perjantai 11. marraskuuta 2022

Li Andersson pesi kätensä Kaarinan kouluhelvetistä

Twitterissä oli eilen koululaisen isoäidin nimellään kirjoittama viesti, jonka tämä osoitti ministeri Li Anderssonille (vas). Siinä kerrottiin, että "Kaarinassa Piispanristillä on koulu, jossa ekaluokkalaiset pienet pojat pelkäävät mennä kouluun jokapäiväisen, raa’an väkivallan vuoksi. Kannattaisi käydä katsomassa mitä inkluusio ja pienryhmien poistaminen on tehnyt."

Isoäiti mainitsi myös lapsenlapsensa olleen koulusta poissa viikon verran, koska "ei uskaltanut mennä sinne". Hänen mukaansa "eräs toinen pieni sanoi kotona: ´Äiti, en tänään itkenyt kertaakaan koulussa. Kyllä ne taas potki mua, mutta ei se sattunut kauheasti. Ei se haittaa´.

Yllättäen kävi niin, että ministeri osallistui pitkään viestiketjuun. Hän siirsi vastuun valtakunnan tason poliitikoilta kuntatasolle kertomalla, että "inkluusio ei tarkoita pienryhmien poistoa! Päinvastoin, hyvin toteutettu inkluusio tarkoittaa, että kaikkien sitä tarvitsevien oikeus pienryhmäopetukseen toteutuu. Jos pienryhmäopetusta ei järjestetä on kunta asettanut säästöt lasten oikeuksien edelle."

Tähän tarttui eräs kuntapäättäjä siirtämällä poliittisen vastuun takaisin hallitukselle kertomalla, että "me kuntapäättäjät olemme todella vaikeassa tilanteessa, koska kuntien vastuut ja menot ovat kasvaneet jatkuvasti, mutta esim. valtion kompensaatiot eivät ole nousseet samassa suhteessa".

* * *

Tapaus on monessa suhteessa tärkeä. Toki suomalaisten koulujen tapahtumat ylittävät ajoittain valtakunnantason lehtien uutiskynnyksen (viimeksi Ilta-Sanomat ja Iltalehti), mutta niiden perusteella voi helposti saada käsityksen, ettei koulujen tilanne ole niinkään krooninen - kuten yllä olevasta viestiketjusta voi päätellä - vaan pikemminkin ajoittain akuutisti leimahtava. 

Nähtäväksi siis jää, millä tavalla Suomi huolehtii jatkossa supistuvan jälkikasvunsa tulevaisuudesta. Siinä avaimet ovat ennen kaikkea maan hallituksen käsissä - eikä tarvittavien toimenpiteiden kenttä rajoitu pelkästään suoriin koulutusratkaisuihin vaan ulottuu aina valtion ja kuntien väliseen resurssiallokaatioon ja maahanmuuttopolitiikkaan asti. 

Ja siksi on surullista, ettei hallituksemme ministeri edes asiaan puuttuessaan kyennyt näkemään kokonaisuutta tai ottamaan vastuuta, vaan vieritti sen ratkaisemisen paikallistasolle, jossa tilanteen hallinta on käymässä vuosi vuoden jälkeen yhä mahdottomammaksi.


25 kommenttia:

 1. Vastaus näihin ongelmiin on aina raha. Toisaalta sitä rahaa kyllä kuluu, jos kouluihin joudutaan kohta hankkimaan metallinpaljastimet, valvontakamerat ja/tai ja poliisit valvomaan välitunteja. Tilanne on kuitenkin itse aiheutettu, koska ei aikaisemmin tällaista häiriökäyttäytymistä ole ollut. Väkivaltaisiin nuorisojengeihinkin vihervasemmisto tarjoaa pehmeitä keinoja ja lisää rahaa. Niiden vakuttavuus voidaan nähdä Ruotsissa. Eikö nyt olisi pelkän rikollisenalkujen päänsilityksen ja uhrien mitätöimisen sijaan tehdä jotakin ennen kuin jollakin isällä tai isoveljellä menee lopullisesti kuppi nurin? Joka vaiheessa hallitus korostaa, että Suomi on oikeusvaltio. Mikä se sellainen oikeusvaltio on, joka ei edes lapsia puolusta?

  VastaaPoista
 2. Mutta ministeri Anderson onkin nainen. Ei naiset osaa/pysty/halua kantaa vastuuta mistään - kaikki negatiivinen on aina muiden syytä. Ikävästi sama tauti on levinnyt myös miespoliitikoihin, kuten toveri Orpoon, toveri Mykkäseen, toveri Stubbiin ja eräisiin muihinkin itäisen naapurimaan morsiamiin.

  VastaaPoista
 3. Opettajat onkin jo peloteltu niin, etteivät he uskalla puuttua oppilaiden häiriökäytökseen saati koskettaa oppilaita, vaikka nämä raa'asti pahoinpitelisivät pienempiään.
  Li Andersson räpläsi kännykkäänsä keskiviikkona ministeriaitiossa aivankuin lapset luokassa.

  VastaaPoista
 4. En tiedä paskempaa valtion rahojen sijoituskohdetta kuin maahanmuuttajien kotouttaminen. Pelkkää persnettoa touhu tuottanut 30 vuotta, vaikka muka tarvitsemme maahanmuuttoa. Rahakirstun vartijat täytyy vaihtaa. Onhan nykyinen tilanne täysin kaistapäiden aikaan saama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi on ensi kevään eduskuntavaalit, äänestäkää hyvät suomalaiset - äänestäkää oikein!

   Poista
  2. Pitäähän 80% konsensusta lähellä oleville bisnesmiehille ja sosiaaliämmille keksiä liiketoimintaa ja tekemistä. Kyllä kansa maksaa te ootte aivan ihania.

   Poista
 5. Soma Li pesi veriset kätensä. Ja siirsi vastuun muille tämän hallituksemme tapaan.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Li ja kumppanit luottavat siihen, että seuraavassa hallituksessa on vastuuntuntoisia ihmisiä, jotka hoitavat asioita kuntoon. Samalla vihervasemmisto voi oppositiossa rääkyä kaikkia rakenteellisia uudistuksia vastaan ja kerätä kannatusta seuraaviin vaaleihin. Uudistukset valitettavasti aiheuttavat vyönkiristystä yhdelle jos toiselle mutta sellaista se krapula on tämän hulppean rahanjaon jälkeen.
   Toivottavasti äänestäjät ymmärtävät ja näkevät tämän touhun läpi.
   Suomen julkisen sektorin velka on nyt 188 mrd eur. Suhteessa talouden kokoon eli bkt:hen Suomella on velkaa nyt 72 prosenttia eli noin 24 500 euroa per suomalainen. Tuo summa kasvaa lähivuosina, esimerkiksi ensi vuonna noin kahdella tuhannella eurolla per pää.
   On aika alkaa miettiä sijoitetaanko suomalaisiin lapsiin vai inkluusioon?

   https://yle.fi/a/3-12671749

   Poista
  2. Yllä mainittu velkataakka 188 mrd eur on hetken päästä muisto vain, HS tänään:

   "Hallitus kiistelee nyt miljardi­luokan menolisäyksistä"

   https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009194255.html

   Poista
 6. Tuhkaa mietityttää alkaako kotikoulun suosio kasvaa enemmän. Tällä menolla alkaisin suosittaa sitä vanhemille joiden lapset joutuvat tuohon tilanteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin. Täytyy vanhempienkin olla aikamoisia sadisteja, että lähettävät pelkäävän lapsen kouluun päivästä toiseen tai kuuntelevat tuollaisia potkimisjuttuja.

   Ihan kaikkea vastuuta omista lapsista ei voi ulkoistaa yhteiskunnalle.

   Poista
  2. Samaa mietin minäkin, ei lapseni olisi tuollaiseen kouluun mennyt. Nykypäivän ihmiset sietävät äärikonformissaan ihan mitä vain. Kunhan vain ei tarvitse olla milään lailla erimieltä kenenkään kanssa. Erimielisyydestä on tullut tolkuton norsu olohuoneeseen.

   Poista
  3. Ennen vanhaan oppilaiden lisäksi myös opettaja riehui, räyhäsi, löi ja haukkui. Opettajat saatiin oppimaan kunnon käytöstä, tosin olihan siihen perheidenkin sisäisenkin väkivallan väheneminen osatekijänä. Nyt on maahan otettu uusia ryhmiä, joilla on huonot tai vähintäänkin muinaisaikaiset tavat. Heidän elämäänmenoonsa pitää puuttua lujemmalla kädellä kuin nyt tehdäään.

   Poista
 7. Ongelmien taustat ovat rakenteelliset. Keskeinen rakenteellinen seikka on islam. Liltä pitäisi muistaa kysellä, aikooko hän laittaa lapsensa kouluun, jossa on kehitysmaamuslimeita.

  VastaaPoista
 8. Pitäisiköhän "turvapaikanhakijoiden" tai siirtolaisten tai maanhanmuuttajien, millä nimellä heitä kutsutaankin, lapsille laatia oma opetussuunnitelma?
  Ensin heille opetetaan välttämättömät asiat kuten suomen kieli, lukutaito, kirjoitustaito ja yhteen- ja vähennyslasku sekä maan tapoja.
  Jos oppii (on halua oppia?) nämä asiat, sitten vasta opetetaan muita asioita.
  On itsensä pettämistä jos kuvittelee, että Lähi-idän vuoristokylästä tai Afrikan bambumajasta lähteneet elintasopakolaiset tai heidän jälkeläisensä pärjäisivät samantien koulutusjärjestelmässä, jota on kehitetty suomalaisia varten, mitä nyt sanoisi, 100 vuotta?
  Yhä tiukkenevassa taloustilanteessa joudutaan tekemään valintoja ja priorisoimaan asioita. Suomen tulevaisuus kuitenkin on niissä oikeissa suomalaisissa lapsissa.

  VastaaPoista
 9. Professori kirjoitti "Kyllä ne taas potki mua, mutta ei se sattunut kauheasti."
  Kaupoissa ei ollut vartijoita kun olin lapsi/nuori. Ne ovat tulleet myöhemmin. Alkaa kuulostaa siltä, että välitunnilla pihalla tai koulujen käytävillä pitää olla ammattimaisia vartijoita, jotka suojelevat lapsia. Yksi valtion perustehtävistä on suojella kansalaisiaan.
  Ehkä kuitenkin kustannustehokkain tapa on lopettaa hetkeksi (tai kokonaan) sen porukan vastaanottaminen, joka ei kotiudu eikä halua kotiutua. Ainakaan minä en toivo tämän maan muutumista Paskastaniaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne vartiat tarvitaan silti, ei se vastaanottamisen lopettaminen mitään vaikuta täällä jo olevien touhuihin. Ja on siellä mukana perseilemässä melkoinen joukko ihan paikallista kognitiivista alaluokkaakin...

   Poista
 10. Persiankielen taitoiset veljekset ovat Ruotsissa vakoilleet Venäjän hyväksi.

  https://www.expressen.se/nyheter/spionmisstankta-broderna-atalas-regeringen-informerad/

  VastaaPoista
 11. Perkele, yhdenkään pienen pojan (tai tytön) ei pitäisi joutua sanomaan mitään tuollaista, ikinä. Miten nämä kouluihmiset voivat nukkua yönsä? Miten meidän kouluistamma on tullut tuollaisia kärpästen herran maailmoja? se kirja oli dystopia, ei ohjekirja. Nämä saatanan satutädit ja -sedät ovat ottaneet jokaisen muinoin kirjoitetun dystopian ohjekirjakseen jonka mukaan luovat ihannemaailmaansa, Eläinten Vallankumous, Kärpästen Herra, Vuonna 1984, Fahrenheit 451 .......

  VastaaPoista
 12. Henkilön todellinen luonne tulee hyvin esiin, kun hän joutuu vastuunalaiseen tehtävään. Ja millaiseksi on osoittautunut Li Anderssonin luonne? Hän esittää kärkkäästi vaatimuksia muille, mutta kun vastaan tulee nimenomaan hänen vastuualueensa ongelmia, hän kiistää oman osuutensa ja ajamiensa ratkaisujen vaikutuksen niiden syntyyn, hän pyrkii mitätöimään ja vähättelemään niitä, hän sysii vastuuta muille ja ennen kaikkea, hänellä ei ole esitettävänään mitään yritystäkään ongelman ratkaisuun. Ja lopuksi tietysti se hänen tuttu kertosäkeensä "antakaa minun käyttööni enemmän rahaa, antakaa minun käyttööni enemmän rahaa".

  VastaaPoista
 13. Tähän Professorin linkittämään IL uutisen jatkokertomusta:

  "Apulaisrehtori näki koulun ikkunasta, kuinka tuntemattomat miehet pahoinpitelivät pikkupoikaa"

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/937c6592-ff1d-49ac-9fcb-fc2ab2704ea0

  Artikkelista poimittua

  Kaarinan Littoisten kaupunginosassa sijaitsevassa Kotimäen koulun pihalla pahoinpideltiin torstaina iltapäivällä viidesluokkalainen poika, joka oli lähdössä koulusta kotiin.
  ...
  ...
  Poliisi: yksittäistapaus

  ----------------------

  Kolme miestä lyö 5. luokkalaista. Jospa poliisi ei nyt aloita tätä tarinaa yksittäistapauksista vaan huolehtii lasten ja miksei aikuistenkin turvallisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo yksittäistapaus-lässytys on tavallista silloin, kun teon takana ovat etnolellikit. Olisiko miesten pitänyt pieksää koko koulu, jotta kyseessä olisi joku vakava yhteiskunnallinen ongelma? Ehkä silloinkin toppuuteltaisiin, että on harvinainen yksittäistapaus, että koko koulu piestään yhdessä päivässä.

   Poista
 14. Suomalaisista lapsista on välttämätöntä pitää huolta ja huolehtia heidän koulutuksestaan.
  Suomalaiset lapset ovat maamme tulevaisuus.
  Tässä alla tutkija, dosentti, kertoo asiallisesti näkemyksensä ja se karua luettavaa.
  -------------------
  HS 12.11.2022

  Puheet työperäisestä maahanmuutosta ovat täysin epärealistisia ja vastuuttomia, sanoo tutkija

  Tutkija Pasi Saukkosen mukaan työperusteinen maahanmuutto ei tule ratkaisemaan Suomen ongelmia.
  ”Varsinkaan huoltosuhteeseen liittyviä ongelmia maahanmuutolla ei ratkaista ikinä”, asiantuntija sanoo.

  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009190374.html

  VastaaPoista
 15. IL 12.11.2022

  ”Me tapetaan teidät” – naamioituneet nuoret ryöstivät koululaiset bussissa: miksi kukaan ei tehnyt mitään?
  Kommandopipoilla naamioituneet ryöstäjät veivät 14-vuotiailta pojilta puhelimia, lompakoita ja vaatteita.

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d2bdf826-c023-4dfa-959d-f7714e01fb83

  Artikkelista poimittua

  Neljän helsinkiläisen kahdeksasluokkalaisen kaveruksen lyhyt bussimatka ostosreissun jälkeen muuttui painajaiseksi
  lauantaina 5. marraskuuta, kun kaksi nuorta miestä ryösti heidät.
  ...
  ...
  Vanhemmat ovat kauhuissaan sekä itse ryöstöstä että bussissa olleiden aikuisten välinpitämättömyydestä.

  – Pelottavinta oli se, että yksikään aikuinen suhteellisen täydessä bussissa ei puuttunut asiaan.
  Kukaan aikuinen ei tarjonnut apuaan siinä, miten pitäisi toimia, saati kysynyt, olivatko pojat kunnossa.
  Arvata saattaa, että pojat olivat melko kauhuissaan ja peloissaan, yhden koulupojan äiti kertoo Iltalehdelle.

  Toisen pojan isän mukaan koululaiset olivat kiinnittäneet huomiota kommandopipoilla naamioituneisiin nuorukaisiin jo kauppakeskukseen sisään mennessään.
  ...
  ...
  Äiti kertoo poikansa ihmetelleen miksi kukaan ei puuttunut asiaan, vaikka linja-autossa oli kyydissä muun muassa useampi isokokoinen mies.
  Poikien mukaan bussi oli varsin täynnä matkustajia, joten silminnäkijöitä oli paljon.
  Edes tilanteen jälkeen kukaan matkustaja ei ollut tullut kysymään tapahtuneesta.
  -----------------

  Siis lapset ja nuoret eivät ole turvassa koulussa, ei julkisessa bussissa...

  Alkaa kuulostaa siltä, että busseissakin pitää olla ammattimaisia vartijoita, jotka suojelevat lapsia. Yksi valtion perustehtävistä on suojella kansalaisiaan.
  Ehkä kuitenkin kustannustehokkain tapa on lopettaa hetkeksi (tai kokonaan) sen porukan vastaanottaminen, joka ei kotiudu eikä halua kotiutua.
  Ainakaan minä en toivo tämän maan muutumista Paskastaniaksi.

  VastaaPoista
 16. Yle 16.11.2022

  Alaikäiset tehneet useita ryöstöjä teräaseilla uhaten Vantaalla ja Keravalla, epäilee poliisi – nuorin uhri 12-vuotias
  Vakavimmassa yhteenotossa käytettiin käsiasetta. Poliisi tutkii tapausta tapon yrityksenä.

  https://yle.fi/a/74-20004944

  Artikkelista poimittua:

  Teot ovat tapahtuneet marraskuussa lyhyen ajan sisällä Keravalla sekä eri puolilla Vantaata.
  Poikaporukan epäillään ryöstäneen 12- ja 13-vuotiaat pojat 1. marraskuuta Keravan juna-asemalla.
  Yksi heistä tehosti epäiltyä ryöstöä näyttämällä Karambit-tyylistä puukkoa.
  ...
  ...
  Vantaan Martinlaaksossa 17-vuotiaan nuoren epäillään ampuneen käsiaseella maata kohden.
  ...
  Ampujaa epäillään ampuma-aserikoksesta ja tapon yrityksestä.

  Myyrmäessä kahden 16-vuotiaan epäillään puukottaneen 15-vuotiasta uhria useita kertoja eri puolille kehoa. Tämä väkivallanteko sattui 7. marraskuuta.
  Uhri sai vakavia leikkaushoitoa vaativia vammoja. Tekijää epäillään tapon yrityksestä.
  ...
  ...
  Vantaan Koivukylässä 14-vuotiaalta nuorelta ryöstettiin takki teräaseella uhkaamalla vajaa viikko sitten. Tekijöiksi poliisi epäilee neljää 15-vuotiasta nuorta.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!