tiistai 8. maaliskuuta 2022

Putinin sodan taloudellinen hinta

"Joka toiselle kuoppaa kaivaa, hän itse siihen lankeaa, joka kiveä vierittää, jää itse sen alle" todetaan Raamatun sananlaskujen kirjan 26 luvun 27 jakeessa. Tämä kuvaa erinomaisesti Vladimir Putinin toimintaa Ukrainassa sekä sen seurauksia Venäjälle. 

Enkä tarkoita nyt pelkästään Venäjän armeijan hyvin tunnettuja vastoinkäymisiä voimattomaksi luullun vihollisen kanssa, vaan myös niitä toimia, joihin bunkkerimies Putin on ryhtymässä pelastaakseen itsensä. Esimerkkinä siitä on uhkaus maasta poistuvien ulkomaalaisten yritysten omaisuuden kansallistamisesta

Sen seurauksena venäläiset voivat toki jollain tavalla voimaantua, mutta samalla Putinin valtakunta voi olla varma siitä, etteivät länsimaalaiset rahamiehet sijoita tulevaisuudessa rahaansa Venäjän markkinoille kovin helpolla. Ja että siitä seuraa vuorenvarmasti investointilama itänaapurissa. 

Samaan aikaan länsimaat etsivät keinoja päästä eroon erityisesti öljyn ja maakaasun tuonnista Venäjältä. Tämä vie epäilemättä jonkin verran aikaa, mutta lopputuloksena on joka tapauksessa venäläisten merkittävimmän vientituotteen elinkaaren oleellinen lyheneminen. Yhdessä investointilaman kanssa se tarkoittaa venäläisten elinolosuhteiden selvää heikkenemistä tulevina vuosikymmeninä.

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvää. Suomessa tiettyjen taloustoimien arvo tulee nousemaan oleellisesti, koska länsimaat pyrkivät eroon venäläisestä tuontitavarasta. Esimerkiksi Talvivaaran nikkelin arvo tulee nousemaan oleellisesti. 

Suomalaisen metsäteollisuuden lopettaessa venäläisen puun tuonnin, seuraa siitä suomalaisten metsien arvonnousu. Tämä tarkoittaa suoraa varainsiirtoa metsänomistajille eli suurelta osin maaseudulle. Samalla suomalaisen metsäteollisuuden kotimaisuusaste nousee entisestään, vaikka venäläispuulle toki haetaan korvaajaa aina Etelä-Amerikan eukalyptusta myöden. 

Tässä on tosin se riski, että venäläiset saattavat sulkea metsäteollisuuden tarvitseman maakaasun toimituksen. Se olisi toki suuri ongelma suomalaiselle teollisuudelle, mutta Venäjän ja sen vientitulojen kannalta vastaisi omaan jalkaan ampumista - ellei suorastaan venäläistä rulettia - eikä kaasuhanojen sulkeminen liene siitä syystä kovin todennäköistä.

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että Vladimir Putin on siirtämässä Venäjää laskevan talouden kaarelle, josta nouseminen vaatisi kokonaan uudenlaista politiikkaa ja sille johtajaa. Mutta jos sellainen löytyisikin, olisi edessä valtava tehtävä korjata se vahinko, jonka Putin on suurelle isänmaalleen tuottanut.

26 kommenttia:

  1. Venäjä ei koskaan eikä missään tapauksessa tule palaamaan läntiseen talous- ja rahajärjestelmään. Tämän nyt luulisi olevan selvää tyhmemmällekin. Konsumerismin lopullista voittoa odotellessamme voimme varmaan pian ihailla niitä Israelin ilmavoimien juutalaisia pelastavia ihmeiskuja Ukrainassa. Siellähän _on_ ihan oikeita natseja hakaristeineen. Keitäs he taas olivatkaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun kuulen sanan Russia, saan halpaa viinaa, jopa nussia

      Poista
  2. Suomalaisyritysten, tai muiden Venäjällä toimitvien ulkomaalaisten yritysten kiinteän omaisuuden kansallistaminen kolahtaa Putinin omaan nilkkaan silläkin tavalla, että venläisellä tietotaidolla ylläpidettyinä nuo yritykset tulevat tuottamaan vain sutta ja sekundaa. Kun monet tuotemerkit ovat venäjällä saaneet suuren suosion nimenomaan laatunsa vuoksi, Putin tullaan muistamaan onnettomana tunarina joka korvasi kahvin sahajauhoilla.

    Silloin kun meille itärajan tuntumassa virtasi vielä kasvavaa venäläisturismia, pääsin sattumoisin tutustumaan Imatran kylpylän alueeseen. Siitä piti tuleman todellinen keidas -- ja jos se olisi rakennettu suomalaisen osaamisen voimin, sillä olisi ollut tarjota luksusta eikä vain virolaisia rakennusvirheitä.

    Mutta mielenkiintoinen oli se väite, että yrittäjät siellä järjestelmällisesti olisivat ilmoittaneet venäläisturistien määrän todellista pienemmäksi. Näin tehtiin siksi, että Venäjältä saapuvat eivät halua lomailla kohteissa jotka on rakennettu venäläisturisteille. He haluavat nimenomaan ottaa etäisyyttä kaikkeen mikä vähänkin haistakahtaa venäläiseltä massaturismilta.

    Ihan sama ilmiö tapahtuu niille ulkomaalaistuotteille, jotka Putinin kansallistamissa yrityksissä venäläisvoimin yritetään valmistaa. Ei tule valmista, vaan vain sitä venäläistä, josta kulutuksen makuun päässyt vauraampi venäläinen väestönosa nimenomaan haluaa sanoutua irti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän Venäjän maatalous oppi käsittämättömän nopeasti, ihan muutamassa vuodessa. Tässä nyt pitää ajatella sellaisen sadan vuoden perspektiivillä. Lännellä on sellainen kummallinen käsitys, että se muka olisi "koko" maailma.

      Poista
    2. Ja tietysti sellainen pikku juttu, että jostain syystä länsi luulee kulutusjuhlien täällä vain jatkuvan, ehkä korkeintaan pientä kuprua ottaen.

      Poista
    3. Sinä varmaan muutat Venäjälle, kun siellä mennään oikeaan suuntaan, ja siellä ei ole niljakkaita länsiliberaaleja. Ellet jo asukin siellä.

      Poista
    4. "...pitää ajatella sellaisen sadan vuoden perspektiivillä..."

      No, se mitä nimitämme "länneksi", eli eurooppalaisen uuden ajan kartesiolainen järki ja sen hedelmät, ovat neljän- tai kuuden sadan vuoden ajatushistoriallista tuotetta, riippuen siitä asetetaanko alkupiste syysuhteen vai syvyysperspektiivin hahmottamisen kohdalle.

      Ja tuo järki ei siis ole mikään yleisinhimillinen ominaisuus, eivätkä sen hedelmät ollenkaan kaikkien kasvatettavissa ja nautittavissa.

      Ja, kyllä, tämä on realismia. Sensijaan kaikki kuvitelmat siitä, että kulttuurisilla tekijöillä ei olisi ollut eikä enää olisi mitään vaikutusta siihen mitä tiettyyn kulttuuripiiriin kuuluvat ihmiset saavat aikaan, ovat yliyleistävien yleiskäsitteiden varaan rakennettua harhaa.

      Venäjän troikka taivaalla kiitää. Ne autot ja sähköjunat, joita mekin poliittisista syistä sieltä ostimme, ovat vain surkeita jäljittely-yrityksiä siitä mitä eurooppalaispohjainen järki on pystynyt tuottamaan. Esimerkiksi sähköjunille piti oitis perustaa korjauspajat tänne, joissa niiden moottoreita käämittiin uudelleen.

      Poista
    5. Ladoja näyttää olevan sielläpäin paljon liikenteessä vielä. Siis sitä seitsemänkymmentäkymmentäluvun Fiat 124- mallia, jota alettiin valmistaa Neuvostoliitossa, kun sen valmistus Italiassa loppui. Vitsin mukaan venäläiset ovat keksineet vain samovaarin, ja siihenkin on hana varastettu saksalaisilta.

      Poista
  3. On mielenkiintoista seurata hallituksen tulevaa väliriihikokousta. Emma Kari on pontevasti esittänyt, ettei maailman kunnianhimoisimmasta (lue: utopistisimmasta) ilmastotavoitteesta luovuta. Muiden hallituspuolueiden ja viimeistään eduskunnan tulisi tuoda esille meillä vähän palstatilaa saaneet jutut:
    -Saksa lisää hiilivoimaa jopa 8000MW. Linkki: https://beta.oikeamedia.com/o1-176900
    -Saksan hiilivoimaloiden romutussuunnitelmat on jäädytetty. Haloo, Helsinki. Inkoo meni jo
    -kaasukin on nyt ”uusiutuvaa” energiaa, kun Merkelin ahteri uhkasi jäätyä penkkiin
    -muut maat käyttävät turvetta. Koska vain hiiltä ja turvetta voi varastoida riittävästi, turvekielto tulee kumota.
    Tässä vielä realiteettia hiilifobiaan:
    https://anttilehtniemi.nettisivu.org/eroon-fossiilisista-polttoaineista-mahdollista-vai-mahdotonta/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaan päinvastoin huuhaa menee taas edelle. YLEn mukaan syynä korkojen nousuun ja kurssien laskuun on pitkä itäraja sotivan maan kanssa. Selitys sekin, mutta eipä ole pokkaa sanoa, että maassamme on taloudenpidossa kelvottomin hallitus koskaan ja surkein pääministeri, puhumattakaan äärivasemmistolaisista idealistitytöistä, jotka eivät kuuluisi edes eduskuntaan, saati valtioneuvostoon.

      Poista
  4. Veikkaanpa, että loppujen lopuksi suurin kustannus Venäjälle tulee siitä, että kaikki järkevät koulutetut ihmiset pyrkivät sieltä pois. Jäljelle jää isovenäläisiä hulluja ja kouluttamatonta sakkia, jotka muuttavat kaiken mihin koskevat paskaksi (paitsi kusen).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin niillä järkevillä ja koulutetuilla on parhaat edellytykset menestyä länsimaissa.

      Poista
  5. Samaan aikaan Ruotsissa:

    Bensa 22,99 kr/l (vero 50%), diesel 26,82 kr/l (vero 60%), puhumattakaan sähkön kulutuksen sekä siirtojen veroista ja hinnoista.
    Sossut syyttävät tästä Putinia, kutsuvat hintoja nimellä "Putinpriser". Voine, voine!

    Kivaa on myös, näin korona-aikana todeta, että Ukrainassa on 30 biolaboratoriota (Pentagon), joista on löydetty mm. viljelmiä nimeltä rutto, perunarutto, maltankuume, kurkkumätä, sauvabakteeri ja punatauti.
    Kertokaa minulle ettei tämä ole totta.

    https://carlnorberg.se/2022/03/07/30-biolabb-i-ukraina-sager-ryssland/

    Ja että viimeisen kahdeksan vuoden aikana on tapettu ainakin 13 000 venäläistä Dombasin alueella.

    https://carlnorberg.se/2022/03/07/wolfowitz-doktrinen/


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaisesta Pentagonin johtamien biolaboratorioiden löydöksestä olisi uutisoitu muuallakin kuin venäläisessä sosiaalisessa mediassa, jos sellaisia olisi löydetty. Lisäksi 13 000 venäläisen tappaminen olisi ilman muuta uutisoitu kaikissa vapaan maailman medioissa. Eli ota vain rauhallisti: on aivan varmaa, että nuo väitteet ovat täydellistä pötypuhetta.

      Poista
    2. Olisiko? Sitäpaitsi kahdeksan vuotta jatkunut kranaattituli ei oikein ylitä enää uutishaukotusta.

      Poista
    3. Venäläiseen rehtiin valehteluperinteeseen kuuluu syyttä vastustajaa siitä, mitä itse tekee. Tyyliin "Mainilan laukaukset".

      Poista
    4. "Venäläiseen rehtiin valehteluperinteeseen kuuluu syyttä vastustajaa siitä, mitä itse tekee. Tyyliin "Mainilan laukaukset"."
      - Entäs Yhdysvaltain tonkinin lahti tai 2000 "Saddamin" joukkotuhoaseet..

      Poista
  6. "Joka toiselle kuoppaa kaivaa" - lähettää siitä kovan laskun ja käyttää halpaa työvoimaa :P

    VastaaPoista
  7. Joka tapauksessa synopsis tänään näyttää olevan se, että venäläiset ovat ali-ihmisrotu, joka ei pysty ees ylläpitämään sivistystä. Siispä heidät on tuhottava, jaettava, nöyryytettävä, ryöstettävä luonnonvaroistaan, pirstottava ja kertatakaikkiaan poljettava maanrakoon, vähän kuin saksalaiset WWII:n jälkeen, mutta vain paljon suuremmassa määrin.
    Tämä oli todella viisasta. Kaiille on nyt selvää, että Venäjä taistelee elämästään, tappioista ja kustannuksista piittaamatta.
    Oikein hyvä veto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä tuon kaiken keksit? Venäjällä olisi loistava tulevaisuus, mikäli sen johtajat vain haluaisivat - muut maat eivät ole heitä tuhoamassa, ryöstämässä, pirstomassa tai polkemassa. Sen sijaan Venäjä on useita kertoja toiminut juuri tuolla tavalla, viimeksi juuri nyt Ukrainassa.

      Poista
    2. Sinä ajattelet nyt tuon konsumerismin kautta taas. Muuta sinulle ei ole. Kaikki muu on nelikulmaista ympyrää. Minä haluan, että maailmanpankin varakuvernööriä, sitrajohtajaa, ym. vedetään pick up:in perässä pitkin mukulakivikatuja.
      1918 kun "järkevät ihmiset" pakenivat Venäjältä, paljastui pian, että kun vaatteisiin ommellut timantit lopulta loppuivat, armon kreivittäret eivät osanneet edes kengännauhojaan sitoa.

      Poista
    3. Huono johtaja onni kyllä Venäläisiä vaivaa, taitaa pahin olla tämä Georgialainen pappi, joka ei edes alunperin ollut Venäläinen ..

      Poista
    4. Tämä Ukrainan sodan siemenet kylvettiin jo 90-luvulla Neuvostoliton hajoamisen jälkeen ..

      Poista
  8. Yhdysvalloillahan oli jo suunitelmia Krimille ja Sevostopolille, kun saivat Janusekin pois vallasta aikoinaan, Sevastopolin vuokra oli päättymässä 2016 ja Venäjä halusi uusia vuokran eteenpäin, Yhdysvalloissa suuniteltiin kun saadaan eri johtaja Ukrainaan niin asia hoituu, mutta mokoma Venäjän ei nielytkään asiaa vaan "valtasi" Krimin ja Yhdysvalloilla meni suunnitelmat vähän mönkään ..

    VastaaPoista
  9. Nuland näkyy nyt sitten varoittaneen, että venäläiset yrittävät vallata nuo olemattomat laboratoriot.

    VastaaPoista
  10. "Tässä on tosin se riski, että venäläiset saattavat sulkea metsäteollisuuden tarvitseman maakaasun toimituksen."

    Hyvinpä nuo pakotteet toimivat jos venäjä tuon päättää.. "voimakas euroopan yhteinen rintama" hah.. Ja eikös niiden metsäteollisuuden vehkeiden pitänyt olla omavaraisia energian suhteen...

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!