keskiviikko 9. maaliskuuta 2022

Onko Putinin aika Ukrainassa käymässä vähiin?

Alexey Navalny kertoi Twitterissä moskovalaisten mielenmuutoksesta, joka näkyi neljässä pienessä internetissä tehdyssä mielipidetiedustelussa. Siinä oleellista eivät ole absoluuttiset numerot - koska ne eivät todennäköisesti ole luotettavia - vaan muutoksen trendi, joka puolestaan on hyvinkin luotettava, koska kaikki kyselyt oli tehty samalla tavalla eli eri kyselyt olivat toisiinsa nähden vertailukelpoisia.

Ensimmäisen kysymyksen vastaajien mukaan venäläisten rooli Ukrainassa oli 25. helmikuuta 29 prosentin mielestä aggressiivinen, mutta viikon kuluttua eli 3. maaliskuuta tätä mieltä oli jo peräti 53 prosenttia. Samaan aikaan näkemykset Venäjän armeijasta vapauttajana ja etenkin rauhantekijänä vähenivät merkittävästi.

Toisen kysymyksen mukaan 14 prosenttia kyselyn vastaajista piti venäläisiä konfliktin syyllisinä 25. helmikuuta, mutta maaliskuun 3. päivänä tätä mieltä oli jo peräti 36 prosenttia vastaajista. Samalla yhden viikon aikavälillä länsimaita syyllisinä pitävien osuus oli laskenut 39 prosentista 34 prosenttiin. 

Kolmas kysymys osoitti, että helmikuun 25. päivänä 40 prosenttia vastaajista uskoi maansa romahtavan taloudellisesti ja joutuvan eristyksiin. Viikon kuluttua peräti 60 prosenttia moskovalaista vastaajista arvioi näin. 

Neljännen ja viimeisen kysymyksen vastaukset kertoivat, että sotilasoperaatioiden välitöntä keskeyttämistä vaativien vastaajien määrä kasvoi ensimmäisen ajankohdan 68 prosentista 79 prosenttiin. 

Tämä ei oikeastaan taida vaatia sen kummempaa kommentointia. Totean kuitenkin, että trendi on siksi nopea, että Putinin ja armeijan Ukrainan-toimien hyväksyttävyys eli venäläisille syötetyn propagandan uskottavuus on hupenemassa heidän kannaltaan pelottavan nopeasti.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Putinin sodan taloudellinen hinta
Venäjällä orastavaa kapinaa, Putinilla sairautta ja Bidenilla tapaaminen
Tietämättömyys mahdollistaa propagandan - ja propaganda estää hyvän elämän

12 kommenttia:

  1. Valtiaat eivät olisi valtiaita, jos kansastaan välittäisivät.

    VastaaPoista
  2. Putin on jo ikämies, seittenkymppinen ja noilla kilsoilla alkaa olla kaikenlaista kränää, seuratkaa vaikka lähipiiriänne, 70-75-vuotiaat monesti saavat näkyviä merkkejä ikääntymisestä, mm. lihasten surkastuminen ja sellaista. Kumartuva ryhti jne. Netissä myös huhutaan, että olisi kovasti sairas ja naaman turpoaminen yms. olisi perua kovista lääkkeistä. Semmosia huhuja nämä. Mutta saammepa nähdä. Joka tapauksessa sota loppuu ennen pitkää ja asiaa puidaan varmasti vuosikymmeniä.

    Sotiminen ei koskaan ole ollut halpaa ja nykyinen sotiminen on vieläpä paljon kalliimpaa kuin hevosten aikana. Kun Venäjän maksukyvyttömyys lähenee ja viimeistään huhtikuussa raha loppuu, niin jotain pitäisi tapahtua ennen sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mihin perustuu arvio rahan loppumisesta? Ei se loppunut Hitlerin Saksassakaan.

      Poista
    2. eikö se sanota että kuolema ja sota kuittaa velat

      Poista
    3. Varmaan nämä jotain kristallipalloa katselevat tai anaalisointi perustuu talouden oppeihin: https://www.wsj.com/livecoverage/russia-ukraine-latest-news-2022-03-08/card/fitch-sees-imminent-russian-default-as-it-downgrades-again-YlyD4VdcSKi7dCdYkdDu

      muitakin linkkejä löytyy kun kyselee koneelta

      Poista
    4. "Mihin perustuu arvio rahan loppumisesta? Ei se loppunut Hitlerin Saksassakaan."

      No ei, ja 55 miljardia kuutiometriä virtaa kaasua Eurooppaan Nord Stream 1 kautta. Real estate on se mikä loppupeleissä pesee: maa-alueet ja mitä nämä tuottavat. Raha on näissä peleissä imaginääriyksikkö.
      Mistä muuten löytyy nuo laivat, jotka tuon määrän tilavuudeltaan kaasua kuljettaisi Eurooppaan jostain paikasta X. Ok, nesteytään kaasu. Mutta, mitä sen jäähdyttäminen nesteeksi kustantaa.
      Toisaalta, mikä lieneekään se maa, joka on maailman suurin vehnän viejä entä suurin öljyn tuottaja. Vastaus on molemmissa tapauksissa Venäjä - ei kummelin Kanada. Koskahan journalismiin saadaan syvyyttä sekä taustointia ettei se olisi pelkkää humppaa.

      Poista
  3. Ei hätää kun on suomen vuoro on täällä vain marxilaisia oppeja ja neuvostoliittolaista sananvastuuta noudattavia proffesoreita jolloin se ei teikäläisille ainakaan ole ongelma :

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008669004.html

    VastaaPoista
  4. Putinit tulevat ja menevät...

    Satavarmasti jonakin päivänä tulevaisuudessa
    joku toinen nousee putiniksi putinin paikalle.

    Mutta läntisen arvoyhteisön mittapuiden mukaan hänkään tuskin kykenisi täyttämään niiden suuremmoiset ja ehdottomat vaatimukset - varsinkin jos hän sattuisi olemaan kenraalieversti Vitalis Oligarkin,
    Venäjän maavoimien mies.

    VastaaPoista
  5. Tästä haastattelusta käy mielestäni hyvin ilmi, miten pitkällisestä konfliktista Uhkrainassa on kyse. Käy ilmi myös se, miten pitkään Putin on tätä valloitusretkeään valmistellut.

    Itselleni hämmästyttävintä on se, miten täydellisesti narsistiset vallanpitäjät, kuten Hitler ja Putin, jäävät noihin oman suttuisen alitajuntansa koukkuihin. Ei todellakaan ole sitä mahdollisuutta, että he jotenkin voisivat astua itsensä ulkopuolelle ja nähdä maailman jonkun toisen -- ehkä terveemmin -- silmin.

    Uhriajattelu tuottaa itseään koko ajan vahvistavan motivaation ja itse itseään ruokkivan väkivallan kierteen. Millään päämäärärationaalisella tavoitteella ei lopulta ole kuin yhä valheellisemmaksi paljastuvan aatekulissin rooli.

    Ja muuta maailmaan koskien tragedia sitten kiertyy sen ympärille, että tällaisiin putineihin voidaan liimata päälle kaikki mahdollinen projektiivinen pahuus. Ei enää eroteta ihmisen todellista surkeaa pienuutta hänessä nahdystä suuresta pirullisen nerokkaasta pahasta.

    Sota kestänee aikansa, ja on mahdollista, että se laajentuu. Venäläiset eivät pane omaa hitleriään viralta kuten eivät saksalaisetkaan panneet omaansa. Pelko pitää ihmiset aisoissa, ja silmät suljettuina omaa moraalista ja älyllistä epärehellisyyttä ei tarvitse havaita. Se juuri on -- kuten Erich Fromm mainiossa teoksessaan kiteytti -- ihmiselle ominaisin ja helpoin ratkaisu. Ajattelun vapauden myötä seuraisi moraalista ja älyllistä vastuuta, joita ilman on tätä maailmaa paljon helpompi elää ja sietää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä saksalaiset edes yrittivät. Valitettavasti epäonnistuen.

      Poista
  6. Venäjä ei koskaan enää palaa läntiseen talous- ja rahajärjestelmään, se on aivan selvää.

    "В России появился список компаний, которые можно национализировать" (Novosti)

    Joku ekonomistinainen vasta loihe lausumahan, ettei Venäjä _koskaan_ voisi/uskaltaisi kansallistaa lähtevien yritysten omaisuutta, koska sen jälkeen kukaan "ei koskaan enää" investoisi Venäjälle. Kikkeliskokkelis. Länsi pitää itseään korvaamattomana ja "koko maailmana".

    Luottoluokittaja Fitch muistaakseni käytti ilmaisua "maksukyky- ja halukkuus". Venäjällähän on velkaa mitättömän vähän, ilmeisesti lähinnä muodon ("mukana ollaan") vuoksi. Kyse lienee halukkuudesta. En minäkään tuossa tilanteessa maksaisi. Tosin minullakaan ei ole velkaa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!