sunnuntai 28. helmikuuta 2021

Kirsi Piha ja Ano Turtiainen ne yhteen soppii, huomenna viedään pussauskoppiin!

Suomalaiset suuret oppositiopuolueet ovat kovin erilaisilla kursseilla. Siinä missä perussuomalaiset ovat hitsautumassa yhtenäiseksi konservatiivi-oikeistolaiseksi puolueeksi, ovat kokoomuslaiset keskenään ilmiriidoissa. 

Näistä kehityslinjoista avautuvat myös eiliset poliittiset henkilöratkaisut. Niistä merkittävämpi on takavuosien poliittisen tähdenlennon Kirsi Pihan (kok) kieltäytyminen Helsingin pormestariehdokkuudesta. 

Piha valaisi päätöksensä taustoja seuraavasti: "jos en olisi varma siitä, että valtaosa kokoomuslaisista ajattelee samaan suuntaan kokoomuslaisuudesta kuin itse, en voisi olla tässä puolueessa. On toinen asia kuitenkin pystyä edustamaan pormestariehdokkaana sitä arvojen kirjoa, joka tällä hetkellä kokoomuksessa on."

Pihan on tulkittu kritisoineen puolueen arvokonservatiivista siipeä, johon kuuluvat esimerkiksi Wille Rydman ja Atte Kaleva, jotka tunnetaan mm. kokoomuslaisiksi kriittisistä maahanmuuttopoliittisista näkemyksistään. Piha puolestaan avaisi ovet kaikille tulijoille, koska puolet Helsingin bussikuskeista on maahanmuuttajataustaisia. Hän haluaisi myös tehdä Helsingistä pohjoismaisen edelläkävijän ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Käytännössä Pihan ehdokkuus lienee ollut seurausta Helsingin tilanteesta, jossa Kokoomuksen ainut varteenotettava haastaja suurimman puolueen asemasta on Vihreät: Pihahan voisi kilpailijan kanssa samansuuntaisten poliittisten linjaustensa takia viedä näiltä ääniä. Niinpä hänen kieltäytymisensä ehdokkuudesta tarkoittanee pääkaupunkimme siirtymistä Vihreiden käsiin. 

Eilisen päivän toinen poliittinen henkilölinjaus eli Ano Turtiaisen erottaminen Perussuomalaisista oli ainakin lyhyellä aikavälillä vähemmän merkityksellinen. Omalta osaltaan se kuitenkin linjasi sitä eroa, joka vallitsee hänen entisen puolueensa ja maamme marginaalisen äärioikeiston välillä.

Turtiainenhan oli jo aiemmin erotettu puolueen eduskuntaryhmästä, eikä hänen poliittisilla linjauksillaan ole ollut sen jälkeen juurikaan yhtymäkotia halla-aholaisten kanssa, päinvastoin. Tähän Turtiainen on myös itse viitannut, tosin ylitulkiten suorastaan harhaisesti omaa merkitystään.

Selvää kuitenkin on, että Turtiaisen käytös - viimeisimpänä piittaamattomuus kansanedustajien koronaturvallisuudesta ja puhemiehen uhkailu - on arveluttanut monia sellaisia äänestäjiä, joita Perussuomalaisten poliittinen linja on sinänsä kiinnostanut. Nyt tuo este on poissa, joten saattaa hyvinkin käydä siten, että puolue saa Turtiaisen erottamisen seurauksena pienen kannatuslisäyksen kuntavaaleja ajatellen. 

Ei liene pelkästään spekulointia, että osa näistä äänistä valuu Kokoomukselta Kirsi Pihan eroamisilmoitukseen liittyvien kannanottojen jälkeen. Onhan selvää, etteivät puolueen kansallismieliset arvokonservatiivit sulata helposti syytöksiä, joita esimerkiksi Hanna Gullichsen (kok) tuli samassa yhteydessä lausuneeksi.

Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että molemmat henkilöpäätökset vaikuttavat samaan - Perussuomalaisia suosivaan ja Kokoomusta pudottavaan - suuntaan poliittisen oikeiston sisällä. Jopa niin saumattomasti, että vanhaa lastenlorua mukaillen voitaisiin riimitellä seuraavasti: Kirsi ja Ano ne yhteen soppii, huomenna viedään pussauskoppiin...

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:  
Taposen ja Turtiaisen Twitter-sanailu on vietävä oikeuteen
Mikä kokoomusta vaivaa, kun kannatus ei tahdo nousta?
Ville Rydman kaipasi tervettä järkeä

16 kommenttia:

 1. Kannatan lämpimästi pääkaupunkiseudun itsenäistymistä.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittelin juuri itselleni muistiinpanoja uhriajattelusta, marttyyriudesta ja haaremi-ilmiöstä, ja kuinka ollakaan, muistelin myös niin sanottua "Benin tallia", eli tapaa jolla puoluejyrä Zyskowicz keräsi nuoria nättiä politiikasta kiinnostuneita naisia Kokoomuksen joukkoihin. Oliko Piha yksi noita Benin löytöjä?

  Joka tapauksessa tällaisissa yhteyksissä nyt hyvin näyttäytyy miten rikki politiikan pinta on. Pöydän alla on jalat reisiä myöten mustelmissa kun eri linjoja edustavat potkivat toisiaan kintuille. Asialliset asiat taitavat Ellun Kanoilta jäädä kokonaan hoitelematta. Asennetason vouhkaaminen riittää.

  Kirsi Pihan vetäytyminenkin luultavasti vain vahvistaa sitä uhriajattelua ja martyrologian opillisia nykymuotoja -- kuten feminismiä -- joka tällaisessa alitajuntaisten voimien määräämässä yhteiskuntailanteessa jyllää. Eli kirjautunee vihreälle tilisaldolle haareminaisten solidaarisuuden vahvistukseksi.

  Ben hoi. Sitä saa mitä tilaa.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmankos Benkku, kuten häntä silloin kutsuttiin, niin tomerasti puolusti Kirisä, ja oli ihan pihalla.
   Huru-ukko

   Poista
 3. Muuten hyvä kirjoitus, mutta "piittaamattomuus kansanedustajien koronaturvallisuudesta" on älyttömyyden huipennus. Suoraan sanoen kuonokoppien käyttö Eduskunnassa on osoitus täydellisestä älyllisestä antautumisesta julkisen ryhmäpaineen edessä. Nuo muka johtajia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Euroopassa tosiaan tuntuu olevan paljon niitä jotka uskovat että korona poistuu mieltä osoittamalla.

   Poista
 4. Miksi Kirsi ei ole vihreiden edustaja? Jos ajattelee, puhuu ja toimii kuin vihreä, silloun on piiperö.

  VastaaPoista
 5. Saiko Kirsi Piha suoritettua akateemisen loppututkinnon, kun opiskeli kauppakorkeakoulussa?

  VastaaPoista
 6. Pihan valitseminen kokoomuksen pormestariehdokkaaksi oli vakava erehdys. Sen tuloksena äänestäjille oli tarjolla kolme lähes identtistä ehdokasta, Sinnemäki, Razmyar ja Piha. Oli jokseenkin selvää, että vihreiden kannattajat äänestäisivät omaa puoluettaan ja Sinnemäkeä, demareiden kannattajat omaansa ja Razmyaria mutta kokoomuksen kannattajat joutuisivat miettimään, haluavatko he nähdä Pihan Helsingin pormestarina. Gallup-kysely osoitti, että eivät halua. Kokoomuksen kannatus putosi edellisistä vaaleista yli viidellä prosenttiyksiköllä, eli joka viides kokoomuslainen päätti kääntää puolueelle selkänsä, jos pormestariehdokas on Piha. Vaikka vihreidenkin gallup-kannatus putosi, se jäi silti kokoomuksen yläpuolelle.

  Vihreiden kannalta Pihan ehdokkuus oli tietenkin toiveiden täyttymys. Heillähän oli käytännössä kaksi pormestariehdokasta ja bonuksena tulossa oli vielä kokoomuksen roima tappio ja valtuustoryhmä, josta suurin osa olisi karsastanut pahasti Pihaa, mikäli hän vastoin kaikkea todennäköisyyttä olisi päätynyt pormestariksi. Eipä siis ihme, että vihreät ovat nyt purkaneet kiukkuaan somessa ja kommenttipalstoilla toistelemalla samaa iänikuista mantraansa äärioikeistosta.

  Ehkä tärkein asia on kuitenkin kysymys pormestarimallista. Helsingin pormestarin tehtävä vastaa suuren konsernin toimitusjohtajan tehtävää. Pääehdokkaiksi on nyt nostettu erilaisia puuhastelijoita ja pikkujulkkiksia, joiden kompetenssi riittää hädin tuskin nakkikioskin johtamiseen. Kun tarjolle tuodaan viisunikkari, mainosnikkari ja tähtien kanssa tanssahtelija, tason romahdus jostakin Ilaskiven ajoista on järkyttävä. Halla-ahoon nuo edelliset luonnehdinnat eivät tietenkään istu, mutta vaikea minun on nähdä häntä Helsingin pormestarina. Pormestariehdokkuuden selityksenä on tietysti, että tarkoituksena onkin vain tuoda vaalivoitto ja tässä tulee vastaan juuri se pormestarimallin heikkous. Paras äänten kerääjä ei välttämättä ole paras pormestari eikä suuren kaupungin pormestarin tehtävää voi yhdistää millään järkevällä tavalla muihin vastuullisiin tehtäviin.

  VastaaPoista
 7. Pihan edustamia Stubbilaisia ääriliberaaleja ei erota vasemistolaisista muuten kuin vappumarssin eri lähtöpaikoista, ja se ei ole vasemisto joka on muuttunut. Kokoomus "lisääntyy" kuntavaalien jälkeen jakautumalla, kun puolueen liberaalisiiven on mahdoton selittää tappiotaan äänestäjilleen.

  VastaaPoista
 8. Ano Turtiainen, tuo Perussuomalaisten oma Mikko Kärnä ..

  VastaaPoista
 9. Mielestäni K.Pihan ei ole alunperinkään ollut kansakuntaa kokoonnuttavan asian puolella, eli kokoomuslaisia. Omasta mielestäni vain sellainen voi olla kokoava, kokoomuslainen, joka ei näe natseja ikkunansa alla. On inhottavaa siinä, että näkee lehdistä, miten poliitikot syyttävät toisinajattelijoita natseiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tekopyhempää kuin kommari, joka haukkuu toista natsiksi. Kommunismin nimissä kun on tapettu ihmisiä monin verroin enemmän kuin natsisimin.

   Poista
 10. Juhana Vartiainen on saman tason pelle Hermanni kuin pupu Tupuna.

  VastaaPoista
 11. Unohdin että pormestarin toimistoon pitää tuoda seslonki ja kaupunki tilaa artesaanilta taide viltin että voi työaikana nukkua.

  VastaaPoista
 12. Eikä Vartiaisen sosiaaliset taidot ole sellaisia, joita pormestari tarvitsee ja joita pormestarilla pitää olla. Olisko kuitenkin niin että pormestarimalli ei ole oikea malli johtaa Helsinkiä?

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!