lauantai 26. marraskuuta 2022

Ylen hallintoneuvoston tulee huolehtia lain noudattamisesta yhtiön toimituksessa

Päättyvä viikko jää historiaan sananvapauden kannalta surullisena. Näin siksi, että viestintäprofiililtaan maamme suurimmista valtamedioista poikkeava AlfaTV meni konkurssiin

Kanavan omistajista kansanedustaja Harry Harkimo (Liike) totesi lakonisesti, että "jos jotakin asiaa ei saa kannattavaksi, sitä ei saa kannattavaksi. Eihän sille mitään voi."

Seinäjokelainen autoalan yrittäjä Joni Nelimarkka puolestaan kertoi, että häntä "harmittaa koska kyseessä oli nousujohteinen kanava ja siinä oli hyvä imu päällä. Ajat ovat kuitenkin kovat ja tässä tilanteessa Suomesta ei löytynyt riittävää rahoitusta."

Kanavalla maan parasta poliittista keskusteluohjelmaa tehnyt Sanna Ukkola puolestaan maalasi synkkää kuvaa suomalaisesta mediakentästä. Hänen mukaansa se on Suomessa "hyvin keskittynyttä. AlfaTV teki paljon suomalaista ajankohtaisohjelmaa, ja nyt tämän genren määrä romahtaa. TV-ala on kallista ja etenkin viime aikoina meillä on ollut kriisiä kriisin perään ja mainoksistahan ne rahat lähtevät ensimmäisenä."

Tämä kaikki tarkoittanee jatkossa sitä, että Ylen ja Helsingin sanomien vetämä punavihreä tulkinta maailman tapahtumista saa - jos mahdollista - entistäkin hallitsevamman aseman suomalaisessa tiedonvälityksessä. Se ei tapahdu räikeästi, vaan salakavalasti valitsemalla kommentaattoreiksi pääsääntöisesti toimituksen näkemyksiä myötäileviä asiantuntijoita sekä jakamalla ruutuaikaa poliittisesti epätasaisesti sorsimalla toimituksissa epämiellyttäviksi koettujen puolueiden edustajia ja vastaavasti päästämällä toimituksen linjaa lähellä olevia poliitikkoja ääneen suhteettoman usein.

Niinpä päätin laskea jälleen Ylen A-studiossa ja A-talkissa esiintyneiden poliitikkojen määrän tältä syksyltä eli 1.9.-24.11. väliseltä ajalta. Saamistani luvuista laskin myös suhdeluvun sille, millä frekvenssillä kunkin puolueen poliitikot oli valittu esiintyjiksi suhteessa puoluekantaan. Lopputuloksena syntyi seuraava taulukko.


Taulukosta nähdään, että puolueista SDP:tä, Keskustaa ja Vihreitä kutsuttiin nauttimaan veronmaksajien kustantamaa TV-aikaa eniten suhteessa niiden kannatukseen (eli kansanedustajien määrään) viime vaaleissa äänestäneiden kesken. Näitä puolueita lähelle pääsivät myös Kokoomus ja Vasemmistoliitto. 

Perussuomalaiset jäivät jälleen muita suurpuolueita sekä äärimmäistä vihervasemmistoa vähemmälle TV-ajalle kuten myös Kristillisdemokraatit, Ruotsalainen kansanpuolue ja Liike Nyt. Huomioiden aiemmat selvitykseni samasta aihepiiristä (yksi, kaksi, kolme ja neljä), voitaneen todeta kiistatta osoitetuksi, että Ylen toimitus sorsii ajankohtaisohjelmissaan pienpuolueita pois lukien erityisesti Vihreät - mutta myös Vasemmistoliitto - sekä rajaa suurista puolueista Perussuomalaisille tarjottua näkyvyyttä. 

En tiedä kuinka monta kertaa minun on laskettava nämä luvut ennen kuin Ylen hallintoneuvosto ryhtyy toimenpiteisiin ilmoittamalla yhtiön toimitukselle sen velvollisuudesta noudattaa Ylestä annetun lain  kirjainta ja tarkoitusta. Tällaiselle puuttumiselle on nimittäin selvät perusteet. 

Laissa nimittäin todetaan sanatarkasti, että "julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti... tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia" ja "ottaa ohjelmistossa huomioon sivistys- ja tasa-arvonäkökohdat". Sekä lisäksi painotetaan, että "yhtiön on toiminnallaan edistettävä sananvapautta, korkeatasoista journalismia ja median monimuotoisuutta".

13 kommenttia:

  1. Eikös medialla ole se käsitys, että he päättävät kuka voittaa vaalit - ja toiminta sen mukaista kuten tämäkin tutkimus osoittaa.
    Harkimollakin olisi varmaan mielipiteitä ja näkemyksiä asioista mutta taulukko näyttää puhdasta nollaa.

    VastaaPoista
  2. Aina voi vedota siihen, että hallituspuolueita tulee hiillostaa ajankohtaisissa asioissa.
    Toisaalta miksi porvarillisen Suomen hallituksessa on äärivasemmistolla enemmistö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten tiedetään, ko. hallitus on olemassa koska aisankannattaja-puolue lähti tukemaan sitä - varmistaakseen maakuntien hillotolppapaikat omille jäsenilleen ja siten säilyttääkseen maakunnissa edes jonkinlaisen valta-aseman.
      Valitettavan kalliiksi se käy veronmaksajien kukkarolle. Vähän niin kuin Ylekin.

      Poista
  3. Ikävää, mutta tavallaan Suomen kansa on kohtalonsa, eli tuhoutumisensa ihan itse äänestänyt, ei voi mittääään ei

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nukkuvien puolueella on iso vaikutus Suomessa. Jos ihmiset lähtevät äänestämään niin kevään vaaleissa suunta muuttuu.

      Poista
  4. Vastaava tilasto ajankohtaisohjelmien ns. asiantuntijoista lienee vielä synkempi. Sen laatiminen olisi demoralisoivaa, koska pitäisi kaiketi ainakin tilapäisesti antaa asiantuntijan status erilaisille sukupuolentutkijoille ja muille kognitiivisille spedeille.

    VastaaPoista
  5. Pikipäiden..voitttava peliteoreettinen strategia on vain nuussia mahdollisimman paljon uusia kuukkereita ja pikipäitä, sitten sukupuuttooon pian kuolemassa olevat valkoiset, ns. arjalaiset jopa suvakkien toimesta pistetään maksamaan tämä elätys ja täten oman tuhoutumisensa...allekirjoitus

    VastaaPoista
  6. Todella ikävää. Kaupalliset kanavat työntävät tuutistaan ala-arvoista, moraalitonta roskaa ja huumoritonta huumoriohjelmaa ja verorahoilla rahoitettu Yle punavihreää politiikkaa ja näitä nykyajan kotkotuksia kuten ilmastonmuutosta, wokea, pridea ja transmiesten oikeuksia olla raskaana ja synnyttää. Hyvin harvoin Yle yllättää positiivisesti. Verorahat menevät sinne kuuluisaan Kankkulan kaivoon.

    VastaaPoista
  7. Tässä tämä Maria Petterssonin järjetön ja röyhkeä mielipide lehdistön vallasta. Stalinin ja Putinin henki leijuu suomalaisen tiedonvälityksen yllä.

    https://journalisti.fi/nakokulmat/2019/01/me-ptmme-mist-vaaleissa-puhutaan/

    VastaaPoista
  8. YLEllisesti puolustettu ursulaatio aiheuttaa kymmenien miljardien tuhon Suomen talouteen

    VastaaPoista
  9. Nyt kannattaisi proffesorin kuunnellä liittokaveriaan: https://yle.fi/a/3-12638287 eikä yrittää eriarvoistaa mitään..

    VastaaPoista
  10. Alfa-tv toimi pienillä resursseilla ja henkilökunta uskoi asiaansa. Valitettavasti Suomen mediakenttää hallitsee verorahoista elantonsa saava valtiollinen toimija. Suomessa on erittäin vaikeaa tehdä bisnestä media-alalla. Sama pätee useimpiin länsimaihin. Siksi journalismi on valtamediasta likipitäen kadonnut ja korvautunut halvemmalla clickbaaitillä. Toiseksi vaikka media on huonoa bisnestä, sillä on arvonsa mielipidevaikuttajana. Tämän ovat Yhdysvalloissa huomanneet Jeff Bezosin kaltaiset monimiljardöörit.

    Bezosin Washington Post on rahareikä, mutta lehden avulla Bezos saa omat näkemyksensä valtajulkisuuteen. Alfa-tv:n konkurssin yhteydessä luin vielä hälyttävämmän uutisen eli Suomen suurin kaupallinen tv-kanava MTV tuottaa koko ajan tappiota, vaikka se on Suomen ehkä suosituin tv-kanava. Suomessa eikä missään muussakaan länsimaassa voi enää tehdä bisnestä medialla.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!