torstai 24. marraskuuta 2022

Eduskunta ohitti kyvyttömän hallituksen

Helsingin sanomat kertoi, ettei Sanna Marinin (sd) hallitus kyennyt antamaan eduskunnalle esitystä yrityksissä tehtävän tutkimuksen, tuotekehityksen ja innovaatioiden - siis suomalaisen talouselämän kilpailukyvyn - tukemisesta tilanteessa, jossa maan julkinen sektori on kasvanut kestämättömän suureksi yhteiskunnan maksukykyyn nähden. Syynä tähän oli ilmeisesti Vasemmistoliiton harjoittama pelin politiikka, jolla se yritti kiristää TKI-tuen vastineeksi verotusta lisääviä toimia.

Nyt on kuitenkin käynyt niin, että eduskuntapuolueet - mukaan lukien Vasemmistoliiton edustaja - ovat löytäneet parlamentaarisessa työryhmässä toisensa ja eduskunnan enemmistö tullee sen perusteella viemään asian eteenpäin riippumatta siitä kuinka Vasemmistoliiton ryhmä lopulta suhtautuu asiaan. Tämä on hyvä asia, vaikka sen aikaansaamiseksi esitetty koreografia onkin varsin epätavallinen. 

Nähtäväksi jää, syntyykö edellä kuvatusta poliittisten asioiden hoitamistavasta jatkossa ratkaisu sille, kuinka Suomessa hoidetaan tärkeitä asioita silloin, kun maassa on vallassa toimintakyvytön hallitus, jonka jäsenille ministeriauton takapenkki on liian rakas valtioneuvoston kaatumiseksi omaan mahdottomuuteensa. 

Ongelmaksi tässä saattaa muodostua se, että vallan kolmijako-opin mukaan asian panee täytäntöön sama hallitus, joka ei pystynyt tekemään päätöstä. Jos nyt sitten kävisi niin, että asia kuuluisi kulloinkin päätettyä asiaa vastustavan puolueen ministerin vastuulle, voisi tämä hidastaa päätöksentekoa valtionhallinnon rattaissa. Ja siten jatkaa vahingontekoa suomalaiselle yhteiskunnalle.

6 kommenttia:

 1. Punavihreiden ja vasemmistoliiton päätoimenkuva on vahingoittaa markkinataloutta kaikin tavoin.
  Lukekaa myös Yrjöperskeles-blogi.

  VastaaPoista
 2. Paholainen on yksityiskohdissa ja periaatteessa vasemmistoliitto saattaa olla oikeassa jarruttaessaan esitystä. Yksityiskohdista riippuen kyseessä voi olla aito tuki tuotekehitykselle tai puhdas yritystuki. Yritystukiahan meillä on jo aivan liikaa.

  VastaaPoista
 3. "Opetus- ja kulttuuriministeriö ohjaa ja valvoo korkeakoulujen ja tiedelaitosten toimintaa ja toimii niiden pääasiallisena rahoittajana."
  Eli onko tämä sitten asiaa vastustavan opetusministeri Li Anderssonin takana vai esitteleekö asian keskustan tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen?
  Jos riitaa on (taas kerran tämän hallituksen aikana) niin hallitushan varmaan joutuu äänestämään asiasta ja järki voittaa mutta antaako ministeri esityksen vai ei?
  Jännät paikat - toinen vastustaa ja kepu pettää aina?

  Jakopuolueiden edustajien pitäisi pikku hiljaa alkaa ymmärtämään ettei ole mitään jaettavaa eikä verotettavaa ellei maan talous ole elinvoimainen.

  Ai että kyvytön hallitus? No ilmankos niitä epäluottamuslauseita tehdäään, varmaankin siis syystä:

  https://www.suomenuutiset.fi/ps-esitti-epaluottamusta-hallitus-on-vahatellyt-jengi-ja-katurikollisuuden-tuomaa-uhkaa-ja-epaonnistunut-kansalaisten-turvallisuudesta-huolehtimisessa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katuväkivallan uutisoinnista saatiin taas esimerkki, kun Yle julkaisi poikkeuksellisesti tekijän nimen, koska tällä oli aiempaa rikoshistoriaa ja tapaus oli yhteiskunnallisesti merkittävä. Yhteiskunnallisesti merkittäväksi sen teki ilmeisesti tekijän tausta, joka nimestä päätellen ei ollut poikkeuksellisesti kuunpalvoja. Jos vihdoin ensi vaaleissa saadaan suuri persuenemmistö, eduskunnan tulee lopettaa lehdistötuki, koska sillä rahoitetaan woketusta ja Suomen tuhoamista.

   Poista
 4. Hiukan aiheen ulkopuolelta, mutta keskustan ollessa hallituksessa on tultu tilanteeseen, jossa kaksi maatilaa päivässä lopettaa toimintansa. Voi kysyä, kenet keskusta on pettänyt tällä kertaa pahiten. Kannatus laskee kuin lehmän häntä. No tulihan vasemmiston nuoleskelusta palkinnoksi maakuntahillotolpat.

  VastaaPoista
 5. Yle tänään

  "Keskustan puheenjohtaja Saarikko Uutissuomalaiselle: Ilman kriisejä tätä hallitusta ei olisi enää olemassa"

  https://yle.fi/a/3-12043017/64-3-123441
  --------------------

  Yrittääkö Saarikko esittää jotain vastuunkantajaa kriisiaikana?
  Miksi piti yleensäkään lähteä aisankannattajaksi? Varmistaakseen maakuntahillotolpat kuten yllä todettu?

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!