torstai 17. marraskuuta 2022

Ensimmäinen uusi syötävä antibiootti 20 vuoteen

Kirjoitin eilen tuoreesta tiedebarometrista ja ihmisten arvojen ja käytännön toimien ristiriidasta. Siksi lienee paikallaan jatkaa tänään kertomalla uudesta tieteellisestä löydöksestä, jonka seurauksena antibiooteille resistenttien bakteereiden hallintakriisi helpottunee lähiaikoina ainakin joksikin aikaa: Euroopan Unionissahan niiden takia kuolee vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Amerikkalainen Science-lehti kertoi uutispalstallaan uuden antibioottisen yhdisteen lupaavasta kehitystyöstä. Tämä yhdiste ei ole vanhojen antibioottimolekyylien modifikaatio, vaan edustaa täysin uutta kemiallista ryhmää.

Kyseessä on yhdiste nimeltään gepotidasiini ja se paransi virtsatietulehduksia kahdessa suuressa tutkimuksessa niin tehokkaasti, että tutkijat päättivät lopettaa ne suunniteltua aiemmin, koska antibiootin teho ilmeni niin nopeasti. Yhdisteen valmistaja aikookin hakea jo ensi vuoden alussa lääkkeelle hyväksyntää Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta. 

Mikäli lupa heltiää, on gepotidasiini ensimmäinen kokonaan uudenlainen suun kautta otettava antibiootti virtsatieinfektioihin yli 20 vuoteen. Se on tehokas useimpia yleisimmin virtsatieinfektioita aiheuttavia kolibakteerikantoja vastaan - myös sellaisia, jotka ovat resistenttejä nykyisin käytössä oleville antibiooteille. 

Jatkossa gepotidasiinin tehoa aiotaan testata myös muille bakteeritaudeille. Seuraavaksi selvitetään sen käyttökelpoisuus tippurin hoidossa. 

Tosiasia kuitenkin on, ettei tämäkään antibiootti tule torjumaan bakteereita ikuisesti, vaan sen tultua yleiseen käyttöön yleistyvät bakteerikannat, joissa syntyneet mutaatiot tekevät ne resistenteiksi uutta lääkettä vastaan. Tämä kuitenkin vie aikaa ja antaa siten lääketieteelliselle tutkimukselle aikaa kehittää uusia antibiootteja niiden kukistamiseksi.

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen juttu ja hyvä uutinen. Jää yksi kysymys. Onko bakteerien mutaatiot pääsyy resistensseihin silloinkin kantoihin, mikäli oikea lääkekuuri otetaan huolellisesti loppuun? Itse olen luullut, että liian lyhyet kuurit tai potilaan itse keskeyttämät ovat keskeisessä osassa resistenssien syntyyn. Nämä ovat kaiketi pääasiassa kolmannen maailman ongelmia.

  VastaaPoista
 2. On täysin hulua, väärin ja vastuutonta ihmiskuntaa kohtaan antaa kuukkereille valkoisten keksiimiä antibiootteja. Näin ihmisiä kuolee kun kuukkerit tuottavat antibioottiresistenttejä niin bakteeri kuin viruskantojakin, kuten HIV ja ihmiset joutuvat kärsimään.

  mitään ihmeen taivaankannelta löytyvää lakia ei tällaiseen vastuuttomaan toimintaan ole. Kuukkerit voivat keksiä ihan itse omia lääkkeitään ja antibioottejaan monituisia tautejaan vastaan. Valkoisten keksimien lääkkeiden kopioyritykset ovat myös kiellettyjä, kulttuurin omimista. Tosin ne pöljät eivät sihen edes omin nokkinensa pystyisikäään lol.

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti eu hyväksyy. Antibiootit ovat edelleen "ihmelääke" oikein käytettynä. Eteläeuroopassa kuulemma ei ole niin tarkkaa? EU on vähän arvaamaton, tähän liittyen en ymmärrä vieläkään benfotiamiinin myyntikieltoa,vaikka on tehokavitamiini.

  VastaaPoista
 4. Wikipedian antibioottiartikkeli vihjaa, että osn kaupalliset syyt on vaikutatmassa, ettei uusia antibiootteja tule markkinoille. Jos uusi antibiootti kehitetään, mikrobitutkijat pyrkivät estämään sen käytön. Näin se kehitystyö ei ole kannattavaa, joskin olisi muuten mahdollista.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!