukea Mikko Paunion artikkeli "Hups, Maailman Talousfoorumin (WEF) dystooppinen Suuri Resetti taisi juuri sortua omaan näppäryyteensä?", https://oikeamedia.com/o1-190900

  Siitä saa jonkinlaista käsitystä siitä, mitä Sanna Marin - ja joukko muita vallankahvaan kiipineitä suomalaisia politiikan "nuoria leijonia", kansan- ja maanpettureita - puuhailee tai on puuhaillut suomalaisen kansallisvaltiomme tuhoamiseksi valheellisen valtamediamme vaikenemisen ja myötävaikuttamisen turvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paunion artikkelissa mainitaan The New York Timesin järjestämän keskustelutilaisuuden neljä kärkinimeä: Sam Bankman-Fried, Volodomyr Zelenski, Marc Zuckerberg ja  Janet Yellen. Tietokilpailukysymys: Mikä yhdistää näitä mainittuja henkilöitä?

   Poista
  2. Erityisesti kiinnostaa miksi Zelenski on tuolla mukana. Zuckerberg on woke-vauhko ihan omien puheidensa perusteella, Bankman-Fried on woketuksen keulahahmoja, Yelleniä en tunne.

   Harald

   Poista
  3. Olisivatko juutalaisia? Kokeilen tätä vaikka tiedän että jos rasismisyytösten sarjatulesta selviää niin tarkka-ampuja pysäyttää yhdellä luodilla: "Antisemiitti!" Jätän tällä kertaa nykysuomen "diskleimeritkin" väliin. -jussi n

   Poista
  4. Oikein. Kaikkeen ne ehtivätkin.

   Poista
 13. Minulle jäi hieman hämäräksi, onko ko. maalaus öljyvärityö, vaiko photoshoppaus. Minusta se näyttää valokopiolta, josta puuttuu Mr Beanin kädenjälki, eli munakokkelit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsitin, että kyseessä on photoshopattu valokuva.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!