maanantai 7. marraskuuta 2022

Robottihaukasta ratkaisu hanhiongelmaan

Suomessa on viime vuosina keskusteltu paljon siitä, mitä pitäisi tehdä hanhilaumoille, jotka tuhoavat itäsuomalaisten maanviljelijöiden satoja laskeutuessaan ruokailemaan heidän pelloilleen. Tai jotka paskovat kaupunkien puistot käyttökelvottomiksi asukkaille. Tämä tuli mieleeni lukiessani viimeviikkoista Nature-lehteä. 

Siellä oli nimittäin pieni juttu uudesta keinosta vähentää lentokoneisiin osuvien lintujen tuulilaseille tai suihkumoottoreille aiheuttamia vahinkoja. Sellaisethan saattavat johtaa jopa onnettomuuksiin ja siksi lintuparvia torjutaan lentokentillä erilaisilla variksenpeläteillä, mutta myös koulutetuilla haukoilla, jotka ovat erittäin tehokkaita, mutta myös kalliita. Lisäksi ne tarvitsevat lepoa väsyttyään. 

Naturen jutun mukaan hollantilaisessa yliopistossa oli suunniteltu robottihaukka huolehtimaan lentokoneiden turvallisuudesta. Se on haukan näköinen, mutta valmistettu lasikuidusta ja polypropyleenista. 

Tekohaukassa on potkuri siipien etuosassa, ja sitä voi lennättää kaukosäätimellä. Se pystyy myös lentämään taitavammin kuin tavalliset droonit.

Yliopiston tutkijat testasivat keinohaukkaa maatalousalueella parveileviin lintuihin ja huomasivat näiden kauhistuvan aivan kuin kyseessä olisi aito petolintu. Kaikki parvet hajosivat viidessä minuutissa - ja puolessa kokeista jo 70 sekunnin kuluessa. Eivätkä linnut palanneet takaisin ainakaan tuntiin. 

Linnut eivät myöskään tottuneet robottihaukkaan kolme kuukautta kestäneiden testien aikana, joten robottihaukan teho näyttäisi säilyvän myös pidemmällä aikavälillä. Olisikohan tästä ratkaisu myös itäsuomalaisille maanviljelijöille tai Helsingin puistonvartijoille, elleivät hanhet opi laskeutumaan niille varatuille lintupelloille?

13 kommenttia:

 1. Eiköhän Suomessakin kannan vähentäminen lailisesti olisi kaikkein yksinkertaisinta ja halvinta? Metsästäjät saisivat myös perheilleen särvintä pöytään näinä ankeina aikoina kun ruoka maksaa entistä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnun siivoaminen ja laittaminen on työläs juttu, josta lihaa saa kuitenkin varsin vähän. Aika monta hanhea pitäisi ampua.

   Poista
  2. Yksi hanhi riittää reilusti 5 ihmisen ruokintaan, varsinkin keittona.

   Poista
  3. Hanhi on iso lintu, joutsenen jälkeen lähes kakkosena. Siitä riittää ruokaa kyllä siivoamisen jälkeen isolle joukolle, liekkö olet edes koskaan hanhea nähnytkään?

   Poista
  4. Olen nähnyt. Tuossa niitä pellolla aina keväisin kököttelee. Jos oikeasti nälkä tulee, niin sitten ammun. Aloitan kyllä noista fasaaneista. Se vaan ei ole oikein kustannustehokasta vielä pitkään aikaan.

   Poista
  5. Fasaaneja kuitenkin paljon vähemmän kuin näitä valkapaskahanhia. Ja nämä valkopaskat helpompia ampua, pumppuhaulikon kanssa muutama MIES pellon reunaan niin alkaa olla syötävää koko kylälle.

   Poista
  6. Hanhet eivät tepastele pihallani rääkymässä.

   Poista
  7. Eli kun niitä ei ole omilla nurkilla niin hällä väliä ja silmät kiinni omassa pihassa. Minä, minä ja minä on nykyään monilla ajattelumallina.

   Poista
  8. Minä nyt kyllä ajattelin, että metsästämisellä ei hanhia enää rajoiteta. Niitä on jo sen verran paljon. Tarvitaan muita keinoja. Syödäänkö osa hanhista vai ei, on aivan lillukanvartta.

   Poista
  9. No, kun noita hanhia saisi metsästää, niin niille tulee ihmisen pelko ja sen jälkeen alkavat karttaa alueita missä niitä on teurastettu, eli pellot jäisi rauhaan. Metsästys nimittäin jättää hanhille pahemman pelon kun joku lentävä robottiromu.

   Poista
 2. Viikkarin satamassa tukholmassa oli lokkeja häätämässä pari haukan/kotkan näköistä leijaa siiman päässä tulessa leijumassa. Ei siinä peräpotin luona juurikaan lokkeja näkynyt laivaan pyrkimässä, kun ne leijat siinä terminaalin nurkalla liitelivät.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 3. Tipuliinit eivät tällä kertaa aiheuta värinöitä, mutta haluaisin kuulla Professorin näkemyksen nykyiseen kaivoslakiin. Kaivoslakihan tarjoaa "Keltaisen vaaran" hallinnoimalle postilaatikko firmalle käytännössä rajattoman oikeuden liikkua ja toimia missä vain. Viittaan tässä luonnollisesti viime päivien uutisointiin.
  -palotörmä-

  VastaaPoista
 4. Parvissahan ne hanhet lentävät eikä laumoissa.
  Eivätkä ne ole Suomen hanhia, vaan monen maan yhteisiä hanhia. Eikö niitä voi täällä ollessaan radikaalisti vähentää.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!