perjantai 28. toukokuuta 2021

Taitavaa journalismia Jussi Halla-ahon puheista

Kuntavaalien lähestyessä myös Helsingin sanomat on ottanut käyttöön taitavimmat keinonsa. Tarkoitan siis sellaisia, joissa asiasisällöltään puolueeton uutisointi johtaa tarkoituksella haluttuun eli väärään johtopäätökseen enimpien lukijoiden mielissä. 

Tästä erinomaisena esimerkkinä toimi lehden juttu Jussi Halla-ahon (ps) väitteestä, jonka mukaan pienipalkkaiset työperäiset maahanmuuttajat siirtyvät nopeasti nauttimaan sosiaalietuuksia. HS:n strategian ymmärtämiseksi täytyy muistaa, että suurin osa lukijoista näkee pelkän otsikon ja seuraavaksi suurin otsikon lisäksi ingressin. Sen sijaan aika harva lehtijuttu tulee luetuksi kokonaan.

Kun tarkastelemme edelle linkittämääni juttua nähdään jo ingressistä, että "Halla-ahon väitettä tukee perussuomalaisten ajatushautomon selvitys, jonka mukaan työn perässä Suomeen muuttaneiden työllisyys heikkenee melko nopeasti. Kelan tilastot sosiaalietuuksista taas antavat varsin toisenlaisen kuvan."

Toisin sanoen pelkän otsikon ja ingressin lukeneet saavat mitä todennäköisesti jutusta käsityksen, jonka mukaan Halla-aho on puhunut pötyä ja Suomen Perustan selvitys on lööperiä. Ja kuten muistamme edeltä, aika moni myös lopettaa jutun lukemisen tähän. 

Varsinaisen tekstin alussa Halla-ahon väitettä avataan hiukan, minkä jälkeen se kumotaan Petteri Orpon (kok) suulla. Ja jälleen monet lukijat jättävät tekstin lukemisen tähän. 

Seuraavasi käydään hiukan läpi sitä, minkälaisia työperäisiä maahanmuuttajia Suomessa toimii. Ja sitten siirrytään tarkastelemaan vuodelta 2014 peräisin olevaa Tilastokeskuksen haastattelututkimusta, jonka mukaan työperäisten maahanmuuttajien työllisyysaste olisi oleellisesti suurempi kuin kantaväestön. Ja jälleen katoaa lukijoita.

Tätä seuraa kuvaus siitä, kuinka Suomen Perustan aivan erilaiset luvut on saatu. Ja sitä taas työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehen arvelu, että tutkimuksessa on mukana humanitaarisia maahanmuuttajia. 

Tämän Suomen Perustan tutkija Samuli Salminen myöntää, mutta toteaa merkityksettömäksi virhelähteeksi, minkä virkamies puolestaan kiistää. Ja taas kyllästyi moni lukija.

Tämän jälkeen siirrytään Kelan virkamiehen keräämiin lukuihin, jotka ovat erilaisia kuin Suomen Perustalla ja viittaavat siihen, että työperäisten maahanmuuttajien työllisyys alenisi aika vähän päätyen samalle tasolle kuin kantasuomalaisten. Tätä taas Salminen ei usko, minkä saa tietää jo aika pieni osa HS:n lukijoista.

Jos heistä kuitenkin joku jaksaa kahlata jutun loppuun asti, löytää hän muotoilun jonka mukaan "on mahdotonta sanoa varmasti, pitääkö Halla-ahon väite työperäisten maahanmuuttajien nopeasti heikkenevästä työllisyydestä paikkansa vai ei". Ja lopuksi todetaan, että asiaa aiotaan tutkia lisää monella taholla.

Näin toimii siis Helsingin sanomat silloin kun se haluaa aivan oikeasti vaikuttaa lukijoidensa ajatuksiin. Lehti ei syyllisty tökeröön valehteluun eikä edes muunnellun totuuden kertomiseen kiusallisia seikkoja pois jättämällä. 

Sen sijaan lehden toimituskunnan parhaimmisto pelaa hyvin tuntemillaan todennäköisyyksillä siten, että lukija saa lehden linjan mukaisen käsityksen käytännössä kaikissa tapauksissa paitsi silloin, jos hän tulee lukeneeksi koko jutun loppuun. Vaikka tämä toimintatapa onkin iljettävää lukijan harhaanjohtamista, en silti voi olla ihailematta sitä taitoa, jolla se on toteutettu.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Maahanmuuttajien taloudellinen merkitys riippuu tulijaryhmästä
HS johti lukijoitaan harhaan
Mediatesti mielipidepamfletti - tiedonvälittäjä -akselilla

9 kommenttia:

 1. Oamkohtainen pieni kokemus. Asun Lahdessa. Tässä kolme pientä kerrostaloa.
  Yläkertaan muutti vuonna 2008 virolainen kundi joka oli 2 vuotta töissä rakennuksilla ja nai samasta taloyhtiöstä suomalaisen yksinhuoltajan. Nyt mies tehnyt pimeitä rakennustöitä 7 vuotta. Samoin naapuritalossa asuu virolainen 1 lapsinen perhe muuttaen Suomeen 5 vuotta sitte. Mies oli töissä rakennuksilla. Nyt ammattitaidoton mies 2 vuoden rakkennuskursseilla ja vaimo opiskelee jotakin.
  Kolmnnella virolaisella perheellä sama juttu.

  Kaikki saavat asumistukea ja muuta vastaavaa. Kaikilla myös suomalainen sosiaaliturvatunnus.

  Olen ymmärtänyt että on jokin tuloraja jonka perusteella oleskeluoikeus Suomessa. Ei taida kaikkia koskea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viro on EU-maa ja sieltä saa muuttaa Suomeen kunhan ei tule suoraan julkisilla varoilla elämään. Mainitsemasi
   Kotimaa24.fi miehet tulivat töihin. Et varmastikaan tiedä miksi he ovat nyt työttömiä.

   Poista
  2. Tiedän, koska tunnen heidät. Kahdella miehellä rikosrekisteri Virossa ja hieman samaa harrastavat täällä Suomessa. Rakennusalalla paljon avoimia työpaikkoja Lahdessa, eivätkä edes hae niitä.
   Eli nyt elävät julkisilla varoilla. Ihmettelen Suomessa oloa, koska toimeentulon edellytykset eivät ole olemassa.

   Poista
 2. Itse luen enää vähän valtalehtiä terveyttä varjellakseni. Olen oppinut lukemaan jutun alun ja lopun. Sen jälkeen silmäilen itse tekstiä, jos asia kiinnostaa. Näin voi välttää Hyysärin kaltaisten marksilaispravdojen aivopesun.

  VastaaPoista
 3. Jälleen on jaettu Lumilapio palkinto, Keskinäisen Kehun Kerhon toimesta, mukamas tutkivasta journalistiteosta. Lumilapion vastapainoksi esitänkin äänestystä viime- ja kuluvanvuoden Sontalapiopalkinnon saajasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskinäinen kehu todellakin jatkuu vaikka kaikki muu katoaisi. Parhaat journalistit tarjoavat jotain lukijoillekin mutta kaikki signaloivat ennen kaikkea toisilleen: Rintamamme pitää. Näin siis valtamediassa, kävi levikille tai arvostukselle miten tahansa. Keskinäistä hurskastelua maailman tappiin. -jussi n

   Poista
 4. Agendajournalismiksi, kuten me hyvin tiedämme, sanotaan sellaista journalismia, jonka olemassaolon tarkoitus on tiettyjen asioiden ajaminen tai vastustaminen. Näissä asioissa tarkoitus sanelee lehden sisällön. Näiden juttujen tietosisältö on epäluotettava ja kiinnostavaa niissä on lähinnä sen selvittäminen, mitä harhaanjohtamisen keinoja tällä kertaa on käytetty. Ja sitä analyysiähän tässä blogauksessa on nyt tehty.

  Aikoinaan laadukasta ja liberaalia (ja tällä tarkoitan sitä oikeaa liberaalia enkä sitä nykyistä ”liberaalia”, jossa liberalismilla ei ole mitään sijaa) lehdistökulttuuria edustaneen Hesarin nykyinen alennustila on surullinen näyte siitä, mihin menestykseen ja johtavaan asemaan tuudittautuminen vie, kun unohdetaan alkuaikojen korkea journalistinen kunnianhimo ja toimituksellinen rehellisyys ja ryhdytään palkkaamaan toimittajia, joille ideologia on tärkeysjärjestyksessä ensimmäinen ja rehellisyys viimeinen, jos sitäkään. Ensin tuolla politiikalla menetetään tilaajat ja sitten lopulta lukijat. Minun kohdallani kävi niin, että oltuani runsaat 40 vuotta tilaajana, sanoin tilauksen irti. Tilausmyyjän kauniiden lupausten ja edullisen tarjouksen tuloksena kokeilin määräaikaistilausta mutta kun sisällöstä tuli vain vihaiseksi, se jäi viimeiseksi kerraksi. Nyt on päästy siihen vaiheeseen, että kahvilapöydässä Hesari jää katsomatta ja ostoskeskuksessa ilmaisia lehtiä tyrkyttävät tulevat ohitetuksi saamatta minkäänlaista huomiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaarle Nordenstrengin johdolla Suomeen luotiin marksilainen toimittajakunta, joka vähitellen kaappasi Hesarinkin henkiseen kuristusotteeseen. Nykyiset ns. riippumattomiksi julistautuneet lehdet ovat selvästi puolueellisia vasemmiston kannattajia. Riippumatonta niissä on vain se, että ne toteuttavat agendauutisointia riippumatta lukijakunnan näkemyksistä. Siksi tilajaajamäärät kasvavat kuin lehmän häntä - alaspäin.

   Poista
 5. Miten se menikään jotenkin että: "IT-tuli on kovimmillaan kohteen yllä."

  Eli tästä tästä täyslaidallisestä torjuntahyökkäyksestä voidaan päätellä, että juuri tätä työllisyysasiaa pitää painaa päälle hellittämättä, varsinkin eduskuntavaaleja silmällä pitäen, kyllä?


  t: V-tuuntunut Stadilainen

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!