lauantai 28. marraskuuta 2020

Ville Virtanen - vähän yksinkertainen sananvapauden vihollinen

Olen viime vuosina pannut merkille, kuinka Suomessa nykyisin hyvin helposti leimataan ihmisiä erilaisista asioista. Ja sen jälkeen nostetaan lynkkausmieliala, jolla pyritään tuhoamaan vainon kohteeksi nostetun ihmisen elämä.

Näitä leimaamisia on tietenkin aina nähty esimerkiksi perheiden hajoamistilanteissa, mutta yhä useammin niihin on liittynyt myös yleispoliittista ulottuvuutta. Tämän asian nosti aikanaan näkyvästi esille vasemmistolaisen Pirkko Saision tapaus, kun hän tuli ilmaisseeksi näkemyksen, jonka mukaan myös vihrevasemmistossa pitäisi pyrkiä ymmärtämään eri tavalla ajattelevia ihmisiä. Sen seurauksena hän joutui oman viiteryhmänsä hampaisiin ja joutui leimatuksi mm. äärinationalistiksi ja puolinatsiksi.

Samaan kategoriaan on luokiteltava tapaukset, joissa ihmiset ovat menettäneet työnsä tai harrastuksensa mielipiteidensä ilmaisemisen takia. Siis sellaiset kuin muusikko Kari Peitsamon tai historioitsija Teemu Keskisarjan tapaukset.

Yksi näistä esimerkeistä oli Aku Louhimiehen tapaus, jossa häntä syytettiin ns. #metoo-käytöksestä. Hän joutui sen seurauksena jopa ministerin syrjimäksi julkisessa tilaisuudessa ja menetti ilmeisesti myös työmahdollisuuksia. Myöhemmin tehdyissä selvityksissä syytökset todettiin perusteettomiksi ja #metoo-leimaukseen lähteneet toimittajat ovat nyt epäiltynä Louhimiehen kunnian loukkaamisesta.

Asia nousi jälleen esille, kun Louhimies palkattiin sairastuneen ohjaajan tilalle tuottamaan kotimaista suurelokuvaa ja näyttelijä Ville Virtanen kieltäytyi työskentelemästä hänen kanssaan. Eikä asia jäänyt vain tähän, vaan Virtanen katsoi asiakseen kiitellä jo perusteettomiksi osoitettuja syytöksiä esittäneitä naisnäyttelijöitä.  Siis juuri niitä, joiden puheiden perusteella Louhimiehen vainon käynnistäneet toimittajat ovat poliisitutkinnassa.

On tietenkin Virtasen oma oikeus työskennellä kenen kanssa tahtoo. Kohtuullista kuitenkin olisi, mikäli hän korvaisi sopimuksen rikkomisesta eli vetäytymisestää aiheutuneet taloudelliset vahingot elokuvan rahoittajille siltä osin, kuin kohtauksia joudutaan tekemään uudelleen - sekä tietenkin maksaisi elokuvan teosta tähän mennessä saamansa palkan takaisin. 

Muuten pidän Virtasen kannanottoa ja etenkin feministisiin valheisiin syyllistyneiden näyttelijöiden kiittelemistä äärimmäisen huonona käytöksenä. En kuitenkaan tässä ehdota, että Virtasta pitäisi sen takia ruveta boikotoimaan tulevissa elokuvatuotannoissa - eikä sellaisella pääsääntöisesti vasemmalle kallellaan olevassa elokuvamaailmassamme olisi vaikutustakaan - mutta haluan tässä kuitenkin todeta, että pidän häntä tapahtuneen jälkeen vähän yksinkertaisena sananvapauden vihollisena. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Sananvapauden kuoppa syveni jälleen
Pieni flirtti on kadonnut harmauden edeltä
Vaatiiko vuoden 2018 kenttäoikeus uhrin?


10 kommenttia:

  1. Siteeraan Tiina Wiikin kirjoitusta n. viikon takaa. En voisi olla enemmän samaa mieltä.

    "Ylen feminismiosastolla kirjoittaa tänään Emilia Kujala, joka vahvistaa sen, mitä olen noista piireista koko ajan sanonut: täytyy olla ahdistavaa elää sen tiedon kanssa, että tarvitaan vain yksikin väärä sanavalinta, ja ihmiset, joita luulit kavereiksesi, ovatkin kimpussasi, vaativat sinulle potkuja ja tekevät kaikkensa pilatakseen elämäsi.

    Ja jotenkin surullisinta on, miten ohimennen Emilia tämän sanoo. Niin kuin olisi kyse jostain aivan arkisesta asiasta, että kuulut johonkin ideologiseen viiteryhmään vilpittömin mielin mutta samalla tiedostat, että pienikin virhe voi tehdä sinusta muiden silmissä "feikin feministin", ja joudut tovereidesi raivon kohteeksi.

    Ja Emilia on todella sisäistänyt tämän jatkuvaa pelkoa aiheuttavan lynkkausmielialan: hän ei sano, että hänet voitaisiin leimata feikiksi vaan että hän paljastuisi sellaiseksi. Hän siis on feministi, mutta luottaa enemmän someraivoajien arvioon aatemailmastaan kuin omaan arvioonsa. Eli että jos someraivoajat sanovat häntä feikiksi, niin asia sitten vain on niin, eikä sillä ole mitään väliä, kuinka vilpittömästi hän feminismiin uskoo.

    Mutta kyseessä on melko nuori nainen, jolla ei ilmeisesti ole vain tietoa paremmasta. Kun on aina viettänyt aikansa punavihreässä kuplassa, jonka toimintatapa on tuollainen, ei se välttämättä tule edes mieleen, että se oman kuplan toimintatapa ei ole laajassa mittakaavassa arvioituna millään tasolla normaali ja tervehenkinen.

    Erityisesti somen feministeissä mt-diagnosoidut ovat reippaasti yliedustettuna huomioiden sen, paljonko heitä väestössä on, enkä yhtään ihmettelisi, jos tämä feministien kulttuuri olisi siihen myötävaikuttava tekijä.

    Epäilemättä jatkuvan pelon ja epäluulon kanssa eläminen tekee pahaa jälkeä henkiselle hyvinvoinnille."

    VastaaPoista
  2. Kommarit ovat henkisesti heikkoja, koska heidän maailmankuvansa kaatuu heti, kun sitä joku epäilee. Esimerkiksi Laura Huhtasaari on henkisesti vahva, sillä hän saa kuunnella maailmankuvansa irvailua jatkuvasti jopa "puolueettomilta" toimittajilta. Silti hän esiintyy julkisuudessa aina hyväntuulisena. Mikä valtava kontrasti näihin kommareihin nähden! Kumpikohan on muuten tekopyhempi, Ville vai Laura?

    VastaaPoista
  3. Ville Virtasenkin kohdalla voi todeta, että uhriutuminen on toimiva keino julkisuuden hankkimiseksi, kun kyvyt eivät riitä. Moralisointi ja kaksinaismoraali ovat identtiset kaksoset, mutta moralisointi ja moraali vain satunnaisia vastaantulijoita.

    VastaaPoista
  4. Sitä se teettää kun pitää pysyä Ylen feministijuntan suosiossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muiden kuin hyysärin tietojen mukaan ei mokoma ville virraton edes ollut mukana koko projektissa. Eli haki huomiota ja tuomiota siitä ettei häntä Suurta?? näyttelijää edes pyydetty mukaan.

      Poista
    2. Ville Virtanen on kyllä näyttelijänä vähintään Jussi Jurkan tasoa.

      Poista
    3. JussiJurkka oli yksi Suomen parhaimmista näyttelijöistä,joten ei ole samaa tasoa.

      Poista
  5. Luulin, että Ville Virtanen näytteli aikoinaan Aki ja Turo -sketseissä Turoa, mutta ei sen tarvinnutkaan näytellä. Nyt munasi itsensä jälleen.

    VastaaPoista
  6. Tekopyhyys on teatterityttöjen keinostoa. Ville pani paljon ja ajeli kännissä autollaan pitkin tamperettakin aikoinaan. Ei ole varaa muuhun kuin paskan puhumiseen keskinkertaisten suhteittensa varjoista.

    VastaaPoista
  7. Voi näitä pikku(sieluisia) piirejä!

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!