sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Petteri Orpo nosti puolueiden ideologiat näkyviin

Talouspoliittinen aatteellisuus palasi rytinällä suomalaiseen politiikkaan Petteri Orpon (kok) todettua, että hallituksen tehdessä panostuksia suomalaisten turvallisuuteen, ne tulisi tehdä "lähtökohtaisesti kehysten sisällä eli vastaavasti ottaa jostain muualta pois. Niin tässä maassa on aiemmin toimittu. Tämä hallitus vain ei yksinkertaisesti kykene minkäänlaiseen priorisoimiseen ja leikkauksiin.”

Orpon mukaan Kokoomus ajaa "sosiaalitukien leikkaamista, jotta työn vastaanottaminen kannattaisi nykyistä enemmän. Tämä on oikea hetki tehdä rakenteellisia uudistuksia sosiaaliturvaan ja verotukseen... Veronkevennykset ovat osa kokonaisuutta, jolla nostetaan työllisyyttä ja vauhditetaan kasvua. Samaan aikaan esitämme leikkauksia esimerkiksi sosiaaliturvaan juuri siksi, että työnteosta tulisi yhä kannattavampaa. Ja meidän mielestämme on oikeudenmukaista, että ihmisille jää sitten heidän omista, työllä ansaitsemistaan rahoista enemmän käteen." 

Näin sanottuaan Orpo sai kimppuunsa Sosialidemokraattien Matias Mäkysen, Vasemmistoliiton Li Anderssonin ja Anna-Kaisa Pekosen sekä Vihreiden Ville Niinistön, Keskustan Jouni Ovaskan ja Joonas Köntän sekä vieläpä Perussuomalaisten Riikka Purran ja Jani Mäkelänkin. 

Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki Orpon ulostuloa moittivat kannattavat budjettiraamien ylityksiä eli hulvatonta jakopolitiikkaa. Mäkelä sen sijaan jatkoi monien perussuomalaisten aiemminkin mainitsemalla linjalla eli vaati menojen siirtämistä budjettiraamien sisällä ulkomaille menevistä rahavirroista maan sisäisiin sosiaalipoliittisiin menoihin. 

Mäkelän mukaan kokoomuslaisten ja perussuomalaisten välisissä kannoissa on kyse - ei enempää eikä vähempää - kuin pääoppositiopuolueiden välisistä oleellisista talouspoliittisista eroista: "molempien mielestä talous on saatava kuntoon. Kokoomuksen keino siihen on kurittaa suomalaista onnetonta ja vähäosaista. Perussuomalaiset haluavat leikata ulkomaille menevistä rahoista".

Keskustelun alla olevan ongelman taustalla on tietenkin kaksi asiaa eli koronapandemia ja Venäjän Ukrainaan kohdistamat aggressiot, joiden seurauksena Suomeen on syntynyt julkisen sektorin nopea velkaantuminen. Käsillä on siten niiden keinojen valitseminen, joilla sekä yritysten, ihmisten että julkisen sektorin taloudet saatetaan jälleen terveeseen tasapainoon ja kasvu-uralle.

Poliittinen vasemmisto ja Keskusta luottavat siihen, että työllisyys ja yritysten kannattavuus nousevat julkista rahaa kylvämällä sellaiselle tasolle, että valtion ja kuntien tulot tulevat lopulta katetuksi niiden tuloista. Kokoomus puolestaan epäilee, ettei näin käy ilman Orpon mainitsemia työllisyyteen kannustavia toimia kun taas Perussuomalaiset uskovat kyllä hallituksen tavoin talouspoliittiseen rahankäyttöön, mutta ottaisivat sen - toisin kuin hallituspuolueet - budjetin sisältä. 

Perussuomalaisten osalta on useasti kysytty, että mihin kaikkeen he uskovat kehitysapuun lahjoitettavan budjetin parin prosentin menoerän lopulta riittävän. En ole huomannut siihen vastatun, mutta kysymys on - aiheellisuudestaan huolimatta - sikäli typerä, ettei tuohon resurssiin ole nykyhallituksen aikana edes koskettu. 

Hallituksen optimismin taustalla on tieto siitä, että sen aikana Suomen työllisyysaste on jatkanut nopeaa nousuaan. Sen syihin kuuluu työvoiman määrän väheneminen, joka selittää osan suopeasta kehityksestä, mutta ei kaikkea. Niinpä ministerit ovat kehuneet omaa työllisyyspolitiikkaansa, kun taas Petteri Orpon mukaan "viime hallituskaudella tehdyt uudistukset työmarkkinoille vaikuttavat työllisyyden kohenemiseen nyt enemmän kuin tämän hallituksen toimet".

Harmi kyllä, tämä keskustelu taitaa olla vielä liian aikaista vaikuttaakseen vuoden 2023 eduskuntavaaleihin. Eli tarjotakseen äänestäjille ideologisen pohjan puolue- ja ehdokasvalintaan. Virkistävää kuitenkin, että sitä vaihteeksi edes käydään.

26 kommenttia:

  1. Virkistävää olisi, jos nykyisen "ideologisen keskustelun" asemesta joku oman systeemimme oligarkki alkaisi puhua siitä, miten kapitalismi ja markkinatalous ovat toistensa vastakohtia.

    On outoa, että vaikka Suureen Yhteiseen Valheeseen perustuva järjestelmä -- jollainen Venäjä historiallisesti on -- nyt paljastaa moraalisen rappeutuneisuutensa länsimaailmalle -- tai koko muulle maailmalle -- silti läntinen ajattelu ei näe uutislähteessä peilikuvaa itsestään, vaan haluaa uskoa itse omaan "ideologiseen valintaansa".

    Kysymys ei kuitenkaan ole "ideologioista". Kuten Immanuel Wallerstein sanoi, N-liitto oli maailman taloushistorian toistaiseksi eniten valtaa ja varakkuutta harvojen käsiin kerännyt systeemi -- oikeastaan nimenomaan "historiallinen kapitalismi".

    Ei Marxin ajattelu ollut muuta kuin etumerkkiä vaihtanut versio liberalismista. Toistaiseksi läntisellä ajattelulla siintää edessään sama kohtalo mikä romauttu N-liiton -- se todellinen jakopolitiikka -- jossa kansa jaetaan valtaeliittiin ja köyhtyvään keskiluokkaan.

    Kun joku oma nukkehallitsijamme -- sanotaan nyt vaikka Petteri Orpo -- avaa suunsa ja alkaa puhua kapitalismista ja markkinataloudesta toistensa vastakohtina, silloin pilkahtaa jostain neulasreijän kokoisesta aukosta väläys valoa.

    Ideologioilla ei maailmaa pelasteta. Sosiologialla se voitaisiin pelastaa, mutta sosiologia autonomisena tiedonalana on omat ehtonsa hukannut -- myös ja nimenomaan poliittisten ideologioiden suohon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa siinä, että pääomien liiallinen kertyminen on markkinatalouden suurin ongelma.

      Poista
    2. Ei ollut Orpon sanoma selvä eikä kovin viisas. Sosiaalitukia on niin monenlaisia ja osa niistä on järkeviä. Jos Orpolla olisi ollut jonkinlainen selvä näkemys siitä, mitä pitää tehdä hän olisi avannut tätä tukien pakkaa. Esimerkiksi on luultavaa, että asumistukien poistaminen tehostaisi taloutta. Tuki, jonka saa käyttää vain yhteen asiaan tuppaa nostamaan asian hintaa ja vääristämään talouden toimintaa.

      Työmarkkinoiden uudistamiseksi riittäisi ensi alkuun yleissitovuuden poistaminen. Sehän on myös sopimusoikeuden vastainen mekanismi, jossa yhdet tekevät sopimuksia toisten puolesta.

      Yrityssektorin kilpailua vääristävät lukuiset tuet, mutta näistä Orpo ei osaa sanoa mitään.

      Kaiken kaikkiaan erittäin heikko esitys Orpolta. Miksi hän muuten unohti mainita, että rasismia emme saa hyväksyä.

      Poista
    3. N-liitto ei romahtanut ainoastaan pääomien liialliseen keskittymiseen, vaan tunnustuksellisen totalitaristisen järjestelmän aina välttämättä tarvitsemiin pakkoihin -- sietämättömään ihmisyyden typistämiseen sairaaksi kasvaneen normipaineen alle.

      N-liitto romahti myös siihen, että nuoret kuuntelivat salaa kellariloukoissa Beatlesia.

      Kertokaapa mitä tuossa tapahtuu.

      Poista
  2. Onhan noita tukia leikelty ennenkin, ja onko se vaikuttanut paljonkin työllisyyteen? Epäilen vahvasti.
    Moniongelmaiset, ikääntyneet ja syrjäytyneet eivät edelleenkään saa töitä - ja orjatyöpalkoille raatamaan taas jostain kumman syystä harvalla on tuskin minkäänlainen kiire, vaikka saisikin tuissa sitten vähemmän vaikka jopa sen parikin sataa euroa kuussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä tarkoittaa orjatyöpalkka? Onko se sitä, että joku saa tukia noin tonnin kuussa. Hän saa vuodessa ilmaista rahaa 12.000 euroa. Entä jos hän tekisi pienipalkkaista työtä ja saisi saman määrän ja vähän yli vuodessa? Silloin hän ei pyytäisi muilta rahaa, vaan elättäisi itsensä. Ja paremman työpaikan etsintä onnistuu paremmin jo työssä olevalta, kuin ihan vain kotona istuvalta. Työnantajalle jo töissä oleva on pienempi riski kuin kotona makaava. Pitkäaikaistyöttömät työllistyvät huonosti.

      Itse otin aikoinaan vastaan pienipalkkaista työtä, vaikka olisin voinut nostaa noin 25% suurempaa ammattiliiton päivärahaa tultuani irtisanotuksi.

      Syynä minulla oli fundamentalistinen raamattunäkemys. Siellä nimittäin kristittyjä kehotetaan...
      "käskemme ja kehoitamme Herrassa Jeesuksessa Kristuksessa, tekemään työtä hiljaisuudessa ja syömään omaa leipäänsä".

      Moni haluaa syödä toisten ansaitsemaa leipää. Se on väärä asenne, jos on työkykyä.

      Poista
    2. Niin ei toi tonni kuussa huono ole jos nukkuu rappu käytävissä ja lehtiroskiksissa, mutta siitä kun joudut sen vitun yleveron maksaa niin silloin alkaa vituttamaan ja rankasti ja havaitsee, että ei vittu nyt riitti, kaveri vaan kertoi :)

      Poista
    3. "Anonyymi 27. maaliskuuta": ihailtavaa, mutta Kauanko sitten jaksaisit uskoa ja painaa hommia sellaisella +/-tonnin kuukausiansioilla? Ja mitä teet sellaisessa tilanteessa jos et kerta kaikkiaan vain saa töitä tai tule palkatuksi minnekään?

      Poista
    4. Anonyymi 15:37. Jos töitä ei kerta kaikkiaan saa, niin sitten on tietenkin ihan oikein, että muut/yhteiskunta auttaa. Se on täysin selvä asia.

      Poista
    5. No mun töiden loppumiseen oli muummuassa seuraavia syitä jotkut näistä tapahtui monta kertaa ja ansiot jäivät pieniksi tai sitten ei saanut mitään kun sossuhan ei anna kun on tonnin saanut niin se pitää olla kuukaudeksi jne.:

      Yleensä rikastajat, yksittäistapauksina muut pölli puhelimen tai repun tai ihan vaan kaiken, kaikki meni paperit, puhelin, rahat kortit ym. vaikeaa mennä töihin kun ei ole mitään tai ei edes tiedä missä työ olisi sinä päivänä(puhelin). Poliisit päättää viedä putkaan kun nukut jossain rapussa eikä missän nimessä päästä pois kun vasta yhdeksältä ja silloin on jo toinen mies tilalla tms. Jotenkin sitä jaksoi jossain vaiheessa huomasi(ehkä 4-5v), etei mitään järkeä kun kaikki pöllitään kuitenkin, mitään kohennusta ei tapahdu paitsi selkä hajoaa enemmän ja edelleen olen kaupungin asunto _jonossa_ jossa jostain vuodesta 95..

      Poista
    6. siis kahdeksi kuukaudeksi tuossa alussa toi tonni.. mutta se oli vaan esimerkki, että aikamoinen riski olla töissä ja sitten työttömäksi jäädessä siinä oletkin ilman mitään toista kuukautta kun ei työkkärikään anna joillekkin se on vaan vaikea ymmärtää, että ei mitään tarkoittaa tasan sitä, että sulla on vain vaatteet päällä, no kerran vietiin takkikin...

      Poista
    7. Ja helpompi se on asunnottomana ilman töitä olla, voi keskittyä paremmin miettimään missä ens yö :) Ei se niin kriittistä ole vaikkei kertakaikkiaan saisi töitäkään.

      Poista
    8. Joisenkin voi olla vaikea myös ymmärtää sitä, että kun kaikki pöllitään niin se johtaa myös siihen, että menee taas kuukausi kaksi, että pääsee uudestaan töihin, syyseuraus ketjut on mielenkiintoisia eikä niitä tähän mahdu/jaksa kirjoittaa..

      Poista
  3. Hyvin harvoin puhutaan yritystuista ja niiden aiheuttamista vääristymistä tai ongelmista. Muutama vuosi sitten yritettiin yritystukiasiaa selvittää mutta siitä tuli pannukakku. Seuraavan hallituksen on syytä ottaa sekin asia työlistalleen.

    VastaaPoista
  4. Maanpetturi orpo on HENKIKÖKOHTAISESTI vastuussa takavuosien arabisyöpäläisten maahanpäästämisestä ja sen hinnasta.
    Sisäministeriön raportti aivan suoraan sanoi että maanpetturi orpon arvoihin ei sopinut ISIS-syöpäläisten ja muun paskasakin maahantulon estäminen joten jos jotain leikataan niin se on aloitettava maanpetturista itsestään.Samalla voidaan toki kirkua vähän allahu akbaria että maanpetturi saa nauttia arvoistaan täysipainoisesti.

    VastaaPoista
  5. Opportunistinen Orpo näkee itsensä jo pääministerinä. Oli mielenkiintoista huomata silloin kun perussuomalaisten kannatusprosentti oli lähes kokoomuksen kanssa tasoissa, oli silloin nähtävissä pientä flirttailua kokoomuksen ja ps:n kesken, mutta nyt kun ps:n suosio on hieman romahtanut, on selkeästi otettu hajurakoa. Mutta se mitä piti sanomani, Orpohan on julkisesti ilmoittanut seisovansa tämän hallituksen vihreän politiikan takana. Joten mitä väliä sillä mitä Orpo sanoo. Sillä tämä nopeutettu 'vihreä siirtymä' Suomessa tulee tuhoamaan - ja on jo tuhonnut - tuhansittain työpaikkoja sekä kansainvaellus tulee jatkumaan niin kuin ennenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vihreä siirtymä a.k.a cleantech paisuttaa orpon ja orpon sanelijoiden/johtajien kukkaroa valtion rahoista ihan samaa kaavaa noudattaen kuin ennenkin, firma --> kuppaus, toiminta, pumppaus, viipalointi--> myynti ja tärkeintä on, että tähän riittää rahaa ne leikataan jostain. Kokoomusta ei oikeasti paskaakaan kiinosta veroprosentit koska ne jotka niitä ohjaa niille ne on merkityksettömiä sen sijaan valtiolta saatavat rahat eivät.

      Poista
    2. On totta, että tässä ns.'vihreässä siirtymässä' liikkuu isot rahat ja ne päätyvät harvojen ja valittujen taskuihin. Valtiolta saa helposti tukiaisia kaikenmaailman viherpiiperöintiin. Pienyrittäjänä en ole kertaakaan kokoomusta äänestänyt. Enpä ole sieltä suunnasta paljon huolta kuullut pienyrittäjien ahdingosta. Toisaalta joku Viking Line saa vuodesta toiseen valtiontukea, silloinkin kun tekee positiivista tulosta.

      Poista
    3. Mutta laiva yhtiöt ei saa mitään suoraa tukea, jotain polttoaine veroja takaisin ja palkkojen maksujen verojen kevennyksiä, eli niiltä tulee rahaa jota ilman ei tulisi..

      "Traficom myöntää valtion talousarvioon vuosittain varatuista määrärahoista tukea meriliikenteessä Suomen lipun alla purjehtivien alusten miehistökustannusten kilpailukyvyn parantamiseksi." Ja silti merimiehet maksavat ~45% veroa..

      Poista
  6. Niin jos suomi olisi yritys orpo ei olisi saanut yhtään "ansaitsemistaan" rahoista istuisi sen sijaan oikeudessa törkeistä kavalluksista ja petuksista, varmaan kuolemantuottamuksista ja olisi loppuelämän velkavankeudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurin osa poliitikoista ei yksityiselle sektorille pääsisi. Kataisellekin piti hankkia pätevämpien hakijoiden ohi palkkiovirka (mistä hyvästä?) Sitralta, tuosta turhaakin turhemmasta valtion puljusta joka tuottaa nollatutkimuksia ja jota pyöritetään miljardibudjetilla. Vihreät mainostaa olevansa Suomen koulutetuin puolue mutta sen jäsenet eivät työllistyisi edes rajuimman noususuhdanteen aikana yksityiselle sektorille.

      Poista
  7. "Hallituksen optimismin taustalla on tieto siitä, että sen aikana Suomen työllisyysaste on jatkanut nopeaa nousuaan."

    Minä pitäisin tuota "tietoa" hälyttävänä, huolestuttvana ja vääristelynä. Tuossa yksi vahteran selitys miksi tuo on hyvin huolestuttavaa:

    https://www.vahtera.blog/post/kunniaksi-230-515-euroa

    Tuhat uutta työvoimatoimiston "työn"tekijää/tilastonmuokkaushenkilöä varmasti vääristävät tilastoja tehokkaasti pakottamalla ihmiset joihinkin "Kuinka haen töitä ja kirjoitana nimeni" ym. henkselin paukutusta joka kuitenkin maksaa valtiolle taas kerran. Palkkatuella työtä kierrättävien yritysten määrä on lienee hyvin riittävä. Jne.

    VastaaPoista
  8. juuh, minäkään en ole "työtön",minua ei siis lasketa työttömäksi tilastoihin. 15 minuuttiii viikossa "etäkuntouttavassa", thäts it.

    VastaaPoista
  9. En ymmärrä, miksi arvostetut blogistit ja kommentoijat sortuvat toistuvasti analysoimaan P Orpon ulostuloja.

    Eiköhän Kansanuutisten artikkeli aikoinaan kertonut arvon pykälämaakarista kaiken.
    "Petteri Orpon mielipide perussuomalaisten rasismista vaihtui päivässä – ”Pakolaisten motiivien arvostelu on rasismia”
    https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3418828-petteri-orpon-mielipide-perussuomalaisten-rasismista-vaihtui-paivassa-pakolaisten-motiivien-arvostelu-on-rasismia

    VastaaPoista
  10. Sana sosiaalituki pitäisi muuttaa siksi mikä se oli aiemmin eli köyhäinavustus. Uskoisin, että pelkästään sanan muuttaminen motivoisi osaa ihmisiä ottamaan paremmin vastuun itsestään.

    VastaaPoista
  11. Orpon _ainoa_ ns varsinainen työpaikka oli tuo kurssikeskuksen "yritysasiakaspäällikön" paikka. Oliko paljonkin yritysasiakkaita? Tarkistin jo vuosia sitten, ja koko työtä ja paikkaa ei Orpon jälkeen ollut edes olemassa. Varsinainen broilerihautomo.


    ( Career:

    business service director, Turku Adult Education Centre 2005-2007
    deputy party secretary of the National Coalition Party 2003-2005
    special adviser at the Ministry of the Interior 2002-2003
    director of the Southwest Finland branch of the National Coalition Party 1998-2001
    secretary-general of the National Union of Finnish Students 1997-1998
    secretary-general of the University of Turku Student Body 1994-1996)

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!