tiistai 1. helmikuuta 2022

Perinteinen vasemmisto on edelleen rähmällään itään - mutta Vihreät ei

Ylen ohjelma suomettuneisuuden ajasta toi nuoremmallekin sukupolvelle tuulahduksen siitä tunkkaisuudesta, joka Suomessa vallitsi minun nuoruudessani. Silloinhan lähes koko maa hyssytteli Venäjän ei kun Neuvostoliiton tekemisiä ja tapahtumia ainakin julkisuudessa. 

Käytännössä tämä koski ennen kaikkea Kansandemokraatteja ja Keskustaa, mutta samaan oli muidenkin puolueiden taivuttava aina Sosialidemokraatteja ja Kokoomuksen ylivoimaista enemmistöä myöden, mikäli halmusi valtaa - kuten kaikki nämä puolueet hamusivat. Poikkeuksen muodostivat ainoastaan Veikko Vennamon Suomen maaseudun puolue, jonka jälkeläisiä ovat nykyiset Perussuomalaiset, Perustuslailliset sekä muutamat yksittäiset oikeiston kansanedustajat.

Siksi oli mielenkiintoista katsoa, millä tavalla kansanedustajat vastasivat Ylen kyselyyn Venäjän uhasta Suomelle. Sen mukaan 72 vastaajaa 120:stä katsoi itänaapurin aiheuttaman uhan kasvaneen siten, että tätä mieltä olivat yhtä Kokoomuksen edustajaa lukuun ottamatta kaikki Kokoomuksen, RKP:n, Kristillisdemokraattien ja Vihreiden vastaajat.

Sen sijaan enemmistö SDP:n, vasemmistoliiton ja keskustan edustajista ei nähnyt idästä tulevan uhan kasvaneen. Perussuomalaiset sen sijaan jakaantuivat siten, että 12 vastaajaa katsoi uhan kasvaneen, kun taas kymmenen mielestä mitään muutosta ei ollut tapahtunut. Siten Vennamon suoraselkäinen Venäjä-perintö ei ole säilynyt puolueessa yhtenäisenä nykyaikaan asti. Myöskään kansanedustaja Turtiainen (valka) ei nähnyt muutosta tapahtuneen - varsin odotetusti.

Kyselystä nähdään, että maamme perinteisessä poliittisessa vasemmistossa sekä Keskustassa elää edelleen romanttinen kaipuu Neuvostoliiton aikaan, jolloin itänaapurin tekemiset selitettiin yksi toisensa jälkeen parhain päin - tai ainakaan niitä ei moitittu. Sen sijaan Vihreiden parissa tätä taakkaa ei ollut, ehkäpä Heidi Hautalan (vihr) pitkään jatkuneen Venäjä-kriittisyyden takia, joten lopultakin löytyi selkeä ero heidän ja vasemmistoliittolaisten ajettelun välillä. Muutenhan puolueet ovat olleet viime vuosina kuin kaksi marjaa.

24 kommenttia:

  1. Puhutko nyt entisestä tai nykyisestä Venäjästä vai Neuvostoliitosta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko niillä eroa? Itse en ainakaan huomaa.

      Poista
    2. Nykyisestä Venäjästä puuttuu Komintern. Järjestö, jonka päätehtävä oli levittää sosialistista vallankumousta koko maailmaan. Neuvostoliitossa vainottiin kaikkia kristittyjä, nyt Venäjällä ortodoksit saavat vapaasti toimia ja rakentaa luostareita ja kirkkoja. Ainakin nämä erot löytyvät.

      Poista
    3. Eikä Suomen tarvitse kauppavaihdossa väkisin ottaa vastaan toimimattomia neuvostovalmisteisia sähkökoneita, kuten esimerkiksi Raahen rautaruukki joutui.

      Poista
  2. Vihreät pitävät Putinia äärioikeistolaisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punavassareiden mielestä kaikki muut kuin he itse, ovat "äärioikeistolaisia"

      Poista
    2. Jos vastustat Suomen ja Suomen kansan tuhoutumista globalismin nimissä, olet "äärioikeistolainen"

      Poista
    3. Vihreiden Venäjä-politiikka on typerin mahdollinen. Meillä on 1300 kilometriä yhteistä rajaa ja sen rajan tuolla puolen 30 kertaa enemmän porukkaa kuin tällä puolen. Silloin on järkevää pitää hyvät välit ja pitää puolensa eli olla haastamatta riitaa mutta varustautua niin hyvin, että jos tarve tullee, niin täältä kyllä pesee ja huuhtelee. Muttä mitä tekevät nämä pöljät. Räksyttävät kyllä kuin viimeistä päivää mutta kun puolustuskyvystä pitäisi huolehtia, niin ovat joka käänteessä vastaan.

      Poista
  3. Kysymys kuului "Onko Venäjän uhka Suomen turvallisuudelle lisääntynyt viime kuukausina?"

    Jotkut, minä mukaanlukien, voimme olla sitä mieltä että uhka ei ole lisääntynyt merkittävästi, koska se uhka on ollut olemassa aina vuodesta 1917. Onko se lisääntynyt viime kuukausina? Sitä on vaikea mitata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ei ainakaan nyt, kun noin naurettavan pieni sotajoukkko eli 120 tuhatta ukkoo ja akkaa on Ukrainan suunnalla. Se on todella vähän sekin.

      Eikös jo talvisodasssa pelkästään suomea vastassa ollut lähes miljoona Puna armeijalaista?

      Kumma et silloinen reilun 3 miljoonan kansa eli suomi pystyi vastustamaan 700 tuhannen äijän Puna-armeijaa, mutta 30 miljoonan Ukrainan kansa ei pysty vastustamaan 120 tuhannen ryssän hyökkäystä vai?

      What the problem with Ukrainas people?

      Poista
    2. Sikäli on lisääntynyt, että naapurin vainoharhaisuus länttä kohtaan on lisääntynyt. Ulkopuolelta on vaikea arvioida, onko se todellista vai näyteltyä. Jos todellista, voimme olla todellisessa liemessä. Todellisen hullun kanssa kun ollaan arvaamattomassa tilanteessa.

      Poista
    3. Anonyymi tarkoittanee todellisella hullulla ja arvaamattomalla itsestään selvästi Bideeniä? Hänen kanssaan maailma on vielä liemessä, ihme sodanmanaaja koko Biden.

      Poista
    4. Biden on dementti, mutta Puttea kyllä tarkoitin, minkä turkkulaanenkin tietysti ymmärsi.

      Poista
    5. Siis piti olla Historix eikä turkkulaanen tuossa viimeisessä kommentissa.

      Poista
  4. Meiltä puuttuu sellainen psykohistoriankirjoitus, joka kuvaisi ja selittäisi kansallisia -- eurooppalaisittain katsoen varsin selvästi eottuvia -- ominaispiirteitämme miltei tuhat vuotta kestäneen vieraskielisen hallinnon pitkäaikaisvaikutusten osalta.

    On vielä helppoa havaita, että muutaman vuosikymmenen jatkunut "identiteettipolitiikan" nousukausi on tehnyt meistä lähinnä triggeröityviä Pavlovin koiria, joille joku Jari Tervo kelpaa pilliin puhaltelijaksi, mutta on huomattavasti vaikeampaa selittää esimerkiksi sitä, miksi suomalaiset ovat venäläisvastaisuudessaan eurooppalaisten huippuluokkaa -- ohittaen jopa ne maat, jotka olivat N-liiton miehittäminä.

    Tietysti jokaisen aikakauden ihmiset ovat sokeita omassa ajassaan vaikuttavalle Suurelle Yhteiselle Valheelle. Mutta suomalaisille ominainen vahva latentti antagonismi tekee omista "ideologisista" leimautumisistamme tavallista kipeämpiä. Nythän tunnustuksellisen yhteiskuntapolitiikan hellimä valhe sisältyy esimerkiksi siihen, että pienen Suomen on oltava koko maailman sosiaalitoimisto ja omattava samaan hengenvetoon maailman kunnianhimoisin "ilmastonsuojeluohjelma".

    Vaikka nuo kaksi asiaa ovat täydellisesti toisensa pois sulkevia, silti ne voivat elää samojen korvien välissä -- eikä kognitiivisia dissonansseja identiteettipoliitikkojen piirissä huomata.

    Tosiaan, miltei tuhatvuotinen historia alistettuna kansana, ja sellaisesta seuraavat kaikkea kahtiajakavat kaksinapaiset asenteet, jotka itsenäistymisen jälkeen ovat siirtyneet kohdistumaan toinen toisiimme. Se on se läksy, josta meitä pitäisi läksyttää ja unohtaa Vennamot ynnä muut vähemmän varsinaisina ajattelijoina kunnostautuneet yksilöt-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ainakin kaikki tuntemani baltit ovat paljon minun tuntemiani suomalaisia negatiivisempia suhteessa Venäjään. Tunnen sekä virolaisia, latvialaisia että liettualaisia.

      Poista
    2. Juu, varmaan noista asenteista saadaan erilaisia mittaustuloksia riippuen siitä keitä mistäkin kansasta valikoituu mitattaviksi.

      Omat heittoni perustuvat uutisiin, joiden mukaan vuonna 2009 eurooppalaisen Gallup Internationalin mielipidemittauksen mukaan "suomalaiset ovat Euroopan toiseksi Venäjä-vastaisin kansa" kosovolaisten jälkeen: 62 % haastatelluista suhtautui kielteisesti Venäjään. Mittauksessa haastateltiin 50 000 ihmistä 60 maasta, Suomessa 621 ihmistä.

      Tämä kysely oli minusta siinä mielessä erityisen kiinnostava, että se sopi käsitykseeni suomalaisista historiallisesti alistettuna kansana, jolle latentti antagonismi ja projektiiviset vihantunteet ovat enemmän kuin ominaisia. Ja syy sille että juuri kosovolaiset kuitenkin voittavat venäläisvastaisuudessaan suomalaisetkin, olisi tämän teorian mukaan se, että myös he olisivat historiallisesti vammautunutta kansaa. Mikä sitten sen kansan historiaan perehdyttäessä näyttäisi pitävän paikkansa.


      Poista
  5. Ihmiset eivät hahmota, että uhka on olemassa kun tiedotusvälineet eivät uutisoi sadastatuhannesta sotilaasta rajan pinnassa.
    Mutta kuten kaikki tietävät, siellä ne "nukkuvat" ja lisää siirretään nopeasti jos Putin niin haluaa. Venäjällä niitä kustannuksia ei lasketa.
    Miksi meillä ei koskaan uutisoida mikä on tilanne Venäjän ja Suomen rajalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis nukkuvatko nuo satatuhatta miestä Suomen rajan pinnassa? Ukrainan rajan pinnassa olevistahan on jonkin verran uutisoitu.

      Poista
  6. Uhka ei ole Idän suunnalta kasvanut siinä mielessä, että nykyään Venäjä on sotilaallisesti suhteellisesti ottaen paljon heikommpi, mitä ny esim. -70 tai -80 luvulla, puhumattakaan toisen maailman sodan ajoista.

    Ja Suomi taasen on suhteellisesti paljon vahvemmpi, sotilaallisesti, mitä ny vaikka talvisodan aikana, jolloin Suomella oli alle 60 kpl vaikka ilmavoimissa jotain Fokkereita ja Venäjällä 10 tuhatta lentokonetta.

    Nykyään Suomella on edelleen 60 hävittäjää jotka..Hornetit ovat parempia mitä Mikit tai Sukhoit, joita VEnäjällä ei todellakaan ole 10 tuhatta vaan mitä lie muutama sata.

    Samoin Suomela on 200 Leopard tankkia kun Talvisodassa ei ollut kait ainuttakaan tankkia. Lisäksi Leopardit on paljon parempii mitä ryskien jotkut T-72 set.

    Vielkun muutamat ydinohjukset Suomi hankkisi niiin ei olis mitään ryssän pelkoo olemassa. Ja miksei hankkisi, suomessa on ydinvoimaloita joita voi käyttää sen ydinpommi materian tekemiseen.

    VastaaPoista
  7. Tällaiset Ylen kyselyt, joissa kysytään, onko Venäjältä Suomeen kohdistuva uhka lisääntynyt tai vähentynyt, kuuluvat mielestäni niiden epämääräisten kyselyjen joukkoon, joiden vastauksista vedetään mielivaltaisia johtopäätöksiä. Siinä oteta kantaa edes siihen, kuinka suurena uhkana verrattuna muihin mahdollisiin uhkatekijöihin vastaaja näkee Venäjän toiminnan. Niinpä päädytään lähinnä jonkinlaisiin ”kenen joukoissa seisot” spekulaatioihin. Minkäänlaisesta analyysistä ei ole puhettakaan eikä kysely sellaiseen anna aineksiakaan. Yhtä hyvin olisi voitu kysyä ”Tykkäätkö Putinista” tai ”tykkäätkö Natosta” ja ilmeisesti varsin moni sen kysymyksen jommassakummassa muodossa myös luki.

    Tässä Yle sortuu samanlaiseen kehnoon ajatteluun ja samanlaiseen tunkkaisuuteen kuin suomettumisohjelmassaankin, jossa varsin visusti vältettiin käsittelemästä sitä, kuinka idänsuhteita käytettiin sisäpolitiikan keinona. Ehkä se oli tarkoituskin. Oltiin puhuvinaan häpeällisestä asiasta ja puhuttiinkin kovin paatoksellisesti, mutta asian ydintä ja keskeisimpiä ilmiöitä olennaisia visusti välttäen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mILJOONnan pikipään, suvakkkien itse päästämänä..matuvyöry on paljon pahenpi ja konkreettisempi uhka mitä Puna-Armeija

      Poista
  8. Vihreät ja vassarit ovat edelleen kuin paita ja perse ja läpsäys päälle.
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  9. Surullista luettavaa tämän päiväisestä ip-lehdestä Suomeen poliittisen eliitin slaavikyykyn syvyydestä. Rähmällään olo senkuin jatkuu ja jatkuu,,,,ja jatkuu
    Venäläinen kohukansanedustaja nosti äläkän matkan tyssättyä Vaalimaalla: ”Suomesta tuli venäläisvastaisten toimien instrumentti” https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008579737.html

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!