lauantai 26. maaliskuuta 2022

#Metoo-henkiset haistoivat Mika Lehtimäen veren

Urheilujohtaja Mika Lehtimäki valittiin jatkokaudelle sen jälkeen kun hän oli saanut varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä. Hän ei ole puolustellut käytöstään, vaan on nöyrästi luvannut parantaa käytöstään ja sopinut asiasta häirittyjen kanssa.

Olympiakomitea lupaa tarvittaessa tarkemman selvityksen tapahtuneesta, mutta prosessista ei ole tiedotettu häirinnän kohteena olleiden henkilöiden pyynnöstä. Siten mahdollinen tarkempikaan raportti ei tule kertomaan tarkalleen mitä on tapahtunut. 

Sen verran kuitenkin tiedämme, ettei kysymyksessä ole ollut fyysinen kanssakäyminen. Siten varoituksen syynä ei ole raiskaus, väkisin suuteleminen, luvattomista paikoista hipelöinti eikä edes takapuolelle taputtelu, vaan jokin muunlainen teko - todennäköisesti asiaton verbaalinen lausahdus tai työtehtävien jakoon syrjivästi liittyvä. 

Häirinnän suhteelliseen vähäisyyteen viittaa myös se, että Olympiakomiteasta kerrottiin varoituksen olleen juridisesti kovin mahdollinen seuraus. Sitä paitsi teko olisi tullut käsitellä oikeudessa, mikäli se olisi ollut rikoslain piiriin kuuluva. Näin ei kuitenkaan ole tehty.

* * *

Joka tapauksessa näyttää siltä, että monet #metoo-henkiset tahot ovat haistaneet veren ja lähteneet kaatamaan Lehtimäkeä. Edelle linkittämissäni jutuissa mainitaan naisjärjestöjen keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä ja Twitteristä löytyy myös Lehtimäen potkuilla herkuttelevia miesoletettuja. Nähtäväksi jää, saavatko he paineen kasvamaan niin suureksi, että Lehtimäki joutuu jättämään tehtävänsä.

On tietenkin selvää, ettei työpaikoilla tapahtuvaa epäasiallista käytöstä voi tänä päivänä jättää rankaisematta. Tämän ymmärsi myös olympiakomitea, joka langetti Lehtimäelle varoituksen. 

Sen arvioimisen, että olisiko lisärangaistuksena pitänyt olla jatkokaudelle valitsematta jättäminen, tulisi kuitenkin perustua tietoon siitä, mitä Lehtimäki on todellisuudessa tehnyt. Etenkin kun huomioidaan, että hänen näyttönsä tuloksenteosta ovat varsin kovat, eikä hänen jatkokautensa estämistä olisi siten voinut perustella saavutuksiin perustuvilla argumenteilla. 

Selvää kuitenkin on, ettei tämä tapaus mene ohi jälkiä jättämättä. Työpaikkojen ilmapiirit muuttuvat näiden tapausten myötä, ja kaikenlainen flirttailu jää epäilemättä entistäkin vähäisemmäksi. Jopa arkisissa sanavalinnoissa on itse kunkin oltava varuillaan. 

Nähtäväksi sitten jää, seuraako näistä muutoksista korkeampi työtyytyväisyys, vai käykö pikemminkin niin, että ilmapiiri muuttuu entistä totisemmaksi ja siten myös ankeammaksi. Toivoa sopii, että ensimmäinen vaihtoehto toteutuisi, mutta jos rahaa pitäisi laittaa vedonlyöntiin, sijoittaisin pelimerkkini kyllä jälkimmäiselle. 

Näin siitä huolimatta, etten missään tapauksessa hyväksy epäasiallista työpakkakäyttäytymistä kummaltakaan sukupuolelta. Ja ymmärrän, että häirintätapausten esilletulon myötä naisiin kohdistuva alentava käytös sekä heihin suuntautuva seksuaalissävytteinen arviointi vähenevät, mikä on sinänsä hyvä asia. 

Mutta muistan hyvin myös ajan, jolloin iltapäivälehdissä oli varsin usein kirjoituksia, joissa ylistettiin työpaikoilla tapahtuva pientä flirttiä päivien piristyksenä, eikä siitä ole edes kovin kauan. Eivätkä näitä lausuntoja suinkaan antaneet vain miehet, vaan etupäässä naiset. 

Mutta niin se maailma muuttuu. Ja siihen on myös itseensä kohdistuneet ammatilliset odotukset täyttäneiden urheilujohtajien alistuttava. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

14 kommenttia:

  1. Hauskaa, miten näitä aiheita koskevissa jutuissa johonkin kohtaan tungetaan aina lausahdus siitä, että kirjoittaja ei tietenkään hyväksi minkäänlaista epäasiallista käytöstä ja että hänellä on siihen nollatoleranssi. Meikäläinen pitää itseään ihan modernina ihmisenä, mutta kyllä minä hyväksyn epäasiallisen käytöksen. Ihmiset tekevät virheitä. Eri asia on tietysti, jos joku systemaattisesti käyttäytyy epäasiallisesti kuten vaikkapa nämä sosiaalisessa mediassa lisärangaistuksia vaativat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa molemmissa asioissa. Tuo vastuuvapauslauseke on parasta kertoa, jotta ei joudu ns. vertauskuvalliseen hirteen. Toisaalta kyllähän käytännössä kaikki ihmiset ovat myös aidosti kaikenlaista häirintää vastaan - joten asian sanominen on sinänsä rehellistä, vaikka sen pitäisi olla sanomattakin itsestäänselvyys kaikille.

      Selvää on myös se, että useimmat ihmiset ovat valmiita antamaan anteeksi, mikäli joku tekee virheen ja katuu sitä. Mutta tämä - eli juuri tämä anteeksiantamattomuus tietyissä asioissa - on se asia, joka nykyisessä ilmapiirissä on muuttunut verrattuna aikaisempiin aikoihin. Eikä tuo muutos ole hyvä.

      Poista
    2. kun olin 30 vuotiaana tehtaalla, 5 kynppinen rumahko siivooja ämmä ehdotti pikapanoo vessassa, Noh, mikäs siinä...näin tehtiin..en kertonu vaimmolle

      Poista
    3. tai valittanut minnekkään hahah

      Poista
  2. Varoitustaulu konepajan seinällä:
    Naiset! liian löysät vaatteet, varo koneita, liian tiukat vaatteet, varo koneenkäyttäjiä

    VastaaPoista
  3. Niin. Itselleni ei tule edes mieleen puhua mitään näille sufraketeille, jollaisilla on kyltymätön tarve uhriutua. Heissä ei ole mitään viehättävää. He haluavat maastamme synkkien, itsekkäiden ja narsististen ämmien hallitseman buritanistanian. Painuisivat Pohjois-Koreaan, jos ankeus on niin ihanaa.

    Ehkä tämä täydellinen välinpitämättömyys itsekkäitä ja omahyväisiä nykynaisia kohtaan on myös häirintää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kuule toiseuttamista, yksi pahimmista asioista, joita voi tehdä.

      Poista
    2. Pohjois-Koreassa on maailman seksillisimmät naisliikennepoliisit, joten ei se ole niin ankea paikka.

      Poista
  4. Eilisessä TS:ssa oli juttu taitelijasta, joka maalasi jotain Putinin vastaista teosta. Juttu oli otsikoitu: "Pitää käyttää sananvapautta, kun meillä sellainen on."

    Punamedia yrittää taas vakuutella hallintolampaille, että meillä saa sanoa, mitä haluaa. Juu saa, kunhan ei siteeraa raamattua, kunhan hallitsee woke-kulttuurin käsiteapparaatin, ei maalita, ei toiseuta, tuntee sananvapauden vastuun jne.

    Vertaamalla Suomen femakkojyrien kaitsemaa "sananvapautta" sotasensuuria harjoittavan diktatuurin sananvapauteen on vähintäänkin älyllistä epärehellisyyttä. Vähän sama, kuin jalkansa menettänyttä pidettäisiin neliraajahalvauksen saaneen rinnalla täysin terveenä.

    VastaaPoista
  5. Jos on ollut kysymys palautteesta paskasti tehdystä duunista niin rangaistus on väärä. Jos taas on annettu asiatonta palautetta niin lienee oikea tuomio.
    Omassa konsernissa kaikki eivät aina ole tajunneet miksi me ollaan olemassa ja miksi palkkaa maksetaan.
    Naiset tekevät niitä töitä mihin heidät on palkattu ja pääsääntöisesti he tekevät sitä pirun hyvin.
    Meille jää aikaa tehdä sitä duunia mihin meidät on palkattu.
    Yhden ainoan kerran olen joutunut puuttumaan erään sihteerin tekemisiin ja rajoittamaan pääsyä luottamuksellisiin tietoihin.
    Tein hänestä "harjakomeron vartijan" ja siihen oli vahvat syyt.
    Ei koira perään haukahtanut.
    Mitä tulee häirintään niin en ole siihen törmännyt. Yleensä menee silleen, että jos sinkuista ei tule pareja niin asia ratkeaa itsestään.
    Vonkaaminen ei ole kiellettyä eikä myöskään flirttailu jos se ei tapahdu saman komentoketjun sisällä. Kuormasta ei syödä.
    Näitä perusperiaatteita noudattaen pärjää aika hyvin.
    Mulla on ollut ja on edelleen aika paljon naisia alaisina.
    Olen heille esimies ja sellainen jolle voi aina soittaa.
    Myös vapaalla. Aina on puhelin auki.
    Ei ne turhaan soittele. Sama koskee alaisuudessani olevia sotilaita.

    VastaaPoista
  6. Urheilujohtaja Mika Lehtimäki oli saanut varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä. Hän on nöyrästi luvannut parantaa käytöstään ja sopinut asiasta häirittyjen kanssa. Siitä, mitä oikeasti tapahtui, ei ole tiedotettu, joten emme todellisuudessa tiedä, mitä on tapahtunut. Ilmeisesti teko ei kuitenkaan ole rikoslain piiriin kuuluva, koska oikeuteen ei ole menty ja asianomaiset ovat kuitanneet asian loppuun käsitellyksi. Tämä ei kuitenkaan ole tyydyttänyt kaikkia, vaan naisjärjestöjen keskusliiton pääsihteeri ei ole tulokseen tyytyväinen vaan käytännössä vaatii potkuja.

    Mistä tuleekin mieleeni vanha lukukokemus. Oikeusjuttu on Franz Kafkan tunnetuimpiin teoksiin kuuluva romaani. Se kertoo 30-vuotiaasta Josef K.:sta, joka eräänä aamuna herättyään vangitaan ja asetetaan syytteeseen rikoksesta, jota ei koskaan paljasteta. Kirjan tapahtumat kestävät vuoden. Joskus teini-ikäisenä sitä lukiessani mietiskelin, että ei tuollaista sentään voisi tapahtua oikeassa elämässä. Se oli sitä nuoruuden idealismia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyisin on niin helppoa vedota rasismiin, seksisimiin tai muuhun paskaan jos ei suoriudu töistään.
      Korkeat esimiehet joilla on vielä haaveita ylenemisestä tai paremmista palkkaluokista lähetevät näihin kotkotulsiin mukaan ja kääntävät alaiselleen selkänsä.
      Kun oikeusprosessi on käyty ja syyttömyys todettu niin tullaan kaveeramaan.
      Näitä on nähty ja nyt en puhu naisten sorsimista vaan ihan vaikkapa onnettomuuksista ammunnoissa tai vastaavista.
      Esimiehet häipyvät samantien jos joudut tutkinnan kohteeksi, ihan sama oletko syyllinen tai syytön.
      Eivät kaikki mutta ainakin ne jotka kuvittelevat olevansa kenraaliputkessa.
      Eihän niistä onneksi koskaan mitään kenraaleja tule. Järjestelmä muistaa mulkut.

      Poista
  7. Aijai, niitä työpaikan pikkujouluja 80-90 -luvuilla. Puheet ja teot mätsäsivät eikä nuhteita tullut.

    VastaaPoista
  8. Kovin täälläkin ymmärretään Lehtimäkeä, vaikka kukaan ei tiedä mitä on tapahtunut. Ainoa mikä on varmaa, niin ollaan jääty kiinni useista valheista. Mitään salassapitosopimusta ei ole ollut ja Lehtimäen varoituksesta ei kerrottu, kun jatkopestiä sorvattiin. Kun aletaan valehtelemaan, niin se luottamus on siinä vaiheessa mennyt. Eiköhän Vapaavuorikin tämän edestään löytää, vaikka kuinka yrittää kieroilla vapaaksi.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!