lauantai 25. huhtikuuta 2020

Vihervasemmistolaista sananvapautta Tanskassa

Yle kertoi, että monet Tanskan Akatemian jäsenet vaativat sen jäsenenä vuodesta 2014 alkaen ollutta kirjallisuudentutkija Marianne Stidseniä eroamaan, koska tämä on arvostellut #metoo-liikettä. Asia sai suorastaan koomisia piirteitä, kun yksi tämän kriitikoista erosi Akatemiasta, koska "haluan vapaata keskustelua kirjallisuudesta".

En tässä ota kantaa Stidsenin mielipiteisiin - enkä edes tunne yksityiskohtia - vaan haluan kiinnittää arvoisan lukijani huomion siihen, että myös Tanskassa vihervasemmistolaisfeministiset henkilöt tosiasiassa haluavat kieltäytyä yhteiskunnallisesta keskustelusta. Sen sijaan he pyrkivät samanmielisten mielipiteenvaihtoon, josta erimieliset suljetaan ulos.

Meille, jotka seurailemme yhteiskunnallista keskustelua Twitterissä tämä vihervasemmiston toimintamalli on ollut suorastaan kristallinkirkasta. Heidän jäädessään debatissa tappiolle on yleensä toimittu toisella kahdesta tavasta: syyttämällä keskustelukumppania rasistiksinatsiksifasistiksisovinistiksi tai vaihtoehtoisesti sulkemalla hänet ulos omasta seurannasta.

Pahimmillaan on kuitenkin jopa käytetty joukkovoimaa puoluejohtajien Twitter-tilien sulkemiseen. Sekä aiheutettu paine, jonka seurauksena yhteiskunnan toimijat ovat päätyneet jopa estämään ihmisten työntekoa heidän mielipiteidensä takia.

En oikein ymmärrä mistä tämä tinkimätön pyrkimys omaan vaihtoehdottomaan mielipidekuplaan johtuu. Onko siinä kyse oikeauskoisuuden vaalimisesta vai kyvyttömyydestä puolustaa omaa näkemystä?

Joka tapauksessa tanskalaisten akateemikkojen osoittama suvaitsemattomuus joukossaan olevaa toisinajattelijaa kohtaan on sikäli ikävää, että se näyttää mallia kohti kuplautunutta ja polarisoituvaa yhteiskuntaa. Tämä tie on kuitenkin tuhon tie sikäli, että se jarruttaa sitä aatteellisen synteesin muodostamista, joka parhaimmillaan voi johtaa ajatusten kirkastumiseen ja elinympäristön paranemiseen.

Sen sijaan suljettu ajatuksenvaihto, jossa ei sallita kritiikkiä, johtaa aatteiden - tässä tapauksessa vihervasemmistolaisuuden - äärevöitymiseen, jolla ei 1900-luvun historian valossa ole hyviä seurauksia. Kuitenkin juuri tämä on se syy, miksi sananvapaus on niin tärkeää.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kommunistiprofessori rinnasti Mannerheimin ja alastomat naiset
Vasemmistoliiton synkät juuret elävät ja voivat hyvin
Halla-ahon Twitter-tilin sulkemisesta7 kommenttia:

 1. Vaikea ymmärtää, että tämä MeToo -liike on niin (islamin)uskonnonkaltainen ja pyhä, ettei sitä saisi kritisoida. Ja tämä vielä yleensä rationaaliseksi tunnetussa Tanskassa. No eikös se Hamletin Marcellokin manannut, että jotain mätää Tanskanmaassa. Mutta tuollaiset arvostelijan erovaatimuksethan vain osoittavat, että vaatijat vähättelevät kansalaisten itsensä arvostelu- ja arviointikykyä. Tuollaisella oman ylivertaisuuden korostamisella on yleensä ollut ansaitusti p...nen loppu.

  VastaaPoista
 2. Kun Romanian vankiloissa kommunistivallan aikana vuosia virunut pastori Richard Wurmbrand kutsuttiin 1960-luvun loppupuolella Helsinkiin puhumaan kokemuksistaan, niin kommunistien sanomalehti (Kansan uutiset tai Tiedonantaja) vaati tilaisuuksien kieltämistä.

  Kommunismi ja sen sisarliikkeet harvemmin kannattavat vapaata keskustelua.

  https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Richard_Wurmbrand

  VastaaPoista
 3. Suomalainen kirjallinen intelligentsija kokoontuu monellakin tv-kanavalla lähinnä revittelemään viihteellisen vähämielisesti keskenään, yleensä kertomalla aina yhtä täsmämitoitettua naurunrätkätystä herättäviä persuvitsejä. Oikein kantaaottava kirjailija voi nakata raamatun olkansa yli lattialle, mutta ei totisesti uskaltaisi tehdä samaa temppua koraanilla.

  Mutta persuja, noita kertakaikkiaan sivistymättömiä täystolloja tumpeloita -- niitä kyllä hän ja kaikki muutkin kirjalliset yms intellektuellit uskaltavat pilkata.

  Se on sellainen tämä suomalainen vertaistaso. Täällä "voitetaan" kirjankustantajien ja -kauppiaiden joulumyyntikampanja, "Finlandia-alkinto", esimerkiksi kirjoittamalla hirnuva historia Suomen menneisyydestä. Sen tärkein opetus on: "Opetelkaa ruotsia!"

  Minusta on aika paljonpuhuvaa, että metoo -kampanja lähti liikkeelle nimenomaan näyttelijättärien piiristä. Se ei siis lähtenyt liikkeelle esimerkiksi vieraskulttuurisen raiskausaallon harjalta. Se on ikään kuin kulttuuripiirien sisäistä kotiväkivaltaa. Ja julkitulo on toki tietynlaista, sinänsä ihan tervettä avautumista. Suhteutuminen ja sijoittuminen ehkä kaipaisivat sitä, että ulkopuolelta nähtäisiin näiden sisäpiirien elämää ja omituisia tapoja paremmin.

  Nythän he tosiaan tuovat näytille vain sen viihdeohjelmissa harrastetun hörhötyksen.

  VastaaPoista
 4. "En oikein ymmärrä mistä tämä tinkimätön pyrkimys omaan vaihtoehdottomaan mielipidekuplaan johtuu". Se johtuu ideologiaan elimellisesti kuuluvasta kollektivismista. On kuulunut riippumatta siitä, millä nimellä tämä ideologia on historian kuluessa esiintynyt. Vihervasemmiston esi-isäthän ovat löydettävissä bolsevismista ja Ranskan vallankumouksen jakobinismista. Toimintamalli on aina ollut se, että pieni poliittinen eliitti ajaa laumat kaduille ja pyrkii väkivaltaisesti tukahduttamaan kaiken eriavän ajattelun, jota se pitää rikollisena.

  VastaaPoista
 5. Tämä "mua kans" -liike on vain yksi ilmiö naisia yleisesti riivaavasta uhriutumisen kulttuurista. Kun toimittajakunta on naisistunut, sanomalehdetkin ovat muuttuneet naisten lehdiksi, joissa naiset kirjoittavat naisista naisille. Onkohan yhtään julkkisnaista, jota ei ole kohdeltu kaltoin? Draamaa olla pitää, vaikka totuutta venyttäen.

  Onko ihmeellistä, jos lehtien levikit laskevat, kun noin puolet mahdollisista lukijoista sivuutetaan tai korkeintaan syyllistetään näissä punatoimittelijoiden jutuissa? Itse loikin lehden nopeasti läpi. Vain muutamat lukijoiden tekstiviestit kiinnostavat - ja sarjakuvat.

  VastaaPoista
 6. Vihervasemmistofeministien toiminnat nojaavat kommunistimaiden harjoittamien oppien mukaisiin sensuureihin ja vainoihin.

  VastaaPoista
 7. Niin pojat,onhan se karua seksuaaliväkivalta, mutta totta.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!