lauantai 19. marraskuuta 2022

Epäily Kaius Niemen törkeästä rattijuopumuksesta

Helsingin sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi joutui epäillyksi törkeästä rattijuoppoudesta ja ilmoitti jättävänsä tehtävänsä. Tämä tapahtui eilisaamuna sen jälkeen, kun Sanoma-talossa oli vietetty kosteaa yötä HS:n kirjallisuuspalkinnon jakamisen yhteydessä. 

Käytettävissä olevan tiedon perusteella Niemi oli pyrkinyt ajamaan autollaan parkkihallista, mutta jäänyt sisälle vahtimestareiden suljettua parkkihallin uloskäynnin ja kutsuttua poliisin paikalle. Mikäli tämä kaikki pitää paikkansa - ja miksei pitäisi - ei tapauksessa ole mitään epäselvää. 

Tartuin tapaukseen siitä syystä, että Niemen viinanhuuruinen ajelu kertoo jälleen kerran karua kieltään siitä, etteivät edes yhteiskunnan parhaat menestyjät ole aina rationaalisia olentoja. Sen sijaan myös heillä on inhimilliset heikkoutensa, joiden seurauksena voi olla putoaminen korkeasta asemasta. 

Tapauksesta tuli hakematta mieleen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok) tapaus, jossa hän kärähti autonsa ajamisesta juopuneena. Törkeä rattijuopumus ei hänen kohdallaan vaikuttanut poliittiseen uraan, koska hänen sinivihreät äänestäjänsä hyväksyivät tapauksen ja poliitikko itse on kyennyt hallitsemaan tapahtuneen jälkeisen viinankäyttönsä. 

Nähtäväksi jää, kuinka käy Kaius Niemen. Antavatko kollegat ja lehtitalot anteeksi vaikutusvallaltaan maan ex-ykkösjournalistin törttöilyn, vai hylkäävätkö he tämän ammattipiireistään. Ensivaikutelman perusteella heidän reaktionsa näyttäisi olevan jonkinasteinen solidaarisuuden osoitus Niemelle.

Tosiasia kuitenkin on, että törkeät rattijuoppoudet kielivät yleensä pitkäaikaisista ongelmista päihteiden käytössä. Toivottavasti Niemen kohdalla ei kuitenkaan ole niin, eikä hänen elämänsä ajaudu viinanhuuruiseen alamäkeen tapahtuneen jälkeen, vaan hän pystyy ryhdistäytymään ja sulkemaan korkin. Nyt nähdyn kaltainen kollegoiden tuki edistää jälkimmäistä, mutta ei valitettavasti varmista sitä.

Toinen asiaan vaikuttava asia on suomalaisen yhteiskunnan - hyvästä syystä - rattijuopot tuomitseva yleinen mielipide. Sen aiheuttama paine voi edistää korkin sulkemista, mutta yhtä hyvin se saattaa johtaa entistä rankempaan ryyppäämiseen. Lopputulos riippuu ennen kaikkea Niemen omista luonteenpiirteistä. 

Tässä puolestaan näen ikävä kyllä huolestuttavana piirteenä sen, että Niemen kiemurtelu päätoimittajan vastuunsa tunnustamisesta äskettäisessä tapauksessa, jossa HS julkaisi suomalaisten turvallisuuteen liittyvää sotilaallista tietoa. Se viittaa jonkinasteiseen moraaliseen heikkouteen, jollainen ei ainakaan auta siirtymistä päihteettömään elämäntapaan.

Loppukaneettina toivotan Niemelle tapahtuneen syvällistä pohtimista ja tosiasioiden tunnustamista. Ja sitä kautta siirtymistä viinattomaan elämäntapaan.

26 kommenttia:

 1. Suomalaiset päättäjät ovat aina vastustaneet rattijuoppojen kovempia tuomioita. Taitaa olla oma lehmä ojassa tässäkin asiassa. Mitkähän olisivat sen metelin desibelit mediassa, jos ratissa olisi ollut vaikka Jussi Halla-aho? Ei taitaisi löytyä ainakaan professoritason puolustajia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä Niemeä puolusta, mikäli sitä tarkoitat. Mutta ei häntä lynkatakaan tarvitse.

   Poista
 2. Arkiaamuna kovassa kännissä edellisen yön jäljiltä, kertoo olemassa olevasta alkoholiongelmasta, aivan kuin Pietikäiselläkin, ei siitä valitettavasti mihinkään pääse. Se mikä minua ihmetyttää on tuo toimittajien "hyvä jätkä" kampanja sellaisen päätoimittajan puolesta joka jättää alaisensa vastaamaan yksinään oikeudessa itse tekemästään päätöksestä, luikertelee irti muotoseikkoihin vedoten. Vanha media on yrittänyt lobannut nettisivuillekin "päätoimittajan vastuuta" jotta niiden kirjoituksia saataisiin suitsittua paremmin ja kilpailua vähennettyä, ja nyt sitten tässä oikeudenkäynnissä se "päätoimittajan vastuu" osoittautuukin täysin olemattomaksi.

  VastaaPoista
 3. Kuplajuoma pyörrytti pikkumiestä?

  VastaaPoista
 4. Viina, laulu ja naiset... vai onko niin, että "raskas" työ vaatii raskaat huvit.

  IL 18.11.2022

  MTV: Kolme turvahenkilöä pysäytti hoipertelevan Kaius Niemen – yritti lähteä Helsingin liikenteeseen

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/dfcd725a-5c86-481f-81a9-403e935f0002
  ------------------------

  Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kolme turvahenkilöä esti Kaiusta lähtemästä liikenteeseen. Jos estivät, niin olisivat voineet taluttaa hänet työhuoneeseensa lepäämään ja selkiytymään. Siellä olisi voinut nukkua sohvalla promillet pois. Akkamaista meininkiä että käräyttivät Kaiuksen. Olivatko henkilöt naisia.

   Poista
  2. Turvahenkilöt toimivat esimerkillisesti. Laittoivat nilkin vastaamaan teostaan, hänhän kun olikin vastaava päätoimittaja.

   Poista
 5. Kollegoiden solidaarisuus olisi kyllä astetta vähäisempää, jos he tiedostaisivat että teoriassa Niemi olisi voinut ajaa maahanmuuttajan päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hyvä ja asiallinen kommentti.

   Poista
 6. Helsingin pravdan kommaripaska on siis yhteiskunnan parhaita menestyjiä?
  Hyi saatana.
  No hyvin menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Establishmentin mielestä näin on, kirkkaasti.

   Poista
  2. Lienee myös palkkakuitin perusteella.

   Poista
 7. En minä vaan ymmärrä, miksi tästä on pitänyt nostaa tällainen ajojahti?
  Kaius Niemihän vain soitti torstai-iltana haitaria:

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6eab1d7e-ad2b-4d74-af4a-42a965bc519b#gallery

  On se nyt kumma, ettei ihminen saa yrittää löytää elämäänsä edes vähän iloa ja valoa soittamalla haitaria ilman, että aletaan syytellä kaikenlaisesta!
  Hänhän vain soitti haitaria!!

  Eikö tämä muka riitä puolustukseksi?
  On samantasoinen kyllä tässä vähän aiemmin riittänyt.
  Vai onko Kaius jollain tavalla vääränlainen puolustautumaan näin?

  VastaaPoista
 8. Mikäli olisi tapahtunut kuten Niemi olisi halunnut, että hän olisi päässyt liikenteeseen ajettuaan pitkin seiniä parkkihallissa ja 1,2 promillen hunalassa,
  olisi pahin mahdollinen voinut tapahtua.

  Hän olisi voinut ajaa jonkun tietä ylittävän vanhuksen yli tai telonut koulumatkaa pyörällä ajaneen lapsen tms. Pahimmillaan uhri olisi kuollut. Onneksi tätä ei päässyt tapahtumaan.
  Tässä kuitenkin näemme mitä on suomalainen vastuullinen media - tekopyhää liturgiaa.

  Kun tuomiota luetaan, toivottavasti tuomarit ovat tilanteen tasalla. Mitään alennuksia tai lieventäviä asianhaaroja ei tarvitse yrittää etsiä vaan tuomio asteikon yläpään mukaan.
  Sekä teon törkeyden että aseman vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outoa, että establismentin jäsen ilmiannetaan. Muuthan sisäpiireihin kuuluvat saavat tehdä melkein mitä tahansa ilman seurauksia. Epäiltiinkö, että Kaius laulaa ja siksi hänet piti juittaa ja syrjäyttää. Onneksi ei pudonnut Sanoma-talon aulaan yläkerroksista. Sai pitää henkensä.

   Poista
 9. Mikä onkaan , kaikki kommentit ihannoivat kuinka hieno mies tämä päätoimittaja on. Unohditteko mitä hänellä oli aikomus tehdä? Ajaa väkijoukkoon taju kankaalla? No olkoon, hyvä kaveri kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta kun Kaius soitti vain haitaria!
   Hän halusi vain vähän iloa ja valoa elämäänsä soittamalla haitaria!
   Miksi täytyy järjestää hirveä ajojahti vain siksi, että ihminen halusi vähän valoa ja iloa elämäänsä soittamalla haitaria?

   Poista
  2. Älä nyt ano noloile.... sitäköhän ne kommetit oikeasti tarkoittavat? 😁

   Poista
 10. Vastaava päätoimittaja, joka ei sitten tiukan paikan tullen vastannutkaan, vaan luikerteli. Hesarin tasohan on ollut suorassa pudotuksessa kauttaaltaan. Nyt olisi hyvä tilaisuus nostaa limbo-tasoa, mutta taitaa olla turha toivo.

  VastaaPoista
 11. Olen kuullut myös epäilyn että teko olisi ollut tahallinen eli siis itse tarkoituksella aiheutettu. Tarkoituksena päästä irtisanoutumaan viestikeskusjutun takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän hänen nykyisellä statuksellaan työn suhteen ole mitään tekemistä sen jutun oikeudenkäynnin ja rangaistuksen kannalta. Jos hänelle tulee sen aikaisesta päätoimittajuudesta ongelmia, niin niitä tulee riippumatta onko hän nyt päätoimittaja vai ei.

   Poista
  2. Saahan sitä irtisanoutua ilman, että leikkii rattijuoppoa.

   Poista
  3. Jos teko oli tahallinen, niin sitten Kaius on todella tyhmä.

   Poista
  4. jopas scriptejä? /// Olin aikoinaan hommissa autohallissa, isossa, missä 2 sisäänkäyntiä. Jos tulija tuli vaksien kopin kautta, niin oli kenties kunto nähtävissä...--jos toista kautta, ei tietoa. Myös hallin valvojilla on kamerat eri käytäviin, ja tiedossa on vakkari-asiakkaiden kanssa, kuka lähtee ja millä lähtee. Jos sitten ihan oma Hesarin kellariparkki-- niin ihmetyttää, miksi vaksit ovat poliiseja soittaneet, ennenkuin soittavat talon isoimmalle pomolle-- vai olikos se juuri Kaius itse. Eli, hyväksyy sitten juoppokuskit tai ei, niin hesarin vaksit siis vasikoita tässä kohtaa. Nyt en vain ole varma, kuinka yleinen paikka on parkkihalli, mutta eihän se ainakaan liene katu tai yleinen paikka - vai onko. Sitäpaitsi tosiaan ajelu olisi loppunut jo ennen auton liikkeelle lähtöä, jos ko vaksit olisivat juosseet auton luo ja estäneet sen ensimmäisenkin metrin liikkeen. Kun ei toki tunne yksityiskohtia, niin vaikea sanoa. /// Aikoinaan esim kytät tekivät, jos sillä päällä....sen että kyttivät kapakan ulkopuolella autolla lähtijöitä, ja ottivat kiinni vasta ajon jälkeen. Siinä vasta kunnon kyttämenoa....eli mieluummin nalkkiin ajosta, kuin että estetään rikoksen tapahtuminen. Onkohan HS_vakseilla ollut jotain hampaankolossa Kaiusta kohtaan, kun moisen keissin saivat aikaan. Onnea.

   Poista
 12. Kovasti on toitotettu, kuinka hieno mies hän on- Kuitenkin rattijuoppo.

  VastaaPoista
 13. Rattijuopumustapaukset ovat todella pelottavia. He eivät aiheuta vaaraa ainoastaan itselleen, mutta myös muille. Olisikin ehkä hyvä, jos olisi ensimmäisen tapauksen jälkeen alkulukon osto ja asennus pakollista. http://www.viestipaja.fi/autovarustelut-henkiloautoihin/

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!