torstai 10. marraskuuta 2022

Hätkähdyttäviä kuvia

Olen silloin tällöin kirjoitellut tähän blogiin Kiinan nopeasta kehityksestä, jonka seurauksena se on noussut jopa haastamaan Yhdysvaltain johtoaseman maailmassa. Viimeksi tein näin elokuussa, jolloin kerroin kiinalaisten edistyksestä tieteen saralla. Ja sen jälkeen vielä muutama päivä sitten englanninkielellä presidentti Xi Jinpingin todettua pitävänsä tiedettä ja teknologiaa valtakuntansa "ensisijaisena tuotantovoimana, lahjakkuutta ensisijaisena voimavarana ja innovaatioita ensisijaisena kasvun veturina". 

Tähän asiaan liittyen törmäsin eilen Twitterissä riippumattoman itävaltalaisen ajatushautomon edustajan julkaisemaan kuvapariin, jossa on esitetty kartalla kumpi on niille suurempi kauppakumppani: USA vai Kiina (tosin twiitissä puhuttiin suurimmasta kauppakumppanista, mutta se ei ainakaan Suomen kohdalla ole kumpikaan, joten oletan tarkoitetun vain mainittujen kahden kauppakumppanin keskinäistä vertailua). Kopioin sen tähän alle:


Ainakin itse hätkähdin - ellen suorastaan järkyttynyt - kuvan välittämästä Kiinan kauppataloudellisen merkityksen kasvusta tällä vuosituhannella. Toki Kiinan menestys Afrikassa ja ehkä Aasiassakin oli hyvin tiedossa, mutta sitä en osannut ajatella, että näin olisi myös Etelä-Amerikassa ja Euroopassa. 

Kuvassa oli mielenkiintoista myös se, että Suomi oli tässä yksi harvoista eurooppalaisista poikkeuksista. Meillä USA on edelleen Kiinaa suurempi kauppakumppani toisin kuin esimerkiksi Saksalla, Ruotsilla, Norjalla tai Espanjalla. 

Tämä samainen kuva sai myös jatkoa, kun edellä mainittua viestiä seuraavaan keskusteluun liitettiin kuva, jossa mukaan oli otettu myös EU, vaikka se ei valtio olekaan. Kopioin sen tähän. 


Tämän mukaan EU on edelleen Kiinaa merkittävämpi kauppakumppani monille valtioille - mukaan lukien suurin osa Afrikan maista. Sen sijaan Kiina pysyy EU huomioitunakin ykkösenä Etelä-Amerikassa ja suuressa osassa Aasiaa. 

Nähtäväksi jää pysähtyykö kiinalaisten kaupallinen voittokulku jossain vaiheessa. Näin erityisesti vauraiden länsimaiden parissa, jotka ovat Venäjän Ukrainaan suuntautuneen hyökkäyksen seurauksena heränneet huomaamaan, että riippumattomuus kilpailevista suurvalloista saattaa johtaa hankaliin tilanteisiin. 

Asia kannattaa muistaa myös Suomessa, sillä meidänkin on syytä huolehtia omavaraisuudesta ainakin tärkeimpien asioiden kuten ruuan ja energian suhteen. Toivottavasti tämä asia muistetaan myös EU:n sisäisissä väännöissä siitä, kuinka maailma pelastetaan ennustetun ilmastonmuutoksen tai monimuotoisuuden vähenemisen kaltaisilta uhkakuvilta. Ja katsotaan, ettei omaa turvallisuuttamme uhrata näille alttareille.

20 kommenttia:

  1. Tuhka on viime aikoina nähnyt juttuja miten Kiinalla on edessään demografinen romahdus.

    Kiinanan yhden lapsen politiikka on tuhonnut seuraavan sukupolven, sielä ei ole enää veropohjaa saati työväestöä pitämään nykyistä kehitystä yllä, puhumattaakaan edes nykyisen yhteiskunnan ylläpidosta.

    VastaaPoista
  2. TV:ssä pyörii Alfalla (jälleen) uusintana Uusi Silkkitie -ohjelma. Näissä Aasian jaksoissa tutustutaan Kiinanmaan kasvavaan yhteistyöhön, joka on herättänyt huomiota muualla maailmassa. Yllättävän asiallinen ohjelmasarja.

    Jokainen joka on katsonut ko.ohjelmat, tajuaa kuinka Kiina levittää vaikutusvaltaansa maailmalla "yhteistyönsä" merkeissä.

    Eihän tätä leviämistä ja vaikuttamista tajua sellainen taviskansalainen, joka vain seuraa iltaisin niitä monenmoisia koti- ja ulkomaanrealityhömppäohjelmia.

    heppa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiina ei taida paljon kehitysapua antaa? Mutta kaikenlaista infraa rakennetaan valmiiksi ja jatketaan ja varmistetaan sen toiminta. Molemmat toivottavasti hyötyvät. Vasemmistolle tämä on kuitenkin pelkkää riistoa. Kaikki pitää antaa vastikkeetta ja vain toivoa, että onnistuisi. Ei ole onnistunut.Siis on muka heitettävä lisää rahaa tähän Kankkulan kaivoon. Opeta "kalastamaan" äläkä lähetä jatkuvasti ilmaista"kalaa"

      Poista
  3. Energiaomavaraisuus on hyvä asia. Ydinvoima on polttoainetta lukuunottamatta omavaraista ja Suomessa hienosti hoidettu.
    Mutta nyt on jännät paikat.

    Yle tänään

    Loviisan ydinvoimalat tuottavat kymmenesosan Suomen sähköstä – lähikuukausina syntynevät päätökset sen jatkoluvasta tai alasajosta

    https://yle.fi/a/74-20004045

    Artikkelista poimittua

    Loviisan ydinvoimaloiden käyttöä koskevasta jatkoajasta päästäneen päättämään vielä tämän hallituskauden aikana.
    Energiajätti Fortum on hakenut Loviisassa sijaitsevien ydinvoimaloiden käytölle jatkoaikaa.

    -------------------------

    Vihreät ovat aikaisemmin lähteneet hallituksesta kun ydinvoimalle on annettu lupa.
    Lähteekö vihreät taas keväällä halituksesta vai pitäisikö myöntää, että vihreiden politiikka, varsinkin V. Niinistön johdolla, on ollut väärää?

    Näin IS/Taloussanomat 18.9.2014

    Hallitus puoltaa Fennovoimaa – vihreät jättää hallituksen

    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001850204.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenkähän käy virheille muissakin heidän ykkösasioissa kuten pössytysaineiden vapautus? Varsin nyt kun kokoomusnuoretkin vaihtoivat nimensä. Uusi nimi kuulemma kokamusnuoret

      Poista
  4. Siis, mut eihän suomalaiset halunneet näpräillä nokioita eli kiinalaiset haluavat. Entäs kaikenmaailman komponentit? Ja metallijäte? Entäs häkkyrät (miksei metsiä puolusteta niiltä?); kuka niitä valmistaa? Jne, jne, jne. Eurooppahan haluaa tulla villiksi luonnoksi. Hauska nähdä Helsinki, Berliini ja muut kaupungit pelkkänä metsänä. Mitähän USA haluaa Euroopasta?

    VastaaPoista
  5. No, minua ei yllättänyt Kiinan menestys yhtään. Sinnehän globalistit ovat siirtäneet eurooppalaisen teollisuustuotannon 1990-luvulta lähtien. USA:n suuri osuus Suomen kaupassa selittynee sotatarvikkeiden korkealla arvolla.

    VastaaPoista
  6. Kiina on roistovaltio, joka teettää orjatyöllä länsimailta varastettujen patenttien mukaista tavaraa, tai ala-arvoista roskaa halpaan hintaan. Länsimaisten on aivan turha lähteä peräämään oikeuksiaan siellä, turpaan tulee vuorenvarmasti.
    Kiina veisaa viis mistään ympäristönsuojelusta ja polkee ihmisoikeuksia mm vainoamalla omia kansalaisiaan.
    Pelkästään tolkuton raaka-aineiden tuhlaus ala-arvoisen käsiin hajoavan tavaran vuoksi pitäisi aiheuttaa kiinalaisten tuotteiden boikotin länsimaissa, saastuttamisesta puhumattakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Kumma, kun viherpiipertäjät eivät ole vaatimassa kiinalaisille tuotteille ympäristöveroa tai peräti boikottia. Taitavat olla ensisijassa globalisteja eivätkä luonnonsuojelijoita.

      Poista
    2. Ongelma on kyllä siin että ne kiinalaisten tekemät tavarat eivät ole enää laadultaan mitään ala-arvoista roskaa, vaan hyvin usein lähellä parasta mitä on, 30 ropsenttia halvemmalla kuin muualla...

      Poista
    3. Parasta mitä on, kun ei muuta ole.

      Poista
    4. Parastapa hvinkin. Äskettäin törmäytestissä kiinalainen auto sai täydet viisi tähteä tässä virallisessa euronacp testissä. Voi olla ton testin nimi sinne päin, kun en ulkoo muista, vaan kaikkien, ainakin euroopassa myytävien on se läpäistävä myyntiluvan saadakseen.
      Huru-ukko

      Poista
    5. Kiinasta tuleva laatutavara maksaa saman kuin täällä tehty, mutta suuri osa halvoista tuotteista on roskaa. Se lähinnä näyttää oikealta, mutta jokin paikka hajoaa jopa ensimmäisellä käyttökerralla, mutta tavara on niin halpaa, että varsinkaan netistä ostettua ei kukaan vaivaudu palauttamaan.

      Poista
    6. Autot aika hyvä vertailukohde. Milloin esim. Yhdysvalloista on tullut viimeksi laadukas auto? 2000 luvun alusta lähtien olleet täysi vitsi. Poikkeuksia tietenkin on.

      Poista
  7. Kommentoidaan asian ulkopuolelta. Miten kenellekään näistä "naisten 80 senttiä vaan" kohkaajista ei tule mitään mieleen kun näkevät tällaisia tutkimuksia julkaistavan? liikkuuko siellä korvien välissä yhtään mikään? miehet käyttävät ajankäyttötutkimuksen mukaan merkittävästi enemmän aikaa työntekoon kuin naiset. Mustaa valkoisella. Miksihän mahtaa sitten olla että miesten palkkanauhassa on aivan vastaavaa määrää suurempi summa? Miksikähän.....

    https://yle.fi/a/74-20004099?origin=rss

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylenannolla käynyt paha moka tuossa pelihetkessä. Perhe pelaa rasistista Afrikan tähteä!! Hyi yle, iso peukku perheelle!
      Huru-ukko

      Poista
  8. juuh, tuos yks sana kait pitäis vaihtaa eli "riippumattomuus" pitäisi vaihtaa riippuvuuteen...sitä kait tarkoitettiin juuh

    VastaaPoista
  9. Mielenkiintoisia karttoja. Että Kiina on Australiallekin tärkein kauppakumppani, kertoo mielestäni paljon sekin.

    Afrikan maiden ja Kiinan kauppa kannattanee molempia osapuolia. Eikä Kiinalla ole edes syytä huolestua nopeasta väestönkasvusta Afrikassa, koska ei se väestö tulvi Kiinaan.

    VastaaPoista
  10. Mainostan taasen Michael Pillsburyn ”The Hundred-Year Marathon” (2015) teosta. Suosittelen Proffallekin ja kaikille, joita kiinnostaa Kiinan strategia, tavoitteet ja keinot menestyä kansainvälisissä suhteissa. Tämän 100- vuoden strategian tavoitteena on, että Kiina on vuonna 2049 maailman vaikutusvaltaisin valtio poliittisesti, taloudellisesti, sotilaallisesti etc. Pillsbury tietää mistä kirjoittaa... Silmät avaava opus!

    VastaaPoista
  11. Pitääkö miesten olla niin riippuvaisia viimeisimmästä teknologisesta härpäkkeestä? Olen aika tyytyväinen saadessani lapioida suuhuni joka- aamuisen kaurapuuron.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!